Ana içeriğe geç
YORUM YAZ

Tartışmaya katıl

Mesajınızı açık ve okunabilir biçimde yazın.

Not: Yorum gönderebilmek için kayıt olmalısınız.
Kayıt olmak için, buraya tıklayınız. Kayıt ücretsizdir!
Kullanıcı adı:
Şifre:
Mesaj ikonu:
İÇERİKMesajınızDüşüncenizi açık, okunabilir ve konuya katkı sağlayacak biçimde yazın.

Önizle ile kontrol edin. Ctrl/Cmd+B · I · U0 kelime0 karakter
Gönderi seçenekleriİmza, bildirim ve moderasyon
 

Hazır olduğunuzda kaydedinÖnizleme değişiklikleri kaydetmez.
  

Konu bağlamını inceleOrijinal yazı ve son yorumlar

Orijinal yazı

08/12/2009 : 19:23:26
Arkadaşlar şöyle dışardan bakınca ihracatta hammadde ve maden gibi sektörlerde türkiyenin şansı fazla gibi gözüküyor. Girişimciler açısından da maden ve hammadde ihracatçısı olmak dışardan çok kazandıran bir sektör gibi gözüküyor.
Sormak istediğim maden ve hammadde ihracatında müşteri bulmak çok mu zor. Yeni ve küçük girişimciler için fırsatlar varmı örneğin binlerce tonluk alımlar yerine küçük rakamlı alımlar söz konusu mu. hammadde ve maden ihracatında sürekli ithalat talepleri bulmak çok mu zor örneğin bir firmaya her ay hammadde veya maden satmak zor mu kısacası bu pastadan küçük girimçilere yedirirler mi türkiyeden aracı ihracatçı olarak alım yaparken bize mal satmamaları söz konusu mu yani dışarı satmak için mal tedariğinde sorun yaşarmıyız?
Cevaplarınız hem beni hemde ilgili arkadaşları aydınlatacaktır.

Son 5 yorum (en yenisi önce)

01/02/2014 : 14:30:56
Arkadaşlar, Dış ticaret baglantınız var ama finansman sıkıntısı mı çekiyorsunuz!... bankalar dan ihracat kredisi kullanamıyormusunuz!... o zaman gelir paylaşımı karşılığında gelin size portfoyümüzdeki teminatları kullandıralım finans imkanı oluşturalım. Bizim imkanlarımızla vadeli satış yaparak müşteri çekme imkanınızda bulunmakta exportt@accountant.com
31/01/2014 : 19:48:41
arkadaşlar krom ve mangan cevherinizi iç pazara satmak istiyorsanız madeninizin numunesini almada ve analzini yapmada yardımcı olurum ton başına ücreti özelden belirtebilirim 7-8 yıldır manganez,demir ve krom piyasasındayım ..
09/12/2009 : 10:53:40
Sn.Ufukihracat,

Size açtığınız konu üzerinde naçizane yorumlarımı iletiyorum.

Maden ihracatını 2 şekilde inceleyebiliriz.

İlki devlet eliyle yapılan ihracatlar,Bor ve Krom bunlar zaten bir kısmı özelleşen bir kısmı hala devlet eliyle yapılan ihracatlar.örneğin bor,zaten eskişehir kırka yöresi %72 ile dünyada en geniş rezerve sahip bölge burası da devlet işletmesi altında.ETİ krom ise bir kısmı özelleşti diğer kısmı da hala devlet işletmesinde .

İkinci yol özel sektörün maden ihracatı.Burada kromdan başlayıp kömür,mermer,traverten,demir,bakır vb.madenleri işletmek .Bunlar için öncelikle işletme ruhsatları gerekiyor.Bunlarda ÇED yönetmeliğinden tutun onlarca bürokratik engelle karşılaşıyorsunuz.Hektar bazında bir yer için önce arama sonra işletme ruhsatları gerekiyor.

bunlar için bürokrasi çok fazla kendim afyonda bir arazi için ankara MTA da bir tanıdık olmasa idi 3-4 ayda çıkaramazdım tanıdıkla bile 1,5 ayda sadece arama ruhsatı aldım.

Neyse anlayacağınız bu süreç zor ve uzun bir süreç.Gelelim aracılık yapmaya.O da kolay değil.Ben o işi de yaptım.Yurtdışından müşteriyi de buldum ilk satışı da yaptım ancak her defasında bir satıştan sonra ya alıcı yada satıcı mutlaka ilk kaynağa ulaşmak istiyor.Şirket dahi kurdum aracılık dış ticaret şirketi ancak onda bile satıcı alıcı portföyünü almayı ,alıcı da satıcı portföyünü almayı düşündüğü için yürümüyor.

en büyük maden alıcıları Çinliler,onlar da zaten türkiyenin her dağında kendileri gelip seçip alıp gidiyorlar.Aracı hiç kullanmazlar çünki biz bir güven vermemişiz yıllardır onlara.

ikinci grup hintliler,onlar pek gelmezler ancak çok güvenilir büyük üretici firmalarla çalışırlar aracı kullanmazlar,

üçüncü grup Avustralya ve amerika bunlarda hintliler gibi ya üretici ile yada kendi ülkelerindeki aracı firmalarla çalışırlar.

Son grup ortadoğu ülkeleri özellikle suudi arabistan onlar direk kendileri gelir peşin para alır ama ölü fiyattan alır giderler.

Bu iş dışarıdan kolay görünür ancak ben 3 yıl bu işle uğraştığım için biliyorum bizde malesef üretici yeteri kadar bilinçli değil.İhracattan bi haber.Birkaç büyük ihracatcı dışında diğerleri malesef kurumsal bir yapıya sahip değiller.

Ben Amerikaya 17 konteyner traverten,Suudi arabistana 20 konteyner bej mermer ihraç ettim,ancak üreticilerle uğraşamadım,o nedenle bıraktım.

Bilgilerinize,

Saygılarımla,
09/12/2009 : 01:02:15
Değerli arkadaşım; Türkiye dünyada önemli maden rezervlerine sahip şanslı bir ülkedir.Eğer araştırma yaparsan göreceksinki maden ihracatı her yıl büyük oranlarda artış kaydetmektedir.Bence yapacağın ilk iş, maden sahası işleten kuruluşlarla kontak kurarak onlar için potansiyel müşteri bulacağını belirtip pazarlama yapmak için anlaşmalar yapmaktır.
08/12/2009 : 23:51:52
hangi hammeddeleri düşünüyorsun?