Koniks.com - İş Fikirleri Düşünce Havuzu

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol
 Ana Sayfa
 Forumlar
 İş Hayatı
 İş Kurma Ve Girişimcilik
 Kendi Şirketini Kurmadan Önce
Not: Yorum gönderebilmek için kayıt olmalısınız.
Kayıt olmak için, buraya tıklayınız. Kayıt ücretsizdir!
 Yorum gönder
Kullanıcı adı:
Şifre:
Biçim:KalınİtalikAltı çiziliÜstü çizili Sola hizalaOrtalaSağa hizala Düz çizgiResim hizalaAlıntı ekleListe ekle
Mesaj İkonları:              
             
 


 
   

YORUM YAZILAN YAZI
dt_turan 17/10/2007 : 07:13:02
Geçen Eylül’de profesyonellerin yüzde 5’i kendi işini kurmayı tercih etti. Peki maaşlı çalışan herkes için bu her zaman doğru bir seçim midir? Uzmanlara göre kendi işini kurmak yönünde tercih yapan kişilerin başarısında en belirleyici unsur, karakter yapısı. İnsan yönetebiliyor ve çabuk karar verebiliyorsanız uygun adaysınız.

Çalıştığı şirketten veya sektörden memnun olmayan her çalışanın ortak hayali bir gün kendi işini kurmaktır. Profesyonel hayatın beraberinde getirdiği sıkıntılardan deyim yerindeyse bunalan pek çok kişi, maddi anlamda da tatmin olmuyorsa, zihninin bir tarafında hep "kendi işinin patronu" olma hayalini kurar. Sadece geçen Eylül ayında Türkiye’deki profesyonellerin yüzde 5.2’si, çalıştıkları şirketten ayrılarak kendi girişimini kurdu. Şüphesiz bu kararın altında ücret memnuniyetsizliği, ofis ilişkilerinden yıpranmak, kariyerinde gelecek görememek ve hak ettiğinin daha altında bir pozisyonda çalıştırıldığını düşünmek gibi pek çok sebep yatıyor. Kendi işinin patronu olmak ise pek çokları için belli bir özgürlük ve daha yüksek kazanç vaat ediyor. Ancak maaşlı bir işten ayrılıp ticarete atılmak, cesur olduğu kadar riskli bir karar. Profesyonellikten patronluğa giden yolda, dikkat edilmesi gereken çok önemli nokta var. Çünkü ülkedeki ekonomik istikrar, sektörlerin değişken yapısı ve en önemlisi kişinin bireysel özellikleri ticarette başarıyı etkiliyor.

Ticari Başarı Karakterde Saklı
"Sağlam maaşlı bir iş" anlayışının Batı ülkelerinde daha yaygın olmasına karşın, Türkiye’de tersi bir eğilimin ağır basması, çalışma şartlarının ağırlığına bağlanıyor. Aldığı maaşla tatmin olamayan çalışanların yüzde 19’unun yoksulluk sınırı içinde yaşaması, ticari girişimlerin sayısını artırıyor. Öte yandan istikrarsızlığın belirleyici olduğu Türkiye gibi ülkelerde, girişimciyi bekleyen birçok risk bulunduğu gibi, ücretli işi her an kaybetme tehlikesini de yabana atmamak gerekiyor. Uzmanlara göre sıfırdan bir girişime kalkışmak, iyi bir pazar araştırmasının yanı sıra risk / kar analizinin doğru yapılmasını gerektiriyor. Ancak maaşlı çalışmakla kendi işini yapmak arasında tercih yapan kişilerin başarı şansında en belirleyici unsurun karakter yapısı olduğu belirtiliyor. Çünkü profesyonel hayatta olduğu kadar ticarette de anahtar, dış etkenlerden çok kişilik özelliklerinde yatıyor.

Kendinizi İyi Analiz Etmelisiniz
Araştırmalar başarılı girişimcilerin ortak özelliğinin şeffaflık ve liderlik olduğunu ortaya koyuyor. Eğer sonuç odaklı ve esnek çalışma becerisine sahip, insan yönetebilen ve çabuk karar verebilen biriyseniz serbest çalışmaya uygun bir adaysınız demektir. Ancak kendi işini yapmanın bir şirkette ücretli çalışmaktan daha rahat olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Tecrübe sahibi kişiler ve danışmanlar, gelir düzensizliği, işleri iyi delege edememe ve yanlış eleman seçiminin bu rüyayı kabusa dönüştürebileceği konusunda uyarıyor. Her iki durumun da bazı avantajları ve dezavantajları olduğunu unutmamak gerekiyor. Ücretli çalışırken, emirlere uyma zorunluluğu, yeteneklerin tam olarak anlaşılamaması, bağımlılık ve sınırlı yetki gibi dezavantajlar söz konusuyken; sabit gelir, belirli bir görev tanımı ve düzenli çalışma saatleri birer avantaj olarak öne çıkıyor. Kendi işini yapanlar ise bir yandan yüksek kazanç, bağımsızlık ve yönetme lüksü elde ederken diğer yandan işini ayakta tutma baskısı, bürokrasi, istikrarsız piyasa koşulları ve personel yönetimi konusunda zorlanabiliyor.

İkisi de Risk Taşıyor
Serbest çalışmayı planlayan kişilerin öz motivasyonunun yüksek olması gerektiğini belirten HRM Kurucu Ortağı Aylin Nazlıaka’ya göre kararlı ve çabuk pes etmeyen bir yapıya sahip olmak gerekiyor. Nazlıaka, "Kendi işini yapan kişinin kazancı, performansıyla ilgilidir. Birey, kendini işine ada****, tempolu bir biçimde çalışıyorsa ve yetkinlikleri yaptığı işin gerekliliklerini karşılayacak kapasitedeyse mutlaka olumlu geri dönüş alıyor. Ancak işletmenin yakalayacağı istikrar girişimcinin bilgisi ve deneyimiyle sınırlıdır" diyor. Kişilerin ücretli çalışmayla kendi işini yapma arasında yaşadığı gelgitin diğer bir sebebi de sosyolojik faktörlere dayanıyor. UniversitMarc Bloch Strasbourg II Sosyoloji Bölümü’nde doçent olarak görev yapan Samim Akgönül’e göre, Türkiye’deki ücretliler Batı’daki gibi alacağı ücretin devamlılığından emin değil. İnsanları ticarete yönelten en önemli etkenin bu olduğunu belirten Akgönül, "Çizilen tablo toplumda bazı yanılgılara yol açıyor. Patronlar da belli riskler alarak ertesi günün hesabını yapmak zorunda. Ticaretle ilgili ilk intibaın, hiyerarşiden kaçış gibi algılanmasının yanlış olduğunu düşünüyorum" diyor.

Kayna: Sabah Gazetesi İş’te İnsan/İpek Alpkökin


0.77 saniye.
12:17:26, 19 Nisan 2024, Cuma

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım