Girişimci ruha sahip çeşitli üniversitelerden birçok genç ortaya yeni iş fikirleri attı. İnternetten turizme, otomotivden eğitime çok geniş bir alanı kapsayan yeni iş fikirleri yatırımcılarını bekliyor
Bu yıl ikincisi düzenlenen TÜSİAD Girişimcilik Kongresi yeni girişimcileri ve iş fikirlerini ortaya çıkardı. Çeşitli üniversitelerden girişimci ruha sahip öğrenciler sadece kafalarındaki değil iş planı, kâr - zarar tabloları, gelir modeli gibi ayrıntılarıyla iş fikirlerini sundular. Hepsinin ortak bir amacı vardı; yatırımcılardan destek görmek.
Birçoğu ilk defa günyüzüne çıkan iş fikirlerinin arasında yatırımı 20 milyon euroya varan yeni nesil bireysel araçlardan, 3 bin dolara kurulacak internet sitesine kadar çok değişik projeler bulunuyor. Hepsi gelir modeli belli, araştırmaları yapılmış ve yatırım yapıldığı takdirde kârlı olacağı öngörülen projeler.
Genç girişimciler projelerini hayata taşımayı para kazanmaktan öte görüyorlar. Zaten hemen hepsinin bunun dışında üzerinde uğraştıkları başka projeleri de bulunuyor. Genç girişimciler üzerlerine düşen görevi yaparak ortaya yeni fikirler attı. Şimdi sıra kendilerine uygun alanı bulup kârlı işler yapmak isteyen yatırımcılarda.
Adresi cep telefonuna sorSelin Manukyan Boğaziçi Üniversitesi
Cep telefonundan adrese hangi yollarla gideceğini soran kişiye birkaç opsiyon gelmesinin yanında hangi durakta ineceği de iletiliyor. Selin Manukyan bu tip bir yazılımın ucuz olacağını ve toplu taşıma araçlarını teşvik edeceğinden dolayı belediyelerin projeye ilgi göstereceğini düşünüyor.
E - mail:
celine1983@gmail.comTurizmde yeni standart projesiKader Sevinç Akdeniz Üniversitesi
Kader Sevinç otellerde gıda güvenliği konusunda önümüzdeki altı ayda ISO 22000 standardının çıkacağından yola çıkarak, otellere bu hizmeti sunmayı hedefliyor. Projenin hayata geçirilmesi için 3 bin 500 euro gerekiyor. 14 ayın sonunda 10 bin euro satış geliri öngörülüyor.
E - mail:
kadersevinc@yahoo.comTurculturaparkUğur Ilgar
Dokuz Eylül Üniversitesi
Uğur Ilgar tarafından geliştirilen proje büyük gösteri merkezi içinde Türkiye'nin çeşitli yörelerinin özelliklerinin tanıtılmasına yönelik hazırlanmış. Yağlı güreşler, cirit oyunu, mehter takımı, semazenler gibi birçok yöreden profesyonel ekiplerce sunulacak gösterilerin yanı sıra park içinde geleneksel Türk evlerinde konaklama sağlanacak.
E-mail:
ugurilgar@hotmail.comKiralık discman ile şehir turuna çıkGökhan Gürlen Boğaziçi Üniversitesi
'İş Yaparken Öğren' adlı projesi CD'ye şehirlerle ilgili bilgilerin yüklenmesine dayanıyor. Örneğin Sultanahmet'te dolaşırken aynı anda bölgeyi tanıtan CD'yi dinleyebiliyorsunuz. Gürlem, çeşitli noktalarda discman kiralama noktaları kurup, bilgi CD'lerini de yanında vermeyi planlıyor.Bu iş için ihtiyacı olan sermaye 10 bin dolar.
E - mail:
gurlen@itu.edu.tr20 bin YTL'ye dev akvaryumÖzkan Çabıtkan
Anadolu Üniversitesi
'Big Aquarium' projesine göre isteyen kişilere istediklere yere dev akvaryum kurulacak ve periyodik bakımları yapılacak. Akvaryumlar kiralanabilecek. Özkan Çabıtkan Singapur'da dev deniz akvaryumları konusunda eğitim gören bir ekip kuracak. Çabıtkan'ın projesini gerçekleştirebilmesi için 20 bin YTL sermayeye ihtiyacı var.
E - mail:
ozsancab@hotmail.comOtel rezervasyonu internettenYüksel Ersoy Pasha Moghadam
İnternette tüm turizm unsurlarını toplamayı hedefleyen hotel.com.tr site projesinin yüzde 80'i tamamlandı. Türkiye'deki tüm turizm işletmelerini kapsayan projede rezervasyon yaptırıldığı an seyahat bileti kredi kartından çekiliyor. Projenin tamamlanması için 40 bin YTL gerekiyor.
E-mail:
postmaster@hotel.com.tr10 bin YTL'ye üç tekerli otoTeoman Alsan
İstanbul Ticaret Üniversitesi
Amacının otomobil kadar güvenli motosiklet kadar çevik yeni sınıf bireysel araç üretmek olduğunu söyleyen Teoman Alsan, Unik adını verdiği aracı, üç tekerlekli olarak tasarlamış. Unik büyük şehirlerdeki trafik ve hava kirliliğine çözüm için geliştirilmiş. Projeye göre ar-ge çalışmalarına başlanılan tarihten 24 ay sonra seri üretime geçilebiliyor. Unik satış fiyatı ise Türkiye'de 7 bin - 10 bin YTL, AB'de 6 bin euro, ABD'de ise 7 bin dolar olarak öngörülmüş. Ar-ge için (50 kişilik ekip) beş milyon euro, 100 bin araçlık fabrika yatırımı için 20 milyon euro yatırım öngörülüyor.
E - posta:
teomanalsan@yahoo.comKOBİ'lere eğitim programıFaruk Erdoğan
Yeditepe Üniversitesi
Proje KOBİ çalışanları için özel bir akışla hazırlanmış internet tabanlı bir yazılım. Özellikle kalite ve denetim eğitimlerini kapsayan yazılımın maliyeti 9 bin YTL olarak hesaplanmış.
E - mail:
faruk@yeditepeli.comÖzel güne, özel paraGökçe Altay - Hasan Cem Çıtak
Boğaziçi Üniversitesi
Hatıra Para adlı proje hediyelik eşya ve promosyon sektörüne yönelik bir ürün. Şekli bozuk paralara göre daha oval olan hatıra paralarından en az 135 bin adet satılması öngörülüyor. Toplam yatırım tutarı ise 100 bin YTL.
E - mail:
citakcem@gmail.comİndirimden alOrhan Özalp
Koç Üniversitesi
İndirimli tekstil ürünlerinin satılmasına yönelik kurulması düşünülen indirimdenal.com projesi outlet ve seri sonu mağazalarını internete taşımayı hedefliyor. Orhan Özalp şu anda tekstil firmalarıyla görüştüklerini projeye çok sıcak baktıklarını belirtiyor. Özalp, yatırım için 50 bin dolarlık destek gerektiğini söylüyor. Sistemi şimdiden oluşturmaya başladıklarını da söyleyen Orhan Özalp projenin hayata geçmesi halinde çok ilgi göreceğini öngörüyor.
E - mail:
orhan@ozalponline.comKaynak:
http://kariyerim.milliyet.com.tr/detay.asp?id=568