30/05/2014 : 19:27:24
Bizim aile 20 yıl tekstilde perakendecilik yaptı. Bizim zamanımızda 3 tane mağza var iken, 20 yıl sonra yüzlerce mağza ve onlarca alışveriş merkezi ile beraber bir ton açık hesab ile verilen mal sonucu,iş değişikliğine gidilmesinde aile mutabık kaldık. Abim dedi ki; biz teksitilciyiz,mahmutpaşa da toptancılık yapalım, osman (Enişte) ile yan yana pazara çıkıyorduk adam,çeşitlik yerde (osmanbey,merter,mahmutpaşa...) 5 dükkan açtı. Biz hâla burdayız dedi. Valide dedi ki; bir yerden alın, bir kaç kuruş üstüne koyun satın,hiç başınız ağrımasın. Sıra bizim babaya geldi,kendisi memurluktan gelme,borçtan ticaret anormal derece rahatsız olur,o neden sürekli gidin bir yerde çalışın,batarsınız der.
En son sıra bana geldi. Dedim ki osma'nın 2008 yılında 500 bin liaralık çeki döndü ama yıkılmadı. Bizim dedim bırak 500'ü, 100 bin liralık çekimiz dönse, biz bir daha çevremeyiz, artı olan birikimleri de yemiş oluruz dedim.
Düşünebiliyormusun 20 yıl tekstilci olmamıza rağmen Toptancılık,işine girmiyoruz!!!
Konuşmanın sonuna doğru abim rest çekti, aynı şekilde ben de karşılık verip restini gördüm.
Bizim aile tüm kardeşler bir hak verilmişti. Validenin yanına gittim,Abim olmasa da, ben gıda işine gireceğim dedim,projeyi anlattım,gelir-gider, tüm teferruatı ile döktüm ortaya projemi (pratikte %80'i Tutmadı) En sonunda,tek de olsam bana bir 50 bin verin,ben de hakkım istiyorum dedim. Valide den Allah razı olsun,Tamam dedi.
3 Ay da işi şaha kaldıracakken,yanlızca 3 ay tadilat yaptık. 2 yıl boyunca sezon dışı hariç 20 ila 22 Saat çalıştık ! Ve o ilk yılı,nasıl batarız diye düşünmek ile geçirdim,o kadar derine inmiştik ki artık batamıyorduk bile... Bu senenin 9.ayın da 4 seneye giriyoruz. - 200 binden ( Tekstilde ki çekler) bu gün 1 milyonluk yatırım yapacak noktaya geldik hamd olsun.
Benim kazandığım nokta
1. Valide 40 Yıllık ticaret bilgisi ( Yönetim kurulu başkanı )
2. Abim Acayip pazarlama yeteneğinin olması (Halkla ilişkiler,pazarlama)
3. Babamın memurluktan dolayı, çekingen olması nedeni en kötü düşünülerek işe başlanması. ( Risk analizi )
4. Benim ise faydam kapasitemizi bilip, ona göre pozisyon almamızı sağlamak oldu ( Genel müdür,inovasyon,iş verimliliği,satın alma )
O zamanın şartları ile bugün sıfırdan iş kurarmısın deseler yanına bile yaklaşmam. Günümüzde ticaret çok farklı noktada, geçmişin riskleri ile şimdikiler arasında en azından bir parsek var.
1 Parsek ne kadarsa, işde o kadar fark var.