Kurumsallaşma Ama Kim İçin? - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Kurumsallaşma Ama Kim İçin?


kilinc
Yeni Üye

Toplam 13 yazı
11/09/2006 :  17:55:44   Yazarın websitesini ziyaret et Website  Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


İşletmenize bir devinim kazandırmak istiyorsunuz. Ama bunu nasıl yapacaksınız??? Her yerde KURUMSALLAŞMA kavramından bahsediliyor. Herkes çözümün kendisinde olduğunu iddia ediyor ve rekabette öne çıkabilmek için her kafadan ayrı bir çözüm vaadi çıkıyor. Acaba sizin çözümünüz gerçekten işletmenizi kurumsallaştırmak mı?

Öncelikle kurumsallaşmanın ne olduğunu, nasıl bir yapı arzettiğini biliyor muyuz? Gerçekten kurumsal bir firma olmaya mı ihtiyacımız var yoksa yönetim yapımızın elden geçmesi yeterli mi? Kurumsal bir yapıya sahip olmak özünde, işletmenin kendi çalışanlarınca ve tüm çevresince daima varolacağına yönelik bir inanç ve kitlelerin saygınlık duyması, işletmenin yöneticileri değişse bile devamlılığını sürdürebilmesidir. Oluşturulacak planlı, düzenli bir yönetim sistemi sonucunda, pazarlamadan imalata kadar saat gibi tıkır tıkır işleyen bir sistem olmalıdır işletme. Kurumsallaşma birkaç ayda kazanılacak bir imaj değildir. Birkaç danışman ile gerekirse yıllar sürecek çalışmalara adım atmak için öncelikle bu kararın getireceği maliyeti de göz önünde bulundurmak gereklidir.

Ülkemizde olduğu kadar tüm dünyada binlerce KOBİ, yönetim eksikliklerinden dolayı ömrünü 5. yıla dahi ulaştıramamaktadır. Bunun temel sebebini ise yönetimin belli bir standarda oturmaması, kafadan alınan kararların iş süreçlerinde devamlı değişikliğe yol aşması sonucu, işletmenin dalgalı bir seyir izlemesi, devamlı olarak sorunlarla boğuşması oluşturur. Firmalara el yordamıyla değil planlı iş yapma becerilerinin sağlanması gereklidir.

Bir işletmenin kurumsallaştırılması hiçte sanıldığı kadar kolay bir süreç değildir. Yıllarca sürecek çalışmaların sonucu olarak bir işletme kültürü ve bakışı sağlamak teker teker tüm çalışanları ilgilendirir. Çalışanlarının tümü kaliteyi, organizasyonu, kurum kültürünü benimsemedikçe kurumsallaşmadan söz edilemez. Bu yüzden en alt kademedeki çalışanların bile yönetime katılımları sağlanmalıdır. Bunu, iyileştirme çabaları içerisinde bireysel veya grupsal öneri sistemiyle bile sağlayabiliriz. Unutulmamalıdır ki bir işi en iyi bilen, o işi yapandır. İşi yapanların tavsiyelerine mutlaka kulak verilmelidir.

Başka bir husus ise; bir işletmenin gerçek anlamda kurumsallaşmaya başlayabilmesi için öncelikle o işletmenin babadan oğula devrinin gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu önemsiz gibi görünen ayrıntı aslında olayın can damarını oluşturmaktadır. Çünkü birçok işletme, kurucusunun vefatı sonucu veya yönetiminin devri sonucu, varisler arasında paylaşılamamaktan veya çok başlı yönetim düzeni yüzünden dağılmaktadır.

Bunun yanısıra babadan çocuklara geçiş süreci işletmelerde birçok krize sebep olmaktadır. Özellikle üniversite okumuş ve geniş bir bakış açısına sahip fakat tecrübesiz, olası risklere önem vermeyen gençlerle, tırnaklarıyla kazı**** işletmelerini bugünlere getirmiş, yılların tecrübe ve birikimine sahip, değişimleri gereksiz riskler olarak gören babaları arasında yaşanan sorunlar şirketleri krize hatta dağılmaya kadar ***ürmektedir. Bu nedenle öncelikle şirket, geçiş aşamasına adım attıysa bu konuya eğilmek, eski ve yeni yöneticileri bu konuda bilinçlendirmek yönetimi geliştirme çalışmalarının en önemli aşamalarından biridir.

İşletme yöneticileri, yaşları ve eğitim seviyeleri ne olursa olsun eğitimlere daima açık olmalı, derneklerin, odaların, tuttukları danışmanların verdiği eğitilerden yararlanmaya çalışmalı, eğitimleri bir zorunluluk, üretimden çalınan bir zaman olarak görmemeliler.

Kurumsallaşma gibi uzun vadeli yolculuklara çıkmadan önce işletmenizi analiz edin. Yönetim sisteminizi elden geçirin. Neye ihtiyacınız var belirleyin. İşletme rayına oturmadan uzun yolculuklara çıkılmamalı. Sığ sularda yüzmeyi öğrenelim ki, açık denizlerde fırtınalara göğüs gerebilelim.

( Dünya Gazetesi'nde 17-08-2006'da yayınlanmıştır.)
Kılınç Orhan Erdemir

Kurumsal Yönetim ve İş Geliştirme Uzmanı

www.kurumsalsirket.com
koerdemir@gmail.com

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Danışmanlık
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

1.47 saniye.
11:33:34, 3 Mayıs 2024, Cuma

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım