Değişim Döneminde Liderlik - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Değişim Döneminde Liderlik


Akın Arslan
Üye

Toplam 320 yazı
20/06/2001 :  00:06:10   Yazarın websitesini ziyaret et Website  Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


MERHABA,

Sizlere WARREN BENNIS'in, "DEĞİŞİM DÖNEMİNDE LİDERLİK" adlı makalesini okumanızı tavsiye ediyorum:

Değişimde nasıl liderlere ihtiyaç duyulduğunu sorgulamış:


-------------------------------------------------
Alıntı Yapılan Metin:
Kendimiz olmayı başardığımız ve zamana daha iyi uyum sağladığımız ölçüde değişim sürecinde daha iyi liderlik yapabiliriz.


BEN İNSANIN KENDİSİNİ yeniden oluşturabileceğine inanırım. İnsanın kendisi olması demek, kişinin kendi kaderini yazması, doğuştan sahip olduğu yeteneklerini keşfedip onları en iyi şekilde kullanarak yaşaması, toplumsal kültürün ya da bir başka otoritenin dayattığı rolü oynamayı reddetmesidir.

İş yaşamında etkili olan liderlerin çoğu, toplumumuzdaki hareketli, karmaşık, çalkantılı, belirsiz, sürprizlerle dolu, esnek değişimlere tepki vererek kendi kendilerinde önemli değişiklikler yaratmayı başarmış olanlardır.

Bu değişimlerin var olduğunu bildiğimize göre, eğer gelişmek istiyorsak, kim olduğumuzu incelemekten nasıl olur da kaçabiliriz? Örneğin, merhametsiz bir yönetici olmak istemiyorsak, çalışanları güçlendiren ve kararlara katılmalarını sağlayan bir yönetim tarzını benimsemeliyiz.

Eintein’a göre deliliğin tanımı, aynı şeyleri tekrar tekrar yapıp farklı sonuçlar elde etmeyi ummaktır.

Birçok şirketin sorunu da işte bu oldu. Çünkü başarılı olduğumuz sürece değişmek size zor gelir. Tüm şirketler için bu durum geçerlidir.

Ben kuruluşun orta kademelerinde çalışan insanlara acıyorum; çünkü ortada olmak uçta olmaktan çok daha zordur. Eğer sürekli dışarıda dolaşan bir satış elemanıysanız, bir şeyler öğrenmek için çok daha fazla fırsatınız var demektir. Gerçek inisiyatif uçlarda yer alan, sınırdaki yaratıcı insanlardan kaynaklanır.
İş yaşamında başarılı olmak istiyorsanız, insanları geliştirmeniz gerekir. Zenginlik yeni fikirlerden ve bilgiden güç alır. Hangi konumda çalışıyor olursa olsun, her insan büyüyüp gelişebileceği bir iş yapmak ister.

Bence doğrudan doğruya gidip patronunuzla bire bir konuşmanız gerekir. Eğer bu işe yaramazsa, şirket içinde dolaşın ve durumu herkese, hatta patronunuzun patronuna anlatın. Bu da işe yaramazsa, o şirketten ayrılmanız gerekir.

Sizce bu aşırı gururlu ya da duygusuzca bir tutkum mu? O şirket bu türden uygulamalarını değiştirmediğinde uzun vadede nasıl olsa başarısızlığa mahkum; bu nedenle sizin açınızdan sonuç değişmez.

Bu durum, sırf yeniden evlenemeyecek kadar yaşlı olduğunuz ya da kendinize bakacak maddi güce sahip olamayacağınız kaygısıyla kötü bir evliliği sürdürmeye benzer. Dolayısıyla boşanma düşüncesini rafa kaldırır ve kendinize şöyle dersiniz: Bu berbat ilişkiyi sürdürmek zorundayım; çünkü boşandığımda yaşayacaklarım bundan da kötü olacak. Aslında genellikle seçenekleriniz, içinde olduğunuz durumdan daha iyidir, ama karar verip harekete geçmek şartıyla.

En başarılı insanlar harekete geçme eğiliminde olanlardır. Sürekli şunu söylerler: Sığınaktan dışarı çıkmadığın sürece hiçbir yere varamazsın. Her ne iş yaparsanız yapın sonunda başarılı olmanın tek yolu başarının peşinden gitmek, bir noktada saplanıp kalmamaktır. Bazen şirket açısından yanlış ya da tehlikeli bir şey yaptığını düşündüğünüz insanı uyarmanız da gerekebilir. Bu da harekete geçmek demektir.

Kendileriyle görüşmeler yaptığım 150 dolar milyonerinden birçoğu bana, başarısızlıklarından başarılarına göre çok daha fazla ders aldıklarını söylediler. Bu insanlar kendilerinden ve hatalarından, insanlardaki en iyi ve en kötü yönleri ortaya çıkarmak için yaptıklarından ders alma yeteneğine sahiptirler.

İnsanlığımızı ve karakterinizi ortaya çıkaracak en iyi araç güçtür, özellikle de kriz zamanlarında. Çünkü bunlar kayalara çarptığımızı hissettiğiniz zamanlardır. Bir Genel Müdür bana şöyle demişti: Böyle zamanlarda ruhunuz demir gibi kaskatı kesiliyor ve duruma uyum sağlamak için gerekli kuvveti bulabiliyorsunuz. Nasıl bir insan olduğunuzu anlamanız için en geçerli yol sorumluluk isteyen bir konumda olmanızdır. Hiçbir şey bu konuda size daha fazla yardımcı olamaz.

Katılımcı yönetim ve çalışanların kararlara katılması ilkelerinin teorik olarak kabul edilmesi açısından yolun yaklaşık yarısını almış bulunuyoruz. Hala yolun başında olduğumuz konu ise, entellektüel birikim yaratacak, yeni fikirler, yenilikler ortaya çıkaracak, öğrenmeyi sağlayacak ve bilgi üretecek bir sosyal yapıyı oluşturacak zorluklara baş eğmeyen liderlere sahip olabilmektir. Bütün mesele budur.


Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Danışmanlık
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

1.05 saniye.
19:10:18, 3 Mayıs 2024, Cuma

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım