Tabipler Başbakan’a tepkili
Taraf-ANKA/AA - Istanbul - 05.11.2009
Başbakan Erdoğan’ın “Domuz gribi aşısı olmayacağım” açıklaması için ‘skandal’ diyen Tabipler Birliği, Sağlık Bakanı’na destek verdi. Tabipler Birliği, Başbakan’ın açıklamasının kampanyayı zayıflattığını söyledi: Bakan Akdağ’a yönelik tavrı da kendimize yapılmış bir haraket gibi kabul ediyoruz. Domuz gribi nedeniyle dün de 24 ve 31 yaşlarında iki kadın ile 55 yaşında bir erkek ve 5 yaşında bir erkek çocuk hayatını kaybetti. Ölenlerin sayısı 15’e çıktı. 5 kişinin durumu da kritik
Pandemik A(H1N1) nedeniyle yaşları 55, 24, 31 ve 5 olan dört kişinin aynı gün ölümüyle, grip nedeniyle kaybedilenlerin sayısının 15’e ulaştığı dün, Başbakan Erdoğan’ın “Aşı yaptırmam” beyanına da çok sayıda tepki geldi. Erdoğan’ın tavrını skandal olarak değerlendirenlerden biri de, Türk Tabipler Birliği (TTB) Başkanı Gençay Gürsoy oldu. Gürsoy, “Hükümetin Sağlık Bakanı Recep Akdağ haklı gerekçelerle bir aşı kampanyası başlatmışken ve bu konuda kamuoyu duyarlı bir aşamaya gelmişken Başbakan’ın ‘Ben aşı olmuyorum. Bu konuda tartışmalar var’ ifadesini kullanması kampanyayı zayıflatan bir sonuç doğurmuştur” dedi.
TTB olarak doğru tavrın aşı olmanın gerekliliğini ifade etmek olduğunu söyleyen Gürsoy, “Umuyoruz ki aşılama öncesinde özellikle risk gruplarında bulunan insanlar bilimsel doğrular yanında yer alır ve Başbakan’ın kuşkularına prim vermeyip Sağlık Bakanı gibi aşı olurlar” dedi.
Öte yandan “Bir hekimin, bir Sağlık Bakanı’nın, toplumsal bir görevi ifa ettiği sırada basının huzurunda Başbakan tarafından rencide edilmesini Tabipler Birliği olarak kendimize yapılmış bir hakaret gibi kabul ediyoruz” diyen Gençay Gürsoy, durumu büyük bir talihsizlik olarak değerlendirdiklerini belirtti.
Aşı güvenoyu alamadı
“Aşı olalım mı olmayalım mı” sorusu çevresinde dönen polemikler, Pandemik A(H1N1) ve öldürücü etkisine yönelik tartışmaların önüne geçti. Başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere siyasi parti liderleri bu konudaki görüşlerini açıkladıkça kafalar iyice karıştı.
İktidar milletvekilleri 24-65 yaş aralığındakiler riskli grupta değil derken, muhalefete mensup milletvekilleri aşıya pek güvenmiyor. 100 milletvekiline aşı konusundaki görüşü sorulduğunda, 38’inin kararsız, 12 milletvekilinin ise, önce aşı yaptırmaya karar vermişken sonradan yaptırmama konusunda karar aldıkları ortaya çıktı. “Kesinlikle aşı yaptırmama” diyen milletvekili sayısı 40; “Uzmanlar benim için gerekli görürse yaptırırım” diyen milletvekillerinin sayısı ise 10.
TBMM’de kafalar karışık
Bazı milletvekilleri ve bakanlar domuz gribi konusunda farklı görüşler öne sürdü.
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu konuya temkinli yaklaşırken, “Bu işi uzmanlara bırakmak gerekir. Zaten bu aşı risk grupları için geçerli. 24-65 yaş grubu arasında olanlar bu riske dahil değil. Zaten 30 milyon aşı var ve Türkiye’nin tamamına yapılması mümkün görünmüyor” dedi.
AKP’nin doktor milletvekili Kemalettin Aydın, “Konunun bilimsel ve sosyal tarafı karıştırılıyor. Ben Başbakan’ın fikrine katılıyorum ama bu işin bilimsel gerekliliğini ortadan kaldırmaz. Zorunlu aşılar var. Örneğin çiçek ve kızamık gibi... Ama bu aşı gerekli görüldüğünde yapılacak. Devlet kimseye sen aşı olmak zorundasın demiyor ki” sözleriyle değerlendirdi.
AKP Diyarbakır Milletvekili İhsan Arslan, “Karar vermedim” derken, Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt da, “Ben grip oldum ve şu anda iyiyim ama yeniden olursam aşı olmayı düşünüyorum aşıya karşı değilim” dedi.
AKP Bursa Milletvekili Mehmet Tunçak ise aşı olmayı düşünmediğini daha önce normal grip aşısı olduğunu kendisini sağlıklı hissettiği için olmak istemediğini söyledi.
AKP İstanbul Milletvekili Edibe Sözen de, risk grubunda olmadığı için aşı olmayacağını söyledi.
Muhalefet aşıya güvenmiyor
CHP’li milletvekilleri ise ağırlık olarak aşının bilimsel güvenirliliğinin olmadığı kanaatinde. CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, “Güvenilirli değil. Çünkü bu aşı normal ilaç prosedürüne gelmemiş. Ben aşı olmayı düşünmüyorum” dedi. Keza CHP İstanbul Milletvekili Bayram Meral de aşı olmayı düşünmüyor.
CHP Milletvekilleri Onur Öymen, Mustafa Özyürek ve Çetin Soysal da aşı olmayı düşünmüyor; ama konuya esprili yaklaşmayı da ihmal etmiyorlar. CHP’liler, “Aşı olmayı düşünmüyorduk ama Sayın Başbakan ‘olmam’ dedikten sonra artık olabiliriz” dediler.
MHP’li milletvekilleri de aşı olmayı düşünmüyor. MHP İzmir Milletvekili Şenol Bal aşı olmayacağını belirtirken, MHP Ordu Milletvekili Rıdvan Yalçın, “Devletin zirvesi aşı olmayacağını açıklamışken ben niye güveneyim” diye soruyor.
DTP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata “Doktorlar da ikiye bölündü. Yaptırmaya kararlıydım ama şimdi kararsızım” derken, DTP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan da “Baştan kendim ve çocuklarıma yaptırmayı düşünüyordum ama şimdi düşünmüyorum” diyor.
Grip turizmi de vurdu
Ekonomik kriz nedeniyle azalan küresel turizm gelirlerine bir darbe de tüm dünya ülkelerini tehdit eden Grip A salgınından geldi.
Geçen yıl tüm dünyada 922 milyon olan turist sayısının, bu yıl sonunda yüzde 7,8 oranında azalacağı ve 850 milyon kişiye gerileyeceği tahmin ediliyor. Dünya çapındaki turizm harcamalarının ise, kriz ve grip salgını nedeniyle, yüzde 5,6 oranında azalarak, 944 milyar dolardan 891 milyar dolara gerileyeceği öngörülüyor.
Türkiye etkilenmeyecek
Öte yandan, grip salgını, Türkiye’nin turizm gelirlerini çok etkilemeyecek gibi görünüyor. Zira, 2008 yılının 12 ayında 26,3 milyon turistin ziyaret ettiği Türkiye’ye, bu yıl, küçük bir artışla, 26,5 milyon turistin gelmesi bekleniyor.
ismail karagülle