İlk sorduğun soru için şunu örnek verebilirim. Mesela bu aralar ödev, tez siteleri çok popüler. Bir çok güncel konu hakkında hazırlanmış projelere ulaşmak da mümkün. Bu sitelerin hepsi de paralı. Eğer aradığım konuyu oradan başka hiçbir yerde bulamayacağımı bilsem bu sitelere üye olurdum ama ınternette bu gibi ücretsiz çok site olduğu için başka kaynaklar kullanıyorum.
Bir örnek daha... Mesela çoğu zaman market markalı ürünler kullanıyorum. Bunun nedeni hem ucuz olmaları hem de iyi şirketler tarafından üretilmeleri.
Kimi sektörlerde ise "marka" işin içine girdiğinde ise çoğu zaman bu değişiyor. Mesela hazır giyim sektöründe aynı kalite aynı görünümde bir ürünü 10 milyona da 100 milyona da bulabiliyorsunuz. Ama insanlar markalı olanı tercih etme eğilimi gösteriyorlar. Hem şirket içinde değişen çok bir şey yok. Sonuçta markalı ürün markasız olan daha az satılsa da daha çok kar ediyor. Ucuz satan ise sürümden kazanıyor.
İkinci soruya ise net bir cevap verebilmek güç gözüküyor. İlk durumda peşin ödediğiniz takdirde ödediğiniz miktarın büyüklüğünden dolayı her ay spor salonuna gitmeniz gerektiğini düşünmek olası gibi. Taksit seçeneğinde ise insanların kafasında da "ya gitmesem ne olur, zaten 50 milyon çok bir para değil, ödemişsem ne çıkar" şeklinde bir düşünce oluşabilir. Spor salonunun işine gelen bu durumda taksitli ödeme seçeneği sunmak olabilir çünkü kaynak kullanımı giderek düşen bir eğilim sergileyecektir. Malzemeler daha az eskiyecektir. Spor salonu yöneticisi de şöyle düşünebilir pekala "nasılsa 10 kişi de gelse 100 kişi de salon aynı salon, öğretmen sayısı da sabit, giderler de sabit, banane kişilerin gelip gelmemesinden".
"Vermediğiniz şeyi alamazsınız, kendinizi vermeniz gerekir.
Devrimi satın alamazsınız.
Devrimi yapamazsınız.
Devrim olabilirsiniz ancak..."