Yetki Devri - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Yetki Devri


deniz
Üye

Toplam 19 yazı
30/04/2001 :  14:26:44 Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


Alıntı
Toplantı-Seminer
YETKİ DEVRİ
Lider yöneticinin yaptığı iş, bir orkestra şefinden farklı değildir.
Yaptığı şey elinden çubuğu orkestradan saniyenin onda biri kadar sürede, daha önce hareket ettirmektir. Bir de orkestrayı konsere çok iyi hazırlamak”. Aranızda konser sırasında davulcunun yerine geçip bateri çalan, koşturup piyanonun bir kaç tuşuna basan, oradan yetişip , obuayı üfleyen orkestra şefi var mı? İş hayatınızda binlerce görebilirsiniz;fatura kesmekten, müşteri hizmetlerine, satıştan muhasebeye kadar patron her işi yapar, yada ona sorulmadan hiç bir iş yapılmaz. bU örneği verdiğim seminerlerimde hep aynı soru geldi. Şerif Bey öyle personelimiz var ki bir iş verdiğimizde güvenme ihtimalimiz yok. Kesinlikle doğru.
Kurumunuza yeni bir arkadaşı ararken ben hep şu formülü öneriyorum, üç temel noktayı yakalayın; Olumlu+sorumlu + yapabilir.
Eğer bu üçü bir aradaysa zaten kişiyi kaçırmayın, genelde ise ilk ikisine rastlarsınız ve üçüncüsü çalışma hayatının içinde kazandırmaya çalışırsınız. Bunlar ile yerleştirme mülakatlarında tespit etmeniz gereken olmazsa olmaz üç temel özelliktir.
Beraber çalışmaya başladığımız ekip arkadaşlarıma şu basit ama temel formülü öğretirim:


Formül 1.

NOT AL
RAPORLA
ORGANİZE ET

SONUÇLANDIR ARŞİVLE


Konusuyla ilgili yapılabilir hale getirmediğiniz takım arkadaşınız Not Al’ mayla, Sonuçlandır’ ma arasında geçen organize etme sürecinde başarısızlığa uğrayacaktır. Bu dönemde hep öğretir konumda olmalısınız. Bu formülü başarıyla yerine getirenler arasında bazı ekip üyeleri formülün ilk basamağını değiştirip bu formülün ikinci basamağı diye adlandırdığım aşamaya geçerler


Formül 2:
ÜCRET
RAPORLA
ORGANİZE ET

SONUÇLANDIR ARŞİVLE


Bu aşamaya getirebileceğiniz bir ekip arkadaşınıza güvenip güvenmeme diye bir düşünceniz olmaz. O yaptığı işi emin olun sizden iyi yapıyordur. Bu formüldeki raporlama askerdeki tekmilden farklı bir kavram. Raporlama tüm ekibe koordinasyon amacıyla yapılan bir bilgilendirme işlemidir.
Yetki devri eğer zamanında önce yapılırsa devri yaptığınız kişi bu sorumluluğu kaldıramayacaktır. Zamanında geç yapılırsa bu sefer de tüm motivasyonunu kaybetmiş, “Ben kurumda üretemiyorum” diye düşünen bir arkadaşınızla karşılaşırsınız. Gözetilmesi gereken nokta şu olmalı:


4Y Formülü.
Yetenek + Yetkinlik = Yeterlilik Yetki Devri

Yeterlilik kazanmadan verilen yetki kurum için olumsuz sonuçlara birey için de başarısızlık duygusuna yol açacaktır. Geç kalınan yetki devri ise personel kaybı demektir.
Görüp görebileceğiniz en yanlış uygulama ise sorumluluk verip yetkisinin verilmemesidir. Patron şirketten çıktığı an işler durur, şirketin çalışabilmesi için patronun veya yöneticinin cep telefonunun kapsama alanı içinde olması gerekir.
Kimi zaman şehir dışında otellerde eğitim programlarına gittiğimizde, herkesin cep telefonları vızır vızır çalarken, beni üç/ dört gün “Hocam nasılsınız? Bir isteğiniz var mı?” dışında arayan olmaz. Bir gazeteci dostum telefonda “Şerif Bey cep telefonunuz olmadığına inanmıyorum, var ama vermiyorsunuz?demişti, inandırana kadar bir hal oldum.
Her işi en iyi sizin yaptığınıza inanıyorsanız aldanıyorsunuz. Konuyla ilgili yetenekli arkadaşlarınızı insiyatif kullanabilir ve işini yaptırabilir, yani yetkin hale getirmek için harcayacağınız zamandan daha azdır. Yetenekli bir çalışan yetkin hale gelmişse artık, konusuyla ilgili yeterlidir . bu aşamada yetkilendirme yapılmalı. 4Y formülünün temeli bu Bir Pazar günü eşimle ODTÜ’ de yürüyüşe çıktık. Balık-ekmek aldık. Ben cesaret edip bir dilim limon istedim. Görevli “Veremeyiz” dedi. Ben nedenini sordum “Sadece midye alanlara limon verebiliyoruz, siz bunu kullanacaksınız” diye şu kolonya türü yapay limon sularından verdi. Dilimlenmiş limonlar orada yığılı bana gülümsüyorlar. Ben nedenini sordum. “Müdür bey yasakladı, o söylemeden veremeyiz” dedi. Eşim olayı gülümseyerek izliyor. Ben Müdür Bey’le görüşmek ve işi gerçekten merak ettiğim için nedenini öğrenmek istediğimi belirttim, Pazar günü karizmatik müdürün izinli olduğunu ve onun oluru olmadığı için bir dilim limonun “Yassah!” olduğunu anlattılar. Benim gülümseyen bakışlarıma dayanama**** bir seferliğine şirketin tüm prensiplerini alaşağı ettiler ve bir dilim limonu verdiler.
Emin olun bir çok şirkette, kurum zannettiğimiz kadar birçok kuruluş ve üniversitede, bilmem kimin imza onayı beklenirken işler yürümüyor. Koca şirket balık-ekmek büfeleri gibi işliyor. Yeterli hale getirip yetki vermediğinizde ise bir mesai arkadaşınızı kaybedersiniz; ya da bir hastane hastabakıcısı kazanırsınız; “Yassah hemşerim”
Şerif İZGÖREN


Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : İşletmenlik
Akın Arslan
Üye

Toplam 320 yazı
30/04/2001 :  14:31:17 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
Merhaba,

Günümüzde yetki devri ve "güçlendirme" çok önemli. Bir yönetim kavramı olarak güçlendirme; yardımlaşma, paylaşma, yetiştirme ve ekip çalışması yolu ile kişilerin karar verme haklarını (yetkilerini) arttırma ve kişileri geliştirme süreci olarak tanımlanabilir. Bir başka deyişle güçlendirme; çalışanların, kendilerini motive olmuş hissettikleri, bilgi ve uzmanlıklarına olan güvenlerinin arttığı, inisiyatif kullanarak harekete geçmek arzusu duydukları, olayları kontrol edebileceklerine inandıkları ve organizasyonun amaçları doğrultusunda uygun ve anlamlı buldukları işleri yapmalarını sağlayan uygulamaları ve koşulları ifade eder.

Eğer biz bunları tam olarak yapabilirsek kendimizi geliştirmek için fırsat buluruz. Aksi takdirde rutin işlerin arasında sıradanlıktan çürür gideriz.

Ve bu konuda güzel bir kitap ismi verebilirim.
Kitabın Adı : Yetki Devri
Yazarı : Ronald G.WELLS
Çeviren : Vedat Üner
Yayın evi : Rota Yayınevi
Baskı : İstanbul / 1993

Kitap'taki bazı bölümleri söyle sıralayabilirim:


YÖNETİMDEKİ YETKİ VE GÖREV DEVRİMİNİN ÖNEMİ

GÖREV DEVRİNİ OLANAKLI KILAN FAKTÖRLER

NİÇİN HERKES DEVRETMİYOR

ETKİLİ DEVREDİCİNİN NİTELİKLERİ

GÖREV DEVRİ İÇİN OLUMLU BİR ORTAM OLUŞTURMAK

Başarılar,

AKIN ARSLAN


Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Danışmanlık
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

1.7 saniye.
07:51:04, 3 Mayıs 2024, Cuma

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım