Ana içeriğe geç

Diğer Konular

Nevruz Bayramı Bir Türk Bayramı Mıdır?

BaşlatanKaganTarih21/03/2005 21:05:18Yorum5

İlk mesaj
Yeni Üye37 yazı
Bugün nevruz-bahar bayramı olması gerekçesiyle böyle bir tartışma açmaya karar verdim.
Günümüz Türkiyesinde bölücü unsurlar nevruz bayramını kötü emellerine alet etmektedirler. Oysaki adı üstünde baharın geldiğini haberdar eden bu bayram değil midir?
kelime itibariyle NEV-RUZ sözcüklerinin birşmlerinden oluşan ve Yenigün anlamına gelen bu kelime aslı itibariye farsçadır.
Ancak bu kelime Farsalrdan Adnadolu ve mezopotamya ya geçtiği kuşkusuzdur. Şimdi bu bayramın bu bu bölgelerde bu isimle anılmasının bir fars bayramı olduğunu mu gösteriyor.Bence hayır çünkü Türk ülkelrei haritasını incelediğimizde İran a yakın oaln Türk boyaları bu kelimeyi kullandıklarını görüyoruz.
Nevruz,
Navruz,
Novruz,
Sultan-ı Nevruz,
Sultan-ı Navrız,
Navrez,
Nevris,
Naorus,
Novroz,
Navrıs Oyıx,
Nevruz Norus,

Ancak Diğer tüm Türk boyları bu kelimeyi bilmemektedir.

Küni,
Ulusun Ulu Günü,
Ulu Kün,
Mereke,
Meyram,
Nartukan,
Nartavan,
Isıakh Bayramı,
Altay Ködürgeni,
Bahar Bayramı,
Yörük Bayramı,
Mevris
Ergenekon,
Bozkurt,
Çağan,
Babu Marta,
Kürklü Marta,
İlkyaz Yortusu,
Yeni Gün,
Yengi Kün,
Yeni Yıl,

Bu da bize Nevruz yani yeni yıl bayramını sadece bir iran bayramı olmadığını gösteriyor.
Avrasya-Türkistan daki tüm Türk boyları bu bayramı demir döğerek oyunlar oyna**** kutlamktadırlar.

Nevruz kutlamalarının bir diğer adı da "Ergenekon Bayramı"dır. Bu isim geçmişten günümüze kadar hâlen çeşitli Türk boyları arasında canlılığını koruyor. Bu bayram aynı zamanda milletin destanların gücüyle birbirlerine olan güven bağını güçlendiriyor. Ergenekon da böyle bir gelenektir. Ebulgazi Bahadır Han'ın Şecere-i Türk'ünde naklettiği Ergenekon menkıbesi eski Çin kaynaklarının verdiği tarihî olayların bir yankısıdır. 400 yıl dört tarafı yüksek dağlarla çevrili bir vadide kalan Türk'ün yaşama kavgasıdır. Ergenekon'dan bir bahar günü tekrar ata yurduna döndüğünde hürriyetini, istiklâlini tekrar kazanmış dosta, düşmana Türk'ün varolduğunu tekrar duyurmuştur.

İşte o gün 21 Mart günü, "İstiklâlin kazanıldığı" kurtuluş günü Türkler'de bir geleneğin doğmasına sebep olmuştur.

Diğer bir yandan şöyle bir soru geliyor akla Neden anadlo da bu bayram unutulmuştur.
Ona da bir mantıklıyanıt verebiliyoruz. Yavuz sultan Selim dönemi Osmanlı İran savaşları sırasında Nevruza denk gelen bir savaşta alevi Türkmenler (o dönem anadolunun büyük bölümü alevidir) İran a destek verirler( o dönem iran devleti bir Türk devletidir.) Büyük isyanalr çıkar Yavuz un ordusunda bu yüzden yazvuz o dönem kutlanan Yeni yıl-bahar bayramını artık yasaklar ve bu yasak hep devam eder.
İşte bayram böylece Anadolu da unutulmuştur.

Eski Türklerde hatta doğu da Avrasya da yeni yıl baharla kutlanırdı.
işte bu o günlerden beridir gelmiştir.
Tüm Türk aleminin yeni yıl bayramı kutlu olsun.

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Öğretim görevlisi / Asistan
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
5 yorum
Yeni Üye37 yazı
Ah birde sizinle anlaşabilsek.. Ama biliyorum bu bir kader.

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Ö?retim görevlisi / Asistan
Üye370 yazı
Ben newroz, nevruz tanımam.
Benim bahar bayramım Hıdırellezdir.
Acemlerin ya da ne idüğü belirsiz insan beyni yiyen ilkel aşiretlerin kurtuluş gününü bana bayram diye kimse yutturamaz.
Madem engelleyemiyoruz o halde biz de kutlayalım demek zayıflıktır.
Ben bunu kabul edemem.

Ben kim miyim? Ben Türk Milletiyim.
Ben kanı içilmeye yemin edilmiş, bayrağı yakılan, koynunda yılan beslemiş mazlum Türk Milletiyim.
30 bin şehit vererek Cephede kazandığımı masada meydanlarda kaybetmeyeceğim.
Hayır diyeceğim yok oluşuma.
Asimilasyona da, kültür emperyalizmine de hayır.

Sağlıklar diliyorum.

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Dany?manlyk
Üye133 yazı

Hıdırellez hangi tarihte kutlanıyor? sayın melih
nevruz la bir ilişkisi varmı?
**SökeR**

Yerleşim Türkiye / AdanaMeslek Bilgisayar-Bili?im
Üye370 yazı
Sevgili söker,
Türklerin Bahar Bayramı Hıdırellezdir. 6 Mayıstır.
Bilmsel ya da başka ilişkilerle yeni yeni bahar bayramı icat etmek beni ilgilendirmez.
Ne Dedemde ne Babamda görmedim ben, ateş yakıp üstünden atlanan NEWROZ denilen uydurma kutlamaları.
Hiç duyadım da şu son üç beş yıl öncesine kadar.

Ama çocukluğumdan beri kutlarım Hıdırellezi.
Sabahında piknik yaptığım günün, akşamda gül ağacı altına birşeyler çizmeyi hep yaparım. (batıl da olsa benim örfüm adetim, başkasının sapıklığından daha iyidir, hayır isterim insanlara ve insanlığa)

Nevruz hakkında yazdıklarım geçerlidir aksi isbat edilene kadar.
Sağlıklar.

Üye370 yazı
Evet bunu ben de yazacaktım.
Biliyorsun çingeneler bulundukları toplumun örf adet ve geleneklerini en iyi şekilde sürdüren toplumlardır.
Mekadonyada gördüğüm çingeneler kendilerini Türk olarak tanımlıyorlar ve dilimiz dahil örf ve adetlerimizi onlar orada sürdürüyorlar.
İlginç değil mi?