Finzoom Şubat Ayı Konut Kredileri Analizi - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Finzoom Şubat Ayı Konut Kredileri Analizi


Keremkol
Yeni Üye

Toplam 20 yazı
10/03/2010 :  12:54:42 Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


Şubat Ayı Konut Kredileri Analizi

Merkez Bankası’nın ve konut sektöründe söz sahibi olan bankaların 2009 yılının son aylarından itibaren uygulamakta oldukları faiz politikası Şubat ayında da bir değişiklik göstermeden devam etti. Özellikle konut kredilerinde en ciddi indirimler 2009 yılının son çeyreğinde gelmiş, daha sonra Kasım ve Aralık aylarında yavaşla**** devam etmişti. 2010 yılının ilk ayında olduğu gibi Şubat ayı da konut kredisi ürünleri açısından çok da hareketli geçmedi. Pazarının büyük bir kısmını elinde bulunduran bankalar faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmezken, TEB ve Fortis faiz oranlarındaki ve masraflardaki indirimlerine devam ettiler. Dolayısıyla bu bankaların yıllık maliyet oranlarında düşüş gözlemlenmiştir.

Satışlar Geçen Yıla Oranla Yükselişte

Ocak ayı analizimizde konut kredisi kullanımındaki artışı ve bunun sebeplerini incelemiştik. Ocak ve Şubat aylarında öne çıkan bir diğer önemli husus konut satışlarındaki artış. Aslında bu artış konut sektöründe faaliyet göstermekte olan şirketler tarafından daha önce bekleniyordu, fakat konut kredisi faizlerinde meydana gelen marjinal indirimlere tüketicilerin tepkisi beklendiği kadar çabuk olmadı. “Acaba faiz indirimi devam eder mi?” sorusu piyasadaki konut talebinin ertelenmesine sebebiyet vermişti. Konut kredisi ürünlerinde daha fazla faiz indirimi olmayacağını ve piyasanın bu şekilde seyredeceğini kanaatine varan tüketiciler ertelemiş oldukları konut ihtiyaçlarını karşılamak için 2010 yılının ilk aylarında harekete geçtiler. Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz, konut ihtiyacını bir an önce karşılayanlar kesinlikle karlı çıkacaktır; çünkü talep karşısında arzın zamanla azalması sonucu gayrimenkul fiyatlarındaki artış kaçınılmaz gözüküyor. Banka konut kredisi detaylarını incelemek için tıklayın.

Yıllık Maliyet Oranı Endeksi

Yıllık Maliyet Oranı konut kredisi ürünlerine karar verirken tüketicilerin mutlak suretle kullanması gereken bir endekstir. Kısa bir açıklama ile Masraflar Dahil Faiz Oranı demektir. Faiz oranı dışında kalan ve bir defaya mahsus alınan bu masraflardan bazıları, başvuru ücreti, komisyon, istihbarat bedeli, ekspertiz ücreti, ipotek ücreti ve sigortalardır. Şubat ayı içerisinde konut kredileri faiz oranlarında dalgalı bir politika izledi demek kesinlikle yanlış olmaz, çoğu banka faiz oranlarını değiştirmezken, faiz oranını indiren ve arttıran bankalar olduğunu da söyleyebiliriz. Fakat yine de Ocak ayında %14.07 olan Yıllık Maliyet Oranı (YMO) Şubat ayında azalarak %14.02’ye gerilemiştir.

Bankalar masraflar ve komisyonlarda indirime giderken bu konuda en büyük atılımı TEB yaptı, TEB Ocak ayının son haftasında açıkladığı ve şubat sonuna kadar sürecek kampanyasında konut kredisi kullanacak müşterilerinden dosya masrafı ve komisyon almayacağını açıkla**** rekabete yeni bir boyut kazandırdı. Bankadan yapılan açıklamada, 120 ay vadeli 100 bin TL konut kredisi alan bir müşterinin vade sonunda 172 bin 165 TL ödeyeceği ve bunun konut kredisi pazarında herşey dahil en düşük fiyat olduğu bildirildi. Fortisbank ise 60 ay vadede yüzde 0.98 olan faiz oranını yüzde 0.94'e, 120 ay vadede yüzde 1 olan faiz oranını da 0.99'a düşürdüğünü açıklamıştı. Bankalardan 2010 yılında konut kredisi ürünlerinde çok ciddi faiz oranı indirimleri beklenmese de dosya masrafları, ekspertiz ücretleri, komisyonlar gibi kredinin yıllık maliyet oranını etkileyen kalemlerde sıkı bir rekabet içine gireceğini rahatlıkla söyleyebiliriz.
YMO tablosu...
Son olarak şunu da unutmamak lazım, konut kredisi pazarında trendleri belirleyen ve pazarın yüzde 57'sine hâkim olan Garanti Bankası, Ziraat Bankası, Akbank, İş bankası ve Yapı Kredi'den gelecek olası indirimlerle, yeni bir faiz indirimi furyası başlayabilir. Bunun sonucu olarak gelecek aylarda konut kredisi kullanmayı düşünen tüketiciler, kullanacakları ürünlerin yıllık maliyet oranlarına yani bir diğer deyişle masraflar dâhil faiz oranlarına bakmadan karar vermemeliler. Yıllık Maliyet Oranı hakkında daha detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Makalenin tamamı ve YMO grafiği.
Kaynak: Kredi Kıyaslama Web Portalı

Yerleşim : Türkiye / İst  |  Meslek : Danışmanlık
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

1.47 saniye.
06:56:36, 5 Mayıs 2024, Pazar

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım