Ana içeriğe geç
YORUM YAZ

Tartışmaya katıl

Mesajınızı açık ve okunabilir biçimde yazın.

Not: Yorum gönderebilmek için kayıt olmalısınız.
Kayıt olmak için, buraya tıklayınız. Kayıt ücretsizdir!
Kullanıcı adı:
Şifre:
Mesaj ikonu:
İÇERİKMesajınızDüşüncenizi açık, okunabilir ve konuya katkı sağlayacak biçimde yazın.

Önizle ile kontrol edin. Ctrl/Cmd+B · I · U0 kelime0 karakter
Gönderi seçenekleriİmza, bildirim ve moderasyon
 

Hazır olduğunuzda kaydedinÖnizleme değişiklikleri kaydetmez.
  

Konu bağlamını inceleOrijinal yazı ve son yorumlar

Orijinal yazı

24/02/2008 : 11:42:56
ABD’li astronomlar uzayın derinliklerinde yeni bir güneş sistemi buldu. Güneş sisteminde 2 gezegen bulunduğunu belirten Scott Gaudi, bu sistemlerin galaksimizde yaygın olabileceğini söyledi.

Ohio State Üniversitesi’nden Scott Gaudi, aynı anda iki gezegen bulmanın biraz şans olarak nitelenebileceğini belirtti. Gaudi, “Bu keşifle, bu sistemlerin, galaksimizde yaygın olduğunu düşünüyorum” dedi. Science dergisinin yarın çıkacak sayısında yayımlanan yazıda buluşlarını sergileyen bilim adamları, yeni güneş ve uydularının, astronomların gözlediği daha uzaktaki bir yıldızın önünden geçtikleri sırada belirlendiğini belirtti.
Gaudi, “Bizim güneş sistemimizin küçültülmüş bir benzerini bulduk” dedi.

Araştırmacılar yeni güneşin etrafındaki gezegenlerin Satürn ve Jüpiter’e benzediklerini, ama yüzde 20 daha küçük olduklarını kaydetti.

Yeni güneş sisteminin “microlensing” denen bir teknik kullanılması sayesinde bulunduğu, bu tekniğin uzaktaki yıldızların ışığını 500 kez büyüttüğü kaydedildi.

Mikrolensing yöntemini kullanarak daha önce de 4 tane tek gezegen bulunmuştu. Mikrolensing yönteminde, bir yıldızın ve gezegenin çekimi, arkadaki başka bir yıldızın ışığını büküp yoğunlaştırmak için kullanılıyor. Bir yıldız izlenirken, başka bir yıldız onun önünden geçerse, öndeki yıldızın çekimi yoğunlaşıp ışık huzmelerini büküyor. Bu da arkadaki yıldızın (görüntüsünün) büyütülmesine neden oluyor.

“OGLE-2006-BLG-109L” adı verilen yeni güneşin dünyadan 5 bin ışık yılı uzakta olduğu belirtildi.

Işığın bir yılda aldığı mesafe olarak tanımlanan bir ışık yılı 10 trilyon km.

kaynak:http://www.teknoloji-haber.net/