Ana içeriğe geç

Pazarlama Ve Satış

Büyükbaş Ham Deriye Bakış

BaşlatanbabayakaTarih11/04/2001 22:52:33Yorum11

İlk mesaj
Üye9 yazı
SÜLEYMAN SUDEMİR'in borsa yorumu
büyükbaş ham deriye bakış
Geçtiğimiz Salı akşamı ABD'deki bir ham deri satıcısı ile yaptığım telefon konuşmasını sizlerle paylaşmak istiyorum. Avrupa'da yaşanılan deli dana krizi nedeniyle özellikle İtalya'ya inanılmaz miktarlarda ham deri sevk ettiklerinden bahsetti. (Şubat ayından bu yana 120 konteynır mal gitmiş.) Öte yandan en büyük pazarları olan Tayvan, Çin ve Kore ne bulurlarsa almaya çalışıyormuş. Sonuç olarak da tahmin edebildiğiniz gibi fiyatlar zirvelere tırmanmış ve bunun yakın sürede sona ereceğini düşünmüyor. ABD'deki tabakhanelerin durumlarını sorduğumda, çoğunun havlu attığını, basılan deri sayısının gitgide azaldığını belirtti. Bu aslında çok düşündürücü bir tablo. Deri sanayicisi kendi ülkesinde çıkan ham deriyi almakta zor duruma düşüyor. Bu durumda here kadar çevre kanunlarının yarattığı zorluklarda söz konusu olsa bile, gerçek bu sanayiinin büyük bir hızla ABD'yi terk ettiği oluşudur. Öte yandan Çin dışındaki Kore ve Tayvan'daki işçilik ücretleri bize yakın ve hatta daha fazladır. Teknoloji olarak da aşağı olmadığınızı kabul edeceğiniz bu ülkeler Türk büyükbaş sanayisinin kendine model olarak seçmesi mantıklı görülen ülkelerdir. Dönelim ülkemize. Yaşanılan krize rağmen duyumlarımız ham deri fiyatlarının arttığı yönünde dolardaki artışa paralel olarak ham deri fiyatlarında görülen artış şaşırtıcı olmamakla birlikte önümüzdeki günlerde ekonominin rotası fiyatlar konusunda daha belirleyici unsur olacağa benzer. Bizler oyunun kurallarını tüm dünyadan farklı koyduğumuz sürece ne bir tahminde bulunmak, ne de bir gün sonrası için pozisyon tayin edebilme şansına sahip değiliz. Türk ham derisinin uluslararası yeri ve fiyatı belirlenmediği sürece bu oyunu beynelmilel arenalarda oynama şansımız az gibi gözüküyor.

Avustralya
Islak tuzlu veya b/c Viktorya/NSW güney avustralya büyükbaş hayvan ham derileri makineyle yüzülmüş, 80/20, sağlıklı/ispireli, kenesiz

Tip Ort kg/ham deri ABD doları/kg cif/ori/off
Öküz/düve 7/14 3.00
20/22(fiyat listesi) 2.80
23/27 2.55
27/31 2.30
30/+ 2.10

Islak kromlu büyükbaş hayvan ham derileri.
Yukarıdaki ıslak tuzlu b.baş hayvan ham derileri, aynı ıslak tuzlu özellikleri, yarma değil.

Önceki ıslak tuzlu ağırlık uç sınırları ABD doları/kg cif/ori/c/off
14/18 kg/parça 55.00
18/23 kg/parça 60.00-61.00
23/27 kg/parça 68.00-69.00
27/31 kg/parça 76.00-77.00

dolapta tuzlanmış koyun ham derisi
70/20/10 i/ii/iii, kafası budanmış, yün sayısı 50' s/+,
minimum boyut 7/üstü, ortalama 8/9 sqft/parça

Yün uzunluğu ABD doları/kg cif/ori/c/off
0" -1/4" 4.20-4.95
1/4-1/2" 4.85-6.00
1/2-1.0" 7.90-8.80
1.0/2.0 8.50-9.50
2.0/+ 9.50-10.75

düşünceler: Hemen hemen tüm Avrupalı alıcıların ulaşamayacağı kadar devamlı yükselen devam ediyor. Türk parasındaki çöküntü henüz görünmekle birlikte, diğer yandan Avustralya hastalıktan şu ana kadar etkilenmemiş, görünüyor. Bir çok alıcı, eğer fiyatlar yükselmeye devam ederse, alıcıların denklemden düşeceklerini belirttiler.

Bulgaristan
Islak tuzlu büyükbaş hayvan ham derileri Makineyle yüzülmüş ve elle yüzülmüş esnek tip

Ağırlık ABD doları/kg fot/ori/c/off
Tüm ağırlıklar 2.00
Havada kurutulmuş ham derisi Esnek
7.00
Islak tuzlanmış kuzu ham derisi
Hepsi 6.00
Islak tuzlanmış oğlaklar
Ağırlık ABD doları/kg cif/ori/c/off
Hepsi 2.50

Düşünceler : Tüccarlar, tatil haftası biter bitmez, Türkiye'den yukarıdaki fiyatlara gelecek tepkileri bekliyorlar.

Çin
Islak kromlu büyükbaş hayvan derileri
Tam ve yarma değil, 40/40/20 i/ii/iii, minimum yüzde 70 tam sırçalar için iyi kaliteli seçim, makineyle yüzülmüş ve iyi elle yüzülüş

Tip Sqft/parça Kalınlık ABDdoları /kg/fob/ori/c/off
Sığır ham derisi Ort 20 2.0 mm 2.05
Aynısı D sınıfı 1.50
Öküz/inek Ort 35 2.8/+ mm 1.75
7.00
Islak tuzlanmış koyun ham derileri

Hebei
Sqft/parça ABD doları/kg cif/ori/c/off
6+ 1.11

Havada kurutulmuş veya tuzlu kuru salamura koyun ham derileri
Xingjiang
Sqft/parça ABD doları/kg cif/ori/c/off
6+ 1.00
ıslak kromlu koyun ham derileri
Sqft/düzine mamul Kalite/seçim ABD doları/kg cif/ori/c/off
Ort 80 30/30/40 ab/c/d 1.45
Islak kromlu keçi ham derileri
Hankow teslim, beyaz tüylü
Seçim Sqft/parça ve ort Kalınlık ABD doları/sqft
30/40/30 2,5/4,5 ort 3,5 0.7 mm/+ 1.20 crf/ori/c
şimdi 1.30cif/ori/c/off
i/ii/iii 7.00

Mısır
Tüm yerel fiyatlar

Tip Ort kg/parça ABDdoları/parça fob/ori/c/off
Islak tuzlanmış öküz/inek ham derileri 20 42.00-43.00
Islak tuzlanmış manda ham derileri 30 32.00-33.00

Islak kromlu öküz/inek ham derileri
T/r, ıslak tuzlanmış olarak önceki 20 kg/parça
Sqft/parça ABD doları/parça fob/ori/c/off
Ortalama 52.00-55.00

Islak kromlu manda ham derileri
Önceki ort 20 kg/parça ıslak tuzlanmış olarak
Seçim ABD doları/kg cif/ori/c/off
T/r 36.00-38.00

Fransa
Islak tuzlanmış büyükbaş hayvan ham deriler
Makineyle yüzülmüş, 70/30 veya 80/20 i/ii

Tip Kg/parça Fransız Frangı/
kg tuzlu deri ağırlık
fte/ori/c/off hepsi nominal
İnek 24/27
28/+(fiyat listesi)
32/+ 18.85
18.85
18.25

Boğa 31/35
35/45 17.85
17.85

Islak tuzlanmış dana ham derileri
Makineyle yüzülmüş, 80/20 i/ii
Kg/parça Fransız frangı/kg yüzüm ağırlığı fte/ori/c/off
-13 34.00
13/- 33.00

Düşünceler: İnek ham deri fiyatarı yavaş yavaş sıkılaşıyor. Dana fiyatları değişmedi. Birleşik Krallık'taki şap hastalığı, bu raporun yazıldığı ana kadar, Fransa'dan ham deri ticaretine bir takım kısıtlamalar getirilmesi sonucunu doğurmadı. "işlerin alışıldık şekilde devam ettiği" yine rapor edildi.
Kaynak: www.leatherXchange.com, Ron Souer's report

Yerleşim / BalıkesirMeslek kuyumcu
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
11 yorum
Yazar175 yazı
Deniz,

Tebrikler gerçekten ilginç bilgilere ulaşmışsın.

Selamlar

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ekonomist
Üye1236 yazı
Deniz Babayaka'yı tebrik ediyorum. Yaptığı işi ya da araştırmayı ciddiye alıyor.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Dany?manlyk
Yeni Üye1 yazı

keşke ham deri piyasası hakkında sürekli bilgi verilse...

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Mühendis
Yeni Üye17 yazı
sevgılerle deri ozellıkle yarı ıslemıs ham deri kullanıyorum.yalvac ve karaca su tarafının derılerını almakdayız. zaman zamanda avustralya ,yenı zellandadan ve gelen derilerden. bu kıs deri de stok yapmanın faydası olacak gıbımi. ıkı senedır derın desi fıyatı artmamak da.. merek edıyorum vve ona gore yatırım yapmalımıyım.
bulent

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Ymalat
Yeni Üye1 yazı
Yurt dışındaki ham deri fiyatları ve piyasanın gelecekteki olası durumu hakkında verdiğiniz bilgileri cok taktir ettim.malesef gunumuz kosulları ıletısım acısından nekadar ileri olsada bu deri sektorune bır turlu yansımamaktadır.yerli ham deri fiyatlarındaki tahmin dışı yüksek artışı ön goremememizin en önemli sebebi de bilgiye ulasmaktaki eksıklıgımız olmustur...
biz bursa org.deri san.bolgesinde balıkesir yoresi mezba kesimi yuksek oranda temiz ciltli dana derisi işlentisi yapmaktayız...agırlıklı satısımız kromlu deri üzerinedir.aylık ortalama 40 ton deriyi kroma cekip kromlu halde satışa sunmaktayız...
ilgilenen tabakhane sahiplerinin irtibat için..0537 3586251 numaralı telefondan ozan bey ile irtibata gecmeleri ve stokta bulunan kromlu deri hakkında bilgi almaları mümkündür...

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Ticaret
Yeni Üye1 yazı
buyukbas ve kucukbas hamderi ve kromlu deri hakkinda rusyadan bilmek istedikleriniz konusunda yardimci olabilirim.Ayrica tataristanda satilik ve calisan fabrikalar hakknda her sey icin yardimci olabiliriz.Bitmis zig ve aykkabilik deri fiyatlari pazar arstirmasi yapilir
tolga karakoc

Yerleşim Rusya Federasyonu / TataristanMeslek Ythalat / Yhracat
Yeni Üye3 yazı
iyi gunler rudos bir mail adresiniz yada telefon numaraniz varmi acaba ben cinde ikamet etmekteyim rusyadaki ham deriyle ilgileniyorum irtibata gecersek cok sevinirim saygilar
oz trade co. ltd.

Yerleşim Çin / ShanghaiMeslek Esnaf
Yeni Üye74 yazı
Merhabalar, BABAYAKA. Sizin çalışmanızı okudum ve çok beğendim. Emeğinize saygı duyuyorum. Ben Kazakistandaki ham deri piyasa fiyat listesi elimde. Yalnız sizin çalışmanızda ki bu kısaltmaları anlayamadım. (“Xingjiang”, “Sqft/ /kg cif/ori/c/off”, “Kromlu”, “Hankow teslim”, “Sqft/parça ve ort Kalınlık ABD doları/sqft”, “30/40/30 2,5/4,5 ort 3,5 0.7 mm/+ 1.20”, “crf/ori/c 1.30cif/ori/c/off”, “i/ii/iii 7.00”, ) Bu konu hakkında bilgi verirseniz yada bilenler var ise yaza bilirlerse sevinirim. Kazakistan'da İnek, Buğa, Manda, At, Koyun ve Keçi (Kuzu ve oğlak) derileri tuzlanarak kurutulmaktadır. Hazırda toplam 20-25 ton bulunmaktadır. Derilerin fabrikada çekilen fotoğrafı ve videosu bulunmaktadır. Mal Kazakistan'dan teslim alınacaktır. İlgilenenler ciddi olanlar irtibata geçebilirler. galimcan@mail.ru, 05543842886 Galimcan.

Yerleşim Kazakistan / TurkistanMeslek Halkla ili?kiler
Yeni Üye1 yazı
kuzey ıraktan küçük ve büyük baş ham deri ithal işine adım atmak için görüşmeler yapıyoruz. O bölgedeki ortağımız oradaki mevzuatla ilgilenecek. Ülkemizde yapılması gereken işlemler ile şuan ki piyasa fiyatları hakkında yardımcı olabilir misiniz.

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Ymalat
Yeni Üye32 yazı
Kromlu Keci derisi icin (7 ayak ve ustu ) fiyat bilgisi verirseniz memnun oluruz.Yurt disi yurt ici fark etmez.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Di?er
Yeni Üye29 yazı
Halihazirda Kenya'dan Turkiye'ye deri gonderiyoruz. Ilgilenen arkadaslar mail yoluyla irtibata gecebilecekleri gibi, Istanbul'daki ofisimize de yonlendirebiliriz.

Yerleşim Bulgaristan / PlovdivMeslek Yöneticilik