Ana içeriğe geç

Sanat, Edebiyat, Kitaplar

Işık Gürünmeden Renk Görünmez

BaşlatanİNCİTarih22/12/2004 14:39:15Yorum12

İlk mesaj
Üye239 yazı
Hava zaman zaman sıcak, zaman zamansa soğuktur. Dünya üzerinde bir çok renk vardır Siyah ve beyaz renk en dikkat çekici iki renk olarak insanın ilgisini çekecektir.
Tanrı istese idi her şeyi tek renk yaratabileceği gibi, canlıların boylarını, renklerini, kilolarını aynı olarak yaratır. Her şey diğerinin eşiti olurdu.
Oysa ki Kainat Tanrı tarafından zıtlıklar manzumesi olarak yaratılmıştır. Hava hep sıcak olsa idi insan oğlu soğuk kavramını algılamayacak, hep gündüz olsa, gece tarif edilemeyecekti.
Her canlı aynı boyda olsa idi kısa ve uzun kavramları temelsiz kalacaktı.
Dünya hep iyilikler ile dolu olsa idi kötü tarif dışı kalacak belki de o durumda, iyi de anlamını yitirecekti.
İşte bu zıtlıklar dünyasında, Tanrının özene bezene yarattığı insanoğlu da zıtlıkları bünyesinde topla**** yeryüzünü şereflendirmiştir.
Yüce Allah Kur'anı Kerimin MEARİC Suresinin 19 uncu ayetinde :
”İşin gerçeği şu ki insan; aceleci, sabırsız, tahammülsüz yaratılmıştır."
20 inci ayetinde :
"Kendisine kötülük - hoşnutsuzluk dokununca, basar bağırır."
21 inci ayetinde ise :
"Kendisine hayır ve nimet ulaşınca ondan başkalarının yararlanmasına engel olur."
Demekte ve yaratmış olduğu insanoğlunun bazı zaaflarını böylece ona duyurmaktadır.
Öncelikle şu noktayı belirtmekte fayda olduğu inancındayım, Tanrının bu özel varlığı gene Tanrı tarafından önce bir kalıp yani beden olarak yaratılmış sonra bu bedene Tanrı ruhundan üfleyerek ona can vermiştir. Kutsal kitaplar böyle anlatıyor yaradılışı.
Demek ki insanoğlu dünyada kalıbı ve Tanrı vergisi ruhu ile beraber yaşamaktadır. Yukarıda belirtmiş olduğumuz gibi Tanrı yarattığı her şeyde zıtlıklara yer vermiştir İnsanoğlunun ruhu da zıtlıkları ve yukarıda söylediğimiz ve bizzat Tanrının Kur'anı Kerimde bildirdiği zaafları bünyesinde taşımakta, insan kalıbı içerisinde bu zıtlıklar ve zaaflar ile beraber hayatını idame ettirmektedir.
İşte ruhumuzdaki en büyük zıtlık iyilik ve kötülük kavramlarında kendisini göstermekte olup daha sonra insanoğlu, günah ve sevap kavramları ile tanışmaktadır.
Gene burada bir sual akla gelebilir. Tanrı hep iyi yaratamaz mı idi. Pek tabii ki, yaratabilir ve her şey iyi olurdu belki. Ancak Tanrı insandaki iyi ve kötü, güzel ve çirkin zıtlıklarını onun ruhunda oluştururken, Ona bir taraftan da sesleniyor:
Ey kulum ben sana akıl verdim diyor.
İşte yeryüzündeki insanoğlu o mükemmel varlık, iyiyi, güzeli, kötü ve çirkinden ayıracak ve kendisi doğruyu bulacaktır.
Pek tabidir ki doğru aranırken yol göstericilere de ihtiyaç vardır. Ancak yol doğru, yol gösterici uygun olmalıdır. İşte Hazreti Mevlana bu yol göstericiler içerisinde bütün dünya için çok önemli bir kilometre taşıdır.

- Işık görünmeden renk görünmez.
- Her şey zıddı ile anlaşılır.
- Noksanlar kemalin aynasıdır.
- Benliklerinden kurtulanlara, felek de secde eder, ayda, güneş de.
- Okuyan aklı miktarınca anlar.
- Atlaslara, ipliklere bürünen kişinin aklını o atlas, o ipek elbise hiç fazlalaştırır mı?"
BİR GÜN GELİR, BİR GÜN KALIR, BİR GÜN GELİR ODA BİTER
İYİ GÜNLER
İNCİ

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Kamu sektörü
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
12 yorum
Üye239 yazı
BU KADAR ELEŞTİRİ HA!

ALLAH KELİMESİDE VAR ORADA, NEDEN ALLAH YAZDIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM YAZMADINIZ.
BEN ANLARDIM TANRI KELİMESİNİ DOĞRU BULMADIĞINIZI O ZAMAN.

YOK OLMAZ ÖYLE, İNSANLARA DOĞRU YAPTIKLARINI YAZMAK YERİNE YANLIŞ YAZDIKLARINI YAZMAK DAHA DOĞRU GELİYOR GALİBA SİZE.

BUNU ADI SÖZDE YAPICI OLMAK. SİZE MANTIKLI GELİYOR MU ALLAH AŞKINA YAPICI OLMAK ADINA BİRŞEYLER YIKMAK.

BAZEN SADECE ELEŞTİRMEK İÇİN YAZILARI OKUDUĞUNUZU DÜŞÜNÜYORUM.
DOĞRUYU BULMAK KATILMAK İÇİN DEĞİLDE.

OLURYA BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU DOĞRU BULDUNUZ, AMA İÇERİSİNDE MUHAKKAK, TAMAMEN DOĞRU BULUNMAYAN NOKTALAR VARDIR, İNSANIZ %100 AYNI FİKİRDE OLUNMASI MÜMKÜN DEĞİL ZATEN, ORALARI ÇIKARIP YAZIYORSUNUZ.

BENCE BİRAZDA TERSİNİ DENEMELİSİNİZ. İNSANLARIN YAZILARINDA DOĞRU VE GÜZEL BULDUĞUNUZ NOKTALARI YAZMALISINIZ.ELEŞTİRLEİRNİZİ İNCE BİR ÇİZGİ KULLANARAK ÖVGÜYLE ENPOZE ETMELİSNİZ.

SİZ BUNU YAPABİLECEK KADAR AKILLI BİR İNSANSINIZ BENCE.
İYİ GÜNLER
İNCİ

Üye239 yazı
HİÇ ZAMAN PROBLEMİNİZ VAR GİBİ GÖRÜNMÜYOR BURADAN

KATILDIĞINIZ FİKİRLER İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM SİZE.
İYİ GÜNLER
İNCİ

Üye551 yazı

SAYIN MİM,
SANIRIM İNCİ DİYECEKTİNİZ....
ARTIK YAZI YAZMAKTAN (FAZLA) karıştırır OLDUNUZ...
İstanbul'u Dinliyorum Gözlerim Kapalı...

ışık ve sevgiyle kalın.

Yerleşim TürkiyeMeslek Di?er
Üye239 yazı
- Atlaslara, ipliklere bürünen kişinin aklını o atlas, o ipek elbise hiç fazlalaştırır mı?"

İYİ GÜNLER
İNCİ

Üye239 yazı
İHANETE DAİR
Adam!..
Bütün kadınları severdi
Kadın!..
Yalnızca bir adamı

Kadının yerini genç bir kız aldı
Oysa zamanında kadında öyleydi
Aşkına;sadık kalarak bir ömür geçirdi
Hayata karşı aşk yolunda yaşlandı
Adam kadını hiç anlayamadı
Kadın;Adama'a tek bir şey söyliyecekti
Adam;sandıki ihanetinin nedenini açıklayacak
Oysa hangi ihanetin açıklaması olabilirki

Adamın zavallı haline acı**** dediki

Hadi iyisin!
Bir boncuk ekledin
Elinden düşürmediğin tespihine

Kadın;ihanete bile göğüs gerebilirdi

Adı Kadındı
Adamsız da yaşardı
Adı Kadındı
Yeri geldiğinde Adamdan daha iyi Adamdı

Adam!..
Bütün Kadınları severdi
Kadın!..
Yalnızca bir Adamı
İYİ GÜNLER
İNCİ

Yeni Üye1 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - İNCİ
BU KADAR ELEŞTİRİ HA!

ALLAH KELİMESİDE VAR ORADA, NEDEN ALLAH YAZDIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM YAZMADINIZ.
BEN ANLARDIM TANRI KELİMESİNİ DOĞRU BULMADIĞINIZI O ZAMAN.

YOK OLMAZ ÖYLE, İNSANLARA DOĞRU YAPTIKLARINI YAZMAK YERİNE YANLIŞ YAZDIKLARINI YAZMAK DAHA DOĞRU GELİYOR GALİBA SİZE.

BUNU ADI SÖZDE YAPICI OLMAK. SİZE MANTIKLI GELKİYOR MU ALLAH AŞKINA YAPICI OLMAK ADINA BİRŞEYLER YIKMAK.

BAZEN SADECE ELEŞTİRMEK İÇİN YAZILARI OKUDUĞUNUZU DÜŞÜNÜYORUM.
DOĞRUYU BULMAK KATILMAK İÇİN DEĞİLDE.

OLURYA BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU DOĞRU BULDUNUZ, AMA İÇERİSİNDE MUHAKKAK, TAMAMEN DOĞRU BULUNMAYAN NOKTALAR VARDIR, İNSANIZ %100 AYNI FİKİRDE OLUNMASI MÜMKÜN DEĞİL ZATEN, ORALARI ÇIKARIP YAZIYORSUNUZ.

BENCE BİRAZDA TERSİNİ DENEMELİSİNİZ. İNSANLARIN YAZILARINDA DOĞRU VE GÜZEL BULDUĞUNUZ NOKTALARI YAZMALISINIZ.ELEŞTİRLEİRNİZİ İNCE BİR ÇİZGİ KULLANARAK ÖVGÜYLE ENPOZE ETMELİSNİZ.

SİZ BUNU YAPABİLECEK KADAR AKILLI BİR İNSANSINIZ BENCE.

Yerleşim Türkiye / malatyaMeslek Ö?renci
Üye239 yazı
SLM
NEDEN ALINTI YAPTINIZ METNİ SADECE MERAKTAN SORUYORUM
İYİ GÜNLER
İNCİ

Üye1122 yazı
Sanırım yeni bir moda oldu. Ancak insanlara büyük saygısızlık olarak algılıyorum ben bunu. Yine seni burda görmek çok hoş İnci şiirlerini ve yazılarını özlemiştim.

Yerleşim Kuzey Kybrys TC / GüzelyurtMeslek Bankacylyk-Finans
Üye239 yazı
mrb teşekkür ederim.
eskilerden birileri vardı burada mim ..... filan ne oldu ona ve yazılarına.
Bunuda valla meraktan soruyorum.
İYİ GÜNLER
İNCİ

Yeni Üye14 yazı
bu sitedeki ilk yorumum ve bunu size yapıyorum.bence mükemmel bir yazı.çok güzel yerlere değinmişsiniz.ama keşke Tanrı yerine ALLAH ismini telafuz etseydiniz.öyle daha güzel olurdu bence.ama tekrar tebrik ediyorum sizi çok güzel bir yazı.iyi günler...

Yerleşim Türkiye / ÇanakkaleMeslek Ö?renci
Üye419 yazı
Neslihan Hanım,
Yazınız çok güzeldi.Zıtlıkların birbirini etkilemesi hatta sebebi olmasını çok güzel ifade eden bir anlatım olmuş.Kutlarım.Yeni ve güzel yazılarınızı da sabırsızlıkla bekliyorum.Bir de izin verirseniz bu yazınızı www.blogcu.com/saklanti isimli blogumda yayınlamak isterim.Tabii ki yazar belirterek.
Saygılarımla

Yerleşim Türkiye / GaziantepMeslek Muhasebe