Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Maket Ve Oyuncak Üretimi

BaşlatanKüçük AğaTarih21/12/2008 15:51:12Yorum12

İlk mesaj
Üye683 yazı
Krizin şiddetini gitgide artırdığı günümüzde, başkalarından iş beklemek birza da hayal gibi...
O zaman aklın yolu bir: Kendi işimizi kendimiz kurmalıyız. Ya sermayemiz olacak -ki sermayeli işler şu dönemde risk taşıyor-, ya da emeğimizi koyacağız.
Bu durumda:

Eliniz işe yatkınsa,
Çalışabileceğiniz bir ardiye-atölye de ayarlayabiliyorsanız, özellikle İstanbul'un anıt yapılarının maketlerini üretin. İstanbul'da bu tür yapılardan yüzlerce var.
Ama ilk görüşte İstanbul'u anımsatacak yapıları seçmenizde isabet olur. Tabii emeği ve maliyeti de hesaplı olmalı.
Örneğin Kızkulesi, Dolmabahçe Sarayı, Ayasofya, Sultanahmet, Süleymaniye, Eyüp Sultan'ın maketlerini yapmak zahmetli de olsa, bir defa kalıbını çıkardığınızda, dekopaj işçiliğiyle seri üretmek mümkün. Başta Kapalıçarşı olmak üzere, sizin için potansiyel pazarlar da var...

En basitinden Safranbolu'da bu işin bir yığın insanın geçim kaynağı olduğu göz önüne alınırsa, İstanbul'un ne kadar büyük pazar olduğu net olarak anlaşılacaktır.

Maket üretimi karmaşık geliyorsa, tahtadan şık oyuncaklar yapılabilir.
Birçok bilinçli aile, artık çocuklarına fabrika yapısı plastik-metal oyuncaklar yerine doğal ve zararı olmayan tahta oyuncak arıyor köşe bucak...

Hatta gırgır-şamatalı bir grup oluşturabilirseniz hem eğlenceli çalışabilir hem de iş bölümü ile işi kolaylaştırırsınız.
Üslubu beyan, ayniyle insandır.

Yerleşim Türkiye / İstanbulMeslek Yayıncılık
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
12 yorum
Üye581 yazı
Mukemmel bir fikir aslinda. Hangi yasta olursak olalim, minyatur ve maket turu herseye karsi ilgimiz vardir. Bircok insan icin bu gecerlidir. Hatta maket gemiler, maket ucaklar, maket evler halen benim en cok hoslandigim el isleri sanatidir. Dusunuyorumda, bir maket gemi vardi. (Birsuru var tabiiki de..) benim cok yakindan gordugum, hatta govdesine dokunabildigim ilk ve son maket gemiydi. Buyuyunce bunlarda bir tane ya alacam, yada yapmasini ogrenip kendim yapacam derdim. Yas 40'a dayandi, halen alamadim. Bunlar cok emek isteyen, mesakkatli isler. Bu islere eli yatkin olan insanlar emeginin karsiligini alamadigi icin cogu satmiyor, satanda bir daha yapmiyor. Ancak hobisini devam ettirmek icin yaparsa hasbelkader yapanlar var diye dusunuyorum. Onlarinda biraraya getirilebilecegi sergi-muzayede usulu satis yapilmak uzere iller bazinda organizasyon yapilabilir. Ellerinde olsun olmasin, siparisler alinabilir, insanlar su modelden istiyorum diyecektir, hatta bircogunun amerika basta olmak uzere, cok ulkelere toptan bile satislari mumkun olabilecektir
Murat Gocmen

Yerleşim Türkiye / IstanbulMeslek Ythalat / Yhracat
Üye161 yazı
Selam Küçükağa
Tam benim ilgi alanım olan ve yapmak istediğim bir konuya değinmişsiniz. İnşaat sektörünün içinde olduğum için (asansör) bina maketleri yapmayı düşünüyorum. Ancak bu konuda ticari olarak nasıl bir yol izleyeceğimi kestiremiyorum. Dediğiniz gibi bölgelerin öne çıkan bina maketleri güzel fikir. Ürünlerin pazarlanması konusunda fikir beyan edebilirseniz üzerinde ciddi olarak düşünebilirim.
Saygılar
Hakan ŞAMLI

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Reklam
Üye683 yazı

Bu düşünce pratiğe geçtiğinde kendi pazarını oluşturur.
Proje bazındayken pazarlanması söz konusu değildir.
Değişik yerlerde maket malzemesi satılıyor.
Önce neyin maketini/maketlerini yapacağınıza karar vermeniz gerekiyor.
Bir iki acemilikten sonra, aynı makteleri üretmek için zorlanmayacaksınız.
Müşterisi mi?
Hangimizin içinde bir yerlerde bir çocuk yok ki?

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Yayyncylyk
Üye683 yazı
Ahşaptan Hacivat-Karagöz, Pinokyo gibi oyuncaklar üretilse, sanırım her yerde müşterisi çıkar.

Üye581 yazı
El isi yapimi hersey ilgi ceker ve musteri bulur. Kilim dokumadan, boncuklarla suslemeye kadar hersey. Ustelik bir arkadasim, ( Ispanyol bu arkadas, daha dogrusu KUBA'li), benden konteynerlar dolusu gondermemi istemisti zamaninda. Ne yapacaksin dedim, kiliselerin onunde stand cadirlari acarak, ayin oncesi ve sonrasinda satacagini soyledi. Neden dukkan acmiyorsun o zaman dedim? O ateist oldugunu, bu yuzden Tanri'ya inancin kendisi icin sadece bir avantaj oldugunu soyledi. Insanlara bu mallari cok devasa fiyatlara satip zengin olmak degil tabiiki amaci. Onuda soyledi. Ornegin bir el yapimi bir biblo var, iste yavrusunu emziren bir koyun olabilir, Cocuguna meyve uzatan bir anne olabilir.... Urun tezgahta duruyor ve altinda fiyat etiketinde fiyat yerine, o urunun nerede kim tarafindan yapildigini acikli bir sekilde anlatip, musteri kac para bu dediginde, yapanin durumu ortada, annesi kor, babasi intihar etmis, 4 kardesi var, vs gibi tipik yalanlar yada abartilar yazip, kac para verirse o kadara satin almasini teklif ederek, ayakustu bir muzayede yapacakmis. duygu somurusu ile isi goturecek yani. Inanc ne olursa olsun, saygi duymak, istismar etmemek lazim. Ben milyon dolari ayni gun kazansam boyle birsey yapmam, sanada mal bulmam demistim ona. Guldu. Sizin gibiler oldugu surece bunu yapan cok olacak, sizde bunu bitiremeyeceksiniz, ve o mallari satin almaya devam edecesiniz dedi.

Murat Gocmen

Yerleşim Türkiye / IstanbulMeslek Ythalat / Yhracat
Üye683 yazı
Şaka değil, gerçekten organik malzemeden (ahşap) üretilen oyuncakları arayan aileler biliyorum.
Hele de yap-boz biçiminde değiştirilebilenler çok aranıyor.
Netivede çocuk, oyuncak neden yapılırsa yapılsın illa ki ağzına sokmaya çalışır.
Plastik (hele de Çin işi olanlar) oyuncakların nasıl tehlikede olduğunu herkes biliyor.
4-5 yaşının altında çocuğu olanlar, sorum size:
Bu tip tehlikesiz oyuncaklar üretilse, siz çocuğunuza alır mısınız, almaz mısınız?
Cevap yazmanız gerekmiyor, kendi kendinize de cevap verseniz olur.

Yeni Üye41 yazı
ben özellikle ahşap yap-boz oyuncak arayanlardanım..3 yaşındaki çocuklarıma..A-4 kağıt büyüklüğünde içinde 5 meyve yap boz olan bir ahşaba 15 ytl dediler..10 ytl ye bulunca iki tane aldık...mesela iskenderunda benim bildiğim iki yerde var yalnızca..

Yerleşim Türkiye / TarsusMeslek Ö?retmen
Üye683 yazı
Dünyanın pek çok yerinde bilinçli aileler aynı şeyi arıyor...
Modern fabrikasyon oyuncaklar, çocukların yaratıcılığını dumura uğratıyor, bu bilimsel olarak kanıtlandı.

Yeni Üye54 yazı
oturduğum evin altı tam da bu işe müsait 100 m2 garaj olarak kullandığım boş bir alan .ama bu işi yapmak için gerçekten elinizin yatkın olması gerek .sadece ahşap deil mesela bez bebekler de yapılabilir .acaba bu çeşit bir iş yapan birileri var mı sitede .daha detaylı öğrenebilsek .bence iyi bir fikir .

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Veteriner
Üye683 yazı
Yerinizin müsait olduğu anlaşılıyor.
Elbette ilk başlarda el mahareti konusunda zorlanlılabilir.
ama birkaç kez bozup yaparak ustalaşılabilir.
Sonunda üretilen mal, hayati özellikte değil ki:))

Üye683 yazı
2009 yılının tüm hayırlara vesile olmasını, düşüncelerinizin pratiğe dönüşmesini diliyorum.

Yeni Üye24 yazı
Bu fikri (ahşap oyuncak yapımı) uygulamak için bir çok resim, döküman, çizim planları ve açıklamaları derledim toparladım. Lakin elimin bu tür işlere yatkın olmadığını görünce farklı bir düşünceye yöneldim. Bu işlere eli yatkın olanlara yardımcı olmak fikri...
Açılır bahtımız bir gün hemen battıkça batmaz ya
Sebepler halk eder Halık, kerem babın kapatmaz ya.
Benim Hakka münacatım değildir rızk için haşa
Hüda Rezzak-ı alemdir rızıksız kul yaratmaz ya. (Erzurumlu İbrahim Hakkı)

Yerleşim Türkiye / Kahramanmara?Meslek Di?er