Çin’deki Vergi İdaresi - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Çin’deki Vergi İdaresi


umut sengul
Üye

Toplam 2356 yazı
22/08/2009 :  00:25:21   Yazarın websitesini ziyaret et Website  Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


Yabancı Sermayeli Firmalar ve Yabancılar için Başlıca Vergi Katagorileri

Katma Değer Vergisi
Ciro vergisi tipinde olan katma değer vergisi (Value-added Tax, VAT), üretimin ya da malların dağıtımının (Malların üreticiden - nihai tüketiciye ulaştırılması prosedürü) çeşitli aşamalarında ürünlerin değerindeki yükselme üzerinden veya ürünlere eklenen değerler üzerinden tahsil edilmektedir. ÇHC’de malların satışı veya ithalatı veya ham maddelerin ve ara mallarının işlenmesi, tamiri veya bakımı hizmetleri faaliyetlerinde bulunan tüm firmalar ve şahıslar KDV ödemek zorundadır.

a) Vergi Mükellefi
ÇHC’de KDV mükellefleri, farklı vergi hesaplama methodları ile faaliyet ölçekleri ve muhasebe denetim sistemleri temel alınarak genel vergi mükellefi ve küçük ölçekli vergi mükellefi olarak iki alt gruba ayrılmaktadır.

Küçük Ölçekli Vergi Mükellefleri, üretim faaliyetlerinde bulunan veya vergilendirilebilir hizmetleri sağlayan vergi mükellefleri için 1 milyon Rmb ve toptan satış ile parakende satış alanında faaliyet gösteren işletmeler için 1,8 milyon Rmb’den az olmayan miktarlar şeklinde tanımlanmış asgari standard gelir düzeylerinin altında vergilendirilebilir satış cirosu olan muteber muhasebe ve denetim sistemi bulunmayan vergi mükellefleridir.

Genel Vergi Mükellefleri, genel olarak küçük ölçekli vergi mükelleflerinin vergilendirilebilir satış cirolarından daha fazla yıllık vergilendirilebilir satış cirolarına sahip işletmeleri ifade etmektedir. Muteber bir muhasebe ve denetim sistemi olan küçük imalatçı firmalar, genel vergi mükellefi olarak tanımlanabilmektedir. Ancak, şahıslar, tüzel kişiliği olmayan birimler ve düzenli olarak vergilendirilebilir faaliyetlerde bulunmayan işletmeler, küçük ölçekli vergi mükellefler için belirlenen standardları aşan vergilendirilebilir yıllık satış matrahı sahibi olsalar dahi küçük ölçekli vergi mükellefi olarak tanımlanmaktadır.

b) Hesaplama Methodu
Küçük Ölçekli Vergi Mükellefi tarafından ödenecek KDV miktarı, satış değeri ve üretim girdileri üzerinden alınan KDV için vergi iptali ya da vergiden muafiyet ya da indirim yapılmadan belirlenen vergi oranı temel alarak basit bir method ile hesaplanmaktadır. Ticari işletmeler için % 4 ve diğer alanlarda faaliyet gösteren firmalar için % 6 uygulanabilir KDV oranlarıdır. Bu çerçevede, KDV hesaplama methodu aşağıdaki gibidir:

Ödenecek Vergi Miktarı = Satış Değeri X Vergi Oranı (% 4 veya % 6)
· Konsinye satışlarda, bedeli ödenmeden mağaza tarafından rehin alınan ürünlerin satışında, ikinci el malların satışında ve ilgili kurumca onaylanmış gümrük vergisiz satış mağazalarında vergisiz olarak yapılan parakende satışlarda, vergi, vergi mükellefinin küçük ölçekli olup olmadığına bakılmaksızın yukarıdaki basit hesaplama methodu kullanılarak % 4 oranında vergi tahsil edilmektedir.

Genel Vergi Mükelleflerince ödenecek fiili KDV miktarı, girdi malları için ödenen KDV’nin çıktı mallar üzerinden yukarıda belirtilen basit hesap ile belirlenen KDV miktarından mahsup edilmesi sonucu elde edilmektedir. Ödenecek verginin hesaplanma formülü aşağıdaki gibidir:

Ödenecek Vergi = Cari Çıktı KDV - Cari Girdi KDV
Çıktı KDV = Satış Değeri X Uygulanabilir Vergi Oranı

Eğer cari çıktı KDV, cari girdi KDV miktarından küçük ise, tamamen iptal edilemeyen veya düşülemeyen (mahsup edilemeyen) miktar izleyen vergi dönemine aktarılabilmektedir.
· İthal Mallar Üzerinden Tahsil Edilen KDV: Vergi mükellefleri tarafından ithal edilmiş mallar üzerinden alınacak KDV, birleşik vergi matrahı ve girdi KDV için muafiyet veya indirim uygulamadan uygulanabilir vergi oranı temel alınarak hesaplanmaktadır. Ödenecek verginin hesaplanma methodu aşağıdaki gibidir:

Ödenecek Vergi = Birleşik Vergi Matrahı X Uygulanabilir Vergi Oranı
Birleşik Vergi Matrahı = Gümrük Vergi Matrahı + Gümrük Vergisi

Vergilendirilebilir tüketim malları ithal eden vergi mükellefi için tüketim vergisi birleşik vergi matrahına eklenmektedir.

c) Vergilendirilebilir Kalemler ve Vergi Oranları
ÇHC’de iki KDV oranı vardır: % 17 olan temel KDV oranı ve % 13 olan daha düşük oranlı bir ikinci KDVoranı. Düşük oranlı % 13 KDV’ye tabii olan mallar aşağıdaki gibidir

Hububat
Bitkisel Yağlar
İçme Suyu

Isıtma Araçları
Klimalar
Sıcak Su

Kömür Gazı
Sıvılaştırılmış Petrol Gazı (Liquefied Petroleum Gas, LPG)
Doğal Gaz

Methan
Meskenler için Kömür Ürünleri
Kitaplar

Gazeteler ve Dergiler
Hayvan Yemleri
Kimyasal Gübreler

Tarım İlaçları
Tarım Makinaları
Tarımsal Plastik Levhalar

Devlet tarafından belirlenmiş diğer ürünler


d) İhracat Vergi Muafiyeti ve İadesi
ÇHC, ihracatta % 0 vergi uygulanmaktadır. ÇHC’de ihracata bağlı vergi bulunmamakta ve daha önceki aşamalarda yapılan vergi ödemeleri ihracatta iade edilmektedir.

e) Özel KDV Faturası
· Genel vergi mükellefi, vergi otoritelerinden özel KDV faturası satın alabilmektedir. Küçük ölçekli vergi mükellefleri ve KDV vergi mükellefi olmayanlar, sözkonusu faturaları satın alamamakta ya da kullanamamaktadır.
· Vergilendirilebilir ürünleri satan genel vergi mükellefleri, alıcılara özel KDV faturası vermek zorundadır. Ancak, vergilendirilebilir ürünlerin tüketicilere satışı ve gümrük vergisiz ürünler satış veya ihracat için ürünlerin satışı için özel KDV faturası düzenlemek zorunluluğu bulunmamaktadır. Ayrıca, küçük ölçekli vergi mükelleflerine vergilendirilebilir ürünlerin satışında özel KDV faturası düzenlenmesi zorunlu değildir.
· Devlet tarafından belirlenen şartlara uygun olmayan özel KDV faturaları, girdi KDV indirimleri ya da muafiyetleri için yapılan başvurularda kullanılamamaktadır.

f) Vergi Mükellefiyeti ve Ödeme Dönemi
Mal veya vergilendirilebilir hizmetlerin arzında, vergi mükellefiyeti, vergi mükellefinin mal ya da hizmet karşılığı tam ödemeyi ya da ödemeyi kanıtlayıcı belgeyi aldığı an tahakkuk etmektedir. İthal edilen ürünlerde ise, KDV mükellefiyeti gümrük beyannamesi verildiği an tahakkuk etmektedir.

Vergi ödeme dönemi, vergi mükellefinin ödeyeceği miktara bağlı olarak yetkili vergi otoritelerince belirlenmek üzere bir gün, üç gün, beş gün, 10 gün, 15 gün veya 1 ay olabilmektedir.

Tüketim Vergisi
Tüketim vergisi, ÇHC’de üretim, taşaron imalat veya aşağıda belirtilen 11 ürünün ithalatı alanında faaliyet gösteren işletmeler ve şahıslar tarafından satılan vergilendirilebilir tüketici ürünlerinin satış değeri veya miktarı üzerinden ödenen bir vergidir.
· Sigaralar,
· Alkollü içeçekler ve alkol,
· Kozmetik ürünler,
· Çilt ve saç bakım ürünleri,
· Saf mücevherat ve değerli taşlar,
· Kestane fişeği (Firecracker) ve havai fişekleri (fireworks),
· Benzin (Normal),
· Dizel benzin,
· Motorlu taşıt lastiği,
· Motorbisiklet,
· Küçük motorlu arabalar.

Tüketim vergisi, tüketim malları üzerinden en yüksek KDV oranında tahsil edilmektedir. Tüketim vergisi, bir işletmenin yürüttüğü

alım-satım işlemlerindeki fiyata dahil edilmekte ve sadece, üretim, taşoran imalat ve vergilendirilebilir tüketim ürünlerinin ithalatı üzerinden tahsil edilmektedir. Tüketim vergisi, alım-satım fiyatına dahil edilmesi nedeniyle toptan satış ve parakende satış gibi müteakip aşamalarda tahsili mümkün değildir. Sözkonusu vergi, nihai olarak tüketiciye yansıtılmaktadır.

a) Vergi Mükellefi
Tüketim vergisi mükellefi, üretim, taşaron imalat ve vergilendirilebilir tüketim malları ithalatı alanlarında faaliyet gösteren firmalar ve şahıslardır.

b) Vergilendirilebilir Ürünler ve Vergi Oranları
Tüketim vergisi, % 3 ila % 46 arasında değişen 25 farklı vergi oranı (vergi miktarı) ile 11 vergilendirilebilir ürün grubu üzerinden tahsil edilmektedir. Tüketim vergisi genel olarak üretim aşamasında değer üzerinden tahsil edilmekte ancak, geleneksel Çin alkollü içeçekleri (yellow spirits), bira, benzin ve dizel benzinden miktar üzerinden (maktu vergi) alınmaktadır. İhraç edilen vergilendirilebilir ürünler, devlet tarafından aksi belirtilmediği sürece tüketim vergisinden muaftır.

c) Vergi Hesaplama Methodu
Miktara göre ödenecek verginin hesaplanmasında satış miktarı vergi matrahı olarak kullanılmaktadır.
Ödenecek Vergi = Satış miktarı X Bir birim için vergi miktarı
Değere göre ödenecek verginin hesaplanmasında satış değeri vergi matrahı olarak kullanılmaktadır.
Ödenecek Vergi = Satış değeri (veya ithalat değeri) X Vergi oranı

d) Vergi Mükellefiyeti ve Ödeme Vadesi
Vergilendirilebilir tüketici ürünlerinin satışında, tüketim vergisi mükellefiyeti, vergi mükellefinin alım-satım işlemine bağlı tam ödemeyi tahsil ettiği veya ödemeyi kanıtlayıcı belgeyi aldığı an tahakkuk etmektedir. Malların ithalatında ise, gümrük beyannamesinin verildiği an tüketim vergisi mükellefiyeti doğmaktadır.

Tüketim vergisi ödeme vadesi, vergi mükellefinin ödeyeceği vergi miktarı bağlı olarak yetkili vergi otoritesince belirlenmek üzere bir gün, üç gün, 10 gün, 15 gün veya bir ay olmaktadır.

Gümrük Vergisi
Gümrük vergisi, Gümrük İdaresi tarafından ticari malların veya maddelerin ÇHC’nin ulusal sınırlarından veya gümrük sınırlarından çıkarken ya da girerken tahsil edilen vergidir.

a) Vergi Mükellefi
Ticari mallar üzerinden alınan gümrük vergisini ödeyenler, ithal malların alıcıları ve ihraç malların satıcılarıdır. İthalatcı ithalat vergisi ödemekle yükümlü iken ihracatcı ihraç vergisi ödemek zorundadır. Gümrük vergisi mükellefi tanımı, kişisel valiz ve eşyalar ile ülkeye giriş yapan yolcuları, kişisel eşyaları taşıma hizmeti veren şahısları (firmaları), diğer kanallar vasıtasıyla ÇHC’ye giren kişisel eşyaların ve hediyelerin sahipleri ve ÇHC’ye gelen kişisel postaların alıcılarını da kapsamaktadır.

b) Vergi Oranları
ÇHC, ithalat vergisi için iki kolonlu tarife sistemini benimsemiştir. Genel vergi oranları, ÇHC ile ikili tarife anlaşması imzalamamış ülkelerden ve bölgelerden ithal edilen mallara ve tercihli vergi oranları, ÇHC ile sözkonusu anlaşmayı imzalamış ülkeler ve bölgelerden ithal edilen mallara tatbik edilmektedir. Maktu vergiler, birleşik vergiler ve değişebilir vergiler, seçilmiş belirli sayıdaki ithal malların üstünden tahsil edilmektedir. ÇHC’de bugünkü ortalama ithalat vergi oranı % 15,3’dür.

İhracat için gümrük oranı ise, genel veya tercihli oranlar şeklinde bölünmemektedir. Tarifeler % 20 ila % 50 arasında değişen beş kademeli bir çizelgede düzenlenmiştir.

c) Gümrük Değerleri
İthal ürünlerin CIF (Cost, Insuarance, Freight, CIF - Maliyet, Siğorta, Nakliye) fiyatı, genel olarak ithal malların gümrük değeri ve ihraç ürünlerin FOB (Free on Board, FOB-Güvertede Teslim) fiyatı ihraç malların gümrük değeri olarak kabul edilmektedir.

d) Hesaplama Methodları
Ödenecek gümrük vergi oranı, malların gümrük değeri ve ithal edilen malların miktarı veya ihraç edilen malların miktarı ile uygulanabilir vergi oranını veya vergi miktarının çarpımı ile hesaplanmaktadır.

Ödenecek Vergi = Vergilendirilebilir ithal veya ihraç malların miktarı X Birim gümrük değeri X uygulanabilir vergi oranı
veya
Ödenecek Vergi = Vergilendirilebilir ithal veya ihraç mallarının miktarı X Uygulanabilir standard vergi miktarı

e) Gümrük Vergilerinin Ödenmesi
Vergi mükellefi veya mükelleflerin acentaları, Gümrük İdaresi tarafından ödenmesi gereken gümrük vergisinin hesaplanması ve teblig edilmesini izleyen 7 gün içinde, gümrük vergisini belirlenmiş bankalara ödemektedir.

İşletme Vergisi
İşletme vergisi, ÇHC’de gayri maddi varlıkların devri ve taşınmaz gayri menkullerin satışı ile haberleşme, posta ve ulaştırma, inşaat, finans ve siğorta, kültür ve spor, eğlence ve diğer hizmetler gibi vergilendirilebilir hizmetlerin arzından elde edilen gelir üzerinden tahsil edilen bir çeşit satış hasılatı vergisidir.

a) Vergi Mükellefi
Vergilendirilebilir hizmetler, gayri maddi varlıkların devri veya taşınmaz gayri menkullerin satışı alanlarında faaliyette bulunan firmalar veya şahıslar, işletme vergisi mükellefidir.

b) Vergilendirilebilir Ürünler ve Vergi Oranları
% 3 (Haberleşme ve ulaştırma) ila % 20 (Eğlence) arasında değişen dokuz ayrı uygulanabilir işletme vergi oranı mevcuttur.

c) Hesaplama Yöntemi
İşletme vergisi hesaplama formülü aşağıdaki gibidir:
Ödenecek Vergi = İşletme satış hasılatı X Vergi oranı

d) Vergi Mükellefiyeti ve Ödeme Vadesi
İşletme vergisi mükellefiyeti, işletme hasılatının tam miktarının vergi mükellefi tarafından tahsil edildiği veya hasılat için ödemeyi kanıtlayan belgenin vergi mükellefince alındığı an tahakkuk etmektedir.

Yabancı Sermayeli Şirketlerden ve Yabancı İşletmelerden Alınan Kurumlar Gelir Vergisi

a) Vergilendirmenin Konusu
Yabancı sermayeli işletmeler (Foreign-invested enterprises, FIEs) ve yabancı firmalar, üretim, ticaret ve diğer kaynaklardan elde ettikleri gelir üzerinden gelir vergisi ödemekle yükümlüdür.

ÇHC’de yerleşik işletmeler olarak yabancı sermayeli işletmelerden, ÇHC içindeki ve dışındaki kaynaklardan elde edilen tüm gelirler üzerinden gelir vergisi ödemesi ve tam vergi mükellefi olmaları istenmektedir. Ancak, ÇHC’de yerleşik işletme olmayan yabancı firmalar, sadece sınırlı vergi mükellefi olmakta ve ÇHC’deki kaynaklardan elde edilen gelir üzerinden gelir vergisi ödemektedir.

b) Vergi Mükellefi
Çin-yabancı sermayeli ortak yatırım şirketleri, Çin-yabancı akit ortaklı yatırım firmaları ve mülkiyeti tamamen yabancı yatırımcıya ait olan şirketler dahil olmak üzere ÇHC’de kurulmuş yabancı sermayeli işletmeler vergi mükellefidir.

ÇHC’de üretim veya ticaret faaliyetlerinde bulunan kuruluşları veya tesisleri ile yabancı firmalar, işletmeler ve diğer ekonomik organizasyonlar ve ÇHC’de kuruluş ve tesisi olmadan ÇHC içindeki kaynaklardan gelir elde eden yabancı işletmeler de vergi mükellefidir.

c) Vergilendirilebilir Mallar ve Vergi Oranları
ÇHC’de kuruluşu veya tesisi olan yabancı sermayeli işletmeler ve yabancı şirketler, ÇHC’deki kuruluşları ve tesisleri ile etkin bir bağı olan ÇHC içindeki ve dışındaki kaynaklardan elde edilen karlar (temmettü), faiz, kiralar, telif ücretleri ve diğer gelirler ile ÇHC’deki üretim ve ticari faaliyetlerden elde ettikleri gelir üzerinden % 3 yerel gelir vergisi ödemek zorundadır.

ÇHC’de herhangi bir kuruluşu ya da tesisi olmayan fakat ÇHC’deki kaynaklardan temettü, kira, telif ücreti ve diğer gelirleri elde eden yabancı firmalar veya ÇHC’de kuruluş veya tesisi olmasına rağmen gelirlerinin sözkonusu kuruluş veya tesisler ile etkin bir bağlantısı olmayan yabancı firmalar, gelirleri üzerinden % 20 gelir vergisi ödemekle yükümlüdür.

d) Hesaplama Methodu
Ödenecek Vergi = Vergilendirilebilir vergi X Uygulanabilir vergi oranı

Vergilendirilebilir Gelir = Toplam yıllık gelir - maliyet - harcamalar - zararlar

e) Vergi İadesi Başvurusu
Yabancı sermayeli firmalardan ve yabancı şirketlerden yıllık bazda ancak, üçer aylık dönemlerde taksitli olarak gelir vergisi tahsil edilmektedir. Vergi mükellefleri, geçici gelir vergisi iadelerini yerel vergi otoritesine bildirmek ve her ayın sonunu takip eden 15 gün içinde vergisini ödemek yükümlülüğündedir. Sözkonusu firmalar, yıllık gelir vergisi iadeleri ile birlikte son hesap özetini her vergi yılı sonunu izleyen dört ay içinde ilgili kamu kurumuna birdirmeli ve vergi yılı sonunu izleyen beş ay içinde nihai ödemeyi yapmalıdır. Herhangi bir aşırı tahsilat durumda fazla kısım iade edilmekte ve eksiklik olduğu takdirde eksik olan kısımın ödenmesi istenmektedir.

ÇHC’de herhangi bir kuruluş veya tesisi olmayan fakat temettü, faiz, kira, telif ücretlerinden ve diğer kaynaklardan gelir elde eden yabancı sermayeli şirketler ve yabancı firmalar ve ÇHC’de kuruluşu veya tesisi olan fakat sözkonusu kuruluş ve tesislere bağlantılı gelir sahibi olmayan firmalar gelir lehdarı (faydalanan kişi) veya vergi mükellefi ve vergiyi ödemekle sorumlu şahıs ise, sözkonusu kaynakları elinde tutan acentadır. Anılan acenta, asıl firmaya yapılan her ödeme üzerinden alınan vergi kesinti miktarını beş gün içinde Devlet Hazinesine aktarmalı ve hak eden gelir vergisi iadelerini yerel vergi otoritelerine beyan etmelidir.

Bireysel Gelir Vergisi
Bireysel gelir vergisi, ÇHC’de ikametgahı olan veya ikametgahı olmadan ÇHC’de bir yıl ya da daha uzun süredir kalan şahısların ÇHC içindeki ve dışındaki kaynaklardan elde ettiği ve ÇHC’de ikametgahı olmayan ya da ÇHC’de oturmayan veya ikametgahı olmayan ancak ÇHC’de bir yıldan daha az bir süredir bulunan bireylerin ÇHC içindeki kaynaklardan elde ettiği gelir üzerinden tahsil edilmektedir.

a) Vergi Mükellefi ve Vergi Mükellefiyeti
Mukim Vergi Mükellefi, ÇHC vatandaşları ve ÇHC’de ikamet eden yabancı uyruklu şahısları ifade etmektedir. ÇHC’de ikamet eden şahıslar (Ailevi veya ekonomik bağları nedeniyle ÇHC’de sürekli kayıtlı adresleri bulunanlar); bir vergi yılı içinde bir takvim yılı ÇHC’de ikamet eden yabancı uyruklu şahıslar, denizaşırı ülkelerde yaşayan Çinliler, Hong Kong, Macao ve Tayvan vatandaşları mukim vergi mükellefi olarak tanımlanmaktadır. Mukim vergi mükellefleri, sınırsız vergi mükellefleri olup, ÇHC içinden ve dışından elde ettikleri gelirler üzerinden ÇHC devletine bireysel gelir vergisi vermek yükümlülüğündedir.

Mukim Olmayan Vergi Mükellefleri, ÇHC’de ikamet etmeyen ya da ikameti olmayan yabancı uyruklu şahısları, yabancı ülkelerdeki Çinlileri ve Hong Kong, Macao ve Tayvan vatandaşları; veya ÇHC’de mukim olmayan ve bir vergi yılı içinde bir takvim yılından daha kısa ÇHC’de ikamet eden yabancı uyruklular, yabancı ülkelerdeki Çinliler ve Hong Kong, Macao ve Tayvan vatandaşlarını ifade etmektedir. Mukim olmayan vergi mükellefi sınırlı vergi mükellefiyetine sahip olup, sadece ÇHC’deki kaynaklardan elde edilen gelirler üzerinden ÇHC devletine kişisel gelir vergisi ödemek yükümlüğündedir.

b) Vergilendirilebilir Gelir, Vergi Oranı ve Vergi İndirimi Standardları:
· Maaş ve Kazançlardan Gelirler
Maaş ve kazançlardan sağlanan gelirler üzerinden % 5 ila % 45 arasında kademeli olarak değişen oranlarda gelir vergisi tahis edilmektedir.

Vergilendirilebilir Gelir: ÇHC’de çalışan insanlar için vergilendirilebilir gelir, aylık kazançlardan 800 Rmb düşüldükden sonra bulunan miktarı ifade etmektedir. ÇHC dışından istihdam edilen personel için ise, aylık kazançdan 4.000 Rmb düşüldükden sonra kalan miktar vergilendirilebilir gelir vergisi matrahı olmaktadır.

Hesaplama Yöntemi:

Aylık Ödenebilir Vergi = Aylık vergilendirilebilir kazanç miktarı X Uygulanabilir vergi oranı - Belirtilen miktarda yapılan indirim

·Kişisel Hizmetlerin Karşılığı Olarak Ödenen Gelirler
Kişisel hizmetlerin karşılığı olarak ödenen gelirler, her ödemede vergilendirilmektedir. 4.000 Rmb’den daha az miktarlarda kişisel hizmet karşılığı yapılan ödemenin alımı ile elde edilen gelirden sözkonusu hizmetin verilmesi amacıyla yapılan harcamalar için 800 Rmb düşülmesine müsaade edilmekte ve geriye kalan matrah üzerinden % 20 oranında vergi alınmaktadır. 4.000 Rmb veya daha fazla miktardaki ödemelerde ise, harcamalar için % 20 oranında vergi matrahından indirim yapılmasına izin verilmekte ve kalan miktar vergilendirilebilir vergi matrahı olarak tanımlanmaktadır. Vergilendirilebilir sözkonusu matrah 20.000 Rmb’yi aşmadığı takdirde % 20 vergi oranı tatbik edilmektedir. Sözkonusu vergi matrahının 20.000 Rmb’yi aşması ancak 50.000 Rmb’den az olması durumunda vergi oranı % 30 ve 50.000 Rmb’yi aşdığı takdirde ise % 40 vergi oranı tatbik edilmektedir. Bir başka deyişle kişisel hizmetler karşılığı yapılan ödemelerden elde edilen kazançlar için kademeli olarak % 20, % 30 ve % 40 vergi oranları uygulanmaktadır.

·Telif Haklarından Elde Edilen Kazançlar
Telif haklarından elde edilen kazançlar her ödeme yapıldığında vergilendirilmektedir. Telif hakkı için 4.000 Rmb’den daha az miktarda alınan ödemelerde, 800 Rmb’nin vergi matrahından düşülmesine müsaade edilmektedir. 4.000 Rmb veya daha yüksek miktardaki ödemelerden harcamalar için % 20 oranında matrah indirimine izin verilmekte ve geriye kalan matrah vergilendirilmektedir. Ödenecek vergi, ödenecek vergi üzerinden ek bir % 30 indirim ile birlikte % 20 oranında tatbik edilmekte olup, gerçek vergi oranı % 14 olmaktadır.

Vergilendirilebilir Kazanç = Vergilendirilebilir kalemden kazanç - 800 Rmb (veya vergilendirilebilir kazanç X % 20)

Ödenecek Vergi = Vergilendirilebilir kazanç X % 20 X (1- % 30)

·Telif Haklarından ve Emlak Kiralarından Elde Edilen Kazanç

Sözkonusu kazanç, her ödemede vergilendirilmektedir.4.000 Rmb’den az miktardaki telif hakları veya emlak kirası için yapılan ödemelerden elde edilen gelirin vergilendirilmesinde harcamalar için 800 Rmb vergi matrahından düşülebilmektedir. 4.000 Rmb veya daha yüksek miktardaki ödemelerde ise, harcamalar için vergi matrahından % 20 oranında indirim yapılmasına müsaade edilmektedir. Kalan matrah üzerinden % 20 vergi tahsil edilmektedir.

Vergilendirilebilir Kazanç = Vergilendirilebilir kalemlerden elde edilen kazanç - 800 Rmb (veya vergilendirilebilir kalemler elde edilen kazanç X % 20)

· Emlak Devrinden Elde Edilen Kazanç

Emlak satışından elde edilen kazançlara % 20 vergi oranı tatbik edilmektedir.

Vergilendirilebilir Kazanç = Emlak devrinden elde edilen kazanç - Emlak orijinal değeri - Makul harcamalar

Ödenecek Vergi = Vergilendirilebilir kazanç X % 20

· Faiz, Temettü ve İkramiyeler, Arazi Kazançlar ve Diğer Gelirler

Uygulanabilir vergi oranı % 20’dir.

Ödenecek Vergi = Her ödemeden elde edilen kazanç X % 20

c) “Vergi Beyannamesi” vergi mükellefince veya temsilen sorumlu acenta tarafından verilebilmektedir.

Toprak Değerindeki Artış Üzerinden Vergi Alınması (Şerefiye)
Toprak değerindeki artış üzerinden alınan vergi, kamu malı toprak kullanım hakkının, binaların ve bağlı donanımın devrinden elde edilen kazançlar üzerinden vergilendirmeye konu olan teşekküller ve bireylerden tahsil edilmekte ve sözkonusu vergi, gayri menkulun devrinden vergi mükellefince elde edilen değer artışı miktarı baz alınmak üzere kanunlarda öngörülen vergi oranları ile hesaplanmaktadır.

a) Vergi Mükellefi
Toprak değer artış vergisi mükellefleri, kamu malı toprakların kullanım hakkını, binalar ve bağlı donanımlarını devreden ve bu devirden gelir elde eden teşekküller ve şahıslardır.

b) Vergi Oranları ve Mahsup Edilebilir Kalemler

Değerlenme Miktarı: Değerlenme miktarı, vergi mükellefince, mahsup edilebilir harcamalar toplamının mahsup edilmesi sonrası gayrı menkulün devrinden elde edilen kazançdır.

Mahsup Edilebilir Kalemler: Kamu malı toprak kullanım hakkının devrinde kazançdan mahsup edilebilecek harcamlar, toprak kullanım hakkının kazanımı için yapılan ödeme, toprağın imarı için yapılan harcamalar ve maliyetler, gayrı menkul devrine ilişkin vergiler ve harçlar ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenmiş diğer mahsup edilebilir kalemlerden oluşmaktadır.


Yerleşim : Belçika / Limburg  |  Meslek : İthalat / İhracat

 UYARI: Sitede yer alan ilanların doğruluğundan ilan sahibi sorumludur. Tanımadığınız kişilerle ticaret yapmayınız, yapıyorsanız dikkatli olunuz, tedbiri elden bırakmayınız, denemeden görmeden almayınız, alışveriş yöntemi olarak garanti yöntemler seçiniz. Hiçbir zaman kesinlikle birilerine para yada mal göndermeyiniz veya hesabına para aktarmayınız!
Detaylı bilgiler ve sorumluluklar için kullanım şartlarını okuyunuz.

  • İlanın kalitesi ve ilan sahibinin yaptığı önceki alışverişler için ilan sahiplerine referans sorabilirsiniz.
  • akinselcuk
    Editör

    Toplam 5590 yazı
    23/09/2009 :  14:27:27 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
    Teşekkür ederiz.
    tamnland.com

    Yerleşim : Türkiye / Türkiye  |  Meslek : Diğer
     

    Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

    Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

    Üye olarak:

    • Yeni yazılar gönderebilir,
    • Varolan yazılara yorum yapabilir,
    • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

    » Hemen üye olmak için tıklayınız.


     

    1.83 saniye.
    07:24:24, 18 Mayıs 2024, Cumartesi

    Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

    Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

    © 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım