İyi Bir Zam Almanın 5 Basit Yolu - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

İyi Bir Zam Almanın 5 Basit Yolu


dt_turan
Girişimci Editör

Toplam 544 yazı
02/02/2009 :  17:39:39 Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


Maaş zamlarının en fazla merak edildiği bu dönemde pazarlık şansınızı artıracak bu tüyoları bir kenara not etmeyi unutmayın…

Özellikle yılın bu zamanında maaş zamları her zaman en çok merak edilen ve konuşulan konudur. İşverense bu karar sürecinde açık olmayı tercih etmez. Peki, maaş zamlarına nasıl karar veriliyor? Bu konuda kapalı kapılar ardında tutulan sırlar neler ve bunları nasıl avantaja çevirirsiniz? İşte pazarlık şansınızı artıracak beş tüyo…

1. Zam oranları düşük, performansınıza dikkat edin

Uluslararası insan kaynakları derneği WorldatWork'ün bu yıl 35'incisini gerçekleştirdiği “WorldatWork Salary Budget Survey” adlı araştırmaya göre 2008'de maaş bütçelerindeki net artış yüzde 3.9 olarak gerçekleşti. Bu oranın 2009'da da aynı kalacağı tahmin ediliyor.

Bu, maaşlardaki ortalama artışın da bu seviyelerde olacağı anlamına geliyor. WorldatWork yetkililerine göre performans değerlendirmelerinde üstte olanlar için bu oranın çıkabileceği en yüksek rakam yüzde 5. Performansı düşük çalışanlarda ise maaş artışı yüzde 2 ya da altında bir oranda gerçekleşecek.

İK danışmanlık şirketi Recruit Right'ın kurucularından ve “The HR Answer Book: An Indispensable Guide for Managers and Human Resources Professionals” adlı kitabın yazarı Rebecca Mazin, “Çoğu kişi yüzde 6 ila 8 arası artış bekliyor ancak çok az kişi bu artışları alabiliyor” diyor.

Bu bilgi, her ne kadar kayda değer bir rakama eşit olmasa da örneğin yüzde 4 gibi bir artışı sindirebilmek açısından önemli. Aynı zamanda patronunuzun size değer verdiği anlamına geliyor. Bunun üzerinde herhangi bir oran sizin performans değerlendirmelerinde üst sıralarda olduğunuz anlamına geliyor.

2. Maaş pazarlığına girmeden önce zam oranları ile ilgili bilgi toplayın

Bu gün internet gibi yaygın mecralar başta olmak üzere maaş artışları ile ilgili bilgiye ulaşmak oldukça kolay. Ancak bu patronunuzun yaşadığınız şehirde ve sizin konumunuzda çalışan birinin ortalama maaşını bildiği anlamına gelmez. Eğer bir araştırma yapar ve maaşınızın anormal derecede düşük olduğunu ortaya çıkarırsanız yıllık artışınız ile ilgili patronla konuşma zamanı geldiğinde, ya da yeni bir iş teklifi aldığınızda elinizde iyi bir pazarlık unsuru olabilir. Patron rakip şirketlerin daha çok ödediğini anladığında sizi kolaylıkla kaybedebileceğinin farkına varacaktır.

About.com-Guide to Career Planning'ten Dawn Rosenberg, “Pazarlığa oturmadan elinizde bazı veriler olmasında fayda var. En azından geçerli oranların ne olduğunu bilmelisiniz. Böylelikle en azından tuhaf biri olmadığınız ya da saçma bir istekte bulunmadığınızdan emin olursunuz” diyor.

3. Çoğu yöneticinin hafızası zayıftır. Başarılarınızı hatırlatın

Maaş artışları yıllık olarak yapılır. O yüzden tüm sene içerisinde gerçekleştirdiğiniz başarıları kaydetmek çok önemli. Sekiz ay önce gerçekleştirdiğiniz o büyük projeyi patronun kendiliğinden hatırlamasını beklemeyin. Bir hesap çizelgesi ya da e-posta dosyası yardımıyla başarılarınızın belgesini tutun. Böylelikle zamanı geldiğinde maaş artışı için elinizde önemli bir koz olacaktır.

Şirkete yaptırdığınız bir tasarruf ya da kazandırdığınız paralar ile ilgili başarılar altını çizmek için uygun olanlar. Özellikle de gerçek rakamlar varsa. Birçok çalışan için olduğu gibi eğer bu mümkün değilse, yöneticileriniz ya da iş arkadaşlarınızdan aldığınız herhangi bir övgü, müşterilerden gelen özel bir teşekkür yazısı gibi normal görevlerinizin üzerine çıkan herhangi bir durumu bir yere not etmeyi unutmayın.

4. Maaş artışının her zaman yöneticinizin elinde olmadığını göz ardı etmeyin

Bir şirketteki tüm çalışanlar için maaş artışları ile ilgili kararlar çoğu zaman üst yönetim kademelerinde alınıyor. O yüzden de her ne kadar yukarıdaki tüyoların hepsini yerine getirseniz de yöneticinizin maaş artışınızda rolü minimum olacaktır. Mazin, son zamanlarda danışmanlık yaptığı bir sivil toplum kuruluşunda yönetim kurulunun istisnasız her çalışana aynı maaş zammının yapıldığını söylüyor.

Bu durumda yapabileceğiniz çok fazla şey yok ancak eğer bu durum sizi tatmin etmiyorsa belki de yeni bir iş aramanın zamanı gelmiş olabilir.

5. İstifa kozunu kullanın ancak çok riskli olduğunu unutmayın

Eğer çok iyi bir maaş zammı alacağınızı umduysanız ya da zam oranından tatmin olmadıysanız, yeni bir iş aramaya başlayabilirsiniz. Çoğu insan için kariyerleri boyunca aldıkları en iyi maaş artışı iş değiştirirken ya da boşuna umutlandırsa da iyi bir iş teklifi aldıklarında meydana gelir.

Bazen yeni iş teklifinizden mevcut patronunuza bahsetmek iyi bir pazarlık unsuru olabilir. Sizi ellerinde tutmak için aldığınız tekliftekiyle aynı maaşı vermek isteyebilirler. Mazin'e göre bu her zaman böyle olmuyor. O yüzden de geri tepecek bir plan yapmayın. İstifa kozunu kullanmadan önce bu yeni işi çok istediğinizden ve bunun için mevcut işinizden rahatlıkla ayrılabileceğinizden iyice emin olun. Mazin, “Eğer bunu yapayı kafaya koyduysanız doğru nedenlerle yapın” diyor.

Kaynak: Yahoo

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Bilgisayar-Bilişim
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

1.05 saniye.
17:51:06, 29 Nisan 2024, Pazartesi

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım