İçinizdeki Girişimci Ruhu Uyandırın... - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

İçinizdeki Girişimci Ruhu Uyandırın...


mozsarac
Üye

Toplam 419 yazı
23/09/2006 :  12:55:27   Yazarın websitesini ziyaret et Website  Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


GİRİŞİMCİNİN BİR İŞ İNSANI OLARAK PORTRESİ

“Girişimci” veya eskiden kullanıldığı şekliyle “müteşebbis” kelimelerinin kökenlerini araştırdığımızda, bu kelimelerin tanımları daha net bir şekilde ortaya çıkıyor. Teşebbüs, Arapçada yapışkan anlamına gelen “şebs” kelimesinden türetilmiş. Teşebbüs, yapışmak, tutunup kalmak, tuttuğunu bırakmamak anlamına da geliyor. “Girişim” kelimesi, bir soruna çözüm bulmak için bir şeyler yapmayı akla getiriyor. “Girişmek” kelimesini bir işe biraz gözü kara şekilde saldırma anlamında kullanıyoruz. “Girişken” dediğimizde kendi kendine iş, uğraş yaratabilen, bir işe hiç çekinmeden giren bir kişi tanımı karşımıza çıkıyor. Fransızca'dan aldığımız inisiyatif kelimesinde, “bir şeyi başkalarından önce yapma eylemi” ön planda. “İnisiyatif almak” deyiminde ise başkalarının geri durduğu bir ortamda, sonu belirsiz de olsa bir şeyler yapmaya gönüllü bir kişinin karakter çizgisi daha belirgin.

Yukarıdaki tanımları dikkate aldığımızda bir girişimcinin portresini çizmek aşağıda görüldüğü gibi kolaylaşıyor:

-Girişimci, bir işi herkesten önce ve “ilk” olarak yapmayı ve çözüme ulaştırmayı amaçlayan kişidir.

-O, bağımsızlığına değer verir ve yaptığı işin tüm sorumluluğunu yüklenir.

-Ruh ve beden tembelliği için sonsuz mazeretler üretmez. Onun sözlüğünde bahane kelimesi yoktur.

-Başarıya odaklandığında tuttuğunu bırakmaz, nihai hedefine adeta yapışır.

-Özgüveni güçlü olduğu ve kendini tüm benliği ile işine adadığı için dışa dönük ve ataktır.

-Girişimci, riskleri herkesten daha iyi algılasa bile cesurdur.

Geçen yüzyılın en büyük ekonomistlerinden Lord Keynes’in girişimcilik için çizdiği şu çerçevede, yukarıdaki nitelikleri başka kelimelerle vurguluyor:

“Kapitalizmin temelinde kendiliğinden gelen bir cesaret duygusu, bir gözü karalık ve eser yaratma güdüsü vardır. Eğer işteki şevk ve heyecan sönerse ve spontane iyimserlik yok olursa, girişimci kararlarını matematik beklentilere göre verir. Bunun sonu ise şirketin hayatiyetini kaybetmesi ve ölmesidir.”

İbni Haldun’un yüzyıllar önce yaptığı tanım ise tüm portreyi sadece dört kelime ile çiziyor: “Husumete kadir, hesap-kitapta mahir…” Büyük bilginimizin, “husumet” kelimesini hasımlık veya düşmanlık anlamında değil de, cüret, cesaret ve rekabet gücü anlamında kullandığını da bu arada hatırlatmak gerekir.



TARİH BOYUNCA GİRİŞİMCİLİK
Osmanlı İmparatorluğu’nda 17. yüzyıla kadar her tür ekonomik faaliyet, toplum içinde prestijli bir konuma sahipti. Tarıma büyük önem verilir, mal alıp satanlar için “Bezirganlık, ulular sanatıdır, dünyanın şenliği bunlarladır” gibi olumlu tanımlamalar kullanılırdı. Esnaflık ise ekonomik istikrarın temel unsuru sayılırdı.

Esnafa ve tüccara bakış açısı, duraklama ve gerileme dönemlerinde değişti. Bilim ve teknolojideki gelişmeler iyi izlenmeyince üretimi artırma yolları tıkandı. Doğu ticaret yollarının kapanması, ticaretteki kazançları azalttı. Fetihlerden elde edilen gelir de zamanla gerileyince, Sabri Ülgener’in “İktisadi Çözülmenin Ahlak ve Zihniyet Dünyası” adlı eserinde vurguladığı gibi, ekonomik hayat bir durgunluk içine girdi.

Bu ortamda üretime ve ekonomiye daha fazla önem verilmesi gerekirken tam aksi yönde eğilimler ortaya çıktı. Kanaatkârlığın ve mistik değerlere sığınmanın yaygınlaştığı bir ortamda, devlet büyüklerine kapılanma ve kolay yoldan para kazanma gibi olumsuz eğilimler güçlendi. Gerileme döneminde başlıca iş alanları aşağıda görüldüğü gibi irtifa kaybetti:

-Osmanlı’nın gelişme döneminde “hırfet” kelimesi sanat ve zanaat, harif kelimesi, zanaatkar anlamında kullanılırdı. Sonraki dönemlerde “harif” kelimesi “herif”e dönüştürülerek olumsuz anlamlarda kullanılmaya başlandı.

-Gerileme döneminde, toplumun büyük çoğunluğu esnaflara karşıydı. Şair Sümbülzade Vehbi bunlar için “Sınıf-ı esnafta yoktur insaf” nitelemesi ile toplumdaki bu duygulara tercüman oluyordu.

-“Bezirgan” kelimesinin anlamındaki alçalma günümüzde de devam ediyor. Bu kelime normal bir alım satım faaliyeti için değil de kuşku duyulacak ticari faaliyetler için kullanılıyor.

Ticaret ve her tür kazancı amaçlayan ekonomik girişimlerin, dürüst rekabet kurallarına ve yasa hükümlerine uygun olduğu sürece onurlu bir iş sayılması gerektiği ancak Osmanlı’nın son döneminde kabul edildi. Hazreti Muhammed’in “El kasib-u Habibullah” (çalışıp kazananı Allah sever) hadisi, geçen yüzyılın başlarında hatırlandı ve İstanbul Kapalıçarşı’nın Çadırcılar Kapısı üstüne Hattat Sami Efendi tarafından yazıldı.

“Paranın elin kiri” sayıldığı dönemler geride kalmış görünse de girişimciliğin ve girişimcinin, toplum içinde hak ettiği itibarı gördüğü henüz söylenemez. Bürokrasinin önemli bir bölümü, girişimcilere hâlâ zorluk üstüne zorluk çıkarıyor.

Oysa günümüzde girişimcilik ve yeni bir iş kurmak, okul yaptırmaktan sonra en hayırlı iş sayılması ve toplumdan hak ettiği saygıyı görmesi gerekiyor. Çünkü, devletin ekonomiden elini eteğini çektiği ve büyük şirketlerin otomasyona önem verdiği bir dönemde gençlerin iş umudu olarak yalnız girişimciler kaldı. Bu nedenle gençleri işsizlik denen o büyük hapishaneden kurtaracak girişimcilere, toplumun her kesimi gereken teşvik ve kolaylığı göstermek zorunda.





İÇİNİZDEKİ GİRİŞİMCİ RUHU UYANDIRIN

Esasında herkesin içinde bir girişimci ruh vardır. Hayatın aksilikleri, sınırlı imkanlar ve çoluk-çocuğu geçindirme endişesi gibi nedenler, bu üretme, kazanma ve başarma güdüsünü baskı altına alır. Ayrıca, iş disiplininin önemli görüldüğü ve pazarda tüm çeşme başlarının tutulmuş göründüğü istikrar dönemlerinde girişimcilik uykuya dalar. Gelişme, değişim ve hatta kriz dönemlerinde ise girişimcilik ön plana çıkar. Bir iş bulamayan, işinden çıkarılan ve çalıştığı yer yeteneklerine dar gelen kişiler can havliyle girişim dünyasına adım atar. Girişimci ruhun kendini gösterebilmesi ancak aşağıdaki önerilerdeki niteliklerin de kazanabildiğiniz takdirde mümkün olabilir:

Hayata ve ekonomiye pozitif bakın: Kötümserlik, korkaklığın ve tembelliğin üstüne örtülmüş kara bir şal gibidir. Gelecekten umutlu olmadığınız takdirde, girişimcilik sizin için zaten bir anlam ifade etmez. İş hayatına pozitif bir açıdan baktığınızda, zekânız keskinleşir, sezgileriniz berraklaşır.

Riskler konusunda gerçekçi olun: Herhangi bir işte risk göremiyorsanız, o işe hiç başlamayın. Tüm riskleri önceden belirleyip, olası çözüm yollarını zihninizde pişirin.

Mazeret üretmeyin: Mazeret ve bahane üretimi sizi epey rahatlatır ama başarıya giden yolları da kapatır. Gerçekçi ve pozitif bir iş yaklaşımı ise tüm sorunlar için çözüm geliştirmenize imkân verir.

Trendleri yakalayın: Trendler ekonomi coğrafyasının büyük ırmakları gibi, geçtikleri her yerde hayatı ve iş yapma ortamını değiştirir. Girişimcilikte orta vadeli başarıyı elde etmeniz ancak ana eğilimlerin yönünü ve yakalamanız ile mümkün olabilir. Aksi takdirde akıntıya kürek çekmekten kurtulamazsınız.

Dünyayı ve Türkiye’yi gezin: İmkânlarınız ölçüsünde yapacağınız bu gezilerdeki gözlemleriniz sizde bir iş fikri zenginliği ortaya çıkarabilir.

Talebin değil ihtiyaçların peşine düşün: Mevcut talebi karşılamayı hedeflediğiniz takdirde kendinizi sıkı bir rekabet ortamı içinde bulabilirsiniz. Yeni yeni belirginleşen ihtiyaçları karşılamak için proje geliştirdiğinizde ise uzun bir süre yüksek kazanç elde edebilirsiniz.

Farklı düşünmeye gayret edin: Topluma ve pazara herkesten farklı bir şekilde bakabildiğiniz takdirde, başkalarının göremediği iş imkânlarını ve nişleri algılayabilirsiniz.

Cesur olun: Eskilerin dediği gibi “Korkak bezirgan, ne kâr eder ne ziyan” Girişimciliğe niyetlendiğinizde muhakkak cesur olmak zorundasınız. Çünkü girişimciliğin özü ve başlangıç noktası cesarettir. Ancak bu cesaretin, her şeyi göze alan bir korkusuzluktan farklı olduğunu unutmayın.

Kendinize de yatırım yapın: Girişimcinin en önemli sermayesi, kendi bilgisi, becerileri ve yaratıcı yetenekleridir. Siz de kişiliğinizin olumlu yönlerini ve bilgi birikiminizi sürekli olarak geliştirdiğiniz takdirde, işinizde en yüksek getiriyi elde edebilirsiniz.

Asla vazgeçmeyin: Siz yeni bir iş kurduğunuzda, herkes sizi ipin üstündeki bir cambaz gibi izleyecek ve ne zaman düşeceğinizi merak edecek. Başarılı olduğunuzda ise taklitçiler işinizi kopyalayacak. Tüm bu olumsuzluklara rağmen girişimcilikten hiç bir zaman vazgeçmeyin. Arada bir yol kazaları yaşayıp kepenkleri indirmek zorunda kalsanız da, girişimcilik yolundan hiç bir zaman dönmeyin.

Faruk Türkoğlu

Yerleşim : Türkiye / Gaziantep  |  Meslek : Muhasebe
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

1.02 saniye.
15:01:11, 27 Nisan 2024, Cumartesi

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım