Koniks.com - İş Fikirleri Düşünce Havuzu

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol
 Ana Sayfa
 Forumlar
 İş Kurma, Girişimcilik, Yatırım Ve Dış Ticaret
 Finansman Ve Kredi
 Melek Yatırımcı ( Angel Investor )
Not: Yorum gönderebilmek için kayıt olmalısınız.
Kayıt olmak için, buraya tıklayınız. Kayıt ücretsizdir!
 Yorum gönder
Kullanıcı adı:
Şifre:
Biçim:KalınİtalikAltı çiziliÜstü çizili Sola hizalaOrtalaSağa hizala Düz çizgiResim hizalaAlıntı ekleListe ekle
Mesaj İkonları:              
             
 


 
   

YORUM YAZILAN YAZI
umut sengul 25/08/2009 : 02:10:06
Melek Yatırımcı (Angel Investor)

Melek yatırımcı anlamına gelen bu finansman modelinde ülkemizde kurumsallaşmış tanınır ve bilinen seri örnekler bulunmamaktadır. Ama bu angel investor faaliyetlerinin olmadığı anlamına gelmiyor. ABD’de bu çeşit faaliyetlerin çok yoğun geliştiği söylenebilir. Kurumsallaşmasının internet ortamına taşındığından bile bahsedilebilir. Buna göre fikri, olduğunu düşünen girişimcilere belirli bir ücret karşılığına internet üzerinden hizmet veren bir abonelik ile belirli bir coğrafyadaki ulaşılabilir Melek Yatırımcılar (Angel Investor) hakkında bilgi sunuluyor. Bu bilgi içerisinde yatırımcının adı, adresi, yönettiği fonların büyüklüğü ve ilgi alanı, başvuları nasıl kabul ettiği gibi bilgilere yer veriliyor. Aynı zamanda yine internet üzerinden angel investor’larla iletişim sırasında kullanılabilecek başvuru hizmeti, formlar, iş planları vs. bile satılıyor. On binlercesine ulaşmak işten bile değil.

Melek Yatırımcı bir iş fırsatına yatırım yapan, henüz daha yolun başında olan (Start-up) işletmelerin büyümeleri gelişmeleri için sermaye sağlayan kişidir. Geleneksel yatırım enstrümanlarına göre daha yüksek getiri (%25 ve daha fazlası) bekler.

Melek Yatırımcılar, girişimcilerin finasnman modelleri olan aile ve arkadaşlar ile Risk Sermayedarları arasındaki boşluğu dolduranlar olarak algılanır. Genelde 150 bin ABD Dolarına kadar yatırım yaptıkları bilinir. Bazen bir angel topluluğu, gurubu olarak da hareket edebilirler, bu şekilde daha büyük finansman ihtiyaçlarını da giderebilirler. Melek Yatırımcılar bir başarılı bir yatırım kadar aynı zamanda kişisel fırsatlar arayışındadırlar. Sermayeye sahiplikleri yanı sıra yatırım yaptıkları sahada genellikle kişisel deneyime de sahiptirler ve şirketlerin yönetiminde aktif rol sahibi olmak isterler.

Melek Yatırımcı'lar firmalara değer katma amacına da sahip olduklarından dolayı, bu şekilde finanse olmaya razı olan iş sahiplerinin Melek Yatırımcı'nın vizyonları ile kendilerininkini örtüştürmeleri beklenir. Bir öngörü birliği ihtiyacı hissedilir.

Tipik Melek Yatırımcı profili;

-Yatırım kararlarını tek seyahat gezisi sırasında yapma eğilimindedirler

-Risklerini azaltmak için bir gurup angel investorla birlikte yatırım yapma eğilimindedirler

-Tipik yatırım tutarları 10 bin ile 500 bin ABD Doları civarındadır.

-Şirketlerin yönetim kuruluna katılırlar ama VC(Risk Sermayesi)'ist kadar çok kontrol talep etmezler.

-Melek Yatırımcı ve Risk Sermayedarı her ikiside yüksek kazanç hedeflerken, Melek Yatırımcılar daha az agresifdirler ve geri dönüş için daha uzun süreler bekleme eğiliminde, olarak görünmektedirler.

Peki Risk Sermayedarı İle Melek Yatırımcı Arasındaki Fark Nedir?
Risk Sermayedarı daha profesyonel bir yatırımcıdır. Bir fon yönetir ve o fon için uygun fırsatlar arar. Melek Yatırımcı ise bir şahıstır, o da uygun yatırım fırsatlar arar ama şahsı için. Diğer bir deyişle, Risk Sermayedarı ilgilendiği şirkete ait endüstri yada sektör hakkında deneyimi olmayabilir, sadece işletmenin sağlayacağı geri dönüşe yoğunlaşmıştır. Melek Yatırımcı ise sıklıkla deneyim sahibidir ve yatırım yaptığı işletmeye bir taraftan katma değer sağlamaya çalışırken diğer taraftanda yatırımının büyümesini ister.


Kaynak : KobiFinans
SON 1 YORUM (En yenisi en önce gösteriliyor)
akinselcuk 10/09/2009 : 17:42:02
Bu melaike işi sermayesiz iş kurma anlamına gelmiyor. Bu yazıdan benim anladığım daha ziyade teminatı olan iş sahiplerine hitap eden bir durum var ortada.

Ya risk sermayedarı olarak kredi açıyor işi finanse ediyor. Şu anda bankaların yaptığı gibi. Ya da melek yatırımcı olarak projeye sahip çıkıyor.

Bunun ikisinde de sermayesi olmayan projeciye bir çıkar yok.


0.91 saniye.
21:03:34, 18 Mayıs 2024, Cumartesi

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım