Olumluyu Seçerek Mutlulugu Yakalayin - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Olumluyu Seçerek Mutlulugu Yakalayin


mozsarac
Üye

Toplam 419 yazı
02/02/2006 :  09:51:47   Yazarın websitesini ziyaret et Website  Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


Insanda mutsuzlugun hem ruhsal hem de bedeni belirtileri vardir: Ruhsal belirtileri; karamsarlik, kronik üzüntü, sürekli sikayet, devamli baskalarini elestirmek ve suçlamaktir. Bedeni belirtileri ise; gerginlik,bas agrsi, halsizlik, yorgunluk ve bitkinliktir...

....Bu belirtilere göre mutsuzluk; ruhsal ve bedensel bir çöküntü halidir. Ruhsal çöküntü, insandaki hissetme kabiliyetinin yok olmasi; bedeni çöküntü ise, vücudun gergin, halsiz ve bitkin olmasidir.

Mutlulugun Belirtileri

Peki insanda mutlulugun belirtileri nelerdir?
Ruhsal olarak olumlu düsünmek, yasama sevinci duymak, neseli olmak, kendini iyi hissetmek; bedensel olarak ise canliligin, zindeligin ve hareketliligin artmasidir.

Birçok insana göre mutluluk, sadece bol para harcama, eglenme ve iyi vakit geçirmedir. Bunlar can sikintisindan böyle bir yasama biçimiyle kurtulabileceklerini sanirlar. Oysa can sikintisinin asil sebebi, üretici gücümüzün felce ugramasi ve içimizdeki manevi bosluktur. Bazilarina göre de mutluluk, aci ve istiraplardan kurtulmadir. Oysa çogu kere acilar, bizim ögretmenimizdir; olgunlasmamiza ve güçlenmemize yardimci olurlar.

Bize göre mutluluk, insanin dünyayla kurdugu uyumun, kendi içine
yansimasindan dogan bir iç huzurdur. Bir baska deyisle mutluluk, insanin hayatindan memnun olmasi halidir.

Nasil Olumlu Düsünülür?

Kaliteli bir hayat sürebilmek için mutlu ve basarili olmaliyiz. Bunun
olmazsa olmaz sarti da olumlu düsünebilmektir. Bu da her seyden önce, olumlu bir zihinsel tutumla baslar. Zihinsel tutumunu dogru olarak seçmis bir insani, hedeflerine ulasmaktan hiçbir güç alikoyamaz. Öyleyse olumlu düsünmenin cana can katan gücünden mutlaka yararlanmaliyiz.

Unutmayiniz ki istenildigi taktirde olumlu düsünme ögrenilebilir. Nasil ki istedigimizde göz kapagimizi açip kapatabiliyor, kollarimizi hareket ettirebiliyorsak düsüncelerimizi de denetleyip yönetebiliriz. Düsüncelerini yönetmeyi ögrenen insan ,önemli ölçüde duygularini da kontrol edebilir. Böylece olumsuz duygularin bombardimanindan kurtulmus olur. O halde öncelikle, olumlu düsünme aliskanligi kazanmaliyiz. Bunun için de, su yöntemleri kullanabiliriz:

1.Yakin çevremizi iyimser insanlardan olusturmaliyiz. Kötümser
insanlarla yakin iliskiler kurarsak, biz de zamanla onlarin etkisiyle
olumsuz düsünmeye baslariz. Onun için olumlu düsünen es ve arkadaslar seçmeliyiz kendimize. Böylece yakin çevremizde, olumlu bir atmosfer olusturacaktir. Unutmayalim ki uzun süre evli kalan eslerin düsünceleri ve davranislari birbirine benzer; hatta görünüsleri bile...

2.Hepimizin olumlu kelimelerden olusan kisisel sözlügü olmali. Bunlari günlük hayatimizda çokça kullanirsak, kendimizi daha iyi hissederiz. Çünkü olumlu sözcükler, zihnimizde güzel resimler yapar ve olumlu düsünmenin kapilarini açar bize. Küfürlü, kaba kelimeler ise, bedenimizde bir kasilma ve gerginlik yaratir. Ne kadar kaba konusursak, olumsuz düsünceleri o kadar kuvvetlendirmis oluruz. Olumsuz düsünceler de kafaya yerlesti mi, kaslari kaskati yapar. Biliyorsunuz ki düsünceler kelimeleri yaratir, kelimeler de düsünceleri... Sonuçta düsüncelerimize uygun bir tutum takiniriz. Bir kisim düsünceler, konusmayla baslar. Bu nedenle huzur verici, sakinlestirici, güzel sözlerle baslayip öyle sürdürmeliyiz konusmalarimizi.

3.Her olayin en iyi yönlerini görmeye çalismaliyiz. Karsilastigimiz
her olayi ders almamiz için bize sunulmus birer firsat olarak
degerlendirmeliyiz. Ilkokul birinci sinifa giden kizim Aybige'ye, kaliteli bir "sapka ve atki" takimi almistim. Sapkasini okulda kaybederek eve geldi. Bu olaya çok sinirlendim. Bana: "Babacigim kizma! Ya ikisini de kaybetseydim, en azindan atkim duruyor." Dedi. Bu sözleriyle küçücük kizim bana, ömür boyu unutamayacagim, bilgece bir "olumlu düsünme" dersi vermisti.

4.Karamsarliga kapildigimizda elimize bir kagit-kalem alip, sahip
oldugumuz iyi seylerin bir listesini çikaralim. Sonra da bunlarin bir
kisminin elimizden alindigini zihnimizde canlandiralim. Iste o zaman, sahip oldugumuz seyler için, halimize sükrederiz. Kronik üzgünler sahip olduklarinin tadini çikarmak yerine, içlerinde sahip olmadiklari seylerin acisini duyarlar.

5.Sessiz ortamlar insanin gevsemesine yardimci olur. Bu nedenle
zihninizi sessiz ortamlarda sakinlestirmeye çalisin. Çünkü sakinlestiginiz zaman daha olumlu düsünür, daha yaratici olursunuz. Bu sebeple önemli kararlarinizi hep sakin oldugunuz zamanlarda verin. Büyük planlar hep sessiz ortamlarda yapilir. Çesitli bilimsel arastirmalar, gürültünün yaraticiligi ve verimliligi önemli derecede azalttigini ortaya çikarmistir. Gürültü sinir
sistemimiz yoluyla kaslara ulasir ve onlari uyararak dinlenmelerini
engeller.

6.Güzel anlari sikça hatiriniza getirin. Örnegin çok eglendiginiz bir
dügünü, basardiginiz bir isi, size yapilan hos bir jesti...hatirlayin.
Unutmayin mutlu insanlari hayatlarinin en güzel geçmis saatleri yönetirken, mutsuz insanlari geçmisteki yenilgiler yönetir. Zihninizi geçmisteki güzel anilarla doldurun ki, sikintili anlarinizda bu resimler size yardimci olabilsin. O zaman günlük sikintilariniz ne kadar çok olursa olsun , ara sira bu güzel tablolara bir yolculuk yapar ve günlük sikintilarinizdan kurtulabilirsiniz.

7.Büyüleyici güzellikteki manzaralari, sevdigimiz insanlari zihnimizde canlandiralim. Örnegin günesin batisindaki renk cümbüsünü; günes, orman ve denizin birlestigi bir yeri; çaglayan sularin etrafinda yemyesil agaçlarin oldugu bir mekani gözümüzün önüne getirelim. Güzel bir kizin isil isil parlayan gözlerini, gülümseyen yüzünü; size deger veren insanlari; sevimli
bir çocugun davranislarini hatirlayin. Bu sekilde olumsuz yayin yapan kanaldan , olumlu yayin yapan kanala daha çabuk geçebiliriz. Yani kanal degistirmemiz kolaylasir.

8.Günlük hayatimizda kolayca kullanabileceginiz pratik bir mutluluk
formülü vardir ki o da sudur: "Hayatinizin iyi, eglenceli, neseli, geçmis bölümlerini sik sik gözünüzün önüne getirerek yasadiginiz ani güzellestirip mutlulugu yakalayabilirsiniz."

Önünüzde iki seçeneginiz var: Birincisi, olumlu düsünmeyi aliskanlik haline getirerek mutlu yasamak...Ikincisi ise, olumsuz düsüncelerle hayati kendinize zehir etmek...

Bir kimse bahçesine güller dikerse pencereden her bakisinda onlari görür ve kendini iyi hisseder. Onun içindir ki bilge kisiler, varliklarin veolaylarin hep güzel taraflarini görmeye çalisirlar.

Tuncer Elmacioglu (Bilgece Yasamak)

Yerleşim : Türkiye / Gaziantep  |  Meslek : Muhasebe
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

0.97 saniye.
19:04:58, 28 Nisan 2024, Pazar

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım