Ana içeriğe geç
YORUM YAZ

Tartışmaya katıl

Mesajınızı açık ve okunabilir biçimde yazın.

Not: Yorum gönderebilmek için kayıt olmalısınız.
Kayıt olmak için, buraya tıklayınız. Kayıt ücretsizdir!
Kullanıcı adı:
Şifre:
Mesaj ikonu:
İÇERİKMesajınızDüşüncenizi açık, okunabilir ve konuya katkı sağlayacak biçimde yazın.

Önizle ile kontrol edin. Ctrl/Cmd+B · I · U0 kelime0 karakter
Gönderi seçenekleriİmza, bildirim ve moderasyon
 

Hazır olduğunuzda kaydedinÖnizleme değişiklikleri kaydetmez.
  

Konu bağlamını inceleOrijinal yazı ve son yorumlar

Orijinal yazı

25/08/2009 : 02:10:06
Melek Yatırımcı (Angel Investor)

Melek yatırımcı anlamına gelen bu finansman modelinde ülkemizde kurumsallaşmış tanınır ve bilinen seri örnekler bulunmamaktadır. Ama bu angel investor faaliyetlerinin olmadığı anlamına gelmiyor. ABD’de bu çeşit faaliyetlerin çok yoğun geliştiği söylenebilir. Kurumsallaşmasının internet ortamına taşındığından bile bahsedilebilir. Buna göre fikri, olduğunu düşünen girişimcilere belirli bir ücret karşılığına internet üzerinden hizmet veren bir abonelik ile belirli bir coğrafyadaki ulaşılabilir Melek Yatırımcılar (Angel Investor) hakkında bilgi sunuluyor. Bu bilgi içerisinde yatırımcının adı, adresi, yönettiği fonların büyüklüğü ve ilgi alanı, başvuları nasıl kabul ettiği gibi bilgilere yer veriliyor. Aynı zamanda yine internet üzerinden angel investor’larla iletişim sırasında kullanılabilecek başvuru hizmeti, formlar, iş planları vs. bile satılıyor. On binlercesine ulaşmak işten bile değil.

Melek Yatırımcı bir iş fırsatına yatırım yapan, henüz daha yolun başında olan (Start-up) işletmelerin büyümeleri gelişmeleri için sermaye sağlayan kişidir. Geleneksel yatırım enstrümanlarına göre daha yüksek getiri (%25 ve daha fazlası) bekler.

Melek Yatırımcılar, girişimcilerin finasnman modelleri olan aile ve arkadaşlar ile Risk Sermayedarları arasındaki boşluğu dolduranlar olarak algılanır. Genelde 150 bin ABD Dolarına kadar yatırım yaptıkları bilinir. Bazen bir angel topluluğu, gurubu olarak da hareket edebilirler, bu şekilde daha büyük finansman ihtiyaçlarını da giderebilirler. Melek Yatırımcılar bir başarılı bir yatırım kadar aynı zamanda kişisel fırsatlar arayışındadırlar. Sermayeye sahiplikleri yanı sıra yatırım yaptıkları sahada genellikle kişisel deneyime de sahiptirler ve şirketlerin yönetiminde aktif rol sahibi olmak isterler.

Melek Yatırımcı'lar firmalara değer katma amacına da sahip olduklarından dolayı, bu şekilde finanse olmaya razı olan iş sahiplerinin Melek Yatırımcı'nın vizyonları ile kendilerininkini örtüştürmeleri beklenir. Bir öngörü birliği ihtiyacı hissedilir.

Tipik Melek Yatırımcı profili;

-Yatırım kararlarını tek seyahat gezisi sırasında yapma eğilimindedirler

-Risklerini azaltmak için bir gurup angel investorla birlikte yatırım yapma eğilimindedirler

-Tipik yatırım tutarları 10 bin ile 500 bin ABD Doları civarındadır.

-Şirketlerin yönetim kuruluna katılırlar ama VC(Risk Sermayesi)'ist kadar çok kontrol talep etmezler.

-Melek Yatırımcı ve Risk Sermayedarı her ikiside yüksek kazanç hedeflerken, Melek Yatırımcılar daha az agresifdirler ve geri dönüş için daha uzun süreler bekleme eğiliminde, olarak görünmektedirler.

Peki Risk Sermayedarı İle Melek Yatırımcı Arasındaki Fark Nedir?
Risk Sermayedarı daha profesyonel bir yatırımcıdır. Bir fon yönetir ve o fon için uygun fırsatlar arar. Melek Yatırımcı ise bir şahıstır, o da uygun yatırım fırsatlar arar ama şahsı için. Diğer bir deyişle, Risk Sermayedarı ilgilendiği şirkete ait endüstri yada sektör hakkında deneyimi olmayabilir, sadece işletmenin sağlayacağı geri dönüşe yoğunlaşmıştır. Melek Yatırımcı ise sıklıkla deneyim sahibidir ve yatırım yaptığı işletmeye bir taraftan katma değer sağlamaya çalışırken diğer taraftanda yatırımının büyümesini ister.


Kaynak : KobiFinans

Son 1 yorum (en yenisi önce)

10/09/2009 : 17:42:02
Bu melaike işi sermayesiz iş kurma anlamına gelmiyor. Bu yazıdan benim anladığım daha ziyade teminatı olan iş sahiplerine hitap eden bir durum var ortada.

Ya risk sermayedarı olarak kredi açıyor işi finanse ediyor. Şu anda bankaların yaptığı gibi. Ya da melek yatırımcı olarak projeye sahip çıkıyor.

Bunun ikisinde de sermayesi olmayan projeciye bir çıkar yok.