Ana içeriğe geç

İş Dünyası

' Kriz Bitebilir ' Dedirten 6 Adım

BaşlatanIsmail KIRTILLITarih27/07/2009 08:54:34Yorum55

İlk mesaj
ABD'yi kasıp kavuran ekonomik krizin gelecek yıldan önce bitmesi beklenmiyor. Ancak son dönemde yaşanan altı gelişme, toparlanma umudunu artırıyor.

ABD'de başlayan ve tüm dünyaya yayılan ekonomik krizin sona ermesi için henüz zaman olduğu konusunda hemen herkes hemfikir.

Geçmiş aylarda perakende satış rakamlarına, yeni konut başlangıçlarına bakılarak yapılan düzelme yorumları olduysa da bunların devamının gelmediği net olarak görülmüş durumda.

ABD'de işsizlik oranı yüzde 9,5'lerde ve bu oran düşmediği sürece kalıcı bir toparlanma kolay görünmüyor.

Ancak yine de son dönemde yaşanan bazı gelişmeler önümüzdeki yıl içinde düzelme sinyallerinin güçlenebileceğine işaret ediyor.

İŞTE O SİNYALLERDEN BAZILARI

1) Banka karlarının yükselmesi:
Goldman Sachs ikinci çeyrekte 3.3 milyar dolar kar açıkladı. JP Morgan 2.7 milyar dolar kar etti. Citi ve Bank of America daha az etkileyici rakamlar açıklasalar da tüketici kredileri de dahil olmak üzere kara dönmeyi başardılar. Banka karlarının üzerinde Hazine tarafından verilen TARP yardımının etkisi elbette yadsınamaz, ancak finans kuruluşlarının batışlarına yönelik endişeler azalmış durumda ve bu kuruluşlar ayakları üzerinde durmaya başlamış gibi görünüyor.

2) CIT'nin batışının bulaşıcı olmaması:
Geçen yılın sonbahar aylarında batan bankaların diğerlerini de aşağı çekecekleri en büyük korkuydu. Ancak batan son orta ölçekli finansal kuruluş olan CIT 3 milyar dolar civarında bir kayıp getirmesine rağmen panik havası oluşmadı. Hükümet ve Hazine tasarruf sahipleri, alacaklılar ve kreditörler için yeni bir güvence getirmeye ihtiyaç duymadı. Mevcut mekanizmalar korunarak sorunun üstesinden gelinebildi.

3) Fed'in gerçekçilik politikası:
Fed, odaklanması gereken ana noktanın işsizlik olduğunu, aylar süren olumlu öngörülerin doğru olmadığını kabullendi. Son Fed projeksiyonları yılsonuna kadar işsizliğin yüzde 9.8 ile yüzde 10.1 arasında bir yere oturacağını gösteriyor. Daha önceki öngörüler 0.6 puan daha düşüktü. Fed'in ekonominin asıl sorununu görerek buna odaklanması olumlu, ancak bir süre daha kötü işsizlik rakamlarının geleceğini unutmamak gerekiyor.

4) Özel sektör kamu fonunun ölümü:
Bir dönemin en çok tartışılan konusu, kamu ve özel sektörün birlikte oluşturacakları bir fon ile batık banka kredilerini alıp toksik varlıkların eritilmesiydi. Nasıl yapılacağı, kim tarafından alınacağı belli olmayan garip bir mekanizma girişimi, piyasalardaki belirsizliği artıran unsurlardan biri olarak öne çıkmıştı. Bu program resmi olarak ölmemiş olsa da uygulanmasının çok zor olacağı konusunda artık herkes hemfikir. Bu da gereksiz mekanizmaların ortadan kaldırılması adına umut verici.

5) 500 batık banka:
ABD'nin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu FDIC'nin Başkanı Sheila Bair, ekonomik kriz bitmeden önce batan banka sayısının 500'ü aşacağı öngörüsünde bulundu. Bu batık sayısı öngörüsü resmi görüş değil, ancak sayının burada kalacağına dair öngörüler beklentileri olumlu etkiliyor. Çünkü bir dönem 2 bin batık bankadan söz ediliyordu. ABD'de bulunan 8 bin banka içinde 500 batık, bu ölçekte bir kriz için olumlu olarak değerlendiriliyor.

6) AIG'deki gelişmeler:
Dünya tarihinin en büyük batıklarından biri olmaya doğru giden sigorta devi AIG'ye Hazine kaynaklarından 80 milyar dolar aktarılmıştı. Ancak bu felakete rağmen şirket para eden varlıklarını satmaya başlamış ve gelir elde edebilir hale gelmiş durumda. Otomobil kasko bölümünü 2 milyar dolara satan şirketin, Hayat Sigortası birimini de 15 milyar doların üzerinde bir fiyata MetLife'a satabileceği konuşuluyor. En büyük batık şirketin toparlanmaya başlaması, ekonominin düzelme yoluna girdiğine dair sinyal olarak algılanıyor.

(Gazeteport/Ekonomi)

Yerleşim Türkiye / İstanbulMeslek Bilgisayar-Bilişim
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
55 yorum
Elbat her karanlık gecenin bir aydınlık sabahı var,ama ortaya ne manzara çıkacak meçhul,aslında A.B.D nin verileri ile borçları ile Türkiye çok benzer özellik gösteriyor,iki ülkede çok kötü fren yaptı,borsa toparlanıyor biz daha avantajlı görünüyoruz bankacılık açısından ...ama bu bankacıların izleyeceği daha akıllı politikalara bağlı,birde tam turizm den gelecek dış para rahat nefes aldıracakken turizm sektörünün bazı larına kdv yüzde 18 e çıkarılması yine ülkemizin gerçeklerine aykırı politikacılarımızın kötü bir marifeti doğrusu, bacağımızdan vurduk kendi kendimizi,ama inanıyorum devlet ve bankalar eli ile değil özel sektör toparlayacaktır kendini, en kısa zamanda,petrol sermayesinin de bir ibresini ciddi olarak kendimize çevirebilirsek çok daha iyi olacak inşallah...Bunda da odalara ,özel sektöre çok önemli görev düşüyor,artık her şeyi devletten beklememeli,kendi sektörlerimizde dinamikleri işletmenin zamanı geldi de geçiyor,...hadi beyler UYANIN.....Saygılarımla..

Yerleşim Türkiye / AntalyaMeslek Saty? / Pazarlama

Alıntı Yapılan Metin:
Ömrüm Yetmez

Bir cin varmış.
Rus , Amerikan ve Türk Devlet Liderleri bu cinin yanına gitmiş.
Cine , Rus Lider :
-Rusya ne zaman dünyaya hakim olacak , diye sormuş.
Cin :
-100 yıl sonra.
Rus Lider ağlamaya başlamış ve :
-Benim ömrüm yetmez göremem , demiş.
Amerika Başkanı cine
-ABD ne zaman dünyaya hakim olacak , diye sormuş
Cin:
-50 yıl sonra.
Amerika Başkanı 'da ağlamaya başlamış ve:
-Oo benim ömrüm yetmez göremem , demiş.
Türk Başbakanı cine:
-Türkiye ekonomik krizden ne zaman kurtulacak, diye sormuş.
Bu sefer cin ağlamaya başlamış ve :
-Onu görmeye benim ömrüm yetmez.
"BEDAVA PEYNİR SADECE FARE KAPANINDA OLUR"

"Zirvelerde Kartallar da bulunur, Yılanlar da. Ancak birisi oraya süzülerek, diğeri ise sürünerek gelmiştir. Önemli olan nereye gelmiş olduğunuzdan çok, nereden ve nasıl geldiğinizdir."

ßeLki Sandığınız Kadar Ukala,
ßeLkide Tahmin Edemeyeceğiniz Kadar Mütevaziyim
ßiraz SakLıyım ßazen YasakLıyım Kimseyi Örnek ALmam
Kimseye Örnek OLmam Arkama ßakmam 'AsLa' Demem
'Keşke'Leri Sevmem !!
ELeştiri DinLerim Nasihat DinLemem

Şüpheciyim ama kuruntu yapmam Kendimle çelişebilirim ama kafama takmam Dalga geçerim ama kırmam Ciddiye alırım ama kapılmam Huzur veririm ama söz vermem Sahip olurum ama ait olmam....

Yerleşim Türkiye / SamsunMeslek Saty? / Pazarlama

Dünyada ekonomilerin düzelmesi için herkesin kanepesine oturmuş evinin işleriyle ilgileniyor olması lazım. Oysa bir çok devletin bolca sorunu var. Hele ki Amerika nın derdine para yetmez.

Birileri savaşacak bizler darlık çekeceğiz.

Krizler artık bir günde ortaya çıkıyor. Haliyle bir sabah bir uyanacağız ki gazeteler kriz bitti diye yazıyor olacak.

tamnland.com

Yerleşim Türkiye / TürkiyeMeslek Di?er
Masal arkadaşımızın hikayesi cuk oturmuş,dedem rahmetli gün yüzü görmeden gitti esnaftı,babam öyle, ben deniz görmediğim kiriz kalmadı ,tüm çabalar torunlarla ,çocukların geleceği için bari onlar rahat etsin....Tabii sayınlarımız izin verirse...

Olmazsa bir araya gelip 2 tavla atalım. 3 gün kriz bitti sayalım.
tamnland.com

.......................................

Yerleşim Türkiye / Ystanbul
Hanım , çocuğu doktora ***ürmüş , doktor bakmış ,kadın a dönmüş soyun demiş . kadın doktor bey yanlış anladınız hasta olan ben değilim. Çocuk hasta demiş.
Doktor biliyorum .Ondan hiçbir şey olmaz .Yenisini yapmak lazım o yüzden soyun dedim . Demiş.

Çocuğun adı ne ?
BUGÜN DÜNYADA GENEL KABUL GÖRMÜŞ EKONOMİK MODEL KAPİTALİZM .

not ; kapitalizm tu kaka o halde sosyalizm falan mı öneriliyor. Kattiyen öyle demiyorum. İnsanlık daha insana yakın ve layık bir şeyleri bulmalı. Diyorum
ismail karagülle

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ymalat
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - lemon
kapitalizm öcüdür,üretimsiz tüketim ülkeyi batırır vb. konuları uzun uzun yazmak istemiyorum zira artık insanlara slogan gibi geliyor hatta antipati topluyor da krizden zerre ders almadan hiçbir şeyi kabüllenmeden hiç bir iyileştirme,geliştirme yollarına gitmeden cikarsa devlet, kanepede oturmaktan türk milletinin genetik yapısı değişecek yeni nesiller kıcları tepsi şeklinde doğacak :)

Ah be hocam beni bir sen anladın sen de yanlış anladın demiş ünlü alman hoca ***he. !!!

Ben kimseye kanepenizde oturun demiyorum. En başta kendim de kanepemde oturmuyorum. Ama . . . .

Olmayacak , kazanamayacağınm hiç bir işe girmiyorum. eskiden girerdim. Şimdi bakıyorum bir sürü işletme de olmayacak işe giriyor. Kazanamayaklar neden giriyorlar ??

Dediğim budur.

Bir iş sonuçta size kazandırmayacaksa girmeyin. Kanepenizde oturun daha çok kazanırsınız dediğim işte budur.

Ben kapitalizmi severim. Komunizmden daha iyidir. Doğal olana daha yakındır. Kominizmin çok sempatik yönleri olabilir. Kazanıp paylaşmak gibi. Ama asla doğal değildir. Doğal olmayan hiç bir şeyin bu dünyada barınamayacağına inanırım !!!

Ben kapitalistim. Akıllı olanın , gücü eklinde tutmayı başaranın kazanacağına inanırım.

Doğal olan budur. Ben ticarette başarı için bir buğday tarlasına bakmanın yeterli olacağına inananlardanım.

Yabani otların düştüğü durum. Kültür buğdayının sonuçta ulaştığı durum.

Daha çok detayı var tabi. Ama özetle budur.....
tamnland.com

HOCAM BENCE SADECE AKILLI OLMAK KAFİ,İLLA İZM OLMASI GEREKMİYOR,ÜRETİYOZ PAZAR BULAMIYORUZ,BİR SEKTÖRDE ÇALIŞIYORUZ OLMUYOR ,BU SEKTÖR DAHA İYİ DİYORUZ ORAYA GİRİYORUZ BİRİ A BUNU UNUTMUŞUZ DİYOR ORAYI DA HALLEDİYOR,ARABAMIN LÜKS OLUP OLMAMASI ÖNEMLİ DEĞİL ,BENCE ÖNEMLİ OLAN YOLU TAMAMLAMASI,ÜLKE MERCEDES ÇÖPLÜĞÜNE DÖNDÜ VALLA, HACI MURAT İLE BİLE YOLU TAMAMLAYAN BENCE BAŞARILI .....Saygılarımla...

AKIN HOCAM ÇEVREMDE HER KEZ 70 LİĞİN DİBİNİ VURUYO ,DERTLİ MİLLET AMA BİDE ERTESİ GÜN AYILMASI OLMASA,BENCE NE KRİZ NE BİŞE SAĞLIK BİR CEBİNDE ARTAN PARAN KALIYORSA İŞTE EKONOMİ DÜZELMİŞTİR O VATANDAŞ İÇİN,5MİLYON ADAMIN PARASI ÇOK DEĞERLİ ÜLKEMİZDE KALAN 65 MİLYONDA BUNLARIN ARTIKLARI İLE BESLENİYOR...BU İŞ FERDİ ABİMİZİN ŞARKISINA DÖNCEK GELİN KÖYÜMÜZE GERİ DÖNELİM FADİMENİN DÜĞÜNÜNDE HALAY ÇEKELİM DİYE,GEÇEN BİR YAZI OKUDUM ZATEN 65BİN KİŞİ KÖYÜNE GERİ DÖNMÜŞ,HA BU ARADA GÜZEL BİR KÖY BİLEN VARMI, MALUM ŞEHİRLİYİZDE BİZ....

Sermaye ve birikim. Birde bir işin bir başın olur.

Ya sermaye yok, ya birikim yok, ya da birey yok ortada.

İşler bu yüzden olmuyor eğer olmuyorsa.

Sayın hocam...
tamnland.com

İbrahim Tatlıses , ***he den de önemli bir laf etmişti. Urfa da oksfort vardı da biz mi okumadık .
Şimdi genç üniversite mezunu, veya bütün diğer işsizler , ne diyor?
İşvardı da bizmi kanepede oturduk ?

Bir zamanlar liberal parti vardı . Genel başkanı , Besim Tibuk. Sık sık , şu sözü söylerdi . Ankara ekonomiyi iyileştirmek için bile karışmasın işler düzelir derdi . Buna ait somut örnekler verirdi.
Bütün , düşünce akımları ve tabii ekonomik sistemler insanlığın hayrına olsun diye kafa patlatılarak oluşturulmuştur. Ama zamanla değişen üretim metotları , ve bireyin tüketim eğilimleri . Kısaca değişen herşey , bu sistemleri eroze ederek yeni arayışları düşündürür. Ama bu yeni olmalı , geriye dönüp denenmiş ve başarılı olmamış metotları uygulayalım anlamına gelmez.
Yani kapitalizm olmadı .Hadi birazda sosyalizm uygulayalım olmaz.
Yeni Analizlere, ve bu analizlerin sonucunda , sentezler gerek . Eskiden uygulanmış herşeyden bir şeyler öğrenerek. Ama kesinlikle eski metotların aksıyan zayıf yönlerini tespit ederek . Yeni bir şeyler bulma zamanı gelmiştir.

Amerika bu işin öncüsü olacaktır. Ama bizler onun bulduğu çareleri onu kurtarmaya yönelik uygulanması tuzağına karşı da uyanık olmalıyız. Geçtiğimiz günler de bunun bir örneğini yaşadık. Ve bu platformda da kısaca değindik. ( Dolar hakkındaki spekülasyonun kimin işine yarayacağı konusu.) Tabii bunun gibi çabalar günü kurtarmaya yönelik palyatif (yanlış yazmış olabilirim).tetbirlerdir .( Erbakan hoca nın tabiriyle , Allah uzun ömürler versin. pansuman tetbirlerdir.)
Benim bahs ettiğim , ne kapitalizm , ne sosyalizm Neo liberalizm arayışında olduğu gibi, ama ondan daha ileri ve köklü çalışmalar yapılmalı . Geçmiş iyi tariflenirken gün doğru gözlemlenmeli ,ileriye doğru yapılacak projeksiyon berrak olmalı . Yada

kanepeye uzanma beğenilmedi ise , çekyatta olabilir. (:
ismail karagülle

Hocam öpüyorum sizi. Siyasete tam teslimiyet yoksa benimle aynı yoldasınız demektir.

Bu ülkeyi patlatalım hocam. Bunun yolu nedir ??
tamnland.com

Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - akinselcuk
Hocam öpüyorum sizi. Siyasete tam teslimiyet yoksa benimle aynı yoldasınız demektir.

Bu ülkeyi patlatalım hocam. Bunun yolu nedir ??

Sayın hocam patlatmak için , bir isim değişikliği ile adını mısır yapıp , az bir yağ ile ateşe koydunmu . Hele bir de mısırın önüne cin mısırı adını ekledinmi patır patır patlatırız . (((:
ismail karagülle

İsmail Beye de bir kaç sözüm var.

Belki internet ortamında değerli bir mal üretmenin yolu budur ama ben olaya pratik gerçekler açısından bakıyorum.

Yani binlerce Kobi nin çıkış yolu. . .

Başlıklar , yazılar hep teorik.

Oysa hayat , çocukların marketten alınınan sütü tamamen pratik . . .

Burası Koniks.

İnternette ; Para , kolay para , vs. yazınca karşımıza çıkan, ilk yer. . .

Teorilerin hemen hepsi Amerikan kökenli. . .

Pratikler ise Türkiye de. Ön Asyada. Tam burada. Yaşadığımız evin içinde.

Bu çocukların bakkaldan alınacak sütlerinin parasını kazanmak neden bu kadar zor ?

Neden bu kadar akıllı olmak , neden bu kadar tecrübeli olmak gerekiyor ?

Yeterince akıllı ve tecrübeli olmayanlar çocuklarına istedikleri miktarda süt alamayacaklar mı ?

Bu ülkenin pratikleriyle ilgili yazıları neden sadece bizler üretmek zorundayız ?

Neden Economist dergilerinde bu gerçeklerle ilgili bilgiler yok ?

Yeterince akıllı bir millet değilmiyiz biz ?

Tamamen kendimize has ve hatta bir çok gelişmekte olan millete de has olacak olan teorileri geliştirmenin yolu nedir ??
tamnland.com

Sayın Besum Tibuk bir tane boş laf etmemiş bizim yaşadıklarımızı a dan z ye analizini yapmış bir iş adamımız, bir siyasetçimizde.. bir laf var erken öten horozun diye,yada bilinen her şey söylenmez diye,galiba o yüzden aldığı oy benim bile canımı fena sıkmıştı...Aslında bu krizin hedge fonları başlattı 4 yıl evvelden patlayacağı belli idi ABD gibi bir ülke müdahale etmedi ise yorum yapmıyorum,o işin uzmanı değilim...Yalnız o fonlarında bizim bankacılık sistemimizde hiç bir ağırlığı yok,aslında sadece ticari partnerlerimizi etkiledi diyelim işin kötü yanı ABD ile ticaretimiz de yok ağırlıklı...Bu krizden evvel ,bir yıl önce zaten cirolar aşağı inmeye başlamıştı ,bir de kriz gelince, aslında bence iktidar için çok iyi oldu... zira en azından kriz var bütün dünyada diyip sıyrılabiliyorlar, likite para yok bizim ülkede, ne yapıp yapmalı bu para arzını çözmeliyiz,yastık altı ekonomiye kazandırmalı diyecekler çok bilirler ama malum altın ülkemizin çok önemli bir gerçeği ve Hindistan dan falan çok ciddi miktarlarda altın alırız...Ama bakın işe şu an hiç dışardan altın alınmıyor,millet habire altın bozdurduğundan bu hurda altınlarla iş dönüyor,yani yastık altıda erimeye başladı...E kredi işi malum bankalar yine yapacağını yaptı ki Türkiye nin bu durumda olmasının bir numaralı sorumluları kendileridir,piyasalar uzun süre k.kartı limitleri ile dönüyordu şimdi onlardan hakkın rahmetine kavuştu,geriye ne kaldı derseniz üzümün sapı armudun çöpü işte bunları değerlendirecek biri lazım,ekonomist bir peygambere ihtiyacımız var ,ABD gönderir di ama o şimdi kendi derdin de, bizle uğraşmaz,en çok ne korkutuyor biliyormusunuz insanı ya bu siyasetçiler bu böyle olmayacak bu millet bizi linç eder bi şey yapıp bu milleti oyalamak lazım der, bir de savaş çıkarırsalar tam oluruz valla.Geçen bir yerde açıklanmıştı bence alt yapıyı da yapmaya başladılar bu kriz savaşlara yol açabilir demişlerdi yırt dışında saygın bir kuruluş...ha sayın huyhuy bir şeyler düzelsinde ben halının üstünde yatmaya razıyım...Tabii uyku tutarsa...Birde ben Ankara doğumluyum ama sakın bana Ankara demeyin onlar memur olmanın dayanılmaz hafifliğini yaşıyor.....Orda kriz falan yok,anıtkabiri de mesire yerine çevirdiler.....Saygılarımla.

Hocam aynı frekansdayız ama neden anlaşamadığımızı inanın hiç anlamadım ??
tamnland.com

Pazarlamasını ön plana aldığınız . Yerli ham madde ile , üretim .
İşsizliğe çare olması , içinde emek yoğun üretim.

Devlet , Bu işin planlamasında ve pazarlanmasında öncü olmalı . Bazen yapılıyor da . Bazen Özal la başlayan cumhurbaşkanları seyahatlerinde , iş adamlarının geziye dahil edilmeleri , çok iyi bir çalışmadır. Ama planlı değil , o mevkiye yakınların katılımı şeklinde yapıla gelmiştir. Ve öyle devam ediyor.
Devlet planlama , benim ülkemde ne yapılabiliyor , hangi ülkelerin bu mala ihtiyacı var . Diye araştıracak . Miktar ve fiat araştırması yapacak . ( her ülkede , en küçüğünde bile konsoloslıklar ve ticari ateşelikler var)
Ve ticaret odaları ile devlet planlama birlikte planlamanın , araştırmaları doğrultusunda , üretimi ve kaliteyi ve fiatı tutturarak ürün bazında organize olacak.

Dikkat edilirse , hem devlet var. Hem de özel sektör var. Ama devlet ticaret yapmıyor. Özel sektörün önünü açıyor.
AKP hükümetinin ilk döneminde Kürşat Tüzmen bu konuda çok iyi çalışmalar yapmaya çalıştı. Çok planlı değildi ve eksikleri vardı ama , başlangıç olarak doğru bir fikir ve çalışma idi.

Sayın hocam bu sadece bir örnek , yukarıda anlattıklarıma benzer , yüzlerce fikir bizler üretebiliriz. İnanın benim bildiğim , Akademisyenyenler var . İstenirse bu işin kitabını yazarlar. Önemli olan niyet .
Bunları yapmak çok zor değil. Niyet önemli .
ismail karagülle

Alıntı Yapılan Metin:

kiminle anlaşamadığınızı, ben anlayamadım . Her halde o ben değilim de kim ?
ismail karagülle

Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - huyhuyhuy
Alıntı Yapılan Metin:

kiminle anlaşamadığınızı, ben anlayamadım . Her halde o ben değilim de kim ?

Sayın hocam bu gerçeğin siz farkına varabildiniz de ben niye varamadım beni bir aydınlatın ne olur !!

: )
tamnland.com

..........................

Bence gerçekçi olalalım ,dinen bir kaç şeye dikkatinizi çekmek isterim,örnek İslam köleliğe karşıdır ama birden yasaklamamıştır niye, şimdi o devirde olduğumuzu düşünelim,ben efendiyim, siz kölesiniz,...kölelik kalktı her kez hür, sizde başınızı alıp gittiniz o şevkle,ee ne olacak şimdi benim tarlalar hayvanlar telef, siz başıboş işsiz güçsüz avere ee daha iyiside yok ,ne oldu tam bir yıkım, tam bir anarşi,işte islam buna karşı çıkmış ama birden değil işte günah işledin şu kadar köle azad etmen tarzı bir yaklaşım göstermiş,yani burda sancılı, sancısız geçiş önplanda,yine zenginlik toplumların gelişmesinde en önemli faktör daha iyi bir araba, daha iyi bir ev ,daha iyi bir ,daha iyi bir eğitim ,hayat standartı,işte orda da biz dilediğimize dilediğimizi veririz der islam, bilinenin aksine karşı değildir zenginliğe,ama israf ve aşırı mala düşkünlük hariç,sermayenin belli insanların elinde toplanmasına karşıdır,zekat fitre şimdiki sosyal yardımlaşmanın ilk örnekleridir..Gelelim günümüze... ya niye hep önümüze 2 saman konulur,yani başka bir tarz başka bir metot insan aklı oluşturamıyormu,kapitalizm benim gözümde bilimdir zira rakamlar yalan söylemez,istatisliktir,metotdur,başarıya giden yoldur ama vahşi kapitalizmle karşılaştırmayalım,her yol mübahtır derseniz sizin organlarınız bile benim için değerlidir,ara sırada iç çamaşırınızı kontrol etmeniz lazım yerinde duruyormu diye,işte çöküş burda başlıyor,aslında uygulama yanlışı,kominizm mi hiç konuşmayacam hiç de uygulanan bir ülke görmedim zira insan fıtratına ters,ekmek ve su ilede pek ala yaşanır,niye kimse mecbur kalmadıkça onlarla yetinmiyor...Bunu resimlersek şu anki durum kapitalizm sıcakta da soğuktada papyon kravatla gezen bir salon adamı,kominizm de parke ile gezen işçimi, askermi,anarşist mi ne olduğunu anlamadığımız biri gibi..Burda model olarak iskandinav ülkelerini almak bence en doğrusu ,siz şimdi sosyalizm diyeceksiniz ama bence değil....Yine bu iş kürk değerlimidir sorusuna döner evet bizim için değerli ,ruslar için günlük giyilen bir giysi, hayvanseverler için tam bir vahşet,o zaman galiba ülkemize göre bir model oluşturmak en iyisi.....Havanın durumuna göre şemsiye,yeri geldimi terlik şort,yerine göre frank,yerine göre belkide çıplak olmak.Hani bir soru var maddiyatmı ,maneviyatmı önemlidir diye,bu bizim 2 şıklı sorulara benziyor demi ,bence maneviyat bir ayağı işin maddiyat ikinci ayağı,şimdi soruyorum tek ayağınız üzerinde ne kadar dururdunuz,sağ yada sol ayağınız farketmez....Aslında tüm soruların cevabı hayat gibi basit bir şekilde verir,sadece zorlaştırmamak , kolaylaştırmak,çirkinleştirmemek güzelleştirmek yeterli ,işte burda tercihin çokluğu ön planda,iş bölümü ve taşıyamayacağımız yükü belirlenen hedefe el birliği ile ***ürmek lazım ..birde çaplı adamlara,kadrolara insanlarımıza ihtiyacımız var vizyonu geniş.......Aman izm olmasın iziniz olsun yada imzamız...Saygılarımla..

...................

Daralma yaşamayacak , hatta büyüyen ekonomiye sahip ülkeleri biraz irdelemeye ne dersiniz. Bütün dünya nerede ise ekonomik olarak daralırken bu ülkeler nasıl oluyorda ekonomilerini büyütebiliyorlar
''Çin Halk Cumhuriyeti, Hindistan, Mısır, Pakistan ve Endonezya olmak üzere, sadece beş ülke . ''
Bence bunları objektif gözle inceleyecek iktisatçılar 'politikacıların tesirinde kalmadan ' reçeteyi çok kolay yazar.
ismail karagülle

İyide sayın lemon bakınız dünya hızla değişiyor,şimdi ABD de bir ota markası düşünün diyelim FORD,bunun tasarımı irlanda da ,pazarlanması ingilterede,işçiliği yadek parçaları tayland ve çin de olsun..Bu arabada 20bin dolar olsun,ABD ye bunun 5bin i kalıyor...Şimdi burda nasıl çıkacağız işin içinden,gelir adaleti dağılımı mı olmalı tamam,ama hızlı nufus artışı olan işsizliğin çok olduğu bir yerde işçi haklarıda sermayenin birilerinin elinde toplanmasınıda kayıt dışıyıda önleyemezsiniz istediğiniz sistemi getirin...Çünkü doğa kanunu ne der ender bulunan şeyler değerlidir...Arz talep olayı var...Dünyanın en mükemmel hukuk sistemini kurun bunu uygulayacak yine insan faktörü değilmi,yani bu işler izm le çözülmedi çözülemez hiç bir zaman ,Kurtuluş savaşı sonrası milli şuur,Japonya ve Almanyanın 2nci dünya savaşından sonra gösterdiği mücadele ,bize hep ortak paydayı gösteriyor,madem kapitalist ülkeler çok kötü niye çin e değilde çalışmak için oralara yada eğitim almak için yine buralarda alıyoruz soluğu,gidin bir sorun bakalım Koç gurubunda yada Sabancı gurubunda 100 kişiden kaçı çalışmak istemez,yada orda çalışanlardan kaçı hayat standartından memnun değil..Neden yolsuzluktan içeri girmiş bir adam da olsa hissedarlar eski Hundai nin yöneticisinin tekrar göreve gelmesini istiyor...İşi sadece sosyoloji ile psikoloji ile,din ile,ekonomi ile,coğrafya ile,liderle,eğitim ile,alt yapı ile,fakirlik yada zenginlik ile çözemeyiz,tümü ile aynı yaşadığımız dünya gibi bir bütün olarak ele almak lazım..Yani bence adımızın hiç bir önemi yok sonuçta geride ne bırakıyoruz.....MUTLU HAYATLAR MI, MUTSUZ HAYATLAR MI..Ben kendi şahsi görüşüm sistemle ilgilenmiyorum,sistemin ne yaptıkları ile ilgiliyim,o yüzden padişahlık,krallık,demokrasi ,sosyalizm,kapitalizm,kominizm......vb aslında hiç biri bir şey ifade etmiyor benim için,sistem tıkır tıkır çalışıyorsa araba istediğim gibi ise markasının hiç önemi yok bence..Saygılarımla..

Bu ülkelerin , müşterek yönlerini bulup çıkarmaya varmısınız. ?
Soru bir) Bu ülkelerin inanç durumu ne , müslüman , hiristiyan vs
Soru iki) endüstri ağırlıklı bir ekonomi mi , tarıma dayalı ekonomi mi ağırlıklı
İhraç ettikleri karşılığında dışarıdan , lüks araba , pırlanta falan mı ? alıyorlar , yoksa makina ve sanayi yatırırım malları mı ?
Çok lüks bir hayat yaşıyan bir halkı mı var ? iptidai şartlarda Adeta kominist rejim veya ilkel bir toplum fertleri gibi çok tüketmeden , üreterek mi yaşıyorlar.

Çalışanlarını bilek gücü sahibi emekçi
beyin gücü sahibi emekçi diye sınıflandırma gibi zorlama emekçilik edebiyatı var ?mı. Yoksa sadece çalışıyorlar mı ?

Ve nasıl oluyor da büyüyebiliyorlar ? yoksa bu bir göz boyama mı? hani tarım ile büyünmezdi. Bu rakkamları istedikleri gibi kullanıp sözde büyüme mi ? Yoksa büyüme derken onları da tükettikleri ile ölçerek büyüyor gibi mi gösteriyorlar. tarım ürünü üretip , makina alarak büyüme , tüketime dayalı bir büyüme mi ? Daha doğru bir söylemle ihracaat değil ithalat büyümesi mi ?
diğer ekonomiler daralma ile ifade edildiğine göre bu bir kaç ülke kendi arsında alışveriş mi yapıyor yoksa ?
Ne dersiniz ?
ismail karagülle

Hocam o iş kolay biraz çekik göz,biraz esmerlik,biraz tao,biraz hinduizm,ya inekleri kim ***ürdü ,bize inekte lazım acele, kutsal yaratıklar ya...ya ayıp oluyor valla benmiyim i.....Bu iş cacık yapacaz bize hıyar lazım dı işine döndü ....Aman hocam birde bunları incelersek yandık malum taklidi çok seven milletiz,çan cong ying,,,,go kiken ikaga desuka,ugh,sayanora,adiyos.......bip

Ingilizler isgal dönemlerinde Müslümanlarin yogun olarak yasadigi bugünkü Pakistan topraklarini ihmal ettiklerinden Pakistan kurulusundan sonra ekonomik gelismesini bir bakima sifirdan baslatti. Bugünkü Pakistan'in ekonomisi büyük ölçüde tarim ve hayvanciliga dayanir. Bu sektörlerden elde edilen gelirin gayri safi yurtiçi hasiladaki payi % 23'tür ve çalisan nüfusun % 44.5'i bu alanlarda is görmektedir. Basta gelen tarim ürünleri pirinç, tahil, jüt, çay, kauçuk ve çesitli meyve ve sebzelerdir. Tarim alanlari genellikle akarsu yataklarinda oldugundan sulu tarim yaygindir. Devlet de sulama teknolojisine agirlik vermektedir. Balikçilik da yaygindir. Pakistan'da az miktarda petrol ve önemli miktarda dogal gaz çikarilmaktadir. Yerel kaynaklardan elde edilen gelirlerin gayri safi yurtiçi hasiladaki payi % 1'dir.
ismail karagülle

AH HOCAM BİZDE SÖZDE TARIM VE HAYVANCILIK ÜLKESİYDİK,GEÇEN KIŞ BEN ANTALYADA BİBERİ PAZARDA 6TL YE ALDIM VE ZİRAATÇI BİR ARKADAŞIMI ÇOK KÖTÜ HAŞLADIYDIM,ET FİYATLARI DERSEN 5 MİSLİ PAHALI DİĞER ÜLKELERE GÖRE,HALA İKİ SEKTÖRÜDE GELİŞTİRECEKLER BEN ÇOCUKLUĞUMDAN BERİ DUYDUĞUM BİR MASAL,BENCE TÜRKİYE NİN TEK SORUNU KİRLİ VE ÇAPSIZ SİYASETLE TEMSİLCİ ATADIĞIMIZ ADAMLARDAKİ VİZYON EKSİKLİĞİ BAŞKADA BİR ŞEY DEĞİL,TÜM BU OLUMSUZLUKLARA RAĞMEN, EKONOMİDE DÜNYADA İLK 17 DEYİZ YA HELAL OLSUN VALLA NE DİYİM,İYİ Kİ ÇALIŞMAYA ÇALIŞAN İNSANLARIMIZ VAR...HEPSİNİ GÖZLERİNDEN ÖPÜYOR,ŞÜKRANLARIMI SUNUYORUM...HER ŞEYE RAĞMEN FİLMİNİN TÜM OYUNCULARINI...

Sabahlamışsınız anlaşılan.

Konuları da epey derinleştirmişsiniz. Bu derinliklerle , tarihsel kısımları bilmem, benim bildiğim şu anda ülkemizde çalışmasını düzgün yapan iyi kötü kazanabiliyor. Fakat bütün herkesin iyi kötü kazanması mümkün değil. Ama herkesinde uzman olup işini mükemmel yapması da mümkün değil.

Kanunlar kurallar küçük esnaftan yana değil. Uzman , büyük işletmelerin önü ziyadesiyle açık.

Küçük esnafın daha kolay iş yapmasını sağlayacak bir yol bulurlarsa piyasalar çok açılır.

Bankaların kesinlikle katı kurallara bağlanması gerek çok bedavadan para kazanıyorlar ve bu durumun sürebilmesi için yoldan çevirdiklerini kendilerine borçlandırıyorlar. Bin lira geliri olanın 10 bin lira borçu varken kriz bitmez piyasada açılmaz.

Tarım ile mükemmelen büyünüyor Huy hocam. İspanya büyüyor , hatta Kıbrıs Rum kesimi bile tarımdan büyüyor. Türkiye de tarımdan büyüyor. Son 10 yıldır yaş meyve sebze üretiminde Türkiye Avrupa pazarının en büyük satıcısı olma yolunda ilerliyor.

tamnland.com