Ana içeriğe geç

İş Dünyası

Finansal Terörizm Azdı

BaşlatanIsmail KIRTILLIYayınlandı

İlk mesaj
GÜVEN BAĞLAMISinyalleri ve bağlamı gör

Aşağıdaki sinyaller içeriği değerlendirmenize yardımcı olur; doğruluk, uzmanlık veya kalite puanı değildir.

Topluluk katkısı997 katkı
Topluluk rolüYazar
Profil alanıBilgisayar-Bilişim
Profil konumuİstanbul, Türkiye
Yayın
ZAMANSAL BAĞLAM

Konu yayın tarihi yukarıda gösterilir. Tarih bilgisi, içeriğin bugün de geçerli olduğunu göstermez.

Profil alanı ve konumu üyenin profil beyanına dayanabilir.

Varsayalım ki, dağlardaki hatta sınırın ötesindeki terör yuvalarını kuruttuk ve sürece son noktayı koyduk. Ya dışarının bir uzantısı olarak içimize yuvalanan ve hatta kendi şehirlerimizdeki büyük binalardan basılan "enter" tuşları ile varlıklarımıza saldıran finansal terörizmi nasıl durduracağız. Cümle çok mu iddialı? Gelin faizin grafiğine birlikte bakalım.

Nasıl görünüyor? 13'lerden 23'lere. Değerli dostlar, ekonomide yaratılan mucizeden bahsedenlere sadece tek bir cümle ile cevap vermek ve ardından varlıklarımızı vuran finansal terörizmin resmini sizlere göstermek istiyorum.



Tam bir garabet
"Her şey mükemmel" diyenlere sadece şunu söyleyeceğim. Cari açık, bozulan makro denge, artan borçlar gibi kriterleri dahi sorgulama dışı bıraktım, dünyada Pakistan'ın bile dolar bazında yüzde 6,5 ile borçlandığı bir yapıda hatta iki haneli borçlanmanın kalmadığı son 5 yılda, Türkiye nasıl oluyor da YTL bazında yüzde 16 üstünde, düşen kuru da dikkate alırsak, dolar bazında yıllık yüzde 30 üzerinde borçlanıyor? "Her şey pembecilerin" konuşacak yüzleri olmaması lazım. İçinde bulunduğumuz durum, dünyada eşi benzeri olmayan ve ne ülke riski, ne de başka bir finansal ukalalıkla açıklanabilecek, tam bir garabet!

Böyle bir borçlanmanın olduğu bir ortamda ekonominin diğer göstergelerini tartışmak bile aslında çok anlamsız. Yaşanan baştan sona bir "anomali", daha doğrusu tek kelime ile "finansal terör".
Değerli dostlar, bu noktada detaya geçmek ve sizlere finansal terörizmin nasıl oluştuğunu resimler ile göstermek istiyorum.


Grafik 2- Türkiye'de faizin seyri-son yükseliş


Grafik 3- Türkiye'de dolar kurunun seyri-Aşağı basış

İnanılmaz bir getiri
Bu resimler sonrası özü kaçırmamak adına kısa bir açıklama ile bitirelim. Bir ülkede "yerel para birimi üzerinden dünyanın en yüksek faizi ödeniyorsa ve o ülkede dolar kuru da aynı dönemde aşağı gidiyorsa", orada sadece yerel para birimi cinsinden yüksek değil, dolar bazında katlamalı bir faiz ödeniyor demektir. Dışarıdan giren para yüzde 16-18 arasında dünyada matematiksel benzeri olmayan bir getiri elde ederken, düşen kurun yarattığı kur farkı ile bu getiri inanılmaz boyutlara ulaşır. İşte bu mekanizmanın adı "finansal terördür" ve "dağlardan" değil sizin "kurumlarınız aracılığıyla sıcak para diyarından gelir.
Sonuç: Son 5 yılda Türkiye tarihinde görmediği bir "finansal teröre" maruz kaldı. Bu teröre karşı durmak ve onu finanse etmek için ise Cumhuriyet tarihinin yarattığı bütün kamu değerlerini satmak zorunda kaldı. Sattı ama ana soru ortada kaldı, bu yapıyı devam ettirmek için satacak bir şeyimiz kalmadı, şimdi neyimizi alacaklar?

Kaynak: Referans, Yiğit Bulut

Yerleşim Türkiye / İstanbulMeslek Bilgisayar-Bilişim
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
2 yorum
Güven bağlamı

Bu sinyaller yanıtı değerlendirirken bağlam sağlar; doğruluk, uzmanlık veya kalite puanı değildir.

Topluluk katkısı 26Profil alanı ÖğrenciProfil konumu Edirne, Türkiye

Profil alanı ve konumu üyenin profil beyanına dayanabilir.

Profil bağlamını gör →
Yiğit Bulut bu işin pirlerinden bence..
Carpe Diem

Yerleşim Türkiye / EdirneMeslek Ö?renci
Güven bağlamı

Bu sinyaller yanıtı değerlendirirken bağlam sağlar; doğruluk, uzmanlık veya kalite puanı değildir.

Topluluk katkısı 2Profil alanı DiğerProfil konumu Kırklareli, Türkiye

Profil alanı ve konumu üyenin profil beyanına dayanabilir.

Profil bağlamını gör →
en sondaki soru olayın gidişhatının nereye varacağını gösteriyor...


Yerleşim Türkiye / KyrklareliMeslek Di?er
KATKI FIRSATI

Bu toplulukta ilk yanıtını bekleyen bir tartışma var

TOPLULUK HAFIZASI

Bu toplulukta yeniden keşfet