Ana içeriğe geç

İş Dünyası

Rusya'da Taşıma Suyu İle Değirmen Dönmüyor

BaşlatanOriaresTarih29/08/2009 13:29:34Yorum2

İlk mesaj
Yeni Üye86 yazı
ECA, Serel, Odeksan, Elba gibi ünlü markaların sahibi Türkiye’nin alanındaki en başarılı şirketlerinden Elginkan grubunun Rusya temsilcisi Cüneyt Göy’ü Moskova’ya 16 yıl önce tiyatro sevdası sürüklemiş. Tiyatro okumak için geldiği Moskova’da imkansızlıklar yüzünden ekonomi okumak zorunda kalan Göy, bugün Moskova yakınlarında batarya montaj fabrikası kurma hazırlığında olan başarılı bir yönetici ve girişimci olarak karşımıza çıkıyor. “Rusya’da artık taşıma suyu ile değirmen dönmez” diyen Göy, Rusya’da yatırım yapmanın zorunluluğuna dikkat çekiyor.
Bize yaptığınız işi anlatabilir misiniz? Pazardaki en güçlü rakipleriniz kimler?

Elginkan grubunun Rusya temsilcisiyiz. Bizim grup ısı ve yapı grubu olmak üzere ikiye ayrılıyor. Bu ürün grubu içinde yer alan ECA, Serel ve Ödeksan ürünlerinin Rusya’daki satışını yapıyoruz. Bu alanda Rusya’da en yüksek pazar payına sahip olan firma, Alman Grohe firması olmasına rağmen, Türk mallarının pazarın en kaliteli malları olduğunu düşünüyorum. Almanlar ürünlerini Çin’de yaptırıp Alman menşeli olarak gösteriyorlar. Dolayısıyla ürünlerinin kalitesinde düşüşler gözlemleniyor. Çin ise kalite açısından çok yetersiz, ancak pazarda çok etkili. Rusya’da batarya sektöründe 200- 250 milyon dolarlık bir pazar var ortada ve bunun 100 milyon dolarını Çinliler elinde tutuyor.

Rusya’da ne gibi zorluklar ile karşılaşıyorsunuz?

Rusya’da lojistik dışında birçok önemli sorunla karşı karşıyayız. Bunların başında da Türk malının kalitesini Rusya pazarında kanıtlamak sorunu geliyor. Yaptığımız istatistiklerde yüz bin üründe bir kalite sorunu yaşamamıza rağmen, Türk malının imaj sorunu bizim için büyük bir sorun. Öte yandan, Rusya’daki pazar şartları ile Türkiye’deki veya Avrupa’daki pazar şartları çok farklı. Herkesin bildiği gibi bürokrasi firmalara çok zaman kaybettiriyor. Bugün firmaların yasallaşması yönünde baskıların artması çok olumlu ancak, piyasada yasallığın tam olarak sağlanamadığı koşullarda firmalardan bunu istemek rekabet açısından olumsuz sonuçlara neden oluyor. Fakat her şeye rağmen pazar çok büyük ve önü çok açık.Rusya’daki hedefleriniz neler?2008’in ilk yarısına kadar ECA ürünlerinde 600 bayiye çıkıp seramik sağlık gereçleri, panel radyatör, kombi montaj ve batarya montaj fabrikalarını içinde barındıracağı bir kompleks kurmayı hedefliyoruz. Diğer yandan, Rusya’da yapılan evlerin içinin tamamlanmadan satışa sunulması ve son yıllarda ev sahiplerinin evlerinin içine yaptıkları yenileme harcamalarında artışlar gözlenmesi nedeniyle yenileme sektörüne de yönelmeye başladık. Bu nedenle asıl yatırımlarımızı Rus aileleri kazanmaya yönelik yapıyoruz. Beş yıl boyunca ürünlerimizde servis hizmeti sağlıyoruz. Sattığınız malın arkasında durmanız gerekiyor. Elde ettiğimiz istatistikler de gösteriyor ki; bir ev hanımı sattığınız üründen memnun ise bize yeni müşteri kazandırabiliyor. Memnun olmaması halinde ise sonuçlar çok kötü olabiliyor.

Rusya’da çalışmaktan memnun musunuz?

Rusya’da çalışmaktan ve yaşamaktan çok memnunum. Türkiye’ye gittiğimde bazen burayı özlediğim de oluyor. Rusya’da ve Ruslar ile kendimi rahat hissediyorum. Ruslar’ın da bir Avrupalı’ya oranla Türkler ile kendilerini daha rahat hissettiğini düşünüyorum. Rus Türk evliliklerinden doğan aile bağlarının bu kadar kuvvetli olmasında da bunu gözlemleyebiliriz.

Rus çalışanlarınız ile ilişkileriniz nasıl?

Kimi zaman Rus çalışanları ile ilgili yakınmalar duyuyorum. Ancak biz firmamızda ortak bir dil oluşturduk. Rus çalışanlar ile ikili iletişimin doğru kurulması durumunda çalışma ilişkilerinde hiçbir sorunun yaşanmayacağını düşünüyorum

Türk işadamlarına önerileriniz nelerdir?

Rusya’da yatırım yapmanın maliyetlerinin çok yüksek olmasına rağmen pazar hacminin çok büyük ve zengin olması nedeniyle yatırım yapan herkesin başarılı olacağına inanıyorum. Küçük yatırımcılar için önerim ise Rusya’da, Rusya’yı bilen profesyonel bir partner bulmadan işe başlamamaları. Ayrıca Türkiye’den personel getirmelerine hiç gerek yok. Rusya’da uzun yıllardır yaşayan çok yetenekli ve tecrübeli Türkler var.

Yurtdışındaki Memnuniyetsizlik bile yine geldi geldi bizim Brokrasiye dayandı.

Topraklarından Gidersin yüzlerce km uzakta bir yere öyle veya böyle bir Yatırım yaparsın, hemde gel yatırımcı gel diye yırtınıp dururken cihan-ı devletler

sonra görürsün
kendi Devletin nekadar senin arkanda ''zaten tarihte bile görülmemiştir önde olduğu onun yeri hep arkadadır.''

sende oralarda denetim ve kalite sıkıntısı çekersin, şunun bunun sıkıntısını çekersin sonra

Dışişleri heyeti senede bir gidip oralardaki Türk işadamları derneklerinin hesabından yer içer birde helal olsun iyi yatırım yapmışsınız diye arkalarını sıvazlayıp dönerken,

bürokratik anlaşmalar ise bir türlü sonuçlanmaz

Dünya sandığın kadar küçük değil,fakat gözünde fazla büyütme...

Yerleşim Türkiye / İstanbulMeslek Sanayici
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
2 yorum
Editör5590 yazı
İlgiyle okudum fakat , alıntı yazılara kaynak belirtiniz. . . .

Saygılar .
tamnland.com

Yerleşim Türkiye / TürkiyeMeslek Di?er
Yeni Üye86 yazı
eyvallah...
saygilar bizden

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Sanayici