Ana içeriğe geç
YORUM YAZ

Tartışmaya katıl

Mesajınızı açık ve okunabilir biçimde yazın.

Not: Yorum gönderebilmek için kayıt olmalısınız.
Kayıt olmak için, buraya tıklayınız. Kayıt ücretsizdir!
Kullanıcı adı:
Şifre:
Mesaj ikonu:
İÇERİKMesajınızDüşüncenizi açık, okunabilir ve konuya katkı sağlayacak biçimde yazın.

Önizle ile kontrol edin. Ctrl/Cmd+B · I · U0 kelime0 karakter
Gönderi seçenekleriİmza, bildirim ve moderasyon
 

Hazır olduğunuzda kaydedinÖnizleme değişiklikleri kaydetmez.
  

Konu bağlamını inceleOrijinal yazı ve son yorumlar

Orijinal yazı

17/11/2013 : 01:47:45
Arkadaşlar Merhaba,

Biliyor musunuz bilmiyorum ama "crowdfunding" diye bir kavram var. Türkiye'de buna benze bir kaç örnek buldum ama hangisi daha iyi karar veremedim.

Bir de sizce böyle siteler işe yarar mı?

Bir internet girişimi başlatmak istiyorum ancak sermayem yok. Bu tarz bir site aracılığıyla destek toplayabilir miyim sizce?

Mesela siz bu tarz sitelerde bişeyler yapıyor musunuz? Ya da projeleri destekliyor musunuz?

Bi tane şöyle bir site dikkatimi çekti mesela: http://fonlabeni.com

Forumda yeniyim, daha önce konuşulduysa kusura bakmayın.

İlgilenen arkadaşlara şimdiden teşekkürler. :)

Son 8 yorum (en yenisi önce)

01/04/2014 : 16:27:47
Merhaba;

Konuyla ilgili ekisfikirleri.com blogumda birkaç yazı yayınladım. Şimdi konuyla ilgili birkaç bilgi vermek isterim. Crowd Funding dünyada oldukça başarıyla uygulanan bir sistem. Ancak gözlemlediğim kadarıyla yerli siteler aynı başarıyı gösteremiyor. Yerli sitelerde başarılı olan projelere baktığınız zaman projeler için istenen destek miktarları o projeyi gerçekleştirecek düzeyde değil. Yani istenilen bağış miktarı düşük olunca proje başarılıymış gibi görünüyor. Oysa toplanan o parayla yapılmak istenen projenin gerçekleştirilmesi çok zor. Bu işin bir tarafı.

Öte yandan fonlabeni.com'dan ziyade yine yerli bir platform olan crowdfon.com daha başarılı gibi görünüyor. Projemefon.com adıyla yayına başlayan site şuan crowdfon.com olarak yoluna devam ediyor.

Bu alanda dünyadaki en iyi örnekler ise Kickstarter.com ve indiegogo.com. Hatta yerli sitelerin bu iki sitenin klonu olduğunu söylemek yanlış olmaz.

indiegogo.com'u çalışma mantığı olarak hem kickstarter.com'dan hem de diğer yerli sitelerden ayıran bir özelliği var. Kickstarter.com, fonlabeni.com ve crowdfon.com sitelerinde eğer talep ettiğiniz bağış miktarına ulaşamazsanız projeniz iptal edilir ve toplanan paralar bağışçılara iade edilir. Ancak indiegogo.com'da istediğiniz bağış miktarına ulaşamasanız da toplanan paralar size ödenir.

Daha detaylı bilgi için;
http://www.ekisfikirleri.com/projenize-destek-bulmanin-kolay-yolu-1/
http://www.ekisfikirleri.com/projenize-destek-bulmanin-kolay-yolu-2/
http://www.ekisfikirleri.com/projenize-destek-bulmanin-kolay-yolu-3/
01/04/2014 : 15:04:07
İmece sistemiyle benzesede bazı detaylar önemli sistemin işlemesi için...

İmecede yardım ettiğiniz kişi komşunuzdur dostunuzdur arkadaşınızdır köylünüzdür. İşin sonunda size somut bir şey dönmeyecekse bile sosyal bir dönüş vardır. Yardımınız karşılığında imece yardımseverine zahiri olarak şunlar gelir. Yardım eder sevgi alırsınız. İyi komşu nişanı alırsınız. Toplumsal onay elde edersiniz. Yaşadığınız yere katkı sağlayıp dolaylı çıkar elde edersiniz. İmece de bunlar olur.

Fonlabeni ve benzeri internet ortamları imeceden ziyade iyilik yap denize at balık bilmezse Halik bilir atasözüne daha uygun. Yardımınız ve siz başbaşa kalıyorsunuz sonsuz yalnızlığınızda. 1 lirada olsa 100 veya 1000 lira da olsa sonuç hiç değişmez. Yardım eden bir şey bekler. Tatmin duygusu. Tatmini yeterince sağlamayan bir sistem işleyemez.

Fonla beni çok tatlı bir sistem. Şirin hoş. Gayet düzgün. % 9 bana kalır diyor. Hedefine ulaşmadan kalan da söylemesem de benimdir diyor sessizce. Masrafları düşer iade ederim 1 ay içinde demiş. Örneğin 5 liranın nesini nasıl iade edebilirsin ? Masrafları düştüm 2,75 kaldı veya 4 lirası eft ye masraf giiti sana 1 lira iade veya 10 liranın altı iade etmeye değmez mesela. Sözleşmenin tamamını okumadım ama bal tutup yasal olarak mecburen yalanan bir parmakta var. Kuruş kuruşta olsa. Yurt dışı sistemler de aşağı yukarı aynısının tıpkısı. Sistemi kuranın mutlaka kazanması gerekir kuralına harfiyen uyulmuş. Uyulsunda zaten.

Ancak rakamlar projeler için epey komik. Çoluk çocuk projelerinden ancak harçlık çıkar. Bir de site kazanır. Hepsi bu. İnsan doyuran cinsten bir şeyler yok. Evcilik oynayıp mekan sahibine 3 - 5 kuruş atmak gibi geldi bana.
31/03/2014 : 18:26:23
Ben yakından takip ediyorum bu sistemi. Türkiye'de bu işi en iyi yapan site gerçekten de http://fonlabeni.com
Yakın zamanda bir kısa film yarışması düzenlediler konuya dikkat çekmek için.
Ayrıca bizim imece kültürümüz vardır.
Bu kültüre cuk oturan bir sistem bence.

Mesela Nöbetçi Eczane diye bir proje yapmış ve 5000 TL küsür para toplamış birisi.
Proje, gündüz işi gücü olan ve aradığı kitapları bulamayan ya da alamayan kişiler için bütün gece sabaha kadar açık bir kütüphane kurmak.
Tabii burada sosyal bir ortam da oluyor.
Link: http://www.fonlabeni.com/proje/detay/205/nobetci-kutuphane

Bu tarz projelere desteğin artması gerekir diye düşünüyorum.
eTohum Sevgi hanım için çok da faydalı olmayabilir. Çünkü eTohum çok orjinal işler arıyor.
Bu tarz sitelerde öyle bir kriter yok.

Sevgiler,
Hasan Bulur
28/11/2013 : 14:40:14
www.etohum.com

tam olarak aradıgın olay değil ama bir göz atmanda fayda var.
26/11/2013 : 19:00:02
Şöyle ki, özellikle Amerika'da başlayan bir sistem bu. Proje sahipleri, insanların destekleyebileceğini düşündükleri projeleri güzelce anlatarak bu tarz sitelere yüklüyorlar ve insanlar da beğenirlerse 1TL'den binlerce TL'ye kadar "destek atıyor". :)

Bu olaya da crowdfunding deniyor. Yani tam Türkçe'si, "kalabalıktan fon elde etme"

Amerika'daki bir örneği de http://www.kickstarter.com/ mesela.

Örneğin ben bir etkinlik düzenlemek istiyorum. Ancak yeterli sermayem yok daha önce de söylediğim gibi. Düşüncem, burada projeyi paylaşıp bir miktar destek toplamak. Ayrıca projenin insanlar tarafından aldığı tepkileri de ölçmüş olacağım. Sonra da "Ben buradan destek aldım, demek ki projenin potansiyeli var." diyerek büyük markalara gidip daha büyük sponsorluklar alayım diyorum. :)

Ne dersiniz?
25/11/2013 : 17:22:18
bu tarz sitelerde birşeyler yapmıyoruz ama projeler güzel...destekleriz tabii.
25/11/2013 : 09:51:25
öncelikle bu kavram nedir ne değildir bir açıklama yapsanız ..
25/11/2013 : 02:53:39
Up, up! :)