Aklımdaki bazı soruları ve sorunları burada paylaşmak istedim.
Ben bir bilişimciyim. Uzun süre pek çok firmada web tasarımı ve web programcılığı yaptım. Ancak firmaların pek azı bu konuda ehil kişiler tarafından yönetiliyor. Bu nedenle ya söz konusu proje bitip, firma tahsilatını yapınca size yol veriyorlar ya da asla emeğinizin karşılığını alamıyorsunuz.
Bu duruma artık katlanamayacak hale gelince evden çalışmaya başladım. Daha sonra da çok az bir sermaye ile kendime ofis açarak evden çalışma günlerime son verdim.
Can sıkıcı olan şu ki, bir web sitesinin gerekliliğine inansın ya da inanmasın, bir site yaptırmaya karar veren insan, söz konusu sürecin sonunda eline bir web sitesi almalıdır. Ancak bizde daha çok şu şekilde gelişiyor:
"Benim eniştemin oğlu var, bilgisayar canavarı, o yapacak bize", ya da "internette bir çocuk buldum, zaten öğrenciymiş o da, hem ona faydamız dokunsun, hem de çok ucuza yapacak"
Ancak web sitesi yapmak, sapan yapmak gibi bir şey değil. Bu olaydan sonra site yayına girip aradan bir süre geçtikten sonra, sitede sorunlar olmaya başlıyor ya da güncellenmesi gerekiyor ya da hackleniyor ya da senesi doluyor ve yapan kişi bulunamıyor. Bulunabilse de aslında bir ihtisas konusu olan web tasarım ve programlamada ehil bir kişi olmadığı için müşterinin ihtiyacına göre değil, kendi yapabileceği çözümlere göre hareket ediyor.
Bu yüzden sıkça karşılaştığım olay şu, "Ya geçen sene tam size site yaptırırken bi çocuk gelmişti yaptırmıştık ya, şimdi onu bulamıyoruz, siteyi nasıl kurtarırız." ya da bunun pek çok çeşitli varyasyonları.
Bunlar üzücü. Hem site sahipleri, internet açılımından soğuyorlar, hem de sektör zarar görüyor. Demem o ki, eğer kendinize bir site yaptırmaya kalkarsanız, siteyi yaptıracağınız kişinin kendisi hakkında söylediklerini çok önemsemeyin. Ya da verdiği adreslerin güzel görünüp görünmediğini. Size tavsiyem referansların çalışıp çalışmadığına bakın, daha sonra da referanslarında gösterdiği sitelerde bulunan iletişim bilgilerini kullanarak, site sahibine açıkça sorun.
"Biz de sizin yaptrdığınız kişi/şirkete site yaptırmak istiyoruz. Nasıl, memnun musunuz? Ne kadar zamandır siteniz yayında? Güncellemelerde sorun çıkıyor mu?" vs.vs. Bu durumda hem ilk ağızdan gerçeğe en yakın bilgileri öğrenmiş olursunuz hem de kötü bir deneyim yaşama olasılığınız düşer.
İkinci olarak da bir fikir danışmak istiyorum. Öğretmenlere yönelik bir site çalışmamız var. Bu sadece mesleki değil aynı zamanda kişisel özellikler de barındıran, bir süre kullanım sonunda benzersiz bir meslek güncesine dönüşebilecek yapıda bir site.
http://ogretmen.atlaswebtasarim.com/ adresinden daha ayrıntılı bilgi de alabilirsiniz.
Ben iyi bir programcı olsam da olmasam da berbat bir pazarlamacı olduğum bir gerçek. Bu siteyi pazarlamak için nasıl bir yol önerirsiniz? Bu konuda sizden fikir almak istedim.
İyi çalışmalar dilerim.