Yukarıdaki raporu ABD'nin, Türkiye'nin geleceğini, kendi menfaatleri ve İsrail'in bölgedeki varlığını sürdürebilme adına hazırladığı bir gerçek.
İsrail Devleti, kurulduğu yıldan bu yana Ortadoğu'da kendine müttefik aramış ve bunun doğrultusunda ABD'yi kullanmıştır. İsrail'in bölgede Türkiye gibi bir ülkeyle askeri ve ticari alanlarda birtakım anlaşmalar yapması, onu bu bölgede güçlenmiştir.
Unutmamak gerekir ki, İsrail artan nüfusu nedeniyle kendi topraklarına sığmaz olmuş bunun neticesinde, Filistin'de bulunan bazı bölgeleri de yerleşime açmayı planlamaktadır.
GAP FAKTÖRÜ
Dünyanın en büyük sulama projesi olan GAP projesine başından itibaren her türlü desteği veren İsrail için bu proje hayati önem taşımaktadır.
İsrail kendi için gerekli olan suyu da Türkiye'den karşıladığı bilinen bir noktadır.
KİBBUTZ
İsrail'de, Kibbutz denen yerleşim bölgeleri kendi özerk yapısı içinde bir eyalet gibi yönetilir.
Kibbutz'larda ikamet, sağlık, eğitim gibi sosyal yaşantıyı ilgilendiren konular ücretsizdir.
Kibbutz'larda yaşayan yahudiler, aldıkları maaşları buranın yönetimine verirler. Yönetim daha sonra herkese aynı miktarda maaş verir. Bu bölgelerde tarım önemli yer tutar.
KIBRIS VE ARDINDAKİ SORU İŞARETLERİ
1997 yılında, Merit Otel'de Ortadoğu konulu bir panele katılan LDP Genel Başkanı Besim Tibuk çok önemli, önemli olduğu kadar da tehlikeli sözler sarfetmişti. Ancak ne yazık ki basın ve yayın kuruluşlarında bu sözler yayınlanmadı.
Tibuk aynen şöyle diyordu: "Geçenlerde KKTC'ye seyahat gerçekleştirdim. Özellikle, KKTC'nin Kuzeydoğu bölgesi olan Karpaz'da onbinlerce m2 boş araziyle karşılaştım. Bir de Ortadoğu'da, İsrail ile Filistin arasında toprak nedeniyle akan kanları düşündüm. Burada o kadar boş toprak dururken, İsrail'de kan dökülüyor. Kuzey Kıbrıs'ta bulunan boş bölgelere israil için yerleşim bölgeleri açılsa, hem oradaki kan durmuş olur, hem de KKTC kalkınmış olur."
Bu sözleri duyduğum zaman kulaklarıma inanamadım. "Yıllardan beri Kıbrıs için her türlü mücadeleyi veren Türkiye, yoksa Kıbrıs'ı İsrail'e mi verecek" diye beynimin içinde şimşekler çaktı.
CIA RAPORU,ABD, İSRAİL VE TÜRKİYE
40 yıldır AB'ye giremeyen Türkiye'nin bundan sonraki 40 yıl içinde de, AB'ye girebileceğini sanmıyorum.
Doğu blokunun yıkılmasından sonra, tek kutuplu dünyada AB, ABD için bir tehdit oluşturuyor. Ekonomik ve askeri alanlarda bütün Avrupa ülkelerinin aynı çatı altında buluşması ve aynı menfaat çemberinin etrafında toplanması ABD'nin kabul edemeyeceği bir oluşum.
Böylelikle ABD'nin de çabaları doğrultusunda Türkiye, AB'den uzaklaştırılıyor. Zira Türkiye'nin AB'ye girmesi ABD'nin ve İsrail'in bölgedeki menfaatleriyle çakışacaktır.
SORUNLARI ABD BELİRLİYOR
Türkiye'nin 15 yıl içinde karşılaşacağı sorunlara değinen CIA raporu, Türkiye'nin gelecekteki sorunlarını belirlemiş görünüyor.
Yani rapor, "Türkiye gelecekte şu sorunları yaşayacak demesi" bana sanki bu sorunların Türkiye'nin karşısına "çıkartılacağı" izlenimini veriyor.
Rapora göre, Türkiye gelecek 15 yıl içinde hiçbir yol katedemeyecek, bugün olduğu gibi, yarın da, laik-antilaik, etnik yapı,su sorunu gibi sorunları aşamayıp, suni bir şekilde oluşturulan bu sorunların pençesine düşürüleceğe benziyor.
GÜÇLÜ TÜRKİYE
Jeostratejik konumu gereği Türkiye, belki de dünyanın en önemli bölgesinde bulunuyor.
Güçlü bir Türkiye, bölgede kendi otoritesini kurabilir. Ancak egemen güçlerin, güçlü bir Türkiye'nin bölgede kendi açılarından bir risk getireceği için Türkiye'nin her alanda güçlenmesini arzu etmemekteler.
Ekonomik ve siyasi açıdan bir türlü belini doğrultamayan Türkiye ise, her zaman dış desteğe ihtiyaç duyuyor. Böylelikle dışa bağımlı bir ülke kimse için tehdit unsuru olamaz.