Koniks.com - İş Fikirleri Düşünce Havuzu

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol
 Ana Sayfa
 Forumlar
 İş Hayatı
 İş Tecrübeleri
 Çöpten 10 Milyar Dolarlık Enerji
Not: Yorum gönderebilmek için kayıt olmalısınız.
Kayıt olmak için, buraya tıklayınız. Kayıt ücretsizdir!
 Yorum gönder
Kullanıcı adı:
Şifre:
Biçim:KalınİtalikAltı çiziliÜstü çizili Sola hizalaOrtalaSağa hizala Düz çizgiResim hizalaAlıntı ekleListe ekle
Mesaj İkonları:              
             
 


 
   

YORUM YAZILAN YAZI
dt_turan 06/05/2008 : 08:55:28
Çöpten elektrik üreten sistemle çekirdekten 10 milyar dolar çıkacak ...

Malatyalı Mimsan, sanayi tesisleri için zeytin çekirdeğinden odun talaşına, ağaç kabuğundan çay çöpüne kadar birçok bitkisel atığı enerjiye dönüştürüyor. Mimsan'ın patronu Ahmet İlhan, “Bu sistem yaygınlaşırsa enerjiye ödenen 50 milyar doların yüzde 20'si tasarruf edilebilir” dedi

Mimsan, sanayi tesislerinin 'kurtulmak' için önemli bir zaman ve para harcadığı bitkisel atıkları kullanarak, o tesisin ihtiyacı olan elektriği üretecek bir sistem geliştirdi. Bu sistemde ayçiçek kabuğundan zeytin çekirdeğine, çayın çöpünden mısır sapına, kayısı çekirdeğinden odun talaşına kadar bütün bitkisel atıklar kullanılarak elektrik üretilebiliyor.

Mimsan Grup'un Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet İlhan, Türkiye'nin çöpe attığı bitkisel atıklarını enerjiye dönüştürebilmesi halinde bu sektöre her yıl ödenen yaklaşık 50 milyar doların 10 milyar dolarının tasarruf edilebileceğini söyledi. Türkiye'de satılan her dört kazandan birini Malatya'daki merkezinde üreten Mimsan, sanayi tesisleri için ilk defa geliştirilen ve 'Biyomass' adı verilen bitkisel atıkları enerjiye dönüştüren ısı sistemlerini basın mensuplarına tanıttı.

Ahmet İlhan, çöpe atılan bitkisel atıkları değerlendirerek enerji maliyetlerinde yüzde 65'e varan tasarruf sağlamayı sağlayan bu sistemin gelişmiş ülkelerde yoğun olarak kullanıldığını anlattı.

Ahmet İlhan şöyle devam etti: “Türkiye enerjide dışa bağımlı. Her gün artan enerji maliyetleri yüzünden fabrikalar kapanıyor. Çöpe giden bitkisel atıkların enerjiye dönüştürülmesiyle ciddi bir tasarruf sağlanabilir. Bu yüzden fabrikalara zımpara tozundan ayçiçek kabuğuna, odun talaşından zeytin ve kayısı çekirdeğine, pamuk şiftinden çay çöpüne kadar üretim sonrası ortaya çıkan bitkisel atıklara enerjiye dönüştüren sistemler kuruyoruz. Fabrikalar bu yolla enerji maliyetlerini düşürmeye başladı.”

1 yılda amorti ediyor

Türkiye'nin bitkisel atıkla çalışan yüzde 100 yerli ilk enerji santralini Oyak Grubu'na ait OYKA Kağıt Fabrikası'nda Mart ayında faaliyete geçirdiklerini kaydeden İlhan, sistemin 5 milyon dolara malolduğunu açıkladı. İlhan şu bilgileri verdi:

“OYKA bugüne kadar kağıt hamuru, talaş ve ağaç kabuklarını atacak çöp bile bulamıyordu. Buna karşılık yüksek enerji giderleri ile karşı karşıyaydı. Biz OYKA'ya yerli kömür, doğalgaz ve bitkisel atıkların tümünü aynı anda yakabilen 28 MW'lık bir enerji sistemi kurduk. Bu sayede hem yüzde 80 enerji tasarrufu sağlandı, hem de atıkların çevreyi kirletmesi önlendi. Sistem 1 yılda da kendini amorti edecektir.”

Kaynak: Kerim Ülker, Vatan
SON 1 YORUM (En yenisi en önce gösteriliyor)
Goldenist 06/05/2008 : 13:07:34
Vizontelede Yılmaz Erdoğan ın oynadığı karakter gibiyim
vallahi ben bunu daha önce düşünmüştüm ve hatta hala düşünüyorum
mesela tatlı imal eden bir firma kurmayı hedefliyorum
meyva ve sebzelerin kullandığım tüm malzemelerin kabuk ve atıklarını ya böyle bir firmayla değerlendirmek yada biraz araştırarak en basitinden hediyelik obje ve süs eşyası yapmayı düşünüyordum.
Yenidünya eriğinin çok çekirdeği vardır. Onlar çokta şirindirler. Bu günlerde o çekirdeklerden ne yapabilirimi araştırıyorum.



0.73 saniye.
09:53:08, 20 Mayıs 2024, Pazartesi

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım