Verimsizlikle Başa Çıkmanın Yolları - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Verimsizlikle Başa Çıkmanın Yolları


dt_turan
Girişimci Editör

Toplam 544 yazı
03/08/2009 :  14:42:27 Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


Öyle günler vardır ki erken kalkar, öğle arasına kadar tonlarca iş yapar ve akşam eve döndüğünüzde önemli işlerin üstesinden gelmiş olmanın rahatlığını hissedersiniz. Ancak sandığımızın aksine böyle günler verimsiz geçen günlerin yanında bir elin parmaklarını geçmiyor. Üstelik yaz aylarının neden olduğu rehavet bu durumu hiç de kolaylaştırmıyor.

Belki yine öyle verimsiz bir günün tam ortasındasınız bir şeyler yapamamanın sıkıntısıyla internette gezinirken bu yazıyı buldunuz ve okuyorsunuz. Bu hala sizi bekleyen bir sürü küçük ama acil işi ertelediğiniz anlamına geliyor. Aslında günü kurtarmak için hala yapabileceğiniz bir şeyler olabilir. Gününüzün ellerinizin arasından kayıp gitmesine izin vermeyin. İster çalışıyor olun ister boşta, dolu dolu geçecek bir günün vereceği mutluluk için Pickthebrain.com adlı kişisel gelişim sitesinin önerileri dikkate değer…

1- Durun ve durum değerlendirmesi yapın
Böyle günlerde çoğu zaman reaksiyon moduna geçeriz. Panik bir halde konu üzerinde fazla düşünmeden gelen işlerin üstesinden gelmeye çalışırız. Bu çalışmak için etkili olmayan bir yöntemdir, çünkü günün sonunda daha cazip geldiği için nispeten önemsiz işleri yapmış olursunuz. Asıl işler ise bir gün daha ertelenmiştir.

Gününüzün elinizden kaydığını hissettiğinizde sadece beş dakikalığına hiç bir şey yapmadan durun. Outlook’unuzu, açık olan tüm dosyalarınızı kapatın, hatta tamamen bilgisayar ekranınızı kapatın. Bugün hangi işi sonuçlandırmak istediğinizi düşünün. Doğru yolda mısınız? Eğer değilseniz yanlışlık nerede ve işi yoluna sokmak için ne yapmanız gerekiyor? Bunlara odaklanın.

2- Önemli bir proje ya da işi seçin
Verimsiz geçen böyle bir günde durum değerlendirmesi yaptıktan sonra üzerinde çalışmak için bitirmek istediğiniz büyük bir işi seçin. Öyle bir iş seçin ki o gününüze anlam ve amaç kazandırsın. Örneğin önemli bir yazışma ya da e-posta gibi bugüne kadar sürekli ertelediğiniz bir işi seçebilirsiniz. Ya da bir süredir gitmeyi düşündüğünüz yeni bir kursa ya da seminere yazılmak için ilk adımı atarak kayıt formunu doldurun. Seçtiğiniz iş bir şekilde sizi önemli bir hedefe ulaştıracak bir şey de olabilir. Şirketinizin web sitesini online hale getirmek gibi…

3- Bir saat kadar sadece o işe odaklanın
Gün içinde ilerleme sağlamak için bir seçtiğiniz konu üzerine bir saate yakın odaklanmak yeterli olacaktır. Bir saat için o konu dışındaki her işi bir kenara bırakın. Bu zamanı sadece ve sadece önemli olan işinize konsantre olarak geçirin. O bir saat geçene kadar e-postalarınız da bekleyebilir çalan telefonlar da… Alarmınızı kurmanın da faydası olabilir. Eğer işinizin kapsamında yazı yazmak varsa yazı yazdığınız program dışındaki her şeyi kapatın. Outlook’unuz kesinlikle kapalı olsun ve hatta gerekirse bilgisayarınızın internet bağlantısını kesin.

4- Dikkatinizi dağıtacak her şeyden kurtulun
Seçtiğiniz işe kendinizi adamak için gerekli olan o bir saati bulmak adına mücadele etmeniz gerekebilir. Üretken bir gün geçirmek istiyorsanız dikkatinizi dağıtan her şeyden kurtulun. Bu belki de neredeyse mesai saatinizin sonuna kadar e-posta kutunuzu kapalı tutmanız anlamına gelebilir. Belki telefonunuzu sesli yanıt sistemine aktarmanız da gerekebilir. İş arkadaşlarınıza gerçekten acil olmayan durumlar dışında rahatsız edilmek istemediğinizi bildirin. Ya da eğer evden çalışıyorsanız ailenize rahatsız edilmeden çalışmanız gereken belirli bir zamana ihtiyacınız olduğunu açıklayın.

5- Üretken olmak için kendinize kafa tutun
Verimsiz olduğumuz bazı günlerin nedeni sadece eğlenceli şeylere teslim olmamız değildir. Dış etkenler tarafından da etkilenebilirsiniz. Belki de o güne ayarlanmış birçok toplantı, ailesel görevler ya da yapılması gereken birçok angarya olabilir. Daha üretken çalışabilmek için kendinizi elinizden geldiği kadar zorlayın. Bankada sıra beklerken işinizle ilgili aklınıza gelenleri not alabilir, evde yapmanız gereken angaryalar varsa onları yaparken sesli kitapları ya da podcast yayınları dinleyebilirsiniz. Bu gününüzün içinde biraz öğrenme katmak için en iyi yöntemlerden biridir.

6- Gününüzü gözden geçirin
Verimsiz geçen böyle günlerde vaktinizi ve enerjinizi kendinizi suçlu hissederek harcamayın. Aksine bunu en verimli olabildiğiniz şartları öğrenmek için bir fırsat olarak değerlendirin. Kendinize aşağıdaki soruları sorarak sadece 10 dakikada gününüzün nasıl geçtiğini gözden geçirebilirsiniz:

- İşler ne zaman rayından çıkmaya başladı? (geç kalktım, önce e-postalarım baktım vs. )
- İşimi bölecek hangi eğlenceye karşı koyamadım?
- Neyi farklı yapabilirdim?
- Odaklanmak için neyin yardımı oldu?

Yazan : Hüsniye Güngör, isteinsan.com

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Bilgisayar-Bilişim
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

0.98 saniye.
01:37:55, 3 Mayıs 2024, Cuma

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım