Apple markasının yaratıcılarından Guy Kawasaki, kriz ortamında rakiplerin önüne geçmenin yollarını 11 adımda özetliyor:
Anlam Yaratın
İşe para kazanmak için değil, anlamlı bir iş yapmak için başlayın. Bu anlam dünyayı değiştirecektir. Biz MS DOS’a baktık, bunun daha iyisini yaparız dedik, Macintosh’u yarattık.
Mantra (Slogan) Oluşturun
Uzun ve karmaşık kelimelerden oluşan “vizyon-misyon” kavramlarını bir kenara bırakın. Yaptığınız işi gerçekten anlatan ve bir anlam içeren 3-5 kelimelik bir cümle yaratın.
Sonraki Boyuta Atlayın
Yaptığınız işin bir sonraki boyutunu düşünün ve oraya ulaşmayı hedefleyin. İmkan varsa bir sonraki aşamaya geçin, yoksa yaratın. Örneğin buz yapıp satan biriyseniz, adım adım buzdolabı satmaya doğru ilerlemelisiniz.
Müşteriye Odaklanın
‘Rakiplerim ne yapıyor?’ sorusuyla çok vakit kaybederseniz, zarar görürsünüz. Kafa yormanız gereken, rakiplerinizin değil, müşterilerinizin ne yaptığı, ne düşündüğüdür. İnsanlar rakiplerinize zarar vermek için sizden alışveriş etmez. Bu nedenle müşteriye odaklanın.
Niş Bir Ürün veya Hizmet Yaratın
Şirketinizi veya ürün ve hizmetinizi öyle bir konuma getirin ki, vazgeçilmez olun. Unutmayın ki, bulunabilecek en kötü yerlerden birisi, fiyat rekabeti yapar konumda olmaktır.
Müşterilerinizi İnançlılara Dönüştürün
Müşterilerinizin sizin hakkınızda iyi haberler yaymasını sağlayın. Onları “inançlılara” dönüştürerek, reklamınızı yapmalarını sağlayın. Dünyada Nike’ın, Apple’ın, Harley Davidson’ın inançlıları var ve bu insanlar bu markalar için savaşıyor.
Kendi Gününüzü Yaratın
Hangi sektörde olursa olsun kendi özel gününüzü yaratarak avantaj sağlayın. Örneğin Levi’s, gündelik kıyafetlerin çalışanlar üzerinde olumlu etki yarattığını fark ederek bunu avantaja çevirdi. Gündelik kıyafetlerle işe gitme günleri başladı. Levi’s bu doğrultuda defiler düzenledi ve kendi gününü yarattı.
İyiye Ulaşmayı Hedefleyin
Tek amacınız para kazanmak olmamalı. İnsanlara yardımcı olmalısınız. Sektörünüze uygun sosyal sorumluluk projeleri üstlenin. Basın bunu haber yapar ve bu da rakipleriniz çıldırtır.
Rakiplerinizi Müttefike Dönüştürün
Pek çok şirket bunu yapmaz, ‘Ben kazanıyorsam, o kaybetmeli” diye düşünür. Aslında rakiplerden kurtulmanın en iyi yolu, onları ortağa dönüştürmektir. Eğer rakibiniz halka açık bir şirketse hisselerini satın alın.
Zihinleri ile Oynayın
İnsanların zihinleriyle oyna****, rakiplerinizi çıldırtabilirsiniz. Ama bunu, diğer temel adımları yaptıktan sonra yapmalısınız. Örneğin ABD’de ev eşyaları satan küçük bir mağazanın başına olabilecek en kötü şey geldi. Hemen yanına bir ev eşyası satış deposu açıldı. Böylesi büyük bir rakibin karşısında yaşaması mümkün değildi. Onlar da müşterinin zihniyle oynayıp, mağazanın adını değiştirdiler ve girişteki tabelada yazan isimlerini “Ana Giriş” yaptılar. Böylece diğer mağazaya gelen birçok insan, ana giriş kapısı sandığı bölümden eskisine girdi.
Bozzo’lara Aldırmayın
Bizim isim verdiğimiz “Bozzo,” çevresinde olup biteni anlamayan biri olarak tanımlanabilir. Çevremizde onlardan çokça vardır. Bozzolar ‘Bu işi hep böyle yaptık, aynen devam edelim’ diyeceklerdir. Onlara kulak verirseniz, denemeye bile geçemezsiniz. Bu nedenle onların sizi alt etmesine izin vermeyin. Örneğin ‘Dünya pazarının 5 bilgisayara ihtiyacı olduğunu düşünüyorum’ diyen IBM Yönetim Kurulu Başkanı Thomas Watson; "Herhangi bir kişinin evinde bilgisayar istemesi için sebep yok" diyen Digital Equipment’ın kurucusu Ken Olsen, Bozzolara örnek verilebilir. Microsoft’un kurucusu bunlara rastlasaydı, belki de fikrinden vazgeçecekti.
Kaynak: KobiFinans