SİSTEM NASIL İŞLİYOR LÜTFEN OKUYUNUZ..
Normal olarak kendi üretimini yaptığınız ürünleri ihrac ettiğinizde kullanmış olduğunuz hammade veye mamüllerin size olan kdv tutarı kadar KDV iadesi alırsınız. örnek verirsek : %1 kdv si olan hammadde girdisi ile ürettiğiniz bir ürünü normal piyasada %8 veya %18 Kdv ile satmış olursunuz. üretmiş olduğunuz bu ürünü ihrac ettiğiniz zaman KDV iadesini %1 girişi olan hammaddeniz üzerinden alınır Ve %1 den Kdv iadesi alırsınız.Hesap uzmanları bu konuyu bu şekilde inceler.Dikkat Ama ürünlerinizi bir başka ithalat ihracat firması ile ortaklaşa satarsanız ve ihracatını yaparsanız ve Kdv iadesini anlaşmalı olarak ihracatınızı yaptırısanız hem gümrükleme işlem üçretlerinden hemde düşük kdv almaktan kurtulmuş olursunuz.İşte bu sebeple pek çok büyük firma Ayrıca kendi dış ticaret firmalarını kurarlar Bu firma kurma gayet masraflı olduğu için KOBİ lerin pek tercihi değildir. Ama bu tür amaç için kurulmuş olan şirketler aracılığı ile ihracat yaparsanız menfatinize olacaktır
KDV İADEDE SİSTEM NASIL İŞLİYOR........
KDV iadesi, ihracatçıların ihracat yapacağı malı üretirken ödediği KDV'nin iade edilmesi esasına dayanıyor. KDV bir tüketim vergisi olduğu için, mal ve hizmeti en son tüketenin üzerinde kalması gerekiyor. Eğer KDV yükü ihracatçının üzerinde kalırsa, o mal ve hizmet pahalılaşıyor ve dış piyasada rekabet şansı azalıyor. Bu nedenle ihracatçılar, malını dışarıya sattığını belgelediğinde devlet ona satılan malın içindeki KDV'yi iade ediyor. Yani sistem düzgün işlediğinde, KDV iadesinden dolayı Hazine'ye bir yük gelmiyor. İhracatçı, zaten daha önceden ödediği KDV'yi geri alıyor. Bunun için de iade istediği KDV'ye esas ödemeleri, ihraç ettiği malın üretiminde kullandığını belgelemesi gerekiyor. Bu aşamada haksız KDV iadesi almak için sahte (naylon) fatura kullanımı, ihraç edilmemiş bir malın ihraç edilmiş gibi gösterilmesi gibi yöntemlere başvuranlar olabiliyor.
İhracatçılara iade nakden veya mahsuben olabiliyor. 4 bin YTL'nin altındaki iadelerde yeminli mali müşavir (YMM) raporu beklenmeden nakden iade yapılabiliyor. YMM raporu çıktıktan sonra eğer iade fazla yapılmışsa geri isteniyor. Sistemde; YMM raporu çıkıncaya kadar ihracatçı bir teminat yatırıyor ve ancak böyle iade alabiliyor. İade haksızsa ve zamamında geri ödenmezse Maliye, teminat mektubunu nakde çevirebiliyor. Mahsuben iade ise ihracatçının vergi borçlarına karşılık, yani vergi borcundan düşülmesi şeklinde yapılıyor.
www.wtcantalya.net/haber.php?hid=289&cid=14 adresinden alıntıdır.