Koniks.com - İş Fikirleri Düşünce Havuzu

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol
 Ana Sayfa
 Forumlar
 İş Dünyası Ve Ekonomi
 Gelecek İçin Yeniden Yapılanma
 Ato’dan İşyerlerine Türkçe İsim Çağrısı
Not: Yorum gönderebilmek için kayıt olmalısınız.
Kayıt olmak için, buraya tıklayınız. Kayıt ücretsizdir!
 Yorum gönder
Kullanıcı adı:
Şifre:
Biçim:KalınİtalikAltı çiziliÜstü çizili Sola hizalaOrtalaSağa hizala Düz çizgiResim hizalaAlıntı ekleListe ekle
Mesaj İkonları:              
             
 


 
   

YORUM YAZILAN YAZI
hascence 04/07/2006 : 07:59:41
ATO’DAN İŞYERLERİNE TÜRKÇE İSİM ÇAĞRISI
ATO BAŞKANI AYGÜN: “NASIL ÇOCUĞUMUZA HANS, JACK, TOM ADINI KOYMUYORSAK, İŞYERLERİMİZE DE ÜRÜNLERİMİZE DE YABANCI İSİMLER KOYMAMALIYIZ
SİMİTİ SİMMİT, BALONU BALOON, SALONU SALOON, PAZARI BAAZAR ŞEKLİNDE YAZARAK TÜRKÇE’Yİ EĞİP BÜKÜYORUZ

GELİN BU TOPLUMSAL TALEBİ BİR KAMPANYAYA DÖNÜŞTÜRELİM. İŞYERLERİMİZİ, ÜRÜNLERİMİZİ YABANCI İSİMLERDEN ARINDIRALIM

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, işyerlerine ve ürünlere yabancı isim koyma merakının, ulusu ayakta tutan temel unsurlardan biri olan anadilimiz Türkçeyi, kullanılmaz hale getirdiğini belirterek “Bu dil ve kültür kirlenmesine dur demek için, dilimizi, işyerlerimizi, ürünlerimizi yabancı isimlerden arındırmalıyız” dedi.

Konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada yasalara göre şirketlerin ticaret ünvanlarının Türkçe olarak belirlendiğini, ancak bu maddeye bir istisna olarak şirketin faaliyet konusuna giren mal ve hizmetin yabancı dilde olması ya da şirket ortakları arasında bir yabancının olması halinde şirket isminde yabancı kelime bulundurulmasına izin verildiğini anlatan Aygün, “Caddeye çıktığımızda görüyoruz ki, istisna bir genel kural haline gelmiş. Etrafta Türkçe konuşan olmasa kendimizi yabancı bir ülkede hissetmememiz mümkün değil” diye konuştu.

Şirketlerin Türkçe isimle kurulmasına karşılık bu şirketlerce açılan mağaza ve büroların yabancı isimle adlandırılmasının talihsiz bir alışkanlık olduğunu dile getiren Aygün, “Çocuklarımıza isim koyarken, nasıl kılı kırk yarıyorsak, anlamlarını araştırıyor, Türkçe olmasına özen gösteriyorsak, aynı özeni işyerlerimize isim koyarken de göstermeliyiz. Nasıl çocuğumuza Hans, Jack, Tom adını koymuyorsak, işyerlerimize de, ürettiğimiz ürünlere de yabancı isimler koymamalıyız” dedi. Aygün şunları söyledi:
Kaliteli mal izlenimi vermek için ürünlere İtalyan, Fransız etiketi koymakla kendi sanayimizin kuyusunu kazıyoruz. Mehmet’in hakkını Coni’ye veriyoruz. Tekstil ürünlerimiz Avrupa’da bir numarayken, ceketin içine, gömleğin yakasına yabancı yafta yapıştırmakla, o ülkelere, o ilkelerin dillerine, sanayisine paye verirken, kendi dilimizi küçümsüyoruz. Kendimize mi güvenmiyoruz, ülkemize mi, dilimize mi?. Türkiye artık her alanda her teknoloji ile rekabet edebilecek güçte. Türk markalarını giysilerimizde, tabelalarımızda neden gururla taşımayalım? Bu alışkanlığı artık sorgulamamızın zamanı gelmedi mi? Türkiye global ekonomide yerini, yabancı ülkelerin dili markaları ile değil, kendi kimliği, ana dili, güçlü yerli markalarıyla alması gerekir. Türkiye taklit markalarla değil, kalitesiyle dünya markaları yaratarak ayakta durabilir“
TÜRKÇE EĞİLİP BÜKÜLÜYOR

Türkçe işyeri ve ürün isimlerine harfler, takılar ekleyerek yabancı izlenimi vermenin de yaygın bir uygulama olduğuna dikkat çeken Aygün, “Simiti simmit, balonu baloon, salonu saloon, pazarı baazar şeklinde yazarak Türkçe’yi eğip büküyoruz. Bu eğip bükmekle ne biz İngiliz, ne ürünümüz ingiliz malı oluyor. Balık yerine fish, ev yerine house, demekle kimliğimiz değişmiyor ama, olan Türkçeye oluyor. Gelin bu toplumsal talebi bir kampanyaya dönüştürelim. İşyerlerimizi, markalarımızı yabancı isimlerden arındıralım” şeklinde konuştu.
SON 7 YORUM (En yenisi en önce gösteriliyor)
aavkiran 28/01/2009 : 17:35:02
arkadaşlar sadece firma isimleri şirket isimleri değil normal konuşma ve yazışmalarımızıda türk diline uygun gerçekleştirmek gerekir diye düşünüyorum.
BUGÜN 22/01/2009 : 12:43:00
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - B.BATU
bunun farkina gec olarak varanlardan biriyim ben..yani ülkemden ayrildigim yirmi yil öncesinde pek böyle bir aliskanlik yoktu...sanirim bu sacma özenti bu is bak gavur ne mal yapmis birader söylemlerinden kaynaklaniyor..eskilerde tüm memleketimiz de bir yerli mallari haftasi vardi..özelikle ilk ögrenimde cok meshurdu..ne bileyim böylesi haftalari yada benzer faaliyetleri TÜRKCE nin etkin kullanimi gibi sosyal ama ayni zamanda resmiyete de dökerek calismalar yapilamaz mi?


Evet o günleri bende hatırlıyorum.Güzeldi gerçekten,payıma düşenide aldığımı düşünüyorum.Çok taktir ettiğim bir markanın Türkiye sermayeli olduğunu duyunca eğilimim artıyor.Bu benim alışveriş kriterlerimden birisidir.Saygılar.
B.BATU 15/11/2008 : 15:41:00
bunun farkina gec olarak varanlardan biriyim ben..yani ülkemden ayrildigim yirmi yil öncesinde pek böyle bir aliskanlik yoktu...sanirim bu sacma özenti bu is bak gavur ne mal yapmis birader söylemlerinden kaynaklaniyor..eskilerde tüm memleketimiz de bir yerli mallari haftasi vardi..özelikle ilk ögrenimde cok meshurdu..ne bileyim böylesi haftalari yada benzer faaliyetleri TÜRKCE nin etkin kullanimi gibi sosyal ama ayni zamanda resmiyete de dökerek calismalar yapilamaz mi?
nesibe k. 15/11/2008 : 05:46:27
Konu bir donem cok ilgi gorse de hala Turkce ile ilgili ciddi bir gayret yok.

Hele Istanbul'daki site ve alisveris merkezi isimleri korkunc "Capacity, Historia, vs." seklinde eskisinden beter durumda devam ediyor.
cemilcan 09/02/2007 : 01:35:43
gercekten cok önemli bir konu , Almanyada da bir cok tekstil firmasi ürünlerini türkiyede yaptiriyorlar , bunu bildigimiz halde bize kendi ürünleri oldugunu söylüyorlar . onlarin bize ihtiyaci var bizim onlarin degil. artik dünyaya kendimizi kabul ettirmek zorundayiz.
haydi türkiyeye el el verelim
ana dilimize sahip cikalim
Ismail KIRTILLI 23/07/2006 : 22:18:17
Bende bakarken Türkçe'ye destek amacıyla 3 yasa teklifinin hazırlandığını farkettim.

http://www.hemenpaylas.com/download/1191242/2-0496.pdf.html
Türkçe'nin Kullanımı ve Yabancı Dille Öğretim Konusuna İlişkin Yasa Teklifi (Mevlüt Akgün - Karaman Milletvekili)

http://www.hemenpaylas.com/download/1191247/2-0498.pdf.html
Yabancı Dille öğretim ile İlgili Kanun Teklifi (Fahri Keskin - Eskişehir Milletvekili)

http://www.hemenpaylas.com/download/1180847/2-0490.doc.html
Türkçe'nin Kullanım ve Korunması ile ilgili Yasa Tasarısı (Fahri Keskin - Eskişehir) Milletvekili)



Vatanbir sitesi de bir imza kampanyası başlatmış:
http://www.vatanbir.org/imza/
dkocak 23/07/2006 : 18:27:29
Dilimizden utanmayalım lütfen!



0.75 saniye.
13:05:45, 18 Mayıs 2024, Cumartesi

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım