Para bir aractir, kullanmasini bilene cok guclu bir silah gibi. Kullanmayi bilmezsen geri teper. Kendini ve cevreni incitirsin, uzersin, maddi manevi zarar verirsin. Ben Amerika'da o kadar kisa zamanda o kadar hizli buyudumki, basimi donduren o paranin gucunun cazibesine kapildim. Daha cok istemeye basladim. Ama birgun kendime geldigimde, bircok seyimi kaybettigimi, ailemi kendimle beraber bir cikmaza surukledigimi gordum. Toparlanmam uzun zamanimi aldi. Simdi cok sukur ac- acikta degiliz ve benim mucadelem devam ediyor. Ayni hirsim yokmu? Var. Ayni hevesim, gucum, azmim, artmis tecrubem var. En onemlisi, kaybetmeye yuz tuttugum ailem var yanimda. Bugun okul donusu kizima kucuk bir cikolata alip onun o sevincini gorebiliyorum ve bunun icin sukrediyorum. Gecmiste yaptigim hatalar gelecegimi yeniden kurmamda bana Isik oldu.
Parayi bugun halen istiyorum cunku sorumluluklarim var. Kim ister ailesinin gece karni ac uyumasini? Kim ister cocuguna istedigi cikolatayi alamadigi zamanki buruklugu onun minicik gozlerinde ve yureginde gormeyi?
Dostlarim, lutfen cok paralar kazanacagim diye ne kendinizi ne sevdiklerinizi risklere atmayin. Baskalarinin nasiplerinide, geleceklerinide kapamayin. Illede zengin olacam diyorsaniz, ve bunu degil yapmaya, baslamaya bile gucunuz yoksa, el ele verin. Bir gruplasma baslatin demiyorum ama, bir yardimlasma, dayanisma baslatin. Bir elin nesi var misali, birkac el biraraya getirin. Dusuncelerinizi, fikirlerinizi ve ihtiyaclarinizi ortaya koyun. Herkes sunumunu yaptiktan sonra en uygun ve mantikli olan projeyi hayata gecirin. Yardimlasma ve Dayanisma Dernekleri var, sadece kagit oyunlari oynamayi resmi ve kolay formata sokmak icin sanirim. Bu insanlardan beklenti icinde olmak ne buyuk gaflet!
Kendi aranizda birkac arkadas bile biraraya gelse bunu yapabilirsiniz. Tavsiyem, krizin baslayip korkunc buyudugu, yayildigi bu donemde sadece ayakta kalmak icin degil, krizi nasil leyhimize cevirebiliriz planlari icinde olmak lazim. Bunun icin biraraya gelmemiz, elele vermemiz lazim.
Ben bugun kizima kocaman bir cikolata aldim. Iste onun dev gibi yuregini, o kucucuk paketle kazandim.
Birlik ve beraberlik, dayanisma, samimi yaklasim dolu gunler sizinle olsun
Saygilarimla.
Murat Gocmen