Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Beneluks Ülkelerinde Uluslararası Ticaret

BaşlatancigarillosTarih16/10/2009 16:08:18Yorum23

İlk mesaj
Yeni Üye51 yazı
Beneluks Ülkelerinde Uluslarası Ticaret

Merhabalar,
Kısa bir süre önce Belçika’ya yerleşmiş bir kişi olarak, burada gördüklerimi sizlerle paylaşmak istedim. İlgi ve sabrınıza şimdiden teşekkür ediyorum.

Ticari hayat çok geniş bir skalaya sahiptir. Burada paylaşcağımız bilgiler veya örnekler, sizin konunuzla uzaktan veya yakından ilgili değilmiş gibi görünebilir. Ancak, ürün ve pazar mantığıyla bakarsanız, bugün değilsede yarın mutlaka size fayda sağlayacaktır diye umut ediyorum.

Buraya ilk geldiğim zamanlarda aklımdaki iş fikri, Belçika’ya, Türkiye’den ithalat yapmak üzerineydi. Daha önceki tecrübe ve ticari ilişkileriminde yönlendirmesiyle inşaat malzemeleri konusunda araştırmalarımı yapmaya başladım. Ilk dikkatimi çeken ve beni şaşırtan konu buradaki konut fiyatlarının Turkiye’ye göre çok yüksek olmasıydı. Öyleki arkadaşlar, Türkiye’de ortalama 250 bin YTL olan bir konut burada YTL bazında 800 bin civarında değer buluyordu. Bu inanılmaz ve birazda bana saçma gelen değer farkını araştırırken bir çok faktörün etkili olduğunu anladım. Ama en önemli ve anormal fiyatların oluşmasına % 70 neden olan faktörün ise malzeme fiyatı yüksekliği olduğunu anlamam ise fazla sürmedi.

Arkadaşlar, beni görmenizi isterdim doğrusu. Elimde Türkiye’den temsilciliğini alarak geldiğim birkaç ürüne ait fiyatlarla beraber, burada bulunan ürünleri inceleyebileceğim mağazaları dolaşırken (ki bu mağazalar konusuna ileride değineceğiz), her standın önünde koca bir “YUUHH” çeken, her rafın önünde “HADİ CANIM SENDE” diye kendini tutamayıp gülümseyen bir durumdaydım. Hani neredeyse her ürün için bir fikrim yada bir alternatifim var gibi hissediyordum. Bu kadar devasa mağazaları kuran bu insanlar karşında fiyat ve kalite konusunda o kadar güçlüydümki, kısa bir süre sonra hepsine tepeden bakmaya başlamıştım bile J; Şaka değil, elimdeki ürünün bana maliyeti (ki fatura değeri, nakliye, gümrük, sigorta vs dahil) buradaki raf fiyatlarının neredeyse % 25 civarındaydı, yada bir başka şekilde ifade edecek olursak. Burada rafta son tüketiciye sunulan ürünün fiyatı 300 EURO ise bendeki fiyatı ( kar marjım hariç ) 60-70 EURO civarındaydı ve çok üründe de durum bu şekildeydi. Bu arada belirtmem gereken kücük bir ayrıntı J, buraya gelirken sadece ürünlerin temsilciliklerini alıp geldim, ürunleri buraya getirmedim, çünkü sermayem yoktu, yani param yoktu.

Elbette oluşan bu motivasyonla direk olarak pazarlama faaliyetlerine başladım. Randevular, ziyaretler vs derken bir kaç hafta böyle geçti. Bu bir kaç hafta sonrasında, baya bir hırpalanmış olarak ve stratejim konusunda tekrardan düşünmek üzere biraz mola verdim.

Şimdi problem ne?
Ürün dersen, elimde kralı var.
Kalite dersen, rakiplerden aşağı değil hatta fazlası var.
Fiyat dersen, adeta alıcı açısından velinimet noktasındayım.
Hizmet dersen, kapılarına kadar ***ürmek bir yana, onların sattıkları müşterilere kadar servis organizasyonunu bile kurmuşum.

E neden satış yapamıyorum peki ?

-yazının devamını, göreceği ilgi üzerine kaleme alınacaktır, saygı ve sevgilerimle.

Yerleşim Belçika / DınantMeslek Satış / Pazarlama
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
23 yorum
Yeni Üye6 yazı
cigarillos paylaştıklarınız için teşekkürler devamını bekliyoruz:)
Doğru zamanda,doğru yerde...

Yerleşim Türkiye / DenizliMeslek Mühendis
Yeni Üye88 yazı
merhaba eger bu dediklerin dogruysa sana helal olsun arkadasim yazinin devamini merak ediyorum
MEHMET ALEMDAR

Yerleşim Kyrgyzistan / BiskekMeslek Ynsan kaynaklary
Yeni Üye51 yazı

Bunun nedenlerini incelerken, sanırım hepinizinde aklına gelen ilk sebep olarak gelen finansman eksikliği, benimde aklıma geldi. Ama en az onun kadar önemli diğer bir konu daha var oda buradaki bizlere karşı olan güven eksikliği.

Arkadaşlar burada ticaretle uğraşan insanları o kadar mağdur etmişlerki, o kadar çok kazık atmışlar ki, bunları burada anlatmaya inanın zaman yetmez. Her birinin en azından negatıf bir anısı var diyebilirim. Zamanında teslim edilmeme yada hiç teslim edilmeme, numuneye göre gelen ürünlerin aynı kalitedede olmaması, fiyat canbazlıkları, sürekliliğin veya homojenliğin sağlanamaması, vade problemleri, garanti sorunları, buradaki temsilcisini satma, vs vs vs. Yani arkadaşlar bir pazarı yok etmek için ne gerekirse yapılmış. Adeta organize bir şekilde birileri, buradaki bize olan güveni yok etmek için ellerinden geleni ardlarına koymamışlar. Şimdi burada Türkiye dedinmi bırakın yabancıları, burada iş yapan Türk kökenli vatandaşlarımız bile fersah fersah kaçıyor. Halbuki Belçika demek Avrupa Birliği demek. Belçika pazarı en zor pazarlardan biri olmasına rağmen, burayı kazananın tüm avrupayıda birlikte kazandığını, burada iş yapan yerli ve yabancı birçok işadamı ısrarla söylemekteler.

Kontak kurduğum bir çok müşteri adayım, şu anda ya Çin yada Romanya, Bulgaristan gibi ülkelere yönelmiş durumdalar. Bu arada pazar araştırmalarımı ve fiyat stratejilerimi oluştururken, birçoğunun ürünlerini nekadara malettiklerinide değişik yöntemlerle elde etmiştim. Sadece bu bilgiye da**** bile şunu söyleyebilirim. Ne Çin ne Romanya bizi ezemez. Biz gerçek kalitemiz ve fiyatlarımızla ve en önemlisi buradaki işadamlarımızla çok şeyleri başarabiliriz. Ama güven olayını halletmek lazım. Biliyoruzki güven çok zor kazanılır ve çok kolay kaybedilir. Hele bu kriz döneminde kazanmak daha zor, kaybetmekse artık ilgisiz birçok faktörede bağlıyken daha da kolay.

Şimdi, yazımın bundan sonraki kısmı olan çözüm önerilerine geçmeden önce biraz daha buradaki pazar ve kişisel olarak yaptığım çalışmalardan bahsetmek istiyorum.

Belçikada da inşaat malzemeri sektörü her ülkede olduğu gibi lokomotif bir sektör olarak ilgi görmekte. Üstelik burada devlet konut yapımında çok ciddi desteklerde vermekte (aslında işin püf noktalarından biri de bu), yani eğer burada biraz eski bir eviniz varsa ve yenilemek isterseniz (ki bu tamamen yıkıp yenisini yapmaya kadar varıyor) devlet % 80 lere kadar dayanan hibe veya çooooook uzun faizsiz kredilendirme şeklinde yardımcı oluyor. Tabi kullandığınız malzemeler devletin onayladığı malzeme listesinde ise. Bu nedemek devlet bir liste oluşturmuş, siz malzemeyi istediğiniz yerden alıyorsunuz, ama devletin listesindeki markaları tercih ederseniz destek alıyorsunuz. SUUUPEEEERR

E yapılması gereken nedir? Bende onu yaptım. Bu listeye nasıl girilir? konusunu iyice araştırdım. Sonuç iki yoldan geçiyor. Tüm belgelerin tamam olması konusunu ifade etmeye gerek yok sanırım. Bunun haricinde iki aşma var biri varolmak (yani burada satışta olmak) diğeri biraz siyasi. Şimdi düşündüğünüzün tersine, siyasi kısmı (yani ilgili insanlarla bağlantıları) çok kolay hallettim. Burada insanlar bize göre biraz daha çekingen, kimin karşına çıkarsanız çıkın eğer kendinizden eminseniz, eğer kendinizi karşınızdaki insanın patronu gibi görebiliyorsanız çok kolay etkileyebiliyorsunuz. (işin bu kısmıda geniş bir konu belki ileride yada başka bir başlık altında paylaşırız, ama eğer paylaşma fırsatı bulursak buralardaki insan hakları, ırkçılık, medeniyet vb gibi konularda nasıl nal topladıklarını birde benim bakış açımdan duyduğunuzda epey eğleneceğinizı düşünüyorum)

Yerleşim Belçika / DynantMeslek Saty? / Pazarlama
Yeni Üye1 yazı
S.a

arkadasim turkiyeden yeni geldiginibelirtiyorsun, bende belcikadayim ama belcikada her onune gelen sirket kuramaz kurmak icin bedrijfsbeheer elinde olmas lazim o olmadan hic bir faliyet yapmazsin.
senin btw numaran geldi mi bilmiyorum veya btw nasil isler fikrin var mi burdaki fiyatlarin yuksek olmasi neden diye ?

Yerleşim Belçika / GentMeslek Saty? / Pazarlama
Yeni Üye16 yazı
S. a. Arkadaslar,
Cigarellos fikirlerine katiliyorum,ben fransada insaat isleriyle ugrasiyorum. Bu calismalarinda beraber hareket etmek isterim.

Yerleşim Fransa / AurayMeslek Esnaf
Yeni Üye51 yazı
Siyasi kısmı kolay halledilebiliyor da varolmak konusu ciddi bir sorun. Elimde sermayem yok ve tabiki hazırda malım yok. Ama hangi kapıyı çalsam, olumlu cevaplar alıyorum. Gerçi birazda uyguladığım pazarlama tekniğinden de kaynaklanıyor olabilir ama hep olumlu bakış açısı yakalıyorum. (Şimdi hem konuyu dağıtmamak hemde kafanızı karıştırmamak adına kullandığım pazarlama tekniğini kısaca şöyle izah edebilirim, “satılık malım var” şeklinde değil “ malımı neden sana satayım” şeklinde giriş yapıyorum, gerisi kendiliğinden geliyor. Müşteri kendini ispat problemiyle uğraşırken, bir bakıyor kendisini mal orada olsa alacak pozisyonda buluyor)

Ama mal orada değil maalesef..... ve gümmmm. Satış kalıyor.

Burada beş altı guruba ait 50 civarında çok büyük inşaat malzemesi satan mağaza var, ama öyle böyle değil her biri bir kasaba kadar nerdeyse. Bunlar ürünleri yıllık sözleşmeyle alıyorlar ve burada belli bir stok bulundurulmasını talep ediyorlar. Yani mal burada olacak, ve günlük olarak siprişler ana mağazalara sevk edilecek. ( şunuda not edeyim; Burada bu tarz yerlerle çalışıyorsanız ödeme problemi yaşamıyorsunuz) Bu guruplardan biriyle (ki hali hazırda 9 adet mağazanın sahibi bu grup) kontak kurdum ve kasım ayına randevu aldım, elimdeki ürünlerden biriyle ilgilendiler. Ilgilendikleri ürünün satış hacmi için şunu söyleyebilirim. Aylık olarak 4 yada 5 konteynır civarında. Şimdi Türkiyeden ürün tamam, nakliye tamam üstelik vadeli, satış tamam en az bir yıl, ama buradaki stoğu yaratacak finansör yok. Bu arada küçük bir not daha; Uzun yıllardır burada inşaat malzemeleri olan bir işadamına bu konuyu teklif olarak ***ürdüm, ne cevap verdi dersiniz. “İş çok iyimiş, yapalım ama ben Türkiye’den daha ucuz bir alternatif bulursam, seni devreden çıkarırım.” Şimdi fikri buluyor, piyasa araştırmalarını ve tedarikçiyi ve satış noktasını ve nakliyeyi ve gümrük ışlerini vs vs vs hallediyorsunuz, sözleşmeyi yaptırıyorsunuz ve arkadaş daha işe başlamadan sizi ekarte edebileceğini söylüyor. Bir açıdan bakınca dürütçe söyledi de denilebilir. Allahtan dürüstmüş, sanırım birdaha yanına uğramadığımı söylememe gerek yok.

Ayrıca burada 600 civarında inşaat malzemesi üzerine küçük çaplı çalışan dükkan var. Bunların çoğu sağlıklı çalışmaya müsait. Tabi malınız yanınızda olursa. Ayrıca toptan satış yapan veya müteahhitlik yapan firmalarda var.

Elbette öncelikle burada iş yapmak için gerekli prosedürleri yerine getirmelisiniz. Yada varolan hazır bir şirket üzerinden de yürüyebilirsiniz. Burada ki genel giderler ve personel maliyetleri biraz yüksek üstelik vergide çok. Hiç bir pazar kolay değildir hele Belçika pazarı hiç kolay değildir. Ama imkansızda değildir.

Sonuç olarak; Burada iş yapmak istiyorsanız, öncelikle malınızı buraya getirmeli ve bölgesel olarak pazara sokmalısınız. Hıç çekinmenize gerek yok, buradaki karlılık oranınız ek maliyetlerinizi fazlasıyla karşılayacaktır. Dikkat etmeniz gereken kaliteli mal bulmanız ve piyasayı bilen birileriyle hareket etmeniz. Çünkü her yerde olduğu gibi burada da özellikle toptan dağıtım ve küçük ısletmelerde ödeme sorunları yaşayabilirsiniz.

Arkadaşlar şimdilik bu kadar, başardıklarımı veya başaramadıklarımı zaman içerisinde buradan sizlerle paylaşmayı düşünüyorum. Sevgi ve sağlıcakla kalın.

Saygılarımla.

not: Yorumlarınız ve önerileriniz için çok teşekkür ederim.

Üye126 yazı
:)))
Ewet anlattığın kadarı ile uygulamış olduğun stratejik yaklaşımların sonucunda çok uzun bir yol katletmişsin..Tebrik ederim..Bence Türkiyeden bir şekilde kredi çekebilirsen ve uzun vadeli olursa süper olur. Kendin yaparsan daha çok kar yaparsın ve kafan rahat olur.En azından parasıyla senin fikrini çalacak ve seni ekarte edecek conconlar olmaz.ALLAH yolunu açık etsin..
Güzel ve cesaret isteyen bir macera...
Zambaklar_En_Issız_Yerlerde_Yaşar

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Bilgisayar-Bili?im
Üye468 yazı
dostum basarilar.bende almanyada yasiyorum 3 yildan beri.burada her isi yapmayi dusundum dusunuyorumda calisiyorum isim var ayni zamanda pazarcilik yapiyorum.umarim ileride paslasiriz kolay gelsin.

Yerleşim ALMANYA / MunihMeslek Serbest meslek
Yeni Üye71 yazı
Sayın gms adam uyumaktan bahsetmiyor:)

Yerleşim Fransa / AurayMeslek Di?er
Üye992 yazı
SELAMLAR
BENIM BILDIGIM BELCIKA ISE TAHMIN EDIYOM SU AN DAHA DA ZOR DURUMLAR
degerli kardesim avrupada turkun basmadigi sehir, koy, kasaba, gol,dere ve daglar kalmadi,
ama yinede cesaretine hayranim diyebilirim,bir sey dememe gerek kalmiyo sen orda turksun ve yasiyon su an gordun veya en yakin zamanlarda gorecen yasamin gerceklerini, sana yardimci olabilen iyi bir aile oldumu biraz da maddi durumun elverdimi geriye cesaretin ,bilgin ve turkiyedeki tanidiklarinla basariya ulasmani temenni ederim .
en onemli tavsiyem kimsenin lafina guvenip hareket etme, kendine bazi ticari prensipler koy disina cikmamaya bak,
insallah senden olumlu haberler bekleriz. basarilar dilegi ile

Yerleşim Yspanya / Tarragona
Yeni Üye26 yazı
cigarillos yazdıkların çok yararlı...Antalyada yaşıyorum ve ticaret yapmak istiyorum...Benzer tespitlerin Türkiye için de var mı?Yani belçikada ucuz Türkiye'de pahalı?Belçikadan dönseniz Türkiyede ne iş yapmayı düşünürdünüz?teşekkürler........

Yerleşim Türkiye / AntalyaMeslek Ö?retmen
Üye305 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - armandoTR
SELAMLAR
BENIM BILDIGIM BELCIKA ISE TAHMIN EDIYOM SU AN DAHA DA ZOR DURUMLAR
degerli kardesim avrupada turkun basmadigi sehir, koy, kasaba, gol,dere ve daglar kalmadi,
ama yinede cesaretine hayranim diyebilirim,bir sey dememe gerek kalmiyo sen orda turksun ve yasiyon su an gordun veya en yakin zamanlarda gorecen yasamin gerceklerini, sana yardimci olabilen iyi bir aile oldumu biraz da maddi durumun elverdimi geriye cesaretin ,bilgin ve turkiyedeki tanidiklarinla basariya ulasmani temenni ederim .
en onemli tavsiyem kimsenin lafina guvenip hareket etme, kendine bazi ticari prensipler koy disina cikmamaya bak,
insallah senden olumlu haberler bekleriz. basarilar dilegi ile

sayin armandoTR,
cok dogru bir tesbitte bulunmussunuz.....

Yerleşim ALMANYA / MünsterMeslek Serbest meslek
Yeni Üye51 yazı
Tekrardan merhaba arkadaşlar, iyi dilekleriniz, destekleriniz ve uyarılarınız benim için çok önemli sağolun.

Önümüzdeki bir iki haftayı, finansör arayışı ile geçireceğim. Yukarıda bahsetmiştim, Brico Plan-it ile kasım sonunda randevum var. Türkiye’deki firmayı 60 yada zorda kalırsam 90 gün vadeli akreditif konusunda ikna ettim. Nakliye firması teslimden sonra 45 güne kadar opsiyon tanıdı. Ayrıca Plan-it haricinde ve eğer istersek, ülke içi kücük yerlere dağıtım yapacak firmaylada prensipte anlaştım (ki onlarda hali hazırda eş konuda çalışmalarına ve bu konudada çalışmak istemelerine rağmen akreditif konusunu çözemedikleri için mecburen bekliyorlar). Buradaki gümrük işleri için gerekli alt yapı, problemsiz bir akreditif operasyonu için Türkiye’den profesyonel bir akreditif danışmanı ve karşı bankadan gerekli bağlantılar da tamam.
Finansörümüzün yapacağı iş, iki tır malın gümrüğünü peşin ödeyerek kendi deposun da stoklamak, vadesi gelen nakliye ve akreditifin ödemesini yapmak. Nakliye için değilse de ana mal ödemesine tahsilatlar önemli oranda destek çıkacaktır. Finansörümüz ortak mantığıyla değil tamamen kendisi ticaretini yapıyor gibi olacak. Yani Ithal ettiği malı faturasını kesip Plan-it ve genel dağıtıcıya satacak. Finansör ve genel dağıtıcı aralarında yapacakları süreli sözleşmeyle birbirlerinin hak ve çıkarlarını koruyacaklar. Çok özet şeklinde olduğunun farkındayım ama konuyla ilgili olanlar ne demek isteğimi anlayacaklardır.
Finansörümüzün yapı itibari ile, bir deposunun ve nakil aracınn olması (ki bu iç nakliye problem olursa, genel dağıtcı bedeli ödenmek şartıyla bu konuda kullanılabilir ayrıca nakliye firması palet bazında teslimata kadar destek verebiliyor), bankalarda kredibiletesinin olması, en azından ilk gümrük ve nakliye bedelleri olan yaklaşık 25 bin EURO nakti çıkarabilmesi gerekmektedir.

Umarım başarılı bir operasyon olacak, konuyla ilgili yapıcı görüş ve önerilerinizi bekliyorum.

Türkiye’den kredi bulmak veya Türkiye’ye buradan birşeyler göndermek konusunu hiç incelemedim, ama ilk düşüncem buradan oraya iş yapacak fazla bir şeyin olmadığı yönünde. Türkiye’de ne iş yaparım konusundaki düşüncem ise, bu konu bu site içerisinde bir çok ilgili tarafından sayfalar dolusu tartışılırken benim buradan fikir beyan etmemin çokta gerçekçi olamayacağı yönündedir.

Yeni Üye1 yazı
Cesaret ve girişiminden dolayı tebrik ederim. Umarım en kısa sürede büyük başarılara imza atarsın.

Yerleşim Türkiye / BitlisMeslek Sigortacy
Yeni Üye26 yazı
Sayın cigarillos iş hayatınzda başarılar dilerim...İnşaallah başarırısınız.

Yerleşim Türkiye / AntalyaMeslek Ö?retmen
Yeni Üye40 yazı
emeklerinizin güzel sonuçlarını görmeniz dileğiyle.
sorunun değil,çözümün parçası olmak

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Saty? / Pazarlama
Yeni Üye10 yazı
Selam Cigarillos

Yorumlarini ve Tespitlerini begendim. Ama sunu da untuma bence.
Türkiye den Avrupa ya ihrac edilen ürünler maalesef hep avrupa kriteri adi altinda bir sekil engellere takilabiliyor.
Yani bir seklilde engellenmek isteniyor. ama azmin elinden bisey kurtulmaz.

Bunu belirtmek istedim sadece.

Saygilar
Hüseyin

Yerleşim ALMANYA / FrankfurtMeslek Ticaret
Yeni Üye3 yazı
cigarillos ve arkadaslar slm lar

merhaba ben 34 yildir belcikadayim burda buyudum buranin her iki diline de cok iyi biliyorum kulturlerini hayat tarzlarini sosyal yasantilarini vede 10 yildir yonetici olarak calisiyorum insaat sektorunun bir bolumunde her turlu bina yikimi uzeri ama turksen sadece turklere satarsin malini yok ben belcikalara satacam diyorsan yanina iyi bir belcikali bulacaksin ha dikat et carpmasin sana yardimci olabilecegimiz birseyler varsa yardimci oluruz basarilar dilerim

Yerleşim Belçika / BrukselMeslek Yöneticilik
Yeni Üye16 yazı
bu iş ne kadar sermaye istiyor ve ne vaat ediyor bunlarıda yazarsan daha iyi olur

Yerleşim Türkiye / ÇanakkaleMeslek Yöneticilik
Yeni Üye51 yazı
Üzgünüm Dostlar ;

Çok çabalamama rağmen, olmadı, olamadı. Sağlık olsun deyip, iş aradım ve buldum ; Şimdi ben bir şoförüm, uzun yollar için ; Ayda yaklaşık 20-25.000 km yol yapıyorum ; Acil biyolojik ve medikal ürün transferi ; Çok yorucu, yıpratıcı ve bir o kadar da riskli ; Firmanın en iyi şoförüyüm desem yalan olmaz ; Kazancımda çok iyi, yani diğer iş kollarına bakınca ayda 2500 3000 arası net kazanıyorum.

Mutlumuyum ? Bilmiyorum.

Üye123 yazı
merhabalar,

arkadaslar, cogu insan (özellikle bizim türkler) avrupa denilince cok lüx yasam, bir elin yagda bir elin balda sanıyorlar.

forumu acan arkadas ne güzel bahsetmis. bastan atesli ve hevesli; her sey yolunda ve ticari akıs basladı baslayacak...
ve sonrası...hos geldiniz gercek avrupaya :)

Ne isi ne ticareti... burda seni beni büyütmezler...bu bir gercek.

bulabiliyorsan kendine uygun bir is bul ve aileni gecindirecek kadar kazaniyorsan...otur yerine ve hayatını yasa.. coluk cocugunla gecir zamanını...
Özellikle Avrupada (sosyal sistem hariç) karnın doyuyorsa öp basına koy..

Kim ne derse desin ....BU BIR GERCEK....

Para kazanma hevesine 1960 lardan bu yana kac insan evinden ailesinden vatanından oldu...ve isin kötü tarafı...bunların kacı acaba gercekten zengin oldu ve mutlu bir hayat sürdü????

Ömrünün yarısı gecti...ve diger yarısının ne kadarını yasayacagını bilmiyorsun...İyi düsünmek lazım..

Saygılar...
tmx

Yerleşim Türkiye / KocaeliMeslek Dany?manlyk
Yeni Üye3 yazı
Sağlık olsun arkadaşım.Çok da üzülme hepimiz birşeyler düşünüyor yapmaya çalışıyoruz ama emin ol herkezin aslında bildiği bilmiyormuş gibi davrandığı(başta ben)konu hazır mirasın yoksa ya da belli bir güç topluluğuna bağlı değilsen başarı gelmesi(fazla para kazanmak) biraz zor olmakta.Zaman almakta.Şöyle gözlemişssen çevreyi katlamalı para kazananları görürsün .Bu kişiler ,rotary,lions klüpleri olabilir partiler olabilir dernek,cemaat,belediye il,ilçe teşkilatları ...vs ne varsa işte zırp pırt topluluklara üye olanlar olabilir.Yada zengin bir ailenin kızını alan birileri olabilir.Bu yöntemlerle bazı boşluklar kendiliğinden dolabiliyor.Bunlara katılan biri değilsen paran da çok yoksa naçizane benim kendimi teselli etme yöntemim şöyle olmakta :))

Bir ara Türkiyenin gidişatı ile ilgili bir endişeye kapıldım yıllar önce;işte uykusuzluğun yarattığı anksiyete ye bağlı olaraktan obsesif fikirlere gömüldüm bir gece vakti.Türkiye başka bir ülke ile savaşssa bir kişininin bir yıllık maliyetini hesapladım.bankadan para çekimiyorsun.Ekmek yok falan ... stoklaman gerek eve birşeyler herneyse.
Bir hesap yaptım bim,tansaş,migros ürünlerininin parakende fiyatını baz alarak insanın günlük protein,karbonhidrat,yağ miktarı artı yıllık ortalama sağlık giderinin hesapladım (ameliyat ya da kanser,tüberküloz gibi hastalıkları hariç tutarak)
un,bulgur,mercimek,balık,tüp gaz.... vs aklına ne geliyorsa yazdım.haftada bir kaç gün et balık bile var bu uzun excel dosyamda.sağlık
giderleri olarak bir kaç kutu antibiyotik,bir kaç kutu sypradyn,üç beş anaflaktik,dilaltı...vs Bu ilaçlarında ortalama kullanımını istatistik verileriyle kompanse ettim...Sonuc: türkiyedeki bir insanın yıllık ortalama beslenme+sağlık gideri 900-1000 tl arası tutuyor.Bir de bu parakendeciden aldığımız fiyat.
İnsanın günlük kalori ihtiyacı,protein ihtiyacı bellidir.sabah bir yumurta öğle bi mercimek yemeği akşama tarhana çorbası toplamda yarım ekmekle yenirse 3000 kalori buluyor.Protein kalitesi de ete yakın oluyor bu kombinasyonda bile.(Bilmeyenler için hesabını şöyle yapayım yurtlarda ya da askeriyelerde bir tabiildotun kalorisi ortalama 1500 kaloridir.ekmek hariç) Bu hesapları yaptıktan sona ne kadar pahalı bir hayat yaşadığımı anladım.Yılda sadece gerekli olan 1 milyarı sık olmasada bazen haftada harcayabiliyorsun.
Değiştimmi hayır :)) Devam aynı hayatımıza da...

Uzun lafın kısası insanın ihtiyacı akşamları içilen sadece bir tas çorba değil de nedir.İş kurmak para kazanmak elbet istiyoruz da nereye kadar.Her evden daha iyi başka bir ev va.r arabanın da arabası var, lada dan başlar bugatti ye kadar yolu var.Kızları desen güzelin de güzeli var kızılı var sarışını var onun da bir sınırı var.:))İnsanoğlu doyumsuz nereye kadar. :))Zaten cüzzi bir maaşın varsa da(senin için değil genel söylüyorum )lafını mafını biliyorsan en süperi olmasa da ona yakınını ayarlayabilirsun.

bence çok üzülme mutlusun mutlu:))
fear

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Sa?lyk hizmetleri
Üye992 yazı
+ 1 nufus artisi gurbetci turk avrupada

yukarida bahsettim avrupanin durumunu sorun senin turk olman veya elinde sermayen olmayisi degil bence, en azindan avrupada bir devlette bazi konularda deneyimin ve tecruben oldu, gerci cok bir sey degil bu, onunde daha cok uzun yillar var geriye kalanlari yillarin verecegi tecrubelerle doldurmaya
devam edecegini umarim,

Yerleşim Yspanya / Tarragona