11.00: AB’nin Rumların baskısıyla şekillendirdiği ve Cuma günü Ankara’ya ulaşan altı cümlelik metnin AB Dışişleri Bakanları toplantısında hala masada olması başkentte hayal kırıklığı yarattı.
11.30: Türkiye’nin AB Daimi Temsilcisi Volkan Bozkır, metinde geçen üç kelimenin kabul edilemeyeceğini Avusturya’ya iletti. Kritik bu üç sözcük şunlardı:
Tanıma (Recognition): Her ne kadar açık bir talep yoksa da tanıma talebi metindeydi.
Ahdi Yükümlülük (Contractual Obligation): Bu kelimeyle limanların ve havalimanlarının Rumlara açılması ve kapanmaması istendi.
Normalleşme (Normalisation): İlişkilerin normalleşmesinden kasıt büyükelçilik açılması, diplomatik ilişkinin başlamasıydı.
11.45: Avusturya 3 gün içinde beşinci metin önerisini Rumlara sundu ve 45 dakika verdi. Ancak süre daha sonra 13.30’a kadar uzatıldı.
15.00: İngiliz Büyükelçisi Sir Peter Westmacott tıpkı 3 Ekim krizinde olduğu gibi devreye girdi, kendisine Türkiye’nin pozisyonu aktarıldı. Gelen son belgede Rumların hiçbir isteği yer almadı. Sadece 21 Eylül’de AB’nin Türkiye’ye karşı deklarasyonuna atıfta bulunuldu.
16.00: Zagrep’te Hırvat Başbakanı ile basın toplantısı düzenlemeye hazırlanan Recep Tayyip Erdoğan’a ulaşılması zaman aldı. Gül ve Erdoğan arasındaki görüşmeden sonra Lüksemburg’a gidileceği açıklandı. İki başbakanın basın toplantısı bu nedenle 20 dakika gecikti.
AZİZ OZAN UYSAL