Koniks.com - İş Fikirleri Düşünce Havuzu

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol
 Ana Sayfa
 Forumlar
 İş Kurma, Girişimcilik, Yatırım Ve Dış Ticaret
 Dış Ticaret
 İhracatta Başarısız Olmanın Yolları Nelerdir?
Not: Yorum gönderebilmek için kayıt olmalısınız.
Kayıt olmak için, buraya tıklayınız. Kayıt ücretsizdir!
 Yorum gönder
Kullanıcı adı:
Şifre:
Biçim:KalınİtalikAltı çiziliÜstü çizili Sola hizalaOrtalaSağa hizala Düz çizgiResim hizalaAlıntı ekleListe ekle
Mesaj İkonları:              
             
 


 
   

YORUM YAZILAN YAZI
Ismail KIRTILLI 28/05/2008 : 08:09:55
Size gelen taleplere hemen cevap vermeyin. Bırakın beklesinler!

Size geldilerse, sizden almak istiyorlar demektir. Bu nedenle hemen işin üstüne atlamayıp, kendinizi biraz naza çekin ki malınız biraz daha kıymetlensin. Sizden cevap gitmeyince telefon da edebilirler. Telefonda onlara "başka işlerimiz vardı da ondan cevap gecikti kusura bakmayın" diye cevap verin. Telefon ettiklerine göre, sizden kesin almak niyetindedirler, sakın ola ki acele cevap vermeyin. Biraz peşinizde dolaşsınlar. Hele bir üç hafta geçsin aradan. Bakarsınız o arada belgegeçer (faks) ile taleplerini tekrarlarlar. Bu iletiye bakıp "amma da kıymete bindik yahu" diye kasılırsınız. Sonunda, müşteriyi iyice dara soktuğunuza karar verince de şöyle okkalısından bir fiyat çekersiniz. Ne yani, onca peşimizde dolaşan müşteriye bir de uygun fiyat mı verecektiniz?

Bu kadar üstünüze düştüklerine göre, siz de iyi bir kar etmeyi hak etmişsinizdir mutlaka. Fuara gitmişseniz ve müşterinin biri gelip diğeri gidiyorsa, sakın hepsine aynı fiyatı vermeyin. Her gün fiyat artırın ki malınızın ne kadar talep edildiğini anlasınlar. Teşhir yerinize gelenlere biraz kasılın, hemen ilgilenmeyin. Ne de olsa siz oralara kadar gidip ürünlerinizi teşhir edecek kadar güçlüsünüz. Yurtdışındaki standınızda firmanızdan bir dolu eleman olmalı. Yabacı dil bilmeleri veya müşteri ile müzakere konusunda usta olmaları da gerekmez. İşletmeden patronun yakınları, torpilli çalışanlar da gitsin. Onların da hakkı değil mi yurtdışı görmek. Bol bol çekirdek ***ürün çitlemek için. Standınızdaki sandalyeleri doldurup sigara içerek sohbet etsinler ki, görenler "vay be ne kadar ziyaretçileri var" desin.

Sakın ola fuara gitmeden oradaki müşterilerle temas etmeye kalkmayın. Nasıl olsa onlara yakın gidiyorsunuz, isteyen bir zahmet kalkıp gelsin. Bir de kırmızı halı mı serecektiniz yani! Fuarda dağıtılacak katalogları, fuarın hemen açılış günü öğleden sonra veya ikinci günü de getirseler olur. Ne zararı var ki, size gelen nasıl olsa malların ne olduğunu biliyor. Kataloglar Türkçe olsun ki elinizde kalanları yurtiçi fuarlarda değerlendirebilesiniz. Bir de yabancı dillere tercüme masrafı çıkarmayın ortaya.

İhracat yazışmalarını yapmak için, kolejde okuyan çocuklarınızı kullanabilirsiniz. Nasıl olsa yabancı dil öğrensinler diye o kadar para dökmüyor musunuz? Biraz işe yararlar hiç olmazsa ve siz de işletme sırlarınızı saklamış olursunuz! Biraz bilmedikleri sözcükler veya cümleler olabilirse de sorun değil. Sözlükler ne güne duruyor. Yabancı müşterilerle yapacağınız görüşmelerde, müşterinin ülkesinde yaşamış veya müşterinin ülkesinin dilini bildiğini söyleyen komşularınızı kullanın. Sizin işinizi veya ihracatla ilgili konuları bilmesi o kadar önemli değil. Nasıl olsa müşteriyle bir türlü anlaşmaya varırsınız. Fiyatta anlaşsanız yeterli zaten, gerisi fasa fiso! Çok sıkışırsanız biraz da kağıt üzerine şekiller çizerek anlaşabilirsiniz!

İhracat konusunu bilenlere danışmayın ve seminerlerde, eğitimlerde boşuna vakit kaybetmeyin. Onlar işinizi sizden iyi mi bilecekler? Tüm bunları ve benzeri davranışları sergileyin, size garanti veriyorum İhracat kapınıza uğramayacaktır.

Kaynak: Dünya Gazetesi, Şefik ERGÖNÜL
SON 3 YORUM (En yenisi en önce gösteriliyor)
PeaceB 07/06/2008 : 14:29:18
Cok eglenceli ve ders veren bir yazı, zamanında bu hataları yapanların cok oldugunu hepimiz biliyoruz..
zeynep_ 28/05/2008 : 14:33:41
ıhracat bu yana ugramıyor artık:)
muallim 28/05/2008 : 13:56:04
Bu söylediklerinizi yapan belki vardır fakat ben ihtimal vermiyorum. Ticaretle uğraşan insanlarımız bu kadar hata yapamayacaklarını biliyorlardır herhalde. Şu anda ekmeğin aslanın ağzında değil midesinde olduğunu bu işe yeni girmiş birisi bile bilir. Sizin yazdıklarınızı bir espiri olarak kabul ediyorum. Hiçbir işte bu kadar vurdumduymazlık olmaz. (Yazar için yazdım...)( İsmail arkadaşım iyi bir espiri yakalamış,tebrikler.)


0.85 saniye.
10:30:52, 7 Kasım 2024, Perşembe

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım