Ben maddi açıdan her model insana hitap eden işler yapıyorum. Küçük bir bakkal dükkanından tut, 20bin m2 kapalı alanı olan ve sadece bir kişiye ait olan fabrikalara kadar her türden kişi ile ticari ilişkiye giriyorum. Bunların arasında ortaklı kuruluşlar limited şirketler , anonim şirketler, devlet teşekkülleri, belediyeler, karakollar, müzeler, iş hanları , bakkal dükkanları , küçücük büfeler , taksiler , dolmuşlar evler , villalar, boş yazlıklar ve hatta bireysel şahışlar var. Ticari veya değil bu kişiliklere mal ve hizmet satıp para tahsil ediyorum.
Bunların arasından son 1,5 yılda peşin ödeyecek kişiliklerle , devlet teşekkülü kurumlar hariç kimseye iş yapmamaya başladım. Yani, örneğin, 20 milyon dolarlık makine parkuru olan dev işletmeler de iş yapmayı kestiklerim arasında !! Devlet kuruluşları geçikse de mutlaka ödemesini yapıyor. Ayrıca geçikse bile eldeki kesilmiş fatura çok sağlam bir evrak gibi işlevsel oluyor. Bir de malı kendisi temin eden müşterilere iş yapılabiliyor , işi teslim edip işçiliğini anında aldığın türden. Sen yap bitirince peşin ödeyeceğiz diyenlerde biraz duruyorum bir sağlamlık varsa yapıyorum. Ama vade isteyen şahışlarla büyüklüğü ne olursa olsun iş yapmıyorum.
Şu dönemde en iyisi sabit maaşlı bir işte çalışmaktır. Piyasa açılınca yatırımını yapıp iş kurulabilir ama şimdi değil. 300 işçi çalıştırabilen bir işletme , yeri geliyor 3bin liralık bir ödemesini yapamayabiliyor. Bir alacak için 10 kere tahsilat girişiminde bulunmanın kaybettirdiği iş gücünü de bu kişilerden tahsil etme imkanı yok.
Sözün özü yüksek kesimler diye tabir ettiklerin seni kurtarmayabilir. Ama devlet baba hala sağlam.
Saygılar . . .