Koniks.com - İş Fikirleri Düşünce Havuzu

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol
 Ana Sayfa
 Forumlar
 Diğer
 Diğer Konular
 Temiz Bir Şeyler Yemek Mi İstiyorsunuz
Not: Yorum gönderebilmek için kayıt olmalısınız.
Kayıt olmak için, buraya tıklayınız. Kayıt ücretsizdir!
 Yorum gönder
Kullanıcı adı:
Şifre:
Biçim:KalınİtalikAltı çiziliÜstü çizili Sola hizalaOrtalaSağa hizala Düz çizgiResim hizalaAlıntı ekleListe ekle
Mesaj İkonları:              
             
 


 
   

YORUM YAZILAN YAZI
huyhuyhuy 11/05/2009 : 12:29:56
o halade okuduğum, şu yazıyı sizlerle paylaşayım dedim.

Evde organik tarım
Evde sebze meyve yetiştirenlerin çoğu marketlerdeki gıdalardan bulaşan bakteriler yüzünden endişe taşıyor.

Yvette Roman ve Fred Davit çiftinin evlerinin ön bahçesi, Los Angeles banliyölerinin çimen ve çiçeklerle kaplı tipik bahçelerinden oldukça farklı. Zira Davis çiftinin 120 metrekarelik ön bahçesinin büyük bölümü renk renk biber, fesleğen, maydanoz, mor karnabahar, soğan, pırasa, pancar, iki tür brokoli, üç tür domates ve dört tür patatesle kaplı. Kavun ve fasulyenin de yetiştiği bahçedeki çardaksa etrafını saran asmayla uyum içinde. Bahçenin yola bakan tarafmdaysa kiraz, domates ve pazının yanında sarı limon, misket limonu ve mandalina ağaçları yükseliyor.

43 yaşındaki Roman ve 44 yaşındaki Davis bahçelerinde sebze yetiştirmeye bir yıl önce başlamış. Arka bahçeyse köpekleri için ayrılmış; barbekü alanı olarak da kullanıyorlar. Amaçlarıysa "karbon ayak izi" denen karbondioksit şahmını azaltmak ve olabildiğince sağlıklı beslenmek. "Organik tarım bizim için son derece önemli" diyor Roman. Yıllardır emeklilerin uğraşı olarak görülen evde sebze yetiştiriciliği, bu işe meraklı gençler sayesinde son yıllarda epey popüler oldu. Son zamanlarda marketlerde satılan gıdalarda bir tür bakteri grubu olan salmonella ve koli basiline rastlanması ve böcek zehirlerinin sık kullanılmaya başlaması pek çok insanı evde sebze yetiştirmeye iten nedenlerden. Bahçe Yazarları Birliği (gardenwriters.org) yöneticisi Robert LaGasse'ya göre arz, yerel tarımdan uzaklaşıp küresel gıda zincirine doğru yöneldikçe gıda standartları konusunda pek çok insan ciddi endişeler duymaya başladı.

Hemen kapınızın önünden sağlıklı ve taze ürünler toplamak kulağınıza çekici geliyor ama gözünüz korkuyorsa ABD Milli Bahçıvanlık Birliği'nden (garden.org) kıdemli bahçıvan Charli Nardozzi şu öneride bulunuyor: "Günde en az altı saat güneş ışığı alan küçük bir toprak parçasıyla işe başlayabilirsiniz." Bir metrekareden az bir alanda bile fasul ye, balkabağı, salatalık, havuç ve marul yetiştirmek mümkün. Ayrıca domates ekmenin de tam zamanı. Sınırlı bir güneş ışığına sahipseniz marulun ve havuç, patates gibi kök ürünlerin yanma birer sopa sıkıştırın. Toprağı daha verimli kılmak içinse en iyi yöntem organik gübre kullanmak. Organik gübre yoksa bitki artıkları ve toprağın üst kısmının karışımından oluşan gübre de epey işe yarar. Tohum içinse elbette organik olanım seçmekte fayda var. Ancak Nardozzi işe yeni başlayanlara daha kolay bir yöntem olarak fide dikmelerini öneriyor. Apartmanda yaşıyorsanız onun da kolayı var. Balkon ya da güneş alan bir pencere pervazı na sıralayacağınız saksılarda domates, biber, havuç ve marul gibi sebzeler yetiş tirmek taze ve sağlıklı sebzelere sahip olmanın yanında çok da keyifli bir uğraş haline gelecektir.

Yeni başlayanlar için birkaç öneri

Küçük bahçenizden verim alabilmenin temel koşullarından biri yeterli ve düzenli sulamadır.

Tohumlar çimlenme aşamasındayken toprak sürekli nemli olmalı. Bu sırada aşırı sulama ürünü çürütür. Yetişkin sebzelereyse belli aralıklarla bol su verilir. Sulama daima akşamüstü güneş battıktan sonra ya da sabah güneş doğmadan yapılmalıdır. Bahçenizde hastalık oluşumunu engellemek içinse hastalıklara dayanıklı tohum ve sağlıklı fideler kullanmalısınız. Kullanılan gübre en az bir yıllık olmalı. Sebzelerin arasında büyüyen yabani otlarsa sadece su ve besine ortak olmakla kalmaz, hastalıklara da davetiye çıkarır.

Yani otlarla amansız mücadeleye devam! Tüm bu önlemleri aldıktan sonra domates ya da havucunuzu kendi bahçenizden, hatta saksınızdan toplayıp gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Bundan sonraki aşamada zevkinize uygun dekoratif ürünler, gölgelikler

ve çitlerle bahçeyi biraz daha renklendirebilirsiniz. Gerekli bahçe ekipmanının yanı sıra tohum, fide, gübre ve bitki besinlerini temin edebileceğiniz Botanika'da dekoratif ürün reyonlarını gezmek de hayli eğlenceli (Botanika Bahçe Ekipmanları). Ayrıca, evlerinin balkon ve bahçelerinde, doğal tarım yöntemleriyle domates yetiştirenlerin oluşturduğu Pembe Domates Ağı ile iletişime geçerek tohum ve bilgi alışverişinde bulunabilirsiniz

(Evde Pembe Domates Serüveni).

Kaynak: Newsweek Türkiye
SON 9 YORUM (En yenisi en önce gösteriliyor)
METTİN 27/06/2009 : 01:57:51
İyide IMF ne diyor bu işe dermişim ,güzel güzeldir arkadaşlar bana bile gaz verdiniz ne yapsam da bu apartman yöneticisini kandırsam zira bizim antalyada çatı olmaz hep teras binalar ne dersiniz,hemde 150-300 m2 vardır çatılar.Ya bizim sağlı sollu 30 yakın bina var sadece bizim sokakta buda bir sürü dönüm eder en iyisi muhtarıda tüm mahallenin apartman yöneticilerinide ayartim,sonra küçük bir de şirket kursak oldu bu iş bana müsade çok işim oldu şimdi...Ortak olmak isteyen beni arasın....Saygılar..
umt60 26/05/2009 : 20:48:48
barkod71 tohumdan ektiysen arkadaşların dediği gibi 3 ay beklersim geçn yıl bende aynısını yapmıştım beklemekten bir hal oldu :)
huyhuyhuy 12/05/2009 : 00:50:21
Tam da bunu demek istedim. Ve bu konuda bilgi ve yetkinlik yeteri kadar var . Hocam başlayınca eminim , çok katılan olacaktır. Hocam siz yetersiniz.(;

Özel ama yazayım, bugün dizayn grup ile 3 saata yakın bir toplantıdaydım. Sayın hocamla paylaşayım dedim.
akinselcuk 11/05/2009 : 22:49:55
Koniks in çekiliğinde bahceler zevkini mi yaşayalım diyorsunuz yoksa ? Hatta burada bir tarım platformu kuralım ??
huyhuyhuy 11/05/2009 : 19:58:07
Sayın hocam, şu balkonda yetiştirdiğiniz, domates, çilek resimlerini gönderseniz de biraz gözümüz gönlümüz açılsa. Ve küçük balkonlar için birbirine paralel , duvarda üst üste yüzlük borulardan bir örnek vererek anlatsanız. Bende yapmak istiyorum diyene , bilgi ve lojistik destek, verseniz ne iyi olur.
son cümlem anlaşıldımı acaba , duvarda üst üste, duran yüzlük borular, içinden besin eriyiği geçen, zannederim 30 cm ara ile çilek fideleri olan, sistemden bahs ediyorum neredeyse hiç yer kaplamıyor da onun için .
akinselcuk 11/05/2009 : 19:25:18
Afiyet olsun Fersa,

Sende imkan varmış ama İstanbul un göbeği yerlerde insanların küçücük balkonlarda 5 - 6 fide ile uğraşmaşı o kadar büyük bir ihtiyaç ki tahmin edemezsin. Hep marketlerden beslenmek zorundalar. Yoksa organik ürünler 3 - 5 misline nasıl alıcı bulsun ?

Reklamlarda sütü kutu için, çocuğunuza et süt yumurta yerine danone yedirin diyor. Kalbiniz arızalı ise bu yağı yiyin diyecek kadar ilerde gıda tüketim bilincimiz toplumsal olarak. İnsanlar bu durumda bir gariplik olduğunun içten içe farkındalar ama yapabilecekleri bir şey de yok.

Ben haftada iki gün toprakla ağaçla otla uğraşırım. Mümkün olsa bir çadır kurup o bahçede yatıp kalkacağım.

Bu şartlarda yaşayan çaresiz insanlar açısından evinin önündeki o toprağı ne kadar öpsen azdır diyeceğim.

Kazakistana sevgilerimle . . .
akinselcuk 11/05/2009 : 18:17:02
Tohumdan ektiysen daha çok beklersin gibime geliyor. 2,5 - 3 ay kadar.
barkod71 11/05/2009 : 17:40:26
Ben çilekleri bizim çatıdaki toprağa diktim ama dün bir tane yeşil ufacık yaprak gibi bişi çıktı.(Bu arada tohumu eminönündeki tohum satan yerlerden aldım .5 tlye garantili diyorlar.)


Ben bu çilekleri dikeli 2 hafta oldu. Bu kadar büyüdü ne zaman çilek yerim ben onu merak ediyorum.
akinselcuk 11/05/2009 : 14:29:52
Benim balkonumda 70 kök çileğim var. Büyüyorlar. 4 fide meyvesi 1 kilo gelen domatesim de ufak ufak büyüyor. 10 kök kadar da biber diktim. Hiçbiri toprakta değil. Benim verdiğim besinli su ile büyüyorlar. İlaç veya enzim bulunmadığına emin olarak yiyeceğiz bunları. (Enzim = bitkisel hormon)

Haftada 1 saat kadar zaman harcıyorum bakıma. Balkon dediğim yer 7-8 m2 bir yer. Bütün bu bitkilere rağmen bütün alan da boş duruyor üstelik.

Herkese tavsiye ederim.


0.75 saniye.
01:58:13, 29 Mart 2024, Cuma

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım