"akinselçuk" bazı söylemlerine katılıyorum, ancak biz sürekli bu işin içindeyiz, bununla ilgili birçok dava gördük, şuan 8 avukatımız da fikri mülkiyet hakları ile ilgili çalışıyor. Demek istediğim şudur; eğer siz endüstriyel tasarım veya faydalı model tescilinden bahsediyorsanız, dedikleriniz nisbeten doğru, fakat patent dediğimiz zaman orada durun derim, patent ciddi bir korumadır, şakası olmaz. Şunu da ayırt etmek isterim ki, marka tescili, bir ürünün firmanın isminin tescilidir. Ürün tescilleri ise, patent, faydalı model, endüstriyel tasarımlardır. Eğer sizin gerçekten çalışan düzgün hazırlanmış bir patent dosyanızi tesciliniz varsa, bunun pek etkisi yok, ürünümü koruyamıyor, diyemezsiniz. Eğer patentiniz ihlal ediliyorsa, dava açmanıza bile gerek kalmaz, savcılığa suç duyurusunda bulunursunuz ve bunun cezai müeyyideleri, taklit ürünleri toplatma, eğer o taklit ürünü üretmek için üretilmiş özel bir makine varsa, makinaların toplatılması, 1 yıldan iki yıla kadar hapis cezası-ticaretten men ve para cezası verilir, patent sahibi kişi, daha fazla maddi ve manevi kayıplara uğradığını düşünüyorsa tazminat davası açabilir ve bu davalar eğer işini bilen, işini sıkı takip eden bir avukatınız varsa sanıldığı kadar uzun sürmez, biz böyle duruşmaların (dediğim gibi, patent dosyanızda herhangi bir eksiklik saptanmamışsa) 3-6 ay gibi sürelerde sonuçlandığını artık biliyoruz.
Ben size şöyle ilginç bir şey söyleyeyim, marka, patent, tasarım veya faydalı model gibi tesciller soyut olduğu için ve insan beyninde sürekli geliştirilip yenilenebileceği düşünülürse, siz tezcilinizi ne kadar korumak isterseniz ve bu hususta ne kadar kararlılık gösterirseniz o derece korunur. Ben burada size burada korumaların kapsama alanlarını bahsetsem, ne siz bu yazıyı okuyabilirsiniz, ne de ben bunu yazmaya vakit bulabilirim. Ama patenti de şöyle algılamamak lazım, siz bir patent aldığınızda bu işin anayasasına sahip oldunuz demek değildir, bunu koruma kapsamı bellidir, bunun haricinde, oturduğunuz yerden "oh ben patent yaptırdım artık kimse bunu taklit edemez" diyemezsiniz, birinin gelip sizin yerinize patentinizi korumasını bekleyemezsiniz veya patent kendi kendini koruyan bir sistem değildir, patent sizin ürününüzü taklitlerinden koruma hakkını veren belgedir. Siz ister gider müdaha eder veya ettirirsiniz, isterseniz, hiç kimseye müdahale etmez, " bana dokunmasınlarda" diyebilirsiniz. Yani korumanın gücünü ister kullanırsınız, ister kullanmazsınız. Piyasada yanlış inanış şudur, ciddi firmalar hariç, kimse patentinin koruma gücünü çok pahalı, zannedip veya "ya karşıdaki firma çok büyük şimdi gidip kuyruğuna basmayalım, adamların 70-80 tane avukatı var biz onlarla başedemeyiz" diyerek kullanmak istemez. Ne oldu şimdi, patentin gücünün farkında bile değil, bununlada kalmaz esnaf arkadaşlarıyla oturmuş sohbet ederken bir esnaf arkadaşı "şu ürünüme patent alacağım, abi yapıyorum ürünü daha ürün banttan çıkmadan taklit ediyorlar, bıktım vallahi, sonra piyasadaki kırıntılarla para kazanmaya çalışıyoruz" deyince "yaaa bırak Allah'ını seversen ben aldımda ne oldu, 5-6 tane patent, tasarım aldık, hiçbir işe yaramıyor" Halbuki bunu söyleyen kişi patentin koruma gücünü kullanmamıştır, ve piyasada yanlış bir kanı ve önyargı.
Neyse bununla ilgili sayfalar dolusu yazı yazılabilir. Daha fazla uzatmak istemem, umarım meramımı anlatabilmişimdir. Saygılar...