Operasyonel Leasing Nedir? - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Operasyonel Leasing Nedir?


umut sengul
Üye

Toplam 2356 yazı
25/08/2009 :  00:45:57   Yazarın websitesini ziyaret et Website  Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


Operasyonel Leasing Nedir?

Leasing şirketleri operasyonel leasinge hazırlanıyor. Ancak 2007 yılının so­nunda çıkması beklenen yasal düzenle­meler 2008’e kaldı. Peki, Türkiye’de he­nüz uygulanmayan, yurtdışında ise oldukça yaygın olan operasyonel leasing nedir?

Operasyonel leasingin finansal lea­singden iki önemli farkı var. Bunlardan ilki mülkiyet farkı, yani kiralanan malın mülkiyetinin ve doğal olarak ekonomik riskinin kimde olduğu. Operasyonel lea­singde bu risk leasing şirketine ait... Diğer farksa devirle ilgili. Yani kira süresi sonunda mal, kiralayana sembolik ücretlerle satılmıyor. Leasing şirketi ürü­nü geri alıyor.

Gelişmiş ülkelerde leasing işlemleri­nin yüzde 35’i operasyonel leasingle ya­pılıyor. 2008 yılında uygulamaya gir­mesi beklenen operasyonel leasingde, leasing şirketi ile ürünü kiralayan şirket arasında belirli bir dönemi kapsayan ki­ra ödeme planı yapılıyor. Kira süresi so­nunda kiralanan mal leasing şirketi tara­fından geri alınıyor ve tekrar kiraya veri­liyor. Finansal leasingde ise kiralanan mal genel olarak kira süresi sonunda ki­ralayana satılıyor.

Operasyonel leasingde "ikinci el kira" yönetiminin iyi yapılması gerekiyor. Ya­ni bir iş makinesini kiraya veren leasing şirketinin, iki yıllık kira süresi sonunda o makinenin fiyatının ne olacağı, hangi parçalarının değiştirilmesi gerektiği gibi konuları bilmesi şart. Çünkü operasyo­nel leasingde ciddi risk analizleri ve ikin­ci el piyasa araştırmaları önem kazanı­yor. Taşınabilir mallar için yapılan ope­rasyonel leasingde, bakım ve onarım so­rumluluğu leasing şirketinde.

Ne Tür Yenilikler Gelecek?
Operasyonel leasing devreye girse de, ilk etapta birçok leasing şirketinin bu yönde iş yapamayacağı söyleniyor. Çün­kü bu iş uzmanlık istiyor. Belirli alanlar­da uzmanlaşan şirketler operasyonel lea­singde etkin olacak.

Operasyonel leasing üç kategoride ya­pılıyor. İlki modası çabuk geçen ürünler. Örneğin, otomobiller bu sınıf ta değer­lendirilebilir. Teknolojisi çabuk değişen ürünler için de operasyonel leasing yapı­lıyor. Yani bilgisayarlar, kameralar ve tıbbı cihazlar gibi. 3. ve belki de en önemli kalemi ise üretim süreci uzun zaman alan uçak ve gemi gibi mallar oluşturuyor. Leasing şirketleri bu tür malların mülkiyetini karşı tarafa vermek istemiyor. Örneğin, kiralanan gemi 2010 yılında satıldığı zaman yeni siparişler uzun zaman alıyor. Bu yüz­den de kiralama yolu tercih ediliyor.

Leasing Yapılabilen Mallar
>>Tıbbı cihazlar, bilgisayarlar ve diğer bilgi işlem üniteleri...

>>Santraller ve haberleşme cihazları...

>>Enerji tesisleri, kara nakil vasıtaları, hava taşıma araçları...

>>Kuru yük gemileri, tanker ve diğer deniz taşıtları...

>>İnşaat makineleri, vinçler, iş makineleri, matbaa makineleri...

>>Her türlü tezgah ve üretim makineleri, tekstil makineleri, komple fabrikalar, komple hastane, otel ve büro donanımları...

Kaynak: Para Dergisi

Yerleşim : Belçika / Limburg  |  Meslek : İthalat / İhracat
akinselcuk
Editör

Toplam 5590 yazı
02/09/2009 :  14:17:35 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
Çok enteresan . . .
tamnland.com

Yerleşim : Türkiye / Türkiye  |  Meslek : Diğer
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

2.95 saniye.
03:11:57, 5 Mayıs 2024, Pazar

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım