Ana içeriğe geç

Pazarlama Ve Satış

Web Tasarım Keşmekeşi

BaşlatangaladrimTarih26/02/2009 16:39:12Yorum30

İlk mesaj
Yeni Üye40 yazı
Merhaba.
Aklımdaki bazı soruları ve sorunları burada paylaşmak istedim.
Ben bir bilişimciyim. Uzun süre pek çok firmada web tasarımı ve web programcılığı yaptım. Ancak firmaların pek azı bu konuda ehil kişiler tarafından yönetiliyor. Bu nedenle ya söz konusu proje bitip, firma tahsilatını yapınca size yol veriyorlar ya da asla emeğinizin karşılığını alamıyorsunuz.
Bu duruma artık katlanamayacak hale gelince evden çalışmaya başladım. Daha sonra da çok az bir sermaye ile kendime ofis açarak evden çalışma günlerime son verdim.
Can sıkıcı olan şu ki, bir web sitesinin gerekliliğine inansın ya da inanmasın, bir site yaptırmaya karar veren insan, söz konusu sürecin sonunda eline bir web sitesi almalıdır. Ancak bizde daha çok şu şekilde gelişiyor:
"Benim eniştemin oğlu var, bilgisayar canavarı, o yapacak bize", ya da "internette bir çocuk buldum, zaten öğrenciymiş o da, hem ona faydamız dokunsun, hem de çok ucuza yapacak"
Ancak web sitesi yapmak, sapan yapmak gibi bir şey değil. Bu olaydan sonra site yayına girip aradan bir süre geçtikten sonra, sitede sorunlar olmaya başlıyor ya da güncellenmesi gerekiyor ya da hackleniyor ya da senesi doluyor ve yapan kişi bulunamıyor. Bulunabilse de aslında bir ihtisas konusu olan web tasarım ve programlamada ehil bir kişi olmadığı için müşterinin ihtiyacına göre değil, kendi yapabileceği çözümlere göre hareket ediyor.
Bu yüzden sıkça karşılaştığım olay şu, "Ya geçen sene tam size site yaptırırken bi çocuk gelmişti yaptırmıştık ya, şimdi onu bulamıyoruz, siteyi nasıl kurtarırız." ya da bunun pek çok çeşitli varyasyonları.

Bunlar üzücü. Hem site sahipleri, internet açılımından soğuyorlar, hem de sektör zarar görüyor. Demem o ki, eğer kendinize bir site yaptırmaya kalkarsanız, siteyi yaptıracağınız kişinin kendisi hakkında söylediklerini çok önemsemeyin. Ya da verdiği adreslerin güzel görünüp görünmediğini. Size tavsiyem referansların çalışıp çalışmadığına bakın, daha sonra da referanslarında gösterdiği sitelerde bulunan iletişim bilgilerini kullanarak, site sahibine açıkça sorun.
"Biz de sizin yaptrdığınız kişi/şirkete site yaptırmak istiyoruz. Nasıl, memnun musunuz? Ne kadar zamandır siteniz yayında? Güncellemelerde sorun çıkıyor mu?" vs.vs. Bu durumda hem ilk ağızdan gerçeğe en yakın bilgileri öğrenmiş olursunuz hem de kötü bir deneyim yaşama olasılığınız düşer.

İkinci olarak da bir fikir danışmak istiyorum. Öğretmenlere yönelik bir site çalışmamız var. Bu sadece mesleki değil aynı zamanda kişisel özellikler de barındıran, bir süre kullanım sonunda benzersiz bir meslek güncesine dönüşebilecek yapıda bir site.
http://ogretmen.atlaswebtasarim.com/ adresinden daha ayrıntılı bilgi de alabilirsiniz.
Ben iyi bir programcı olsam da olmasam da berbat bir pazarlamacı olduğum bir gerçek. Bu siteyi pazarlamak için nasıl bir yol önerirsiniz? Bu konuda sizden fikir almak istedim.

İyi çalışmalar dilerim.

Yerleşim Türkiye / IzmirMeslek Bilgisayar-Bilişim
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
30 yorum
Yeni Üye70 yazı
Merhaba galadrim,Web sitesi yapma konusunda benim sessiz düşündüklerimi ,birde hayır diyen kısmımı seslendirmişsin.Benim Web sitesine ihtiyacım var.Fakat,yatırım aracı olarak kurumsal bir site değil,Şahsi (tanıtım) olarak düşünüyorum.İnternet ortamında mesafe diye birşey kalmıyor ama yinede Ben internet üzerinden sitemi tasarımlayıp bana iletecek bir arkadaşa vermek istemiyorum.dediklerine aynen katılıyorum.ofisi olan kurumsal kimlikli bir Web Tasarımcıya gittiğim zamanda,Bilgili çocukların 20 TL dediği şeye 200 TL diyor.Bu işten Kazanç beklemediğim için erteleyip duruyorum.İkna etmek muhakkak önemli ,Fakat, bu mecrada,bukadar çok bu işe soyunan varken fiyatlar Tüketiciye göre belirlenmelidir.
Benim Felsefemde ''SATAN MAL İYİ MALDIR.'' düsturu var,Geneldede bu böyledir.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Di?er
Yeni Üye40 yazı
Firmaların zaman zaman aşırı fiyatlar çıkardıkları doğrudur. Pek çok kez rastgeldim, "Ne kadara yaptırdınız?" diye sorarım, "1.500 TL" derler. Hzır paket sitelerden biri, ihtiyacı karşılayıp karşılamamasına bakılmadan, müşterisinin gözünü boyayıp parayı almış firma. Sonra da ilgilenmemiş.
Ancak şu var ki, bir sitenin fiyatı müşteriye göre ya da firmaya göre belirlenmez. Web sitesinin fiyatını, projenin süresi belirler. Örneğin 1 web tasarımcının olduğu bir ofis düşünün. Sözünü ettiğiniz proje, bir haftada bitecek bir projeyse fiyatı ona göre, 3 haftada itecek bir projeyse ona göre olacaktır. Yani bütün ay, gece gündüz tek ir proje için de kod yazabilirsiniz. Bu durumda bu projenin içeriğini, içinde çalışan modülleri, veritabanı ve güvenlik yapısını ve tüm programlama mimarisini önemsemeden, "bu kişisel bir iş, şirket sitesi değil, o zaman çok az bir ücret alalım" denilemez.
İstenen altyapı, yanında programlama süresi getirir. Fiyatı da bu süre ya da projede çalışan kişi sayısı belirler. Temel olarak yapılabilecek tanım bu sanırım. Yoksa söz gelimi çok zengin kişilerin oluşturduğu bir yardım derneğine, çok basit bir site hazırlıyoruz diyelim. Söz gelimi 2 günümüzü alacağını düşünelim. "Siteyi yaptıranlarda kum gibi para var" diyerek, çok fiyat çıkarmanız nasıl ahlak dışıysa, tersi de öyle olacaktır.
Umarım anlatabilmişimdir.
Saygılarımla.

Yerleşim Türkiye / IzmirMeslek Bilgisayar-Bili?im
Üye339 yazı

sn. galadrim
Yazdıklarınıza katılıyorum ancak internet ve bilgisayar sektörü adeta ayağa düşmüş bir sektör.
Siz istediğiniz kadar profesyonel olun öncelikle fiyat faktörü ön plana çıkıyor.
Yaklaşık şubat başında bir projemi gerçekleştirmek için birkaç yazılım firması ile irtibata geçtim.
Projeyi anlattıktan sonra çıkan fiyatlar 5000 TL ve üzeri idi.
Yapılacak işin basit bir iş olduğunu düşündüğümden dışarıda yaptırmadım.
Ben tekstil sektöründe yöneticilik yapmaktayım bilgisayar ve yazılım sektörü ile herhangi bir bilgim ve alakam yok ancak çıkarılan rakkamlar beni bu sektörü öğretmeye itti ve tamamen internetten derlediğim bilgiler ve deneme yanılma yöntemleri ile http://www.yarifiyattan.com sitesini 3 gün önce yayına soktum.
Profesyonel bir çalışma olmadı fakat başlangıç için yeterli.
Site 4 günlük olmasına rağmen google aramalarında beşinci sırada çıkıyor.
Herkesin emeğine saygım var fakat bu sektörde çok uçuk rakkamlar telaffuz edilmekte ve insanlar bir adım geriye çekilerek sadece fiyatı düşük olan amatörlere işlerini yaptırmaktadır.
Sonuç olarak bu işten profesyoneller etkilenmekte ve bekledikleri iş potansiyeli gerçekleşmemektedir. .
Artık tek çatı altında tek iş mantığı yürümediği için bir bilgisayar satış ve servisi gibi bir yer açarak kazancınızı yan gelirler ile desteklemeniz gerektiğine inanmaktayım.
.

Yerleşim Türkiye / Ystanbul
Yeni Üye40 yazı
Merhaba. Sitenizi daha önce incelemiştim ve sizi de tebrik ediyorum. Sözünü ettiğiniz duruma katılıyorum. Zaten ben bir çalışan olarak firmaların bünyesinde görev yaparken en içime sindiremediğim konulardan biri buydu. Bir web sitesi, çok özel bir proje (banka sitesi, özel uygulama sitesi vs) değilse, asla 5000 TL etmez. Ancak webmasterbul.com adresinde, ya da bana gelen müşterilerde bununla çok karşılaşıyorum. Orijinal bir fikri olan ve bu fikir için para harcayacağını belli eden kişiye hizmet vermek değil, bu durumdan "yararlanmak" zihniyeti hakim. Bu da çok üzücü.
Dediğim gibi sizin için olumlu olmuş ve çeşitli bilgiler elde etmişsiniz. Ancak bu tavrın genel sonucu insanları bu işten soğutmaya, vazgeçmeye, internetten korkutmaya kadar varıyor maalesef. Bizden fiyat teklifi isteyenlerin, taleplerini değerlendirdikten sonra çıkardığımız fiyat karşısında sıklıkla "nasıl? ben en uygun fiyat olarak bunun 3 katını almıştım" diyen kişiler ve kurumlarla çok karşılaşıyorum.
Sorun kimin ne kazandığı ya da ne kadar harcadığı değil benim için. Sorun işin hakkaniyetinin bozulması ve gerçekten "özel" bir iş olan bilişimciliğin, sizin de söylediğiniz gibi "ayağa düşmesi".
Tavsiyeleriniz için teşekkürler, başarılarınızın da devamını dilerim.

Yeni Üye88 yazı
Mobildekor "Bilgili çocukların 20 TL dediği şeye 200 TL diyor "

eğer bilgili diye düşündüğünüz çocuk bilgili demişse ya sizden başka müşterisi yoktur ya da siteyi yapacak daha sonra sizinle ilgilenmeyecektir.

mesela bir mobilyacının yatak odası takımı için gereken tahta 100 tl diyelim. o zaman neden en ucuzu 1500 tl.

sizin aldığınız para emekse, haksa bizimki değil mi ?

ben gözlerimi bozdum, beynim kaldırmıyor kodlarla boğuştuğumda. siteyi yapıyorum müşteri başlamadan önce para sorun değil diyor. verdiği azıcık paraya 1 yıl boyunca neredeyse bilgisayarcısı gibi kullanmaya başlıyor. bu konuda bilinçli müşteri yok

web sitesi yaptırırken ilk olarak alan ve alan adına para verirsiniz. eğer içerik yönetim sistemi hazırsa kurulumu muhtemelen ücretsiz yapılır. sadece 1 kez. eğer size özel modül yazdırmak isterseniz yazılır entegre yapılır sonra etrafındaki bir iki yerden görmüş *** iş bilmezler hazır site der müşteri bilmediği için canı sıkılır. hazır bile olsa emeğin karşılığını alıyorsun.

bir web sitesi web tasarımı alan adı ve alan a ödeme yapıldıktan sonra tasarımcının işi biter. isterse o site çöksün. o problem onun değildir. eğer siteyi korumak istiyorsa gerekli güncellemeleri istiyorsa ayrı para ödemek zorundadır.

şöyle düşünün bir ürün alıyorsunuz. 1 müddet sonra onun üst versiyonu üretiliyor. ürün size bedava mı verilmek zorunda.

kimisi mobilya üretir kimisi ekmek kimisi elektronik alet

biz soyut bir sistem üretiyoruz emek veriyoruz.

eğer hakkınız yok diyorsanız kardeşim yaptırın genç çocuğa rezil olun müşterilerinize

hatta madem böyle basit siteler yaptıracaksınız neden alan adı alıyorsunuz ki onu da ücretsiz alın

biz toplum olarak bu sektörün mantığını kavrayamadık ya da işimize gelmiyor. internetten müşteri bulup sipariş alınca işe yarıyor somut. biz site yapınca ne yaptıkki hersey soyut

bu yüzden o kadar çok bu sektöre küsmüş mesteklaşım var ki anlatamam.

hala bir kaç işi bilmez ortalarda dolaşıp 50-100 tl ye site yapsın siz de onlara para ödeyin olur mu, kalite düşsün.

unutmayın ki tüketici herşeyin farkında.

şahsen ben çevremde bu sektöre uzak insanlara sürekli 2 tarzdaki siteleri de karşılaştırıyorum.

kaliteli iş herkesin gözünde kalite...

bakırcı çırağı hikayesini bilir misiniz?

Gencin biri birgün barırcı ustasının yanında çalışmaya başlar ve bir müddet sonra işe gelmez. usta meraklanır ve çocuğun evine uğrar

"Senin oğlan gelmiyor. Hayırdır hastamı?"

"Gelmesine gerek yokki kardeşim zor bir iş mi ? Ben bile öğrendim. Bakırı döversin olur yassı, kenarını döversin olur tepsi"

dediğim gibi ayağa düşüren siz esnaflar üreticiler ve yukarıda anlattığım bakırcı çırakları. 2 bilgisayar terimi ile bu iş bilinmez ben 15 senedir bu sektördeyim ve mekteplisiyim, üstelik kariyerimde iyi seviyede. ancak ben bile hala IT hakkında az bilgi sahibi olduğuma inanıyorum. oysa piyasada tonlarca bakırcı çırağı var :)
GRP TEKNOLOJİ
www.grpteknoloji.com

Yerleşim Türkiye / MalatyaMeslek Saty? / Pazarlama
Yeni Üye40 yazı
Bakırcı çırağı öyküsünü bilmiyordum ama öğrendiğim iyi oldu. Seninle aynı düşüncelerdeyiz broken heart ancak sen çok agrasifleşmişsin. Agresifleşmek için yeterince nedenin olduğunu en iyi ben biliyorum. Sakın anlamadığımı düşünme. Gözlerin bozulması ve kamburunun çıkması nedir, emin ol onu da çok iyi biliyorum.
Ancak müşteriye kızarak da bir yere varılmıyor. Bu bir süreç belki de. Ağzı yanacak genel kitlenin, ancak ondan sonra internetin ne olduğu, nasıl avantajlar sağlayabileceğini görecek bir kısım belki de. Bu arada biz de bu işin öncülüğünü yaparken memleketimde, harcanacağız korkarım.

Üye179 yazı
yazını begendim fikirlerin çok güzel bu yolda devam et beceriksizlerin senin nekadar haklı oldugunu ortaya çoktan koydular olsun dönüp dolaşıp gelecekleri yer senin gibi işibilenlerin adresi olacaktır .kariyerini koru.by
izdirapcvs26

Yerleşim Türkiye / Eski?ehirMeslek Di?er
Üye1714 yazı
Arkadaşım Wordpress, Drupal gibi kolay sistemler var. Hemde hiçbirşey bilmenize gerek duymadan sitenize binlerce tema uygulayabilirsiniz. Neden çok büyük paralar vereceksiniz ki.

Bir hosting şirketinden alın paketi (turhost.com - yıllık 30-50 TL) o size kursun.
Bu işte para var! - https://buisteparavar.com

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Yöneticilik
Yeni Üye40 yazı
rterzioğlu arkadaşım, konu bilişim olduğunda, söz konusu wordpress, Drupal gibi sistemleri yaratan insanlar bilişimcidir. Bu sistemlerden yararlananlar da kullanıcı. yrıca söz konusu sistemler, bilişimin tüm ihtiyaçlarını karşılıyor olabilir mi? Bu mudur?
aze2818'in de söylediği gibi asıl sorun ahlakta. Bakkal, zam gelecek sigarayı tezgah altına saklar, hipermarket, tarihi geçmek üzere olan ürünlerde kampanya yapar, bu tip sahte bilişimciler de, nakiti cebe koyup, sunduğu ürünün kalitesini ve satış sonrasında ne olacağını düşünmeksizin hareket ederler.
Fakat bu ahlaksızlıklar yüzünden kimse bakkallardan korkmazken, web tasarımı olayından korkulabiliyor.
Yurtdışı piyasalara yönelmek gerçekten çıkar yol gibi görünmekte...
Bu ise üzücü.

Üye194 yazı
bilinçli müşteri dediğiniz istenilen 1500 tl yi veren müşterimidir
bakın ben 10 sene her türlü işi kendi bünyesinde yapabilen bir reklam ajansı işleetim
100 lerce web sitesi yaptım
bu sektörde olan müşteriye göre fiyat uygulamasıdır
bir toptancıya yapılacak sayfa ile bir holdinge yapılaqcak firmaya aynı fiyatıı verirsiniz
hiç sanmıyorum tuttura bildiğine gidiyor
üniversitede okuyan çocuk 20 tl ye yapıyorsa bir eksiklikmidir yada o çocuk bilgisizmidir
bir ofis bir şirket kurdunuz diye fiyat 200 tl mi olmuştur

ben kendim uğraşacağıma sayfamı iyi birine yaptırayım istedim
yıllardır çalıştığım bir reklam ajansı firması bana 1800 dolar fiyat çıkardı
topu topu 10 kalem mal üreten bir firmayım türkçe ve ingilizce versiyonlu yapılmasını istedim kaldıki metinlerin hepsini ben verecektim
odtüde bir çocukla tanıştım o çocuk bana 500 tl ye yapacağını ve tüm register ve alan yeri şifrelerini bana vereceğini söyledi garantisi bukadardı

şimdi soruyorum odtü bilgisayar bölümünde okuyan bu çocuk bu işi iş olarak yapan adamdan daham az bilgili
hiç sanmıyorum onlarcanızı cebinden çıkaracak bilgi ve kabiliyettedir

bence sorununuzu bu çocukların bilgisiliklerine takipsizliklerine yüklenerek değil
beni ve benim gibi web sayfası yaptıracak insanları neden 1500 tl olduğuna ikna ederek sağlayın

ve gerçekten bir web sayfası yapmak kolaydır
kod yazıyorum diyen arkadaşlar internette zaten yazdığı kodu önceden yazmış ve yayınlamış birilerini bulalammış olası düşündrücüdür

burada bir web sitesi omurgası oluşturmak değil
iyibir tasarım yaratabilmektir marifet işte satmaya çalıştığınız 1500 tl li bilgi beceri budur
sayfanın kullanıcı dostu olması hitap ettiği hedef kitlenin yaş ve eğilim ve bilgi seviyesine göre tasarlamak marifettir

işte bunları gerçekkten yapabiliyorsanız 20 tl ye yapan adamdan farkınız olur ve istediğiniz paraya kimse itiraz edemez
yeteneklerini ve becerilerini iyi satamıyorsan bu keşmekeş içinde olacaksın herzaman

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Gyda
Yeni Üye40 yazı
Arkadaşlar, web tasarım ve programlama konusunda fiyatta belirleyici olan husus, sitenin nasıl göründüğü ya da holdinge mi, kişiye mi ya da bir kuruma mı yapıldığı değil, o siteyi tasarlamak ve programlamanın ne kadar zaman alacağıdır.
http://forum.atlaswebtasarim.com/forum_posts.asp?TID=26
Bunun dışında, kullanılacak teknolojilerde gereken bilgi, birikim ve deneyim önemlidir. Yani nepalm arkadaşın söylediği, "kod yazıyorum diyen arkadaşlar internette zaten yazdığı kodu önceden yazmış ve yayınlamış birilerini bulalammış olası düşündrücüdür" cümlesini baz alırsak, siz internetten topladığınız kodlarla, bir kamu kurumunun sitesini yaparsanız, o kodun güvenlik açıklarını sizden çok daha iyi bilen birileri olma olasılığı %100'dür. Ve kodu siz yazmadığınız için, ileride oluşacak aksaklık ya da saldırılara müdahale etme şansınız olmayacaktır. Bu nedenle her müşteriye özgün programlama yapmak bir bilişimcinin asli görevidir.
Şu anda pek çok web tasarımı yapan arkadaş ya da firma, hazır sistemleri kullanmakta. Örneğin Joomla çok popüler. Tasarım için gereken kalıplar bile içinde. Yani yapacak hiç bir şey yok. Sadece içeriği ekle ve siten hazır olsun.
Bu gayet güzel ancak profesyonel çözüm istiyorsanız gereken gerekmeyen bir sürü işlevi barındıran bu tarz çalışmalar ihtiyacınızı karşılamaz ve güvenli olmaktan uzaktır.
Arzu edenler sayfaya bakabilir; http://www.google.com.tr/search?hl=tr&q=joomla+hack&btnG=Google'da+Ara&meta=&aq=0&oq=joomla+ha

Üye112 yazı
Malesef copy-paste ciler yüzünden gerçek emek verenler magdur oluyor.

Yerleşim Türkiye / KonyaMeslek Di?er
Üye281 yazı
Sayın galadrim ilk mesajda durumu o kadar güzel açıklamışsınızki kendimi tutamayıp yazıya yorum yazasım geldi. Ben de bir zamanlar web sitesi yapıyordum ve firma sahiplerinin olaya at gözlükleri ile bakmaları ve sizin belirttiğiniz diğer nedenler yüzünden illallah deyip bıraktım . Bir gün ayakkabı üretimi yapan bir yere web sitesi yapmaya gittim adam bana " siteyi yapta sana şurdan iki çift ayakkabı veriyim " dedi . Yani iki ayakkabıya site yapacakmışım. Bu tip insanların sayıca çok olması bu işi içinden çıkılması güç bir hale sokuyor. Ama en güzel yanı ise hosting. Site için alamadığınız hakkınızı hostingten fazla fazla çıkarıyorsunuz . Hosting olayını kalın olan kafaları fazla anlamadığı için ses çıkarmadan veriyorlar istenilen ücreti.

Yerleşim Türkiye / KonyaMeslek Di?er
Üye1714 yazı
"Bilgili çocukların 20 TL dediği şeye 200 TL diyor "

Bilgi çocukları çırpma kapma iş yapıyor çoğunlukta. Yani oturum sorumluluğunu taşıyabilecek bir kodlama yapabileceklerini zannetmiyorum "bilgi çocuklarının".

Firma ise istihdam yaratıyor. Onun için vatik nakittir.
Pahalıysa başka firmaya yaptırabilirsiniz. Hakkı ne ise o!
Bu işte para var! - https://buisteparavar.com

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Yöneticilik
Yeni Üye58 yazı
sayın galadrim,
elimde bi proje var. bu site konusunda ne kadar uzmansın. bana biraz bahsedersen projeden bahsedicem.
yapılabilrliği hakkında fikir almak istiyorum
ceycfer@hotmail.com
adresine yazarmısın.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Di?er
Yeni Üye38 yazı
Konuyu açan arkadaşa sonuna kadar destek veriyorum ama siten pek görsel değil bence biraz da görselliğe önem vermelisin. Ayrıca ben de internet sektöründe çalışan biri olarak konuda ki sorunlardan çok şikayetçiyim, şimdi gelelim bilgili çocuklara, o çocuklar yumurta kırmayı hatta makarna yapmayı hatta ve hatta kurufasülye bile yapmayı biliyo olabilirler ama bu aşçılık diye bir mesleği ortadan kaldırmıyor öyle değil mi, şu hazır sistemlere gelecek olursak hazır diye bir sistem yoktur, tüm sistemler uzman veya uzman olmayan birileri tarafından yapılır. Birileri de onları kullanır, yapabilen firmalar tabiki kendi sitelerini yapacaklar drupal mı wordpress mi kullanırlar bilmem, ben herkesin restoranda yemek yemesi gerektiğinden söylemiyorum kimide evinde yapar yer. Şimdi evinde yemek yapanlara lafım yok ama kimsenin de restoranlar gereksizdir demeye hakkı yok. İnternet artık bilgisayar ve reklamın boyunduruğundan kurtulup başlı başına bir sektör bir endüstri haline gelmiştir. Bu endüstride de doğal olarak hammaddeler vardır. Bu hammaddeler kodlar (ki mantığa göre kodlarda hazırdır çünkü o kodları geliştirenler başkalarıdır), kütüphaneler, scriptler, tasarımlar (yani templateler) resimler vs. Şimdi size soruyorum mobilyacı ağacı kendi yetiştirmiyorsa, meyve suyu üreticisi meyveyi kendi yetiştirmiyorsa, e bizlerden neden kullandığımız hammaddeleri kendimiz yapmamız bekleniyor. Bunu hala anlayabilmiş değilim.
Nese fazla uzatmaya gerek yok sanırım internet dünyada ve Türkiye'de gelişen sektörlerin başında gelmektedir bu gelişimi ne zaman durur bilinmez. Ama şunu söylemekte fayda var, Tüik araştırmasına göre de ülkemizdeki firmaların %90 ının web sitesi yok onlarda site yaptırıp rekabete katılınca profesyonel programcı, tasarımcı ve webmasterların kıymetleri daha iyi anlaşılacak...
Saygılarımla.

Yerleşim Türkiye / MersinMeslek Reklam
Üye167 yazı
en çok joomla ile sayfa yapanlara tepki var , eskiler en çok buna kızıyor , sonuçta bir bir ihtiyacı gideriyorsa , sorun nedir..?
herkese başarılar : )

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Bilgisayar-Bili?im
Üye167 yazı
eğer hakkınız yok diyorsanız kardeşim yaptırın genç çocuğa rezil olun müşterilerinize
hatta madem böyle basit siteler yaptıracaksınız neden alan adı alıyorsunuz ki onu da ücretsiz alın......

Yazdıklarınıza az çok katılıyorum.Ancak özellikle üstteki iki cümleye katiyen katılmam mümkün değil.Biraz abartılmış.
tüm kurumsal dısı calısanlar rezil bir site yapması ve bunlara site yaptıranların ücretsiz alan adı alıp içi reklam dolu alanlarda bogusmasımı gerek!.

örneğin bende üniverste öğrencisiyim,bilgisayar okuyorum.bende web sitesi yaparım.Ama biilinçlı biriyim ve yapabileceklerim ile yapamayacaklarımı ayırabilirim.!
Hatta 250 tl gibi bir fiyata başlayabilirim.Faturasını kesemem,önce yaparım sonra size sunarım,beyenirseniz ücreti karsılıgı yayına başlatırız.Yaptıgımiş, içime sinmesse duruma göre siz beyensenizde yayına sokmaya bilirim.

bu arada konuyu başlatan arkadasın sitesine girdim ve 90 TL 150TL gibi fiyatlar gördüm..Bu hem yaparım hem söylerim gibi bişey.. örnek demonuzu gördüm.hak veriyorum o siteye bu fiyat uygundur.Ancak standart bir web sitesi için fiyatlarınız yine sektör fiyatlarını baltalar nitelikte gözüküyor.Ayrıca şahsi web sitenizinde kaliteli gözüktününü söyleyemicem.

!

Yerleşim Türkiye / EdirneMeslek Bilgisayar-Bili?im
Üye149 yazı
En güzel yorumu Opsida yapmış. Yönetici panelli site istenince size kalkıp baştan mı kodluyorsunuz yoksa tutup Joomla! mı basıyorsunuz. Allah için dürüst olalım, webmaster sitesi var r10.net diye reklam yapmak gibi olmasın zaten üye alımları falan kapalı. Orda her türlü web tasarımla ilgili şeye ulaşabilirsiniz. Adam Joomla! olarak istediğiniz firma için istediğiniz tarz site kurayım, SEO yapayım hepsini hazır edeyim 50 TL demiş. Vızır vızır satıyor. Ya da firmalar var kod yazıp satıyor, script satıyor, ekmeğini çıkarıyor. Ben photoshop çalışmalarını takip ediyorum çok nadide çalışmalar var bi tıklıyorum çocuk 15 yaşında diyor ki yolda giderken bir reklam tabelasına baktığımda renk kodlarını ezberimden söylüyorum. Şimdi kötülemek gibi olmasın çocuğun kendi tasarladığı site senin firma sitenden çok daha başarılı olduğunu kabul edersin. Ya bu işe ayak uydurursun kod yazar script yapar satarsın, ya başarını ortaya koyar sağlam referanslar yaparsın ya da "çocuk" diye kimseyi yeremezsin.
Ben kendim de site istenince e-ticaret denince OpenCart, kişisel site istenince WordPress, yönetici panelli site istenince Joomla! kullanıyorum. Fiyatlarımıda makul tutuyorum, gayette kazanıyorum. SEO konusunda da iyiyim.
Mobildekor güzel söylemiş: SATAN MAL İYİ MALDIR. Satın alanı memnun ettikten sonra gerisi gelir, herkes kendi ekmeğini yer..
http://www.gencdenizli.net - Kişisel Blog Sitem

Yerleşim Türkiye / DenizliMeslek Bilgisayar-Bili?im
Üye167 yazı
su akar yatağını doldurur , birazda bu işin yönünü piyasanın gereksinimleri belirleyecek ,galadrim üyemizin endişelerine tamamen katılıyorum ,
Eğer işin ( gerçek web alanında uzman ) firmaları aranmaya başlanırsa ,
demekki süreç içersinde sürekli büyüyen bir boşluk bunu zorunlu kılıyor , yok eğer kimse ,
böyle bir zorunluluk hissetmiyorsa :
ama joomla ama başka hazır komutlar ,
iş bir şekilde yürüyor , yeni ve pahalı arayışlara gerek yok demektir ,önümüzdeki süreçte zamanla bu belirginleşecektir,
Ama benim inancım : en sonunda işin ehli olanların kıymeti anlaşılacak ..
piyasa herşeyi hizaya koyar merak etmeyin
herkese başarılar : )

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Bilgisayar-Bili?im
Üye195 yazı
Arkadaşlar, konuyu açan arkadaşın yaşadıklarını bu sektörde olan herkes yaşamıştır. Ama şu var bir site açmak giderek kolaylaşmış ve konuya bilgisi olmayan kişilerinde hemen açabileceği noktalara gelmiştir. Bu da doğaldır çünkü teknolojinin doğası gereği bu böyle olacaktır.

Website işinde, evet söylenildiği gibi fiyatlar düşmüştür bu işe giren insan sayısı çoğalmıştır. "Gerçek web uzmanı" kavramıda giderek değişmiştir. Gerçek web uzmanı php bilen, mysql bilen yani ilgili programlama ve veritabanı dillerine hakim kişiye denilmiyor artık. "Gerçek web uzmanı" marka kavramını bilen,kurumsal kültürü bilen, vizyonunu yaptığı işe dökebilen, sanatla programlamayı birleştirebilen kişilere denilmeye başlandı.

Türkiye'de bu zamana kadar yapılan özellikle kurumsal sitelerde bu yönde çok büyük eksiklik var. Çünkü hızlı çözüm mantığıyla "bizimde olsun" diyerek kurumlar birer site edindiler. Evet ama şimdi ikinci aşamaya geçildi. Nedir oda. Firmalar aslında bu işin çocuk oyuncağı olmadığının internetin çok etkin bir mecra olduğunun bilincine vardılar. Bu noktada ise sitelerini bir "konsept" "marka" "strateji" ekseninde yeniden oluşturmak isteyeceklerdir. Seo, internet marketing gibi kavramlar ön plana çıkacaktır bu noktada da.

Benim bu işle ilgilenen arkadaşlara bir önerim var. Neden bir birlik olup ortak bir girişim yapmayı düşünmüyoruz ?

Yerleşim Türkiye / BelirtilmediMeslek Yöneticilik
Yeni Üye98 yazı
Her malın alıcısı vardır yeter ki sen doğru kitleye ulaş ve kendini ve yapacaklarını ifade et.Hızlı tüketim ürünleri bile segment segment fiyatlandırıyor sen kendini doğru konumlandır önemli olan bu.

Yerleşim Türkiye
Yeni Üye41 yazı
arkadaşlar amacınız bağcıyımı dövmekmi anlamadım dogrusu bu site iş danışma sitesi adamda ben böyle bişi düşündüm siz ne dersiniz diye sormuş sizlerin ticari düşüncesi web tasarıma takılmış olabilir ama web tasarımcının ticari düşüncesi sizlere takılmasın yardımcı olun lütfen.

fikre gelince öğretmen sitesi yerine doktor sitesi olsa ve sanki daha iyi işi yapar gibi kolay gelsin..

dantel dantel işlenir hayat.

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Tekstil
Editör5590 yazı
Zevkle okuduğum bir başlık oldu doğrusu. Şu ana kadar nasıl olup da görmemişim hayret ettim.

Bu site yaptırma işi , bu sitede yetkili bir insan olarak benim bile çok canımı yakmış bir işdir.

İnterneti çok faal olarak kullanmama rağmen kendime ait beni ve işimi temsil eden, beni ve iştigal alanlarımı ifade eden bir site sahibi olma isteğimi hep ikinci plana atmak zorunda kaldığım bir piyasadır bu. Bu işi adam gibi yapacağına inandığım bir yer olsaydı şu an en az üç beş adet sitem olurdu. Woldpres, jomla vs. bir çok nasihatb aldım. Şirket olarak şipariş verdim. Şahış olarak siparilşler verdim. Paralar ödedim. Çekler kestim ama hep sonuçta başka bir yol bulmam gerektiğine karar verdim.

Oturup site tasarımı konusunda çalışmaya başladım. Paket programlar satın aldım. Ama bu benim işim değil. Elektronikten anlarım. Otomasyondan anlarım. Ziraat ve kimya bilirim. Mevzuat bilirim ama site tasarlamak benim işim değil. Olmuyor işte ne kadar azimli olsam da.

Başlık çok samimi. Çok hoşuma gitti.

Keşke birisi beni tam olarak anlasa ve amacıma uygun ve devamı olan bir site yapabilse. Fiyatları adam gibi olsa ve on yıl sonra bile bile sitemin yayında kalacağını bilebilsem. İstediğim bir değişikliği kolayca kendime göre yapabilsem.

Böyle biri var mı ?
tamnland.com

Yerleşim Türkiye / TürkiyeMeslek Di?er
Üye195 yazı
@akinselcuk,

bu sektörde olmama karşın bu işi yapmayı bırakmış biriyim ama sizinle bu hususu konuşabiliriz. Sizi üç aşağı beş yukarı tanıdığım için bunu diyorum tabiki. Projenizin içeriğine göre bu işe evet veya hayır diyeceğimi baştan bilmenizi isterim yani ben broşür sitesi yapmayı düşünmem farklı ilginç bir kısmı varsa konuşalım inşaallah.d1xc@hotmail.com mail adresim.

Yerleşim Türkiye / BelirtilmediMeslek Yöneticilik
Yeni Üye9 yazı
Konuyu açan arkadaş gerçekten doğruları söylemiş. Websitesi tasarımının bile o kadar çok çeşiti var ki..

- ASP ve .Net mimarisi ile yapanlar
- PHP tasarımcıları
- Hazır Open Source yazılımlar üzerinde düzenleme yapanlar

şeklinde 3 ana gruba ayırabiliriz. "Eniştemin oğlu var" veya "internetten bir çcouk buldum" anlayışı ile bu işler olmaz. Yapılan siteleri de görüyoruz. Çocuk sitesi olduğu her halinden belli. Geçen gün Facebook'ta bir arkadaş bağlandı. Dindar bir insan belli. "Abi bana bir site yapıver sana Umrede dua edeyim" diyor. Şimdi, bu işle Umrede duanın ne alakası var? Önceleri "ebnim sitem var, onu Facebook ile bağlayıver" dedi. Hadi bir bakayım dedim. Sonra da "aslında bana bir site yapıversen" demeye başladı. Ben nazikçe izah etmeye çabalarken "nolcek canım, 15 dakikada yaparsın" demeye başladı. Senin 10-15 dakikada olur dediğin şey bizim 10-15 saatimizi alır dedim.

İnsanların "başkalarının yaptıkları işe saygısı yok". Eski çalıştığım işyeri Türkiye'nin en büyük medikal firmalarından biriydi. Orada ayakçılık yapan çocuk pek te zeki olmayan bir insandı ve patronlardan birinin yeğeni idi. Birgün bana dedi ki: "nolcek canım, sizin yaptığınız işin nesi var? ben de uğraşsam 1 ayda öğrenirim" deyiverdi. Ben oranın düzenini 6 ayda öğrendim ve 1 senede de işimi oturttum. Üniversite mezunu olduğum halde böyle.. Bu çocuk zoraki lise mezunu olmuş. Muhakkak ki, amcasıyla muhabbetleri esnasında amcasına ona bunları söylemiştir ve o da bana aktarmıştır. İnsanların başkalarının yaptıkları işe, emeğe saygısı yok. Hep bir küçümseme var. Avrupa ülkelerinde Flash ile uğraşan birkaç tanıdığım oldu. Adamlar saat bazında çalışıyor ve saati 80 Euro. Biz, insanlara profesyonel ve görsel yanı kuvvetli siteler yapıyoruz, insanlar 50-60 TL'ye yapmamızı bekliyorlar. Çünkü küçümseme var. Ama bizim satın aldığımız scriptler, özel yazılımlar, özel grafikler ve belki de öel hizmetlere ne kadar çok para harcadığımızdan haberleri bile yok. Örneğin Joomla ile bir site tasarlıyorsak bir bileşen 80-150 USD arasında seyredebiliyor. En basit bileşenler dahi 20-30 USD. Bunlar bize bedava gelmiyor. Website isteyen kişiye bunları anlatsak zaten anlamayacaklar. Kendimiz PHP ile birşeyler yazmaya kalksak site yapımı belki birkaç ay sürecek. Ama satın alan adam bunları görmez ve bilmez.

Websitesi yapımı ile uğraşan insanların, proje tamamlanana kadar gece-gündüz çalıştıklarını da kimse bilmez.

Bana göre referanslar da artık günümüzde çok gerçekçi değildir. Çünkü çok alavere dalavere olabiliyor.. Site yaptıracak kişiler, sitelerinin son hallerine bakmalılar. Ücret ödemesinde; belirlenmiş ücretin en çok % 60-70'ini ödeyerek site yapımının başlamasını sağlayabilirler.

Günümüz dünyasında Freelancer çalışanları da düşünecek olursak, çalışacağınız insanla yazılı anlaşma yaparak çalışmaya başlayabilirsiniz. Posta veya faks yolu ile anlaşmanızı karşılıklı gönderirsiniz. Dünyanın pekçok ülkesinde insanlar maliyetler dolayısı ile Freelancer olarak çalışmaktadır. Dünya devi ülkeler dahi Hindistan, Çin, Hong Kong, Türkiye, Rusya gibi ülkelerdeki Freelancerlar ile çalışmaktadırlar. İster ofisi olsun, ister freelancer çalışan olsun; bu işlerde uzman olan ve internette hakkında bilgiler bulabileceğiniz insanlarla çalışmanız önemlidir.

İnsanların bir siteye girip şöyle bir göz atıp "bu bana göre" veya "bir an önce kaç" arasında geçen süre 1 ila 3 saniye arasıdır. Site yaptırırsınız, ancak o siteye insanlar girip te neler var mı diye bakarlar mı acaba? Kesinlikle bakmazlar, bakmıyorlar. Ucuz etin yahniye yavan olduğu için insanlar kötü sitelere bakmıyorlar ve firmalar için de son derece kötü bir referans oluyor kötü siteler. Sitesi olmayan firmalara da fazla itibar etmiyorlar.

Bu işleri ciddi olarak yapan kişilerin zaten kendilerine ait websiteleri bulunur ve bu sitelerde de açık adresleri, iletişim bilgileri ifşa edilmiştir. Korkusu olanın ve bu işlerle alakası olmayanların ise sürekli bir gizlenme telaşı vardır.

Biz de acizane bazı tüyoları sizlerle paylaşmaya çalıştık.
Burgutex International WTG
proweblabs.com
islamvebiz.net

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Ynternet
Yeni Üye88 yazı
Burguteks teşekkürler
GRP TEKNOLOJİ
www.grpteknoloji.com

Yerleşim Türkiye / MalatyaMeslek Saty? / Pazarlama
Üye142 yazı
sayın galadrim arkadaşım. bahsettiğiniz problemler zamanla düzelecek olan şeyler. mesajlarda katıldığım yönlerde var katılmadığım ama bunları tatışmak bir fayda getirmez. ben o yüzden hazır template, kod, WP, durupal gibi yapılamayacak projelerle ilgileniyorum. özel kod yazmaktan başka çare olmayan projeler üzerine yoğunlaşmanız daha mantıklı.

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Bilgisayar-Bili?im
Yeni Üye54 yazı
türkiyede web siteleri yeni yeni ihtaç durumuna gelmişken tüketiciden fazla bir şey beklemek yersiz olacaktır. insanlar bir web sitesinin altında yatan programlamayı bilmiyor boş bir sayfaya resimleri eklekdiklerini düşünürken sana vereceği 50-60 lirayı bile çok görüyorlar.
bilişim suçlarının ne oldugunu bilmedikleri için o 20 liraya yaptırdıkları sitelerin başlarına ne gibi sorunlar getireceğini bilmiyorlar.
ama ben bilişim içinde olan insanların biraz daha sabırlı olması taraftayım çünkü onunda değeri anlaşılacak web sitesinin işletme için en önemliyapı taşlarından biri olduğu bir gün türkiyede de kabul görecek.
o ucuz sitelerin neye yol açtığınada örnek olarak yaşadığım bir olayı anlatayım. yine aynı tip müşteri,20 kişilik bir ekipin olduğu, grafikerin tasarımcının yazılımcının ayrı ayrı işleri üstlendiği firmanın verdiği fiyatı çok bulan bir hacı amca ucuz yollu bir site yaptırdı kendine. bütün reklamlarında da sitesini duyurdu. bende hayırlı olsun dedim. ve çok geçmedi bir gün telefonum caldı karşıdaki ses hacı amcaydı zamanında vermiş olduğum teklife karşılık alaycı bir tavırla başkası bu kadara yapıyor ilginize teşekkürler diye beni yollayan amca. yardım istiyordu sitesine girildiğinde artık kendi işletmesi yoktu ve bir porno siteye yönlendirilmişti. o başarılı fazla parada gözü olmayan siteyi yapan arkadaşı da bul bulabilirsen. hacı amca onu bu olaydan kurtarmam için o gün benim ona sunduğum teklifimin tam 2 katını vermek istediğini söyledi bana. bu .çok küçük bir olaydı kim bilir neler karşılabilir yada hiç sorun olmaz burası bir muallaktır. eğer bir işletme olarak basit bir tasarımla yapılmış web sitesiyle her türlü riski gögüsleyebilecekseniz. haklısınız gidin 20 milyona yaptırın sitenizi.

Yerleşim Türkiye / Eski?ehirMeslek Di?er