Koniks.com - İş Fikirleri Düşünce Havuzu

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol
 Ana Sayfa
 Forumlar
 İş Dünyası Ve Ekonomi
 İş Dünyası
 Tevsik Kapsamındaki İşlemler
Not: Yorum gönderebilmek için kayıt olmalısınız.
Kayıt olmak için, buraya tıklayınız. Kayıt ücretsizdir!
 Yorum gönder
Kullanıcı adı:
Şifre:
Biçim:KalınİtalikAltı çiziliÜstü çizili Sola hizalaOrtalaSağa hizala Düz çizgiResim hizalaAlıntı ekleListe ekle
Mesaj İkonları:              
             
 


 
   

YORUM YAZILAN YAZI
TAN 10/11/2005 : 20:53:54
TEVSİK KAPSAMINDAKİ İŞLEMLER

Tevsik sözlük anlamı ‘Belge’dir. İşletmelerin, kendi aralarında, ortaklarıyla veya müşterileriyle yaptıkları, 8.000,YTL yi aşan nakit hareketleri tevsik etmeli, yani belgelendirmelidir. Bu belgelendirme işlemi, banka, PTT veya özel finans kurumlarından alınan belgeler ile yapılmaktadır. Ayrıca;
- Tapu müdürlüğü,
- Döviz büfeleri,
- Noterler ve
- Sermaye Piyasası Kurulu aracılığı ile yapılan işlemlerde tevsik kapsamında değildir.
Tevsik zorunluluğuna uyulmaması durumunda, %5 ceza kesilmektedir. Konunun daha iyi anlaşılması için birkaç örnek verilmiştir.

Örnek1: Müşteriye kesilen 1 adet faturanın tutarı 9.000,YTL dir. Tahsilâtı nakden ve peşin alınacaktır. Bu tahsilât tevsik kapsamında mıdır?
Cevap1: Evet tevsik kapsamındadır.

Örnek2: Müşteriye kesilen 1 adet faturanın tutarı 9.000,YTL dir. Tahsilâtı 4 eşit taksitte alınacaktır. Bu tahsilât tevsik kapsamında mıdır?
Cevap2: Evet tevsik kapsamındadır.

Örnek3: Müşteriye kesilen 2 adet faturanın (5.000,YTL + 4.000,YTL). Tahsilâtı nakden ve peşin alınacaktır. Bu tahsilât tevsik kapsamında mıdır?
Cevap3: Evet tevsik kapsamındadır.

Örnek4: Müşteriye kesilen 2 adet faturanın (5.000,YTL + 4.000,YTL). Tahsilâtı 4 eşit taksitte alınacaktır. Bu tahsilât tevsik kapsamında mıdır?
Cevap4: Hayır tevsik kapsamında değildir.

Örnek5: Müşteri çeklerini ciro etsek, ödemelerimizi tevsik kapsamına almış olur muyuz?
Cevap5: Evet müşteri çeklerini cirola**** tevsik kapsamına almış oluruz. Ancak bu çekler için bordro düzenlenmeli ve alan kişinin kimlik bilgileri yazılmalıdır.

Örnek6: Bir küçük çiftçiden (defter tutmayan), 10.000,YTL lik tarım ürünü aldık. Ödemesinde Tevsik Zorunluluğu varımıdır?
Cevap6: Hayır. Küçük çiftcilerden alınan mallarda tevsik zorunluluğu yoktur.

Örnek7: Müşteri den 10.000,YTL tahsilât yapı caz. Müşteriye bankadan havale çıkarmasını söylememize rağmen bize elden ödeme yapıyor. Bu durumda suçlu sadece ödemeyi yapan müşterimidir.
Örnek7: Hayır. Tahsilâtı tevsiksiz kabul edende suçludur. İkisi de ayrı ayrı %5 cezaya tabidir.



TEVSIK_ZORUNLULUGU.doc


1.12 saniye.
09:27:48, 6 Mayıs 2024, Pazartesi

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım