Abaküs hesaplama makinaları arasında en önemli buluştur. Hesap makinanızın veya bilgisayarınızın işlem yapamayacağı kadar çok haneli sayıları işleyebilirsiniz abaküs ile. En karmaşık hesapları hane arttırma, eksiltme veya kaydırma yöntemleri ile çok kolaylıkla yapabilirsiniz. Elektronik hesaplayacıların (hesap makinası, bilgisayar ve diğer özel mühendislik hesaplayıcılarının) tasarım hesapları, ayrıca temel bilimlerdeki bir çok buluş abaküslerle yapılan hesaplar sonucu ortaya konmuştur. Öğrenmesi ve kullanması çok kolay olan abaküs bu kolaylığının yanında karmaşık işlemleri çabucak yapabilmemize olanak tanır. Japonya'da halen yaygın olarak kullanılmaktadır.
Şu anda kullanılan tüm elektronik hesaplayıcılar abaküs mantığı ile çalışır. 8 bit, 16 bit, 32 bit işlemcileri, her sırasında 8 boncuk, 16 boncuk, 32 boncuk bulunan ve milyonlara varan sırası bulunan abaküslere benzetebiliriz. Tıpkı abaküste boncuk kaydırarak yapılan işlemler gibi mikroişlemciler de bit kaydırarak tüm görevlerini yerine getirirler. Eğer abaküs icad edilmiş olmasaydı bilgisayarların yapılamayacağını çok rahatlıkla söyleyebiliriz. Fikrimce, abaküs mantığını bilmeyen hiç bir mühendisin matematikten tam olarak anladığını ise asla söyleyemeyiz.
İşin gerçeği diğer ülkelerden kopya edilen eğitim sistemimiz, ilkokula giden her öğrencimizin çantasında abaküs olmasını gerektiriyor. Fakat ne yazıkki kitapların olduğu gibi onun da sadece hamallığını yaptırıyoruz çocuklarımıza. Bırakın çocuklara abaküs kullanmayı öğretecek bir öğretmeni, ben onu kullanmayı bilen öğretmen sayısının bile oldukça sınırlı olduğunu düşünüyorum.
Zann ile yakin zail olmaz. - Mecelle'den