Bana çok faydası olabilecek bir başlık açmışsınız. Eğer yorum yaparlarsa, faal bir bayan mühendisin klavyesinden hali hazırda ki duvarları ve yüksekliklerini zahiri mi yoksa gerçek mi olduklarını anlayıp fikir edinilebilecek bir başlık.
Fakat yazınızdaki dip not sizin baylara tepkili durumda olduğunuzu hissettiriyor.
Piyasada en çok gözlediğim şey, kişinin kendini kabul ettirebilme yeteneğindeki zayıflık ile kabul göremediğinde bunu bayan olmasına bağladığı durumdur.
Kabul görmek bir erkek için de sıkıntı unsurudur. Bilgi sahibi uzman bir mühendis olmak, hiyerarşik baskınlık az ise zaman zaman işe yaramaz hale gelir. Kişilerde saygınlık uyandıran bir mühendisin az bilgiye ve hatta hiyerarşik baskınlık eksikliğine karşın grubu içinde üstün geldiği bir çok durum vardır.
Ancak tarif etmeye çalıştığım çerçeve çok genel basit bir açıklamadır. Gerçekten de kafadaki bayan standartına uymayan bir mühendisin grup içinde sıkıntı yaşaması mümkün. Kapalı diye mümkün , açık diye mümkün , siyaseten farklı diye mümkün , hatta erkek iş arkadaşlarının kendi korkuları yüzünden mümkün.
Elimde eğitmenliklerini, yaptığım 32 tane mühendis adayı bayan var. Bunların bazıları daha şimdiden direk kendi aileleri tarafından hep ikinci planda durmaları gerektiği konusunda güzelce eğitilmiş durumdalar. Bunu kırmanın yolları konusunda bu başlığın bana da bir fikir vermesini umuyorum.
Ancak inancım odur ki ; Piyasada erkeklerin de kabul edilme konusunda yaşayacağı bir çok konunun direk bayan olmaya bağlanmaması gerektiğidir.
Saygılarımla....