Turizmde Yeni Trendlerle Farklılaşma Zamanı - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Turizmde Yeni Trendlerle Farklılaşma Zamanı


dt_turan
Girişimci Editör

Toplam 544 yazı
10/04/2009 :  20:10:02 Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


Yıllardır bacasız sanayi olarak adlandırılan ve Türkiye’nin döviz girdisi açısından lokomotif sektörleri arasında başı çeken turizm sektörü, 2009 yılını tedirgin ama umutlu karşıladı. Yaşanan ekonomik daralmanın, tüm sektörlerde olduğu gibi Türk turizmini de etkilemesi kaçınılmaz. Kriz psikolojisinin, ilk önce tatil kalemlerinde kısıtlama yaratması, daralma beklentisini oluşturursa da, tatilin insan hayatının vazgeçilmezi olduğu da bir gerçek. Sektör temsilcileri, her ne kadar turist sayısında azalma beklese de, farklı alternatiflere yönelerek en az yarayla bu dönemi atlatmayı umuyor. Bu noktada, yabancı rakiplerine göre fiyat avantajı bulunan Türk turizm tesislerinin, rekabette ön plana çıkmak için yenileme ve iyileştirme çalışmalarına yönelmeleri, dünyada yükselen trendleri takip etmeleri oldukça önemli…

Kriz döneminde turizm sektöründe yapılabilecek iyileştirme ve geliştirme çalışmalarını, tatilcilerinin turizm tesislerinden beklentilerini ve dünyada ve Türkiye’deki son trendleri araştırdık.

Yenilenmiş Tesisler Gözde
Türkiye’de turizm sektörü gelişmeye devam etmekle birlikte, sektördeki yatırımların 1980’lerin ortalarına doğru ağırlık kazandığı göz önünde bulundurulduğunda, tesislerin önemli bir bölümünün 15 yaşını çoktan aştığı ortaya çıkıyor. Turizm uzmanları bu konuya özellikle dikkat çekiyor. Çünkü turizm, özellikle tesisler açısından “nankör” bir sektör olarak değerlendiriliyor. Bunun en büyük nedeni, gerek yabancı gerekse yerli turistlerin kaldıkları tesisin yeni ve bakımlı olmasına önem vermesi

İçinde bulunduğumuz rekabet şartları da düşünüldüğünde, turizm tesisi sahiplerinin yenileme yatırımı yapması lüks değil bir zorunluluk halini alıyor. Rekabette öne geçmek, özellikle yurt dışından turist çekmek için, tesislerde yenilemeye gitmek, eskimiş sistem ve malzemeyi yenilemek, 2009 yılında zor günler geçirmesi beklenen sektörde öne geçmek için büyük avantaj sağlayabilir. Turizm uzmanlarına göre, yenileme çalışmalarını belli bir plan dahilinde, zamana ya**** yapmak en sağlıklısı. Ancak bu sürenin 5 yılı aşmamasında da yarar var.

Turizm tesislerinde yenileme ihtiyacını yalnızca “eskime” ya da “yıpranma” kaynaklı olarak düşünmemek gerekiyor. Yenilemeyi gerekli kılan en önemli etkenlerde biri, dünyadaki değişen trendlere ayak uydurabilmek, bu konuda gelişmeleri takip ederek, gerek moda akımlara, gerekse de teknolojik gelişmelere uyum sağlamak…

Tatilcinin Beklentisi Kaliteli Yemek
Tatil alternatiflerinin artması, konaklama yapacak tatilcilerin istek ve beklentilerinde de değişikliklere yol açıyor. Turistlerin en büyük beklentisi ise kaliteli ve lezzetli yemek alternatifleri… Tatilcilerle en yakın ilişkiyi kuran hizmet şirketleri olan tur operatörleri, artık her şey dahil sistemindeki yemek çeşitlerinin cazibesini kaybettiğini belirteriyorlar. Pronto Tour Pazarlama Müdürü Sarp Özkar, en çok şikayet aldıkları konunun yemek kalitesi olduğunu belirterek bu konuda şu yorumda bulunuyor :“Tatilci için yemek, en önemli kriterlerden biri. Burada çeşitlilik kadar kalite ve sunum önem kazanıyor. Özellikle açık büfe dışında farklı lezzetler sunan alakart restoranlar çok ilgi görüyor.”

Konaklama yapılan tesislerin temizliği ve hijyeni de tatilcilerin en çok şikayet ettiği noktalardan biri… Sarp Özkar bu tür sorunların genellikle sezonluk ve yeterli eğitim almamış personel istihdamından kaynaklandığını ifade ediyor… Özkar’a göre tesis, ister 5 yıldızlı bir otel, isterse pansiyon olsun, odaların, genel kullanım alanlarının ve hatta açık alanların düzenleme ve temizliği turisti etkilemede önemli rol oynuyor. Bu nedenle özellikle bu dönemde turizm işletmelerinin bu konuya önem vermeleri öneriliyor.

Teknolojinin artık hayatımızın her anında olduğu düşünüldüğünde, tatilcilerinin de bu yönde beklentilerinin artmış olması şaşırtıcı değil. Günümüzde insanlar tatilde bile olsalar, e-postalarını okuyabilmek, dizüstü bilgisayarları ile internette aradıkları bilgiye ulaşabilmek istiyorlar. Bu nedenle turistlerin tercihlerinde, kalacakları tesiste internet bağlantısı olması, istedikleri zaman kullanabilecekleri ücretsiz bilgisayar odalarının bulunması gibi teknolojik donanımlar etkili oluyor. Tabi bu donanımların en güncel teknolojiyi kapsaması da önemli bir kriter…

Temalı Otellere İlgi Artacak
Tatil denilince ilk akla gelen “deniz-güneş-kum” konsepti, her zaman olduğu gibi en gözde tatil seçeneği… Ancak tüm dünyada hızla yayılan “temalı oteller” farklı bir tatil beklentisi olan turistler arasında büyük ilgi görüyor. Temalı otellerde konaklayan turistler, kendilerini bir tarihin, bir konseptin parçası gibi hissederek evlerine güzel anılarla dönüyor. Bu nedenle Türkiye’de son yıllarda bu yönde yatırımlar ağırlık kazandı. Bu tarz tesislere en büyük ilgiyi Rus ve Avrupa’lı turistler gösteriyor. Hey Travel Trends CEO’su Necati Çalışkan, artık tüm dünyada temalı otellerin ilgi gördüğünü belirterek “yörenin doğası, kültürü, tarihi, gelenek ve görenekleri ile yöre gerçeklerinin içerisinde barındığı tesis ve yatırımlar turistler için cazip hale geldi.” diyor. Turizm uzmanları temalı otellerin görsel özelliğinin yanı sıra, satış ve pazarlamada da büyük avantaj sağladığı görüşünde birleşiyor.

Temalı oteller, yukarıdan bakıldığında bir uçak, kelebek veya gemi görüntüsünde inşa edilmiş büyük projeler olabileceği gibi, normal mimariye sahip bir tesise ufak dokunuşlarla tema kazandırmak mümkün olabilir. Türkiye’de yoğun olarak Antalya bölgesinde dev projelerle hizmet veren temalı otellerin yanı sıra, Bozcaada’daki taş evler, Kapadokya’da peri bacasına inşa edilmiş oteller, Olimpos’taki ağaç evler gibi daha butik örneklere rastlamak mümkün. Özellikle tarihsel dokuya sahip bölgelerde kurulu turistik tesisler, iç mimaride, mönüde ve hatta çalışanların kıyafetlerinde yapacakları değişikliklerle bir tema yaratabilirler.

Kültür Turizminde Yerli Turist Ağırlığı
Temalı oteller kadar ilgi çeken başka bir turizm ayağı ise kültür turları… Son birkaç yıla kadar yabancı turistlerin, ilgi gösterdiği kültür turizmi son dönemde, televizyon dizilerinin de etkisiyle yerli turistlerin de gözde tatil seçenekleri arasına girdi. Sektör temsilcileri, 2009 yılında kültür turizmindeki yükselişin devam edeceğini düşünüyor. Hey Tarvel Trends CEO’su Necati Çalışkan, dünyadaki trendin değişik ülkelerin tarih ve kültürlerini öğrenmek, gidecekleri ülkedeki insanların ne giydiklerini, ne yediklerini ve nasıl yaşadıklarını merak eden bir yöne doğru gittiğini ifade ediyor. Çalışkan’a göre; “Kültür kentlerinin turistik açıdan hareketlenmesi, turizmi 12 aya yayma hedefinin en önemli bacağı olacak.”

Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Anadolu, kültür turizminin yaygınlaşması için, büyük bir potansiyel barındırıyor. Hali hazırda, Kapadokya, Karadeniz, GAP gibi bölgeler bu alanda öne çıkıyor. Bu turizm alternatifini tercih eden turistlerin en büyük beklentisi ise; iyi rehberlik hizmeti alabilmek… Çünkü buradaki amaç; mümkün olduğunca kültürel mekan ve yapı görüp bilgi sahibi olarak dönmek… Kalınan tesiste yöresel mutfağa özgü yemeklerin yer alması da ayrı bir önem taşıyor. Son dönemde kültürel bölgelere yapılan konaklama tesisleri arasında, bölgenin dokusunu taşıyan butik oteller de dikkat çekiyor.

Turizmde En Yeni Trend Ekolojik Turizm
Şehir hayatından biraz uzaklaşıp, doğanın biz insanlara sunduğu o eşsiz kaynakları keşfetmek… Kendi ellerinizle yetiştirdiğiniz meyveyi, sebzeyi dalından koparıp yemek… Ya da folluktan alınmış taze yumurtanın tadına varmak… Kulağa ne kadar hoş geliyor değil mi? Alışılagelmiş tatil alternatiflerinden sıkılanlar veya yeni deneyimler yaşamak isteyenler ekolojik turizmi tercih ediyor. Peki nedir bu ekolojik turizm? Kısaca “ekoturizm” olarak adlandırılan ekolojik turizm, çevreyi koruyan ve yerel halkın refahını gözeten, doğal alanlara karşı duyarlı bir seyahat biçimi olarak tanımlanıyor. Ekoturizm, genellikle küçük gruplar halinde yapılıyor. Konaklama ve yeme içme türü hizmetler, çoğunlukla yerel düzeydeki KOBİ’ler tarafından veriliyor. Bu tatil alternatifinde, konaklayanlar, yalnızca tatil yapabilecekleri gibi, tesisin günlük işlerine yardımcı olarak konaklama masraflarını düşürebiliyorlar. Bu günlük işler arasında; bahçelerde yetişen meyve sebzelerin bakımı, hayvanların yemlenmesi gibi keyifli işler de yer alıyor. Böylece hem tesis sahibi masraflarını azaltmış oluyor, hem de turist bambaşka bir deneyim yaşa**** ucuza tatil yapma imkanı buluyor. Türkiye’de çok yeni olan bu kavram, dört mevsim ziyaretçi ağırlayabilme özelliğine sahip. Daha çok çevreci turist gruplarının ilgi gösterdiği bu turizm çeşidi, Türkiye’de Ege bölgesinde yoğunlaşıyor. Ekolojik turizmin yaygınlaşması adına çalışmalar yapan Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, ekolojik turizm yapmak isteyen girişimcilere bu konuda yol gösteriyor. Hali hazırda, ekolojik tarım yapan çiftlikler, birkaç küçük düzenleme ile ekolojik turizm sektörüne de girebilirler.

Kaynak: KobiFinans Dergisi 21. Sayı

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Bilgisayar-Bilişim
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

1.53 saniye.
16:30:32, 5 Mayıs 2024, Pazar

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım