Yazar Toplam 30 yazı |
|
Oguzhan Dirican Yazar Toplam 30 yazı | ![]() ![]() Başka Bir Açıdan Pariteler I. Ekonomik Şartlar II. Yasal Şartlar III. Politik Şartlar IV. Kültürel Şartlar I. Ekonomik Şartlar: 1. Pazar büyüklüğü: GSMH en önemli ölçüsüdür. Ayrıca sektörel olarak ta ele alınmalıdır. 2. Ekonomik Kalkınma ve Büyüme - Büyüme hızı - Okur yazarlık oranı - Kentlerşme - Elektirik Üretimi - Sanyi Üretimi - Televizyon ve otomobil sayısı gibi ölçüler kalkınmışlığın değerleridir. Kalkınmışlık açısından: a) Sanayileşmiş b) Kalkınmakta Olan Ülkeler c) 3. dünya ülkeleri olarak üçe ayrılır. 3. Gelir Düzeyi: Kişi başına düşen GSMH. 4. Gelir Dağılımı - Eğer bir ülkede lüks tüketim malları diğerlerine oranla çok tüketiliyorsa o ülkede gelirin yüksek gelir grupları arasında dağıldığı söylenebilir. -Eğer bir ülkede yüksek enflasyon varsa ve gelirler enflasyona aynı oranla yükselmiyorsa yüksek gelir gruplarına kaynak aktarılıyor demektir. - Eğer yarı lüks mallara; beyaz eşya gibi; talep yüksekse gelir dağılımı düzgün denilebilir. - Gelişmiş ülkelerde orta sınıf güçlü, gelişmemiş ülkelerde az zengin, çok fakir vardır. 5. Nufus Yapısı: - Nufus artışı - Nufus yoğunluğu - Nufus -eğitim ilişkisi gibi değerler önemlidir. 6. Enflasyon Oranı - Faiz Oranları - Fiyat artışı - GSMH - Halkın alım gücünü direkt etkiler. Enflasyonu yüksek ülkelerde devlet her an para arzını denglemeye, develüasyona, tasarrufa ve vergilendirmeye gidebilir. 7. Para Politikası - Mali durum. ( Finans sektöür ve ülkedeki harcamaların durumu) - Para Politikası ( Para kaynakları ve etkileri) Bütçe açığı bulunan ülkeler para basma, dış borçlanma, kemer sıkma, tasarruf, ek vergi yoluna gidebilir. 8. Vergilendirme Sistemleri _ Teşvikler - Gelir vergisi - KDV - Gümrük vergileri 9. İşçi Ücretleri İşçi ücretlerindeki değişikler için 3 ana sebep vardır: a) Tazminat oranları b) Üretkenlik ve verimlilik c) Döviz kurları - Üretim maliyetleri - Rekabet açısından önemlidir. 10. Döviz Kurları 11. Rekabet II. Yasal Şartlar 1. Yasal Gelnekler 2. Yasal sistemin etkinliği 3. Yabancı ülkelerle antlaşmalar 4. Patent ve marka hakları 5. Üye olunan ulusalararsı organizasyonlar III. Politik Şartlar 1. Yönetim Şekli 2. Politik ideolojiler 3. Hükümetlerin İstikrarı ve güçleri 4. Hükümetlerin Yabancı sermayeye karşı tutumları 5. Sosyal Çatışmalar 6. Dış politika 7. Uluslararası Unsurlar 8. Politik Riskler - Kamulaştırma - Kısmi Kamulaştırma - Faliyetlerin Sınırlandırılıması - Devretme özgürlüğ - Vergi kanunundaki değişiklikler - Diğer belirsizlikler ( Anarşi, grev, savaş v.s.) IV. Kültürel Şartlar Yerleşim : Türkiye / İstanbul |
![]() | ![]() | ![]() |
![]() |
| ![]() |
![]() | ![]() | ![]() |
| ||||
Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz. | ||||
© 2000-2025 Koniks.com İletişim || Kullanım Şartları | Kurallar | Sitenin Kullanımı | Gizlilik | Yardım |