Kontrol Belgesi Alınması - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Kontrol Belgesi Alınması


umut sengul
Üye

Toplam 2356 yazı
16/08/2009 :  16:20:02   Yazarın websitesini ziyaret et Website  Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


39 Sayılı “Gıda Maddeleri Ve Gıda İle Temasta Bulunan Madde Ve Malzemelerin İthalatında Kontrol Belgesi Onaylanması Ve İthalat Aşamasındaki Kontrol İşlemleri Hakkında Tebliğ” hükümleri uyarınca, 2008/5 sayılı “Dış Ticarette Standardizasyon Tebliğinin” Ek VI-A sayılı listesinde yer alan ürünlerin ithalatında Kontrol Belgesi onaylanması aşamasında, ithalatçı firma sahibi/yetkilisi aşağıdaki belgelerle Bakanlık yetkili birimlerine başvurur:

a) Faaliyet Belgesi: Firma tarafından ilk başvuruda ve Bakanlıkça talep edilmesi durumunda ibraz edilir.

b) Matbu Kontrol Belgesi formu: İthalatçı firma yetkilisi / yetkilileri tarafından ad/adları ve soyadı/soyadları yazıldıktan sonra imzalanmış ve kaşelenmiş olmalıdır.

c) Proforma fatura veya fatura

ç) Ürün çeşidine göre ibraz edilmesi gereken diğer belgeler;

1) Bileşen listesi: Üretici veya ihracatçı tarafından düzenlenen, gıda maddeleri ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin üretiminde veya hazırlanmasında kullanılan hammadde, yardımcı madde ve katkı maddelerini gösteren belge.

2) Spesifikasyon/özellik belgesi: Sadece özel beslenme amaçlı gıdalar, takviye edici gıdalar ve ürün ile ilgili ulusal mevzuat olmayan ürünlerde ibraz edilir.

3) Ürün etiketi /etiket taslağı: Gıda maddesini tanıtıcı her türlü yazılı veya basılı bilgi, marka, damga ve işaretleri içeren ve gıda ile birlikte sunulan veya ambalajında basılı bulunan tanıtım bildirimi.

4) Sertifika: Ürünün güvenliğini gösteren ve hayvansal ürünlerde, üründe kullanılacak hammaddenin elde edildiği hayvanların bulaşıcı veya salgın hayvan hastalıklarından ari olduğunu gösteren orijin ülke ve/veya yükleneceği ülkenin yetkili resmi makamlarınca onaylanmış sertifika.

Bitkisel ürünler için, Bitki Sağlık Sertifikası Kontrol Belgesi alınması aşamasında ibraz edilmez. Hayvansal ürünler için örnek sertifika ibraz edilir ve ibraz edilen örnek sertifikanın orijin ülke ve/veya yükleneceği ülkenin yetkili resmi makamlarınca onaylanmış orijinalinin ithalat aşamasında yetkili İl Müdürlüğüne ibraz edileceğine dair Ek 1’e uygun Taahhütname alınır.

Hayvansal ve bitkisel ürünler dışındaki ürünler için yukarıda tanımlanan şekliyle sertifika ibraz edilir. Ancak bu sertifikanın Kontrol Belgesi onaylanması aşamasında ibraz edilemediği durumlarda, sertifikanın ithalat aşamasında yetkili İl Müdürlüğüne ibraz edileceğine dair Ek 2’ye uygun Taahhütname alınır.

Orijin ve/veya çıkış ülkesinde salgın hastalık, dioksin, radyasyon ve diğer yaygın bulaşan tehdidi olması halinde ilave sertifikalar istenir.

(Ürüne göre Bakanlık tarafından talep edilen diğer belgeler: Kontrol Belgesi müracaatında ürünün yatırım teşvik, dahilde işleme, hariçte işleme, tarife kontenjanı kapsamında düzenlenen ithal lisansı ve ticari kiralama yoluyla yapılan ihracat karşılığında hakediş olarak ithalatının yapılmak istendiği ibraz edilmişse, Hazine Müsteşarlığınca verilen Yatırım Teşvik Belgesi, Dış Ticaret Müsteşarlığınca verilen Dahilde İşleme İzin Belgesi, Hariçte İşleme İzin Belgesi, İthal Lisansı Belgesi ve ticari kiralama yoluyla yapılacak ihracat karşılığında İthalat İzin Yazısı aslı ve onaylı suretleri ibraz edilir.)

Fiili İthalat Aşaması:

İthal edilmek istenen ürünün mevzuata uygunluğu, fiili ithalat aşamasında yapılacak kontrol ve denetim ile belirlenir. Kontroller; doküman kontrolü, kimlik kontrolü ve fiziksel kontrol aşamalarını kapsar. Doküman kontrolü; ürünle ilgili onaylanan Kontrol Belgesi dahil ithalat aşamasında sunulan tüm belgelerin kontrolünü, kimlik kontrolü; ürünle ilgili sunulan belgelerde yer alan bilgilerle ürünün uyuşup uyuşmadığının kontrolünü, fiziksel kontrol ise; organoleptik muayene, ambalaj ve etiket kontrolü, numune alma ve laboratuvar analizlerini de kapsayan kontrolleri içerir.

Kontrol Belgesi onaylandıktan sonra ithalatçı ithalat işlemini başlatır. Mal gümrüğe geldiğinde fiili ithalat başlamış olur. Gümrük Müdürlüğü tarafından ithal edilmek istenen ürünün kontrol edilmesi yönünde Tarım İl Müdürlüğüne hitaben yazılan yazı üzerine işlemlere başlanır.

a) 2008/5 sayılı Dış Ticarette Standardizasyon Tebliğinin Ek VI-A sayılı listesinde yer alan Kontrol Belgesine tabi ürünler ithal edilmek istenildiği zaman Tarım İl Müdürlüğüne aşağıdaki belgelerle başvurulur:

1) Bakanlık yetkili birimlerince onaylanmış Kontrol Belgesi ve ekleri

2) Gümrük Giriş Beyannamesi

3) Sertifika: Kontrol Belgesi onaylanması aşamasında ibraz edilmediği durumlarda aranır.

4) Yaş sertifikası: Türk Gıda Kodeksi Distile Alkollü İçkiler Tebliğinde olgunlaşma süresi gerektiren ürünlerde olgunlaşma süresini gösteren belge.

5) Etiket Taahhütnamesi: İthal edilen gıda maddesinin, ithalattan sonraki iki ay ve gerektiğinde Bakanlığın belirleyeceği ek süre içinde “Türk Gıda Kodeksi Gıda Maddelerinin Genel Etiketleme ve Beslenme Yönünden Etiketleme Kuralları Tebliği” ve Ürün Tebliğlerine uygun olarak etiketlendikten sonra piyasaya arz edileceğine dair taahhütname.

Bu kontrol işleminden sonra ilgili Tarım İl Müdürlüğü tarafından Gümrük İdaresine Uygunluk Yazısı gönderilir. Yazının bir kopyası da ithalatçıya verilir.

b) 2008/5 Dış Ticarette Standardizasyon Tebliğinin Ek VI-B sayılı listesinde yer alan Kontrol Belgesine tabi olmayan ürünler ithal edilmek istenildiği zaman Tarım İl Müdürlüğüne aşağıdaki belgelerle başvurulur:

1) Faaliyet Belgesi: Firma tarafından ilk başvuruda ve Bakanlıkça talep edilmesi durumunda ibraz edilir.

2) Gümrük Giriş Beyannamesi

3) Bileşen listesi: Üretici veya ihracatçı tarafından düzenlenen, gıda maddeleri ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin üretiminde veya hazırlanmasında kullanılan hammadde, yardımcı madde ve katkı maddelerini gösteren belge.

4) Sertifika: Ürünün güvenliğini gösteren ve hayvansal ürünlerde, üründe kullanılacak hammaddenin elde edildiği hayvanların bulaşıcı veya salgın hayvan hastalıklarından ari olduğunu gösteren orijin ülke ve/veya yükleneceği ülkenin yetkili resmi makamlarınca onaylanmış sertifika.

Ancak; Gümrük Tarife Cetvelinin kolejen içerenler hariç 39, 40, 44, 45, 48, 69, 70, 72, 73 ve 82 nolu fasıllarında bulunan ve sadece Avrupa Birliği üyesi orijinli olan ürünler için sertifika yerine üretici firma beyanı kabul edilebilir.

5) Etiket Taahhütnamesi: İthal edilen gıda maddesinin, ithalattan sonraki iki ay ve gerektiğinde Bakanlığın belirleyeceği ek süre içinde “Türk Gıda Kodeksi Gıda Maddelerinin Genel Etiketleme ve Beslenme Yönünden Etiketleme Kuralları Tebliği” ve Ürün Tebliğlerine, gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin ise “Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temasta Bulunan Madde ve Malzemeler Tebliği” ve Ürün Tebliğlerine uygun olarak etiketlendikten sonra piyasaya arz edileceğine dair taahhütname.



Yerleşim : Belçika / Limburg  |  Meslek : İthalat / İhracat

 UYARI: Sitede yer alan ilanların doğruluğundan ilan sahibi sorumludur. Tanımadığınız kişilerle ticaret yapmayınız, yapıyorsanız dikkatli olunuz, tedbiri elden bırakmayınız, denemeden görmeden almayınız, alışveriş yöntemi olarak garanti yöntemler seçiniz. Hiçbir zaman kesinlikle birilerine para yada mal göndermeyiniz veya hesabına para aktarmayınız!
Detaylı bilgiler ve sorumluluklar için kullanım şartlarını okuyunuz.

  • İlanın kalitesi ve ilan sahibinin yaptığı önceki alışverişler için ilan sahiplerine referans sorabilirsiniz.
  •  

    Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

    Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

    Üye olarak:

    • Yeni yazılar gönderebilir,
    • Varolan yazılara yorum yapabilir,
    • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

    » Hemen üye olmak için tıklayınız.


     

    1.06 saniye.
    12:47:12, 29 Nisan 2024, Pazartesi

    Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

    Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

    © 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım