Ana içeriğe geç

İş Dünyası

Pencere Önü Bostan Oldu

BaşlatankörfezTarih24/03/2009 14:51:07Yorum13

İlk mesaj
Üye169 yazı
Pencerelerin önü bostan oldu!

Artık evlerde sebze yetiştirmek için bahçeye ihtiyaç kalmadı. Saksıdaki meyve ağaçlarından sonra, pencerelerin önünde veya balkonlarda taze soğandan rokaya, sarımsaktan turpa birçok sebzeyi yetiştirmek mümkün..

Ürünün fiyat aralığı nedir? Verimliliği hakkında bilgi verir misiniz?
Ürünlerin fiyat aralığı 10 ile 14 YTL arasında değişiyor. Satın alınan üründen yaklaşık 3 ay boyunca verim alınabiliyor. Bu anlamıyla Pencere Önü Bostanları çok bereketli diyebiliriz. Sebze boy verdikten sonra koparılıp, yerine yenisinin çıkmasını beklemek ise ayrı bir keyif.
* Ne kadarlık yatırım yaptınız? Satışlar nasıl gidiyor?
Pencere Önü Bostanları 5 yıllık bir Ar-Ge (araştırma-geliştirme) çalışması sonucunda geliştirildi. Çok ciddi bir ekip çalışmasının arkasında olduğu bu proje, dolayısıyla da çok ciddi bir maliyeti beraberinde getirdi. Sadece Ar-Ge için 250 bin YTL civarında bir bütçe ayrıldı. Pencere Önü Bostanları'na yapılan yatırım ise, 100 bin YTL civarında. Satışlar bir buçuk aydır devam ediyor. Şu an için ürünler sadece Bauhaus, Praktiker ve Metro mağazalarında yer alsa da satışlar rekor bir düzeye doğru ilerliyor. Şimdilik aylık ortalama 35 bin civarında bir satış gerçekleştiriyoruz. Kısa süre içinde Botanika'nın ürünlerinin satıldığı tüm marketlerde Pencere Önü Bostanları'yla karşılaşabilirsiniz.

* Şu anda hangi çeşitleri satıyorsunuz? Yeni geliştirmeyi düşündüğünüz bitki, sebze-meyveler neler?
Pencere Önü Bostanları'nda şu an için 10 çeşit sebze yetiştiriliyor. Bunlar tere, roka, maydanoz, semizotu, kedi çimi, buğday çimi, dereotu, taze soğan, hindiba ve turp. Neredeyse tümü aromatik olan bu sebzelerin her birinin kendine has özellikleri var. Bunlara ek olarak, özellikle Ege otlarına yönelik çalışmalar yapıyoruz. Bu hafta sarımsak ve fesleğen çıkacak. Kısa süre içinde de çıkacak olan 4 adet daha sebze sırada bekliyor.
Ürünün satışları cironuza ne kadar etki ediyor? Bu konuda gelecek beklentiniz nedir?
Ciroya etkisini söylemek için henüz erken. Yeni çeşitler, yeni konseptler üretmeye çalışıyoruz. Örneğin daha büyük saksılarda, daha farklı ürünler yetiştirme planlarımız var. En büyük gelecek beklentimiz ise, halkın ilgisinin artarak sürmesi. Ve talepler doğrultusunda yüzlerce Pencere Önü Bostanı'nı insanlarımızla paylaşmak.
* Bostanların ekimine dair her türlü işlem Botanika tarafından yapılıyor.
* Hazırlanmış saksılar evin en güneş gören bölümüne, örneğin bir pencere önü ya da güneş alan balkona yerleştiriliyor.
* Ardından düzenli sulama yapılarak sebzelerin çıkması bekleniyor.
* Toprak yüzeyinden sulamada yüzeyin bozulmamasına dikkat etmek, fıs fıs veya ince süzgeçli bir kap ile toprağın üzerinden sulama yapmak gerekiyor.
* Tohumlar çimlenene kadar sulama yapmak gerekiyor.
* Bostanlardaki bitkiler ortalama birkaç haftada büyüse de her birinin farklı bakım şekilleri var. örneğin; soğanlar çıktıktan sonra fazla sulama yapılmaması gerekiyor ve maydonoz da diğer sebzelere göre biraz geç çıkıyor.

Yerleşim Türkiye / YalovaMeslek Kamu sektörü
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
13 yorum
Editör5590 yazı
Salonda kışın ortasında yetiştirdiğim çileklerim.

tamnland.com

Yerleşim Türkiye / TürkiyeMeslek Di?er
Yeni Üye81 yazı
Harika bir tesisat Akın.Sistemin hakkında bilgi verir misin?

Yerleşim Türkiye / BalykesirMeslek Serbest meslek
Editör5590 yazı

Yatay ve dikey borunun ikiside 100 lük PVC boru.

Kovanın içinde dik duran borunun boyu 1 metre. Belli yerlerini kesip ısıttım ve balkon gibi açtım.
Borunun içine perlit doldurdum. Balkonlara fideleri diktim. Kovada besinli su var.
Bir akvaryum motoru suyu devridaim ettiriyor.
Besin elementleri hazır kit olarak piyasada bulunabiliyor.
Belli aralıklarla suyun eksiklerinin giderilmesi gerekiyor.
Tepesindeki ışıklara ihtiyaç yok. Pencereden güneş görmesi gerek.

Yatay borunun bir ucunda akvaryum pompası var suyu bir uçtan diğer uca çamaşr makinesi su hortumu
ile gönderiyor. Borunun içi boş sadece besinli su dere gibi akıyor. Kökler buradan besleniyor.

Su motorları devamlı çalışmıyor bir zaman saati ile fişe takılırsa 15 dakika çalışıp 2 saat duruyor.

Çilekler oldukça yeniyor. Devetabanı yetiştirmeye göre biraz daha zevkli oluyor.

Bunu serada yapmakta mümkün. Toprağa göre hem çok daha hızlı gelişiyor hemde lezzet çok iyi oluyor.
tamnland.com

Yeni Üye81 yazı
teşekkurler Akın.Deneyeceğim ve burada resimlerini paylaşacağım.

Yerleşim Türkiye / BalykesirMeslek Serbest meslek
Üye2981 yazı
bravo tebrikler , ayinesi iştir kişinin laf a bakılmaz burada söylenir. ben biraz daha bilgi rica edebilirmiyim 1) suyun içine bitki için gerekli maddeleri içeren bir karışım konuyor anladığım kadarıyla bu nereden temin edilir.2) perlit de mutlaka belli kalınlıktaki perlit olmalı ve nereden temin edebiliriz. 3) alttaki su ve içindeki eriyik bir akvaryum motoru ile yukarıdan perlit dolu boruya taşınıyor dimi 4) o boru plastik borumu ve çapı ne .
sayın akın selçuk bizim anlamamız için daha detay lı anlatırmısınız veya en iyisi isteyene malzemeleri şunlardır ve şu fiattan veririm deyin ve müşteri olarak ilk sıraya beni yazın ...birde şunu sorayım boru perlit dolumu yoksa boş su dere gibi akıyormu o konuyu biraz daha açarmısınız.ben karıştırdım . iyi çalışmalar.
ismail karagülle

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ymalat
Editör5590 yazı
Size kısaca huy demek istiyorum. : )

Sevgili huy,

Bunu paket halinde size yapar gönderirim isterseniz. Fideleriyle beraber.
Direk fideleri yerlerine yerleştirir fişe takarsınız. Yapması çok zor değil.
Tam olarak kaça mal olur hiç hesaplamadım. Ama çok bir şey tutmaz.

100lük 1metre PVC boru 5 - 7 lira
Akvaryum motoru 25 - 30 lira
Kova 10 lira
Starofor 5 lira
Perlit 5 lira
Fide 20 adet 10 lira
Hortum 3 - 4 lira
Besin elementi kiti 10 lira
Zaman saati 10 lira
Hava motoru 10 lira

Üzerindeki ışıklara gerek yok ben bunu kışın ortasında yaptım hiç güneş olmayınca
böyle ışıklandırmayı düşündüm ama yeterli gelmiyor az da olsa mutlaka güneş istiyor.

Demekki 80 - 90 liraya çıkıyormuş.

Borunun içini perlitle doldurmaz boş bırakırsanız hava motoruna ihtiyaç kalmaz ama
hem su şakırtısı evde gece sessizliğinde rahatsız eder hemde çok buharlaşma olur
sık sık kontrol edilmesi gerekir. Eksilen suyun ilaveside besin dengesini bozar.

Şimdi bir tane saksıda otomatik beslemeli 4 fidelik bir şey daha yapıyorum onun
resmini de koyarım çok daha ucuza çıkacak az malzemeli. Bence bekleyin biraz.
tamnland.com

Üye2981 yazı
merakla bekliyorum .
ismail karagülle

Editör5590 yazı
Otomatik sulama düzenekli perlitte çilek saksısı böyle birşey.

Alttaki yoğurt kovasında besinli su var. Silecek motoru bu suyu alıp saksıya basıyor.

Motorun adaptörü bir zaman saatine takılıyor. Günde 8 - 10 kere kısa sulamalar yapıyor.

Sızan su alttaki kovaya geri dönüyor. Güneş gören bir cam önü veya balkon bu saksıdan çilek yedirtir. Çokda lezzetli olurlar.

tamnland.com

Üye2981 yazı
burada anladığım kadarıyla , toprak yok , sistemin birinde perlit var diğerinde o da yok sadece bitkiye lazım olacak besinleri belli oranda içeren bir su , vebu suyun havalanması ve devirdaimini sağlıyan bir düzenek.
çok ilginç! istanbul dan bu suyun içine katılan besin elementi kiti ve perlit temini benim için problem.yani ben bilmiyorum . nasıl temin edileceğini,
.
ismail karagülle

Yeni Üye1 yazı
akın hocamın yaptığı icada bittim tebrikler hocam ama bende istiyorum lütfen yardımcı olun bi şklde ulasıyım size...öğrenciyiimm cvbınızı bklıyorum tskkr ederim şimdiden...
göktuğ

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Mühendis
Editör5590 yazı
Burada bilgi ve yardım isteyen arkadaşlara özel mesaj atıp gerekli yerlere yönlendirdim. Başlığı okuyunca sanki ilgilenilmemiş gibi görünmüş, açıklamak istedim. Besin kitlerini kargo yoluyla çok ucuza temin etmek mümkün. Bu gibi işlerin yapımını resimli şekilde birbiriyle paylaşan siteler var. Oralarda da ipuçları öğrenmek mümkün.
tamnland.com