Uluslararası Bilgi Toplama Yöntemleri - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Uluslararası Bilgi Toplama Yöntemleri


Oguzhan Dirican
Yazar

Toplam 30 yazı
30/04/2001 :  10:57:57 Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


Uluslararası Bilgi Toplama Yöntemleri

Uluslararası bilgi toplama işlemi yatırım yapılacak ülkenin genel özellikleri hakkında bilgi edinilmesi ile başlar. Bu genel bilgiler ülkedeki; gayri safi milli hasıla, eğitim durumu, çalışma gücünün nüfusa oranı, ölüm ve doğum oranları, politik istikrar, vb gibi bilgiler içerir. Bu, işletmeye karar alma sürecinde yardımcı olacak genel bilgilerin yanında Pazar ile ilgili bilgilere de mutlaka ihtiyaç vardır. Pazardaki potansiyel talep, potansiyel rakipler gibi konular araştırıldıktan sonra, işletmenin o pazarda satışa sunacağı ürün yada hizmetlerin pazarda nasıl farklılaşma yapacağı araştırılıp, senaryolar oluşturularak araştırma süreci tamamlanabilir.

İşletmeler, ister yerel isterse uluslar arası pazarlarda, içinde bulunduğu çevre hakkındaki değişim ve gelişimlerden haberdar olmalıdır. Çünkü çevrede oluşabilecek her gelişim ve değişim işletmeyi doğrudan etkiler. Bu gibi unsurları işletmenin bilgi bankasına doldurmakta kullanılan üç önemli araç vardır. Bu araçlar:

1. Çevre İncelemesi ( Environmental Scanning ),
2. Delphi Çalışmaları ( Delphi Studies ) ,
3. Senaryo Oluşturmaktır. ( Scenario Building )


1- ) Çevre İncelemesi ( Environmental Scanning): Yerel ve/veya yabancı çevrede oluşabilecek her hangi bir değişim işletmelerin aktivitelerini ciddi boyutta etkileyebilir. Bu sebepten dolayı, şirketler çevrede oluşabilecek her türlü olayı çok iyi biçimde takip etmelidirler. Bu amaç doğrultusunda, bazı büyük çok uluslu organizasyonlar çevresel araştırma grupları oluşturmuşlardır

Çevresel araştırma grupları; uluslararası politik, sosyal ve ekonomik olaylar hakkında sürekli bilgi toplar, ve bu bilgilerin kamu ve özel kurumlar üzerindeki değişimlerini, etkilerini incelerler. Çevresel incelemeler bir çok amaç için kullanılır, bunlardan bazıları;


· Geniş kapsamlı strateji ve uzun vadeli politikaların geliştirilmesi,
· Hareket planları ve operasyon programlarının geliştirilmesi,
· Yıllık bütçe için referanslar oluşturmak,
· Yöneticiler için eğitim tecrübesi sağlamak.


Çevresel araştırmaların iskeleti hazırlanmadan önce mutlaka araştırmanın amacı belirlenmelidir. Örneğin; acaba yapacağımız araştırma yıllık bütçe için mi olacak, yoksa yönetimcilerin eğitimsel tecrübelerinin geliştirilmesi amaçlı mı olacak, gibi konular önceden belirlenmelidir.

Çevresel araştırmalar birçok şekilde yapılabilir. Örneğin; ABD’ nin Nüfus Sayımı Uluslararası Bilgi Bankası birçok demografik, sosyal ve ekonomik verileri diğer ülkelerden topla**** bunları değerlendirir, değerlendirilmiş bilgileri ilgililerin kullanımına sunar. Bu ve benzeri bilgileri Dünya Bankası veya Birleşmiş Milletlerden de alabilir, araştırmamızda kullanabiliriz.

Genellikle, bu bilgiler tek başlarına yöneticilerin bilgi ihtiyaçları için yetersizdir. İleriki zamanlarda olabilecek değişimleri görebilmek için sosyal değişim gibi önemli konuların da altı çizilmelidir. Bu anlamda medya analizi önemli bir veri kaynağı metodudur. Yeni görüşler ve modalar için birçok dünya çapındaki gazete, magazin ve diğer yayınlar taranarak oluşumları incelenir. Şirketler medya analizi tekniğini kendi işletmelerinde oluşabilecek değişimleri bulmak içinde kullanırlar.

Çevresel araştırma için işletme içi ve işletme dışı gruplar kullanılır. Oldukça sık olarak, şirket merkezlerinde gelen bilgileri koordine etmek için ekipler oluşturulur. Hatta bazen dünya çapında gönüllüler oluşturularak şirket merkezine bilgi akışı sağlanır. Böylelikle resmin tamamı oluşturulabilir.

Tipik olarak, çevresel araştırma işletmenin taktiksel aktivitelerine yardım etmekten çok, planlama sürecine yardım etmek için dizayn edilmiştir. Bu sebepten dolayı, çevresel araştırmaların birincil adresi; geleceğe yönelerek gerçek bilgi akışını tamamlamaktır.

2- ) Delphi Çalışmaları ( Delphi Studies ) : Şirketler, olgulara dayanan bilgileri zenginleştirmek için, sıkça yaratıcı ve yüksek kaliteli bilgi toplama metotlarına başvururlar. Bu yöndeki bir yaklaşım, Delphi çalışmalarıdır. Bu çalışmalar uluslar arası çevre ile ilgili konularda yararlı olurlar, çünkü; bu çalışmalar fiziksel anlamda bir araya gelemeyen bilirkişi denilebilecek kişilerin konuyla ilgili yargılarını toplar. Bu çalışma, bilirkişilerin yapılan tartışmalar sonucunda fikir birliğine varmalarını amaçlar.



Genellikle, Delphi çalışmaları çok iyi seçilmiş ve konularında uzman olan 30 kadar bilir kişinin, bir konu üzerinde çalışmasıyla oluşur. Bu çalışmaya katılanlardan, genellikle mektup yoluyla belirlenen bir konu üzerinde açıklama yapmaları istenir. Bu toplanan bilgiler, ve yargılar bütün Delphi grubuna yollanarak, grup üyelerinden bu yorumlara katılıp katılmadıkları sorulur. Bu işlem gerekli sayıda tekrarlanarak, kabul edilebilir bir fikir birliğine sayısal anlamda ulaşılmaya çalışılır. Bu çalışmaya başlamadan önce, katılımcıların sağlıklı bir biçimde araştırılması ve doğru katılımcıların seçilmesi, çalışmanın başarısı için şarttır.

3 - ) Senaryo Çalışmaları ( Scenario Building ) : Bazı şirketler, senaryo analizleri ile anahtar durumdaki değişkenler arasındaki farklı konfigürasyonları inceler. Örneğin; ekonominin büyüme oranı, nüfus atışı, ve politik istikrar değişkendir. Orta ve uzun vadeli değişik tasarılar oluşturularak, tamamen yeni çevresel koşullar oluşturulabilir. Bu koşullar daha sonra şirket üzerinde oluşabilecek yerel ve uluslar arası etkileri için analiz edilir.

Genellikle, önemli değişkenlerin tanımlanmasında, potansiyel değişkenler hakkında bilgi toplamada, ve senaryoların uygulanabilmesi konusunda önemli bilir kişiler, uzmanlar kullanılır.

Senaryoların işlevsel olabilmesi için, yöneticiler tarafından çok iyi incelenmesi, analiz edilmesi ve olası planlar oluşturularak karşılık verilmesi gerekir.

Uluslararası bilgi sisteminin gelişmesi çok uluslu şirketler için büyük önem taşır. Süre gelen karar alma süreçlerine yardım eder ve stratejik planlama konusunda önemli bir araç olur. Birçok bilgi doğası itibari ile niceldir, ve bu nicel analizler bilgisayarların gelişmesine paralel olarak; bilgi toplama, kayıt etme, analiz etme gibi konularda gelişecektir. Fakat nitel olgular, araştırmacılar tarafından önemle dikkat edilmesi gereken unsurlardır, ve bu önemi her zaman devam edecektir.



Yerleşim : Türkiye / İstanbul
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

1.02 saniye.
10:48:48, 3 Mayıs 2024, Cuma

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım