Girişim Sermayesi - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Girişim Sermayesi


umut sengul
Üye

Toplam 2356 yazı
25/08/2009 :  02:08:38   Yazarın websitesini ziyaret et Website  Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


Girişim Sermayesi

Burada "Girişim Sermayesi" başlığı altında, finansal kurumlar tarafından tüketicilerine sunulan standart ve bildik finansman ürünlerinin yanı sıra çağın ruhuna ve dünyamızın tecrübe ettiği ekonomik sürçeler nedeniyle ortaya çıkan finansman yöntemleri üzerinde durulacaktır.

Bu finansman yöntemleri diğerlerinden farklılaşan yönleri ile incelenecek, hedef kitlesi, kullandırım yöntemleri ve özellikle de Türkiye’de uygulanabilirlik ve erişilebilirlik açısından değerlendirilecektir.

Standart yatırım ürünlerine rağmen, daha fazla risk alarak daha fazla kazanma amacı ile organize olan sermaye hareketlerine bu rapor sırasında “Girişim Sermayesi” adı verilecektir. Girişim sermayesi, şirketlerin hayat döngüleri içerisinde hedef aldıkları aşamalara göre dört ana başlık altında inceleneceklerdir. Bunlar şunlardır;

*Incubator

*Angel investor (Melek Yatırımcı)

*Venture capital (Risk Sermayesi)

*Private Equity (PE)

Bu yatırımcılar, düşünsel çıkış noktası itibariyle birbirinden çok farklı olmayıp yaklaşık aynı fikirlerden hareketle yola çıkarak projeye sahip bir şirketin yaşam döngüsü (life cycle) içerisinde farklı aşamaları hedeflediğinden dolayı farklı isimlerle çağırılmaktadır. Tüm bu yatırımcılar ve yatırım fonları, farklı risk görüleri ile farklı kazanımları hedeflerken, vaad ettikleri yatırım tutarı ile de farklılaşmaktadırlar. Erken aşamalardaki şirketler daha küçük yatırım ihtiyacı içerisindeyken, ileri aşamadaki şirketler daha büyük sermaye arayışındırlar. Buna göre en yüksek risk göze alınarak en fazla kazanımı hedefleyen incubator ve angel investor bir firma yada girişimci projesinin daha en başlarındaki düşünce aşamasında ya da yeni kurulmuş yaratıcı bir fikre sahip şirketleri hedefler. Risk Sermayesi, -Venture capital- (VC) ise belirli bir geçmişi olan şirketlerdeki yüksek kazanım fırsatlarını firmaların yaşam döngülerindeki erken aşamalarda bulur. Ama firma kurulmuş ve bir miktar da yol almıştır. Private equity (PE) ise, özel fırsatlar peşinde koşan, yüksek kazanımlar bekleyen, daha büyük fonlara sahip bir finansman modelidir.

Yatırım yapılabilen aşamalar ise;
Çekirdek Sermayesi (Seed Capital)
Fikir aşamasının finansmanı şeklinde özetlenebilir. Bu aşamada girişimci bir fikir geliştirmiş, fakat fikrinin hayata geçmesi için ne teknik ne de ticarileştirilmesi için planlama yapmamıştır. Girişimciye ait projenin akıbeti genellikle bir yıllık süre içerisinde belli olmaktadır. Bu süre zarfında sermayedarın rolü girişimciyi finanse etmektir. En riskli yatırım biçimidir, çünkü projenin uygulanabilirliğinin ne olduğu kesin olarak bilinmemektedir. Fakat getirisi ise çok yüksektir.

Başlangıç Finansmanı (Start-Up Capital)
Ar-Ge faaliyetlerinin ikinci aşaması olan geliştirme aşamasında bu finanslama yöntemi kullanılmaktadır. Genellikle kuruluş süreci içinde olan yada kısa bir süreden beri faaliyette olan ancak ürününü ticarileştirememiş firmaların finansmanında kullanılır.

Erken Aşama ve Geçit Finansmanı (Early Stage and Gate Financing)
Bu aşamada firma belli bir büyüklüğe ulaşmıştır. Pazara sürdüğü malı veya hizmeti mevcut olup, ürünün pazardaki üstünlüğünü sağlayacak bir marka imajı ve önemli bir pazar payı yoktur. İşletme bu aşamada, prototipini geliştirmiş ancak ticari üretimi ve pazarlaması için fona ihtiyaç duymaktadır.

Köprü Finansman (Bridge Financing)
Köprü finansman 6 ay ile 1 yıl içerisinde halka açılmayı ümit eden şirketlere aktarılmaktadır. Eğer şirket hisse senetlerinin arzı için iyi bir yapıdaysa, şirketin halka açılana kadar faaliyetlerine devam edebilmesi için ihtiyaç duyduğu finansmanın sağlanmasında kullanılan bir yöntemdir.

Kuruluşun Kendi Yönetici Kadrosu Tarafından Alınması (Management Buy Out)
Bu finansman türü şirket yönetim kadrosunun işletmeyi elde etmesini mümkün kılmak için sağlanan finansmandır. Günümüzde yenilenen versiyonu ile dünyada en çok kullanılan yöntemlerden biridir. Bu yatırımlar az risk taşımakta ve kazançlı olması sebebiyle tercih edilmektedir.


Kaynak : KobiFinans

Yerleşim : Belçika / Limburg  |  Meslek : İthalat / İhracat
akinselcuk
Editör

Toplam 5590 yazı
03/09/2009 :  00:06:40 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
Teşekkür ederiz.
tamnland.com

Yerleşim : Türkiye / Türkiye  |  Meslek : Diğer
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

1.76 saniye.
02:50:56, 5 Mayıs 2024, Pazar

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım