Ana içeriğe geç

Diğer Konular

*** Puma Sendromu Nedir ?

BaşlatanozkanTarih12/05/2001 21:18:00Yorum0

İlk mesaj
Üye6 yazı
Pumayi bilirsiniz. Hani vahsi kedilerin uzak
atalarindan. Yaklasik iki metre uzunlugundaki benekli yirtici. Birçok özelligi ile ünlüdür bu ormanlarin harika kedisi. Ama en çok da
hizli ve kivrak kosusu ile taninir. Avinin pesine düstügü andan itibaren giderek hizlanan ve vücudunun tüm eklem ve kaslarini ortaya koyan hareketlerini seyretmek bir zevktir. Bu ölüm kosusu bazen pumanin, bazen ise hayati için kosan kurbanin zaferi ile sonuçlanir.

Peki bir puma avinin pesinden ne kadar kosar?

Iste ormanlarin vahsi avcisini uygarliklarin kurucusu insana örnek yapacak olan da pumanin bu özelligidir. Puma avinin pesinden sürdürdügü "ölüm kosusunu" her zaman avinin
cüssesine göre ayarlar. Yani bir ceylan ele geçirmek için kostugu süre ile, bir tavsanin pesinden geçirdigi süre asla ayni degildir. Çünkü puma akilli bir hayvandir ve kosarken harcadigi enerji miktari, avdan elde edecegi potansiyel enerji miktarini astigi anda puma kosmaktan vazgeçer. Yenilgiyi kabul edip baska av arar. Bu nedenle ceylanin pesinden fazla, tavsanin pesinden çok daha az kosar. Iste "*** puma sendromu" bunun tersini yapan insanlarin ruh halini ifade etmek için, yani bir tavsanin pesinden yillarca kosan, sonra da yakaladigi avi bir ögünde bitiren akilsizlar için kullanilir.

Basarinin sirri pumaliktan, yani harcanan emek,
ulasilan sonuç iliskisindeki dengeyi iyi saptamaktan
geçiyor.

Simdi söyleyin bakalim sizin yillardir pesinde
kostugunuz tavsan ne?

not:kaynak gösteremiyorum çünkü ben de kimin yazdigini bilmiyorum...

Yerleşim / AnkaraMeslek ogrenci
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
0 yorum